Σεπτεμβρίου 08, 2024
" Οι ήττες μας δεν αποδεικνύουν
Τίποτα παραπάνω από το ότι
319205339 712219783586309 2265634222543469205 n  Είμαστε λίγοι αυτοί που παλεύουν ενάντια στο Κακό
Και από τους θεατές περιμένουμε
Τουλάχιστον να ντρέπονται"
                                               Μπρεχτ

Η Τ.Ο Μεσογείων - Λαυρεωτικής του ΚΚΕ καταγγέλλει το τερατώδες "MasterPlan" του λιμανιού της Ραφήνας Κύριο

Η Τ.Ο Μεσογείων - Λαυρεωτικής του ΚΚΕ καταγγέλλει το λεγόμενο "MasterPlan" το οποίο προβλέπει την τερατώδη επέκταση του λιμανιού της Ραφήνας και πρόκειται να μετατρέψει τη Ραφήνα σε ένα δεύτερο Πειραιά. Από την αλόγιστη επέκταση και την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, θα κερδίσουν, όπως καταγγέλλει, μόνο ο μονοπωλιακός όμιλος που θα πάρει τον διαγωνισμό της ΕΤΑΔ (πρώην ΤΑΙΠΕΔ), οι εφοπλιστές που θα μειώσουν το κόστος μετακίνησης των πλοίων τους και οι μεγάλες τουριστικές επιχειρήσεις

Καλεί τέλος τους εργαζόμενους και το λαό της Ραφήνας σε ξεσηκωμό, ώστε να μην επιτρέψουν να προχωρήσει το νέο έγκλημα που θα αλλοιώσει οριστικά και αμετάκλητα τη φυσιογνωμία της πόλης και θα υποβαθμίσει δραματικά την ποιότητα ζωής τους

Ακολουθεί η ανακοίνωση, όπως τη δημοσίευσε ο ιστότοπος 902.gr:

 

«Τις προηγούμενες μέρες βγήκε στη δημοσιότητα το λεγόμενο "MasterPlan" για το Λιμάνι της Ραφήνας. Ουσιαστικά το MasterPlan προβλέπει τη μετατροπή της Ραφήνας σε έναν "Μικρό Πειραιά", καθώς επιδίωξη είναι η επέκταση του Λιμανιού και η μεταφορά δρομολογίων από τον Πειραιά στη Ραφήνα. Στο masterplan προβλέπεται ακόμα και κατασκευή υδατοδρομίου, για αξιοποίηση από υδροπλάνα. Ουσιαστικά μιλάμε για μια ριζική αλλαγή της ίδιας της φυσιογνωμίας της περιοχής που θα επιφέρει μεγάλη περαιτέρω υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων» επισημαίνει σε ανακοίνωσή της για το θέμα η ΤΟ Μεσογείων - Λαυρεωτικής του ΚΚΕ.

Τονίζει ακόμα πως το Μaster Plan «που τόσο διαφημίζουν και προβάλουν τα κυβερνητικά στελέχη στην περιοχή, αποτελεί τον προθάλαμο για να προχωρήσει η ιδιωτικοποίησή του. Τα όποια έργα προβλέπονται δεν έχουν κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες και την ποιότητα ζωής των κατοίκων αλλά μοναδικό στόχο έχουν να κάνουν το λιμάνι πιο ελκυστικό για τους διάφορους υποψήφιους επενδυτές. Με χρήματα του ελληνικού λαού και στις πλάτες των κατοίκων της περιοχής, δίνονται "προίκα" στον μελλοντικό επενδυτή υποδομές, που θα μπορεί να τις επεκτείνει παραπέρα με αποκλειστικό γνώμονα την κερδοφορία του.

Η ιδιωτικοποίηση του Λιμανιού της Ραφήνας, το ξεπούλημα και η παράδοση της πλειοψηφίας των μετοχών σε ιδιώτη – επιχειρηματία, αποτελεί μια ιδιαιτέρως αρνητική εξέλιξη για τους κατοίκους και τους εργαζόμενους στη Ραφήνα και στο Πικέρμι, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Αττικής, που υλοποιείται βήμα-βήμα τα τελευταία χρόνια από όλες διαδοχικά τις κυβερνήσεις».

Υπενθυμίζει μάλιστα πως ο Οργανισμός Λιμένος Ραφήνας εντάχθηκε στο ΤΑΙΠΕΔ το 2012 επί κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια εντάχθηκε στο Υπερταμείο επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, σύμφωνα με το οποίο τα έσοδα από την αξιοποίηση - ιδιωτικοποίηση - εκποίηση της περιουσίας του Δημοσίου καλύπτουν κατά ένα μέρος την αποπληρωμή δανειακών υποχρεώσεων της χώρας και κατά ένα άλλο τη χρηματοδότηση επενδύσεων. Σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ, έρχεται να ολοκληρώσει αυτό το σχεδιασμό.

«Τα "ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα" των στελεχών της κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά και άλλων κομμάτων, ότι μέσω της υλοποίησης του Μaster Plan και της αύξησης της τουριστικής κίνησης και της μεταφοράς εμπορευμάτων, θα βγουν κερδισμένοι οι κάτοικοι και τα λαϊκά στρώματα της περιοχής, στόχο έχουν την εξαπάτηση και την παραπλάνηση για να περάσουν τους σχεδιασμούς τους χωρίς να βρουν το εμπόδιο της λαϊκής αντίδρασης.

Διαφημίζουν τις νέες θέσεις εργασίας, αναπαράγοντας συνειδητά ψέματα, αφού είναι γνωστό και έχει επιβεβαιωθεί και σε άλλες περιπτώσεις, ότι οι όποιες θέσεις εργασίας θα είναι με τσακισμένα δικαιώματα, αφού αυτό αποτελεί προϋπόθεση για την κερδοφορία του όποιου επενδυτή» αναφέρει χαρακτηριστικά η Τομεακή Οργάνωση και προσθέτει:

«Λένε, επίσης, ψέματα ότι από τη συγκεκριμένη επένδυση θα βγουν ωφελημένοι οι μικροί επαγγελματίες της περιοχής. Στην πραγματικότητα θα συμβεί το ακριβώς αντίθετο. Θα διαμορφωθεί ένα "περίκλειστο" λιμάνι που θα συγκεντρώνει και θα απομυζά τους μικρούς επαγγελματίες προς όφελος των ομίλων που θα έρθουν να επενδύσουν.

Ουσιαστικά, αυτοί που πραγματικά θα κερδίσουν από την ιδιωτικοποίηση, είναι ο μονοπωλιακός όμιλος που θα πάρει τον διαγωνισμό της ΕΤΑΔ (πρώην ΤΑΙΠΕΔ), οι εφοπλιστές που θα μειώσουν το κόστος μετακίνησης των πλοίων τους, οι μεγάλες τουριστικές επιχειρήσεις κλπ».

Οι λαϊκές ανάγκες βρίσκονται στην αντιπέρα όχθη των σχεδίων τους

«Το πολυδιαφημισμένο Master Plan δεν έχει ως προσανατολισμό και προτεραιότητα την ικανοποίηση των αναγκών του λαού της περιοχής, γι’ αυτό το λόγο δεν προβλέπει τίποτα για αυτές. Αντίθετα δυσχεραίνει και υποβαθμίζει την ζωή του λαού. Την ώρα που προβλέπει "φαραωνικού" τύπου έργα και δυνατότητα επέκτασης σε όλο σχεδόν το παραλιακό μέτωπο, δεν προβλέπει ούτε καν τις αναγκαίες μελέτες (κυκλοφορικές, οικονομικές, ακτομηχανικές, περιβαλλοντικές κλπ) για την πρόβλεψη όλων των πιθανών επιπτώσεων» ξεκαθαρίζει και συμπληρώνει πως «για αυτό το λόγο, από πουθενά δεν διασφαλίζεται ότι η μετακίνηση από και προς το λιμάνι της Ραφήνας θα είναι προσιτή για την εργατική λαϊκή οικογένεια, ότι τα εισιτήρια θα είναι φτηνά, ότι θα υπάρχουν δωρεάν θέσεις πάρκινγκ. Από πουθενά δεν διασφαλίζεται ο σεβασμός στο φυσικό περιβάλλον, το αντίθετο μάλιστα, μιας και το μπάζωμα του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας για να στηρίξουν τις μελλοντικές επεκτάσεις της Αττικής Οδού μέσω των γνωστών συμβάσεων παραχώρησης σε ιδιώτες, αποτελεί περιβαλλοντική καταστροφή και επιπλέον στοιχείο υποβάθμισης της περιοχής μας».

Ταυτόχρονα, συνεχίζει η Τομεακή Οργάνωση, «κρύβουν ότι η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Ραφήνας πάει πακέτο με το ξεπούλημα κτιρίων και άλλων εγκαταστάσεων στον επίδοξο επιχειρηματία για να τα αξιοποιήσει όπως επιλέξει με κριτήριο φυσικά τα κέρδη του, ενώ θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για τις λαϊκές ανάγκες.

Η ιδιωτικοποίηση του Λιμανιού της Ραφήνας αποτελεί ένα ακόμη παράδειγμα τι πραγματικά εννοούν η κυβέρνηση της ΝΔ και όλα τα αστικά κόμματα, όταν "κλείνουν σε όλες τις πτώσεις" τις λέξεις "ανάπτυξη", "ανταγωνιστικότητα", "επενδύσεις". Αποτελούν στην πραγματικότητα τους στόχους της ΕΕ και του κεφαλαίου για την εξασφάλιση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων συντρίβοντας τα εργατικά λαϊκά δικαιώματα και ανάγκες.

Είναι αποκαλυπτικό πως την ίδια ώρα που με συνοπτικές διαδικασίες προχωράνε αυτοί οι σχεδιασμοί, έργα και υποδομές για τις ανάγκες του λαού (δημόσιο νοσοκομείο, σχολική στέγη, αποχετευτικά δίκτυα κλπ), βρίσκονται στα αζήτητα. Ενώ έχουν περάσει 6 χρόνια μετά την φονική πυρκαγιά στο Μάτι, οι κάτοικοι παραμένουν όμηροι των υποσχέσεων και ενός απαραδέκτου και απορριπτέου πολεοδομικού σχεδίου».

Καταλήγοντας ξεκαθαρίζει πως «με τον αγώνα και την πάλη μας, οι εργαζόμενοι και ο λαός της Ραφήνας - Πικερμίου και της ευρύτερης περιοχής μπορούμε να τους σταματήσουμε, να βάλουμε εμπόδια ώστε να μην επιτρέψουμε να προχωρήσει το νέο έγκλημα. Καλούμε τους εργαζόμενους της περιοχής, τους μικρούς επαγγελματίες, τους μαζικούς φορείς, κάθε άνθρωπο που αντιλαμβάνεται τους κινδύνους μιας τέτοιας εξέλιξης σε ξεσηκωμό.

Απαιτούμε:

  • Η κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ να πάρουν πίσω την απόφαση για την προκήρυξη εκδήλωσης ενδιαφέροντος.
  • Να σταματήσει τώρα κάθε προσπάθεια παράδοσης, ιδιωτικοποίησης των λιμενικών υποδομών της Ραφήνας.
  • Συντήρηση και ανάπτυξη των υποδομών με γνώμονα την ικανοποίηση των αναγκών του λαού της περιοχής.
  • Εξασφάλιση μόνιμης και σταθερής δουλειάς με εργασιακά δικαιώματα και Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας για όλους τους εργαζόμενους στο Λιμάνι.
  • Σύγχρονες, ασφαλείς και φτηνές ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες για τη μεταφορά επιβατών και εμπορευμάτων.
  • Διασφάλιση σύγχρονων και δωρεάν υποδομών για τους επαγγελματίες και τους ερασιτέχνες αλιείς.
  • Οι χώροι γύρω από το Λιμάνι να γίνουν χώροι πρασίνου, με ελεύθερη πρόσβαση στην άθληση, καθώς και εξασφάλιση χώρου για δωρεάν πάρκινγκ.
  • Κατάργηση των διοδίων, την Αττική Οδό την έχουμε χρυσοπληρώσει.
  • Να παρθούν άμεσα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας στο Μέγα Ρέμα Ραφήνας για τη διασφάλιση της ζωής και της περιουσίας του λαού μας, με σεβασμό στο περιβάλλον.

Τα λιμάνια μπορούν να γίνουν μοχλός ανάπτυξης και ευημερίας για τους εργάτες και το λαό σε μια οικονομία και κοινωνία που η παραγωγή και οι υποδομές μεταφορών και άλλες κρίσιμες υποδομές θα είναι κοινωνική περιουσία και θα οργανώνονται με βάση τις σύγχρονες ανάγκες του λαού.

Σε αυτό το δρόμο, οι λιμενικές υποδομές μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες, στην εξυπηρέτηση του μεγάλου νησιωτικού συμπλέγματος της χώρας, στην κάλυψη των αναγκών για μετακίνηση και αναψυχή, όπως επίσης στην αξιοποίησή τους με άλλες χώρες και λαούς στη βάση των σχέσεων αμοιβαίου οφέλους»

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 10 Ιουλίου 2024 11:22

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Youtube Playlists

youtube logo new

Χρήσιμα

farmakia

HOSPITAL

youtube logo new

© 2022 Atticavoice All Rights Reserved.