" Οι ήττες μας δεν αποδεικνύουν
Τίποτα παραπάνω από το ότι
319205339 712219783586309 2265634222543469205 n  Είμαστε λίγοι αυτοί που παλεύουν ενάντια στο Κακό
Και από τους θεατές περιμένουμε
Τουλάχιστον να ντρέπονται"
                                               Μπρεχτ

Σωρεία παραλείψεων που οδήγησαν στην καταστροφή. Ο αξιωματικός της πυροσβεστικής Γιάννης Κώστας μίλησε και για απόπειρα εκφοβισμού από κατηγορούμενο, μέσω μήνυσης Κύριο

Φωτ: ΕΦΣΥΝ/ Κ. Τζούμας/Eurokinissi Φωτ: ΕΦΣΥΝ/ Κ. Τζούμας/Eurokinissi

Το ό,τι σε μία πολύκροτη υπόθεση σαν αυτή της δίκης των υπαιτίων για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, στις 23/7/2018, θα έρχονταν στο φως ανήθικες και παράνομες ενέργειες παραγόντων, οι οποίοι θα πίεζαν με κάθε τρόπο τους μάρτυρες προκειμένου να μην τους βάλουν στο κεντρικό "κάδρο" των ευθυνών, ήταν αναμενόμενο. Στην Ελλάδα ζούμε και ξέρουμε πολύ καλά πως όσοι ασκούν εξουσία οιασδήποτε μορφής, δεν διστάζουν να τη χρησιμοποιήσουν ακόμα και για να παραπλανήσουν τη Δικαιοσύνη. Όταν δε η εξουσία τους αποδειχθεί ανεπαρκής στο να πετύχουν τους ανόσιους στόχους τους, δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν και την ίδια τη Δικαιοσύνη, εργαλειοποιώντας την για να εκφοβίσουν, να φιμώσουν, να απαξιώσουν τα θύματα τους. Έτσι, μετά την απόπειρα εκφοβισμού του πραγματογνώμονα Δ. Λιότσιου, αποκαλύφθηκε και η απόπειρα εκφοβισμού άλλου αξιωματικού της Πυροσβεστικής, του Γ. Κώστα, ο οποίος στην κατάθεση του στις 30/5/2023, κατήγγειλε σοβαρές παραλείψεις και ανεπάρκεια του μηχανισμού πρόληψης, αν όχι της πυρκαγιάς καθαυτής, των συνεπειών της σίγουρα. Αναδημοσιεύουμε από την Εφημερίδα των Συντακτών και την ηλεκτρονική της έκδοση της 30ης Μαΐου 2023

Δίκη για Μάτι: Μάρτυρας κατήγγειλε παραλείψεις, αλλά και προσπάθεια εκφοβισμού

Μοιραία ήταν η απουσία εναέριας συνδρομής στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στο Μάτι, σύμφωνα με αξιωματικό της πυροσβεστικής που κατέθεσε στη δίκη και ο οποίος επίσης μίλησε για σωρεία παραλείψεων, που οδήγησαν στην καταστροφή. Επίσης, ο Γιάννης Κώστας μίλησε για απόπειρα εκφοβισμού από κατηγορούμενο, μέσω μήνυσης που κατέθεσε εις βάρος του.

Στην κατάθεσή του, ο αντιπυραγός τόνισε ότι «θα μπορούσε να είχε διαταχθεί εκκένωση. Θα μπορούσε να γίνει διάσωση με ντουντούκες, αυτό το απλό: να μπουν οι πυροσβέστες στον οικισμό και να μπορέσει ο κόσμος να φύγει».

Ο τότε διοικητής του 12ου ΠΣ Αθηνών, αντιπύραρχος Ιωάννης Κώστας, αναφέρθηκε σε όλα εκείνα που δεν έγιναν με αποτέλεσμα μία κατάσταση που θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί, να μεταβληθεί σε μία από τις μεγαλύτερες τραγωδίες σε παγκόσμιο επίπεδο, με 104 νεκρούς, ενώ επισήμανε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο δικαστικός πραγματογνώμονας επιπυραγός Δημήτρης Λιότσιος, έχουν μηνυθεί από κατηγορούμενο για την τραγωδία με στόχο, όπως τόνισε, «να μας φοβίσουν και να μειώσουν την αξιοπιστία μας στο δικαστήριο».

Ελλείψεις σε μέσα και προετοιμασία

Σύμφωνα με την εκτίμηση του αξιωματικού, η έλλειψη εναέριας συνδρομής ήταν ουσιαστικά αυτή που άφησε τη φωτιά να γιγαντωθεί: «Αν έρχονταν τρία, τέσσερα εναέρια μέχρι τις πέντε με πέντε και μισή , η φωτιά δεν θα είχε φτάσει ούτε στον Βουτζά», είπε ενώ σημείωσε ότι από την προηγούμενη μέρα της πυρκαγιάς (23 Ιουλίου 2018) ήταν σε γνώση της υπηρεσίας του όλα τα στοιχεία της επικινδυνότητας.

Ως εκ τούτου οφείλαμε «να επανδρώσουμε τα οχήματα στον σταθμό μας σε στάδιο αυξημένης ετοιμότητας», είπε.

Περιέγραψε λεπτό προς λεπτό την κατάσταση που κλήθηκε να αντιμετωπίσει, ενώ σημείωσε ότι μετά την εκδήλωση της φωτιάς στην Κινέτα τού ζητήθηκε και έδωσε οχήματα που είχε για επιτήρηση και περιπολία τα οποία ο ίδιος φρόντισε να αντικαταστήσει εγκαίρως.

«Εκείνη την ημέρα είδα από το πρωί ότι δεν υπήρχε κάποιο εναέριο για να κάνει προληπτική εναέρια επιτήρηση λόγω του υψηλού βαθμού επικινδυνότητας. Θα μπορούσε το εναέριο μέσο να εντοπίσει τον καπνό και να χτυπήσει τη φωτιά εν τη γένεση της για να μην γίνει ανεξέλεγκτη…», κατέθεσε.

Επίσης, είπε ότι ο ίδιος ζητούσε απεγνωσμένα ένα εναέριο να συνδράμει στη φωτιά, αλλά μάταια.

«Εκείνη την ώρα είχα οκτώ εθελοντικά οχήματα και ένα με μόνιμο πυροσβέστη με χωρητικότητα μόνο πεντακόσια λίτρα. Στις 17:07 πήρα τηλέφωνο είπα ότι έχουμε πρόβλημα και χρειαζόμαστε ενισχύσεις. Στις 17:11 ήρθε το εναέριο και έκανε μια βολή και αναθαρρήσαμε γιατί η πυρκαγιά όπως λέμε εμείς στη γλώσσα μας ”έκατσε”. Και πιστέψαμε ότι θα την κρατούσαμε. Αρκεί να έρχονταν και άλλα εναέρια μέσα. Δυστυχώς δεν ήρθαν! Στις 17:20 η φωτιά είχε μπει μέσα στο μοναστήρι Παντοκράτορα στο Νταού. Στις 17:30 η φωτιά είχε γίνει πλέον ανεξέλεγκτη. Εναέρια δεν υπήρχαν. Κυρία πρόεδρε, ένα εναέριο ήρθε. Δεν ήρθε ξανά άλλο. Αν έρχονταν τρία, τέσσερα εναέρια μέχρι τις πέντε με πέντε και μισή, η φωτιά δεν θα είχε φτάσει ούτε στον Βουτζά. Η φωτιά ήταν σε εξέλιξη αλλά δεν ήταν ανεξέλεγκτη» κατέθεσε ο αξιωματικός της Πυροσβεστικής.

Mati

Ανακριβή στοιχεία

Επιπλέον είπε πως, όταν αναζήτησε στοιχεία για να συντάξει δελτίο για την πυρκαγιά, διαπίστωσε ότι υπήρχαν ανακριβή στοιχεία στο σύστημα Engage, το λογισμικό που καταγράφει τη θέση και την κίνηση των οχημάτων της Πυροσβεστικής. Σύμφωνα με τον κ. Κώστα, ενημέρωσε αρμοδίως ότι πρέπει να λάβει γνώση και ο εισαγγελέας για τις ανακρίβειες που υπήρχαν. Ο εισαγγελέας. όμως, όπως κατέθεσε ο αξιωματικός, δεν ενημερώθηκε από τους ανωτέρους του και έτσι «για εμένα ήταν μονόδρομος: το κατήγγειλα στον εισαγγελέα και τον Λιότσιο».

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 02 Ιουνίου 2023 10:00

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Youtube Playlists

youtube logo new

youtube logo new

© 2022 Atticavoice All Rights Reserved.