" Οι ήττες μας δεν αποδεικνύουν
Τίποτα παραπάνω από το ότι
  Είμαστε λίγοι αυτοί που παλεύουν ενάντια στο Κακό
Και από τους θεατές περιμένουμε
Τουλάχιστον να ντρέπονται"
                                               Μπρεχτ

Τα παράνομα και απαράδεκτα καταφύγια ζώων κλείνουν Κύριο

Η κατάσταση δεν πήγαινε άλλο. Στο κολαστήριο ζώων που λειτουργούσε στη Ραφήνα και έφερε τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Καταφύγιο», όλοι θυμόμαστε το γεγονός της μαρτυρικής πείνας των ζώων, που οι φιλότιμες προσπάθειες των υπαλλήλων δεν επαρκούσαν για να σβήσει. Θυμόμαστε και τραγικό  περιστατικό επίθεσης των εγκλείστων σε μεμονωμένο σκύλο, τον οποίο θανάτωσαν. Επίσης η εικόνα με τις απαράδεκτες για πραγματικό καταφύγιο ζώων υποδομές, είναι ακόμα φρέσκια.

«Ο τρόπος που φερόμαστε στα ζώα δείχνει τον πολιτισμό μας»

Παρά το χάλι που επικρατούσε, η δημοτική αρχή δεν σταματούσε να αναφέρει οικειοποιούμενη, την παραπάνω αλήθεια που όμως δεν την αφορούσε καθόλου. Μάλιστα η διατύπωση της από αυτούς που πραγματικά δεν δίνουν δεκάρα για τη μοίρα των δύστυχων ζώων, μεγεθύνει τις διαστάσεις και επιτείνει την ένταση της τραγωδίας αυτής. Έπρεπε να γίνει κάτι, γιατί δεν κουνιόταν φύλλο και η δυστυχία των ζώων παγιωνόταν ως φρικτη πραγματικότητα.

Η καταγγελία του δημοσιογράφου Γεράσιμου Λιόντου, μετά από εκτενή έρευνα την οποία διεξήγαγε για λογαριασμό της εφημερίδας ΚΟΝΤΡΑ, ήταν η σκανδάλη που εκκίνησε τις διαδικασίες για την εξασφάλιση μίας καλύτερης ζωής για τα ζώα. Την εξασφάλιση της ΕΥΖΩΙΑΣ τους , όπως θέλει και ο νομοθέτης.

Στα χέρια αυτών που έφτιαξαν κολαστήρια για τα ζώα, τίποτα δεν υπόσχεται πως θα διορθωθεί η κατάσταση.

Μόνο ο διαρκής έλεγχος και η διαρκής εποπτεία των εργασιών, μπορούν να διασφαλίσουν κάτι. Η επίβλεψη τους θα ήταν ακόμα καλύτερη προϋπόθεση, αλλά είναι κάτι με το οποίο είναι επιφορτισμένος ο φορέας υλοποίησης και όχι οι απλοί δημότες. Όλοι μας μπορούμε να εποπτεύουμε και να μη μένουμε απαθείς στην πρώτη προβληματική κατάσταση που πάει να ξεκινήσει. Όπως η καταγγελία του κ. Λιόντου έδωσε το ερέθισμα για να λυθεί μία μόνιμα προβληματική κατάσταση στον δήμο, έτσι πρέπει να φροντίσουμε και οι δημότες να μη μένουμε αδρανείς και ευκολόπιστοι.

Η σχετική εντολή της των εκπροσώπων της Περιφέρειας για το κλείσιμο των υφιστάμενν «κυνοκομείν» σε Ραφήνα και Παλλήνη βρίσκεται στον ακόλουθο σύνδεσμο (κλικ) απ’ όπου μπορείτε να την κατεβάσετε.

Προσέξτε πως οι δήμοι έχουν περιθώριο 3 μηνών για να ετοιμάσουν μία πολιτισμένη (όπως του αρέσει να λέει ο δήμαρχος σε μία πλήρη διάσταση λόγου και πράξης) κατάσταση για την φιλοξενία των  ζώων

Το κείμενο της έχει ως  εξής:

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

-ΓΕΝ. ΔΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ,

ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ & ΑΛΙΕΙΑΣ

-ΔΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ &

ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

ΤΜΗΜΑ: Κ.Α.Φ.Ε.

Συγγρού 80-88, 117 41 Αθήνα

Πληροφορίες: Π. Ανδριόπουλος

Τηλέφωνο: 213 2065 751

Τelefax: 213 2065 020

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ 
 Α.Π. 413187 - 24/7/2019

ΠΡΟΣ

1. Δήμο Ραφήνας – Πικερμίου

Αραφηνίδων Αλών 12, T.K.19009 Ραφήνα

2. Δήμο Παλλήνης – Γέρακα

Ιθάκης 12, Τ.Κ.15344 Γέρακας

3. Φιλοζωϊκό Σωματείο

«ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ»

Υπ’ όψιν κας Λευκαδίτη Ακριβής

Υψηλάντου 3, Τ.Κ.15351 Παλλήνη

4. Αστυνομικό Τμήμα Ραφήνας – Πικερμίου

Προποντίδος 6, Τ.Κ.19009 Ραφήνα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΠΙΝΑΚΑ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ

ΘΕΜΑ: «Διερεύνηση καταγγελίας»

Σχετικά: 1. Ο Ν. 604/1977 (Α΄163) «Περί ιδρύσεως και λειτουργίας Ιδιωτικών Ιατρείων, Κλινικών και Ενδιαιτημάτων ζώων» όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 14 του Ν. 3170/2003 (Α΄191 «Ζώα συντροφιάς, αδέσποτα ζώα συντροφιάς και άλλες διατάξεις»,

  1. Το Π.Δ. 463/1978 (Α΄96) «Περί των όρων και προϋποθέσεων ιδρύσεως και λειτουργίας ιδιωτικών ιατρείων, κλινικών και ενδιαιτημάτων ζώων, καθορισμός υποχρεώσεων Κτηνιάτρων και τηρουμένων βιβλίων»,
  2. Ο Ν. 4039/2012(Α΄15)) «Για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό», όπως τροποποιήθηκε από το άρθρο 46 του Ν. 4235/2014 (Α΄32) «Διοικητικά μέτρα, διαδικασίες και κυρώσεις στην εφαρμογή της ενωσισκής και εθνικής νομοθεσίας στους τομείς των τροφίμων, των ζωοτροφών και της υγείας και προστασίας των ζώων και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων»
  3. Την από 09-07-2019 έγγραφη αναφορά-καταγγελία του κου Γεράσιμου Λιόντου (αρ. πρωτ. 366857/09-07-2019 δικό μας)
  4. Την με αρ. πρωτ. 399845/19-07-2019 Αναφορά Κτηνιάτρων της υπηρεσίας μας

Στις 15-07-2019 κατόπιν της αναφοράς-καταγγελίας του κου Γεράσιμου Λιόντου (ως άνω 4. σχετικό) Κτηνίατροι της υπηρεσίας μας, μετέβησαν στην οδό Παναγίας Γοργοεπηκόου (αγροτικό δρόμο κάθετο στην οδό Αρίωνος) που βρίσκεται στην περιοχή της Ραφήνας, προκειμένου να διερευνήσουν τα αναφερόμενα από τον δημοσιογράφο κο Γεράσιμο Λιόντο, σχετικά με την κατασκευή από την Χρυσή Αυγή και την παράνομη λειτουργία καταφυγίων αδεσπότων ζώων συντροφιάς.

Στην ανωτέρω περιοχή, ευρίσκονταν ο κος Παπαντωνίου Βασίλειος και η κα Καμπέλη Αναστασία, αμφότεροι υπάλληλοι του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου, οι οποίοι μεταβαίνουν καθημερινά στον χώρο, προκειμένου να μεριμνήσουν για την καθαριότητα και την φροντίδα των αδέσποτων σκύλων του Δήμου. Μετά από αίτημά μας για συνδρομή, κατά την αυτοψία παρευρέθησαν ο αστυφύλακας κος Ευσταθόπουλος Παναγιώτης και ο αρχιφύλακας κος Κωσταράς Θεόδωρος, από το Αστυνομικό Τμήμα Ραφήνας. Ακόμα, ενημερώθηκαν από τον κο Παπαντωνίου και παρευρέθησαν ο Δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου κος Μπουρνούς Ευάγγελος και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κος Μώρος Κωνσταντίνος. Επίσης, παρούσες ήταν η Πρόεδρος του Φιλοζωϊκού Συλλόγου Ραφήνας-Πικερμίου «Πήγασος» κα Μαυράκη Γεωργία, το μέλος κα Βάλβη Άννα και η κα Κληρονόμου Καλλιόπη, η οποία φωτογραφίζει τα ζώα με σκοπό να δοθούν για υιοθεσία. Τέλος, ενημερώθηκε από τον κο Παπαντωνίου και παρέστη η Πρόεδρος του Φιλοζωϊκού Σωματείου Ανθούσας-Γέρακα-Παλλήνης «ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ Justice for Animals» κα Λευκαδίτη Ακριβή.

Κατά την διενεργηθείσα αυτοψία στην προαναφερόμενη περιοχή, διαπιστώθηκε:

Α) Η ύπαρξη 139 ενήλικων αδέσποτων σκύλων (ηλικίας έως και 8 ετών), σε περιφραγμένη έκταση με μεταλλικό πλέγμα περίφραξης, τεσσάρων (4) περίπου στρεμμάτων και ιδιοκτησίας του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου, όπως δήλωσε ο κος Παπαντωνίου. Ο περιφραγμένος χώρος χωριζόταν σε επιμέρους μικρότερους χώρους. Επίσης, υπήρχαν και 20 κουτάβια (έτος γέννησης 2019) σε άλλο περιφραγμένο χώρο, που βρισκόταν απέναντι. Το έδαφος σε όλους τους χώρους ήταν χωμάτινο και υπήρχαν πλαστικά και ξύλινα σπιτάκια και άλλες αυτοσχέδιες κατασκευές, με σκοπό την στέγαση των ζώων, καθώς επίσης και δοχεία με νερό. Οι χώροι ήταν σχετικώς καθαροί (υπήρχαν λίγα περιττώματα), χωρίς έντονη δυσοσμία. Τα ζώα ευρίσκονταν σε καλή κατάσταση και κατά την επισκόπηση δεν διαπιστώθηκε να εμφανίζουν ενδείξεις ασθένειας ή τραυματισμού, ενώ όλοι οι ενήλικοι θηλυκοί σκύλοι ήταν στειρωμένοι όπως δήλωσε ο κος Παπαντωνίου.

Από τον Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου απεστάλη κατάσταση με όλα τα ζώα που υπήρχαν στον χώρο, όπου φαίνεται ότι όλα τα ζώα είναι εμβολιασμένα και φέρουν ηλεκτρονική σήμανση με microchip.

Β) Σε παρακείμενο περιφραγμένο χώρο, ανάλογης έκτασης, που χωριζόταν σε τέσσερις επιμέρους χώρους υπήρχαν 36 σκύλοι. Και σε αυτούς τους χώρους το έδαφος ήταν χωμάτινο και υπήρχαν πλαστικά και ξύλινα σπιτάκια και άλλες αυτοσχέδιες κατασκευές, με σκοπό την στέγαση των ζώων, καθώς επίσης και δοχεία με νερό. Οι χώροι επίσης ήταν σχετικώς καθαροί και τα ζώα ευρίσκονταν σε καλή κατάσταση, χωρίς ενδείξεις ασθένειας ή τραυματισμού.

Όπως δήλωσε η Πρόεδρος του Φιλοζωϊκού Σωματείου Ανθούσας-Γέρακα-Παλλήνης «ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ Justice for Animals» κα Λευκαδίτη Ακριβή, η οποία είναι και μέλος της 5μελούς Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος Διαχείρισης των Αδεσπότων Ζώων Συντροφιάς του Δήμου Παλλήνης-Γέρακα, όλοι οι σκύλοι είναι αδέσποτοι, προέρχονται από τον Δήμο Παλλήνης-Γέρακα, από αυτούς οι 27 προέρχονται από τον καταυλισμό των Ρομά στον Γέρακα Αττικής και όλοι οι θηλυκοί σκύλοι είναι στειρωμένοι, ενώ ο χώρος ανήκει σε ιδιώτη και ενοικιάζεται από την κα Λευκαδίτη Πρόεδρο του Φιλοζωϊκού Σωματείου, με σκοπό την φιλοξενία ορισμένων αδεσπότων σκύλων του Δήμου Παλλήνης-Γέρακα.

Η κα Λευκαδίτη προσκόμισε τα βιβλιάρια υγείας των σκύλων, από τα οποία φαίνεται ότι όλα τα ζώα είναι εμβολιασμένα και φέρουν ηλεκτρονική σήμανση με microchip.

Γ) Σε παρακείμενο περιφραγμένο χώρο υπήρχαν πρόβατα και αίγες, τα οποία ανήκουν σε κτηνοτρόφο με κωδικό αριθμό εκτροφής EL09301134 και τα οποία μετακινούνται στο χώρο αυτό για θερινή διαβίωση, όπως ενημερωθήκαμε τηλεφωνικά από την αρμόδια Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής.

Σύμφωνα με την § η, του άρθρου 1, του Ν.4039/2012, «Καταφύγιο αδέσποτων ζώων είναι η ειδική εγκατάσταση, που προορίζεται για την περίθαλψη και την προσωρινή παραμονή σημαντικού αριθμού αδέσποτων ή ανεπιθύμητων ζώων συντροφιάς». Τα καταφύγια ιδρύονται από Δήμους, ή συνεργαζόμενους Δήμους, ή από φιλοζωικές ενώσεις και σωματεία, αλλά υπό την εποπτεία των Δήμων και που διαθέτουν υποδομή, συνιστάμενη στην ύπαρξη κατάλληλων σχετικών εγκαταστάσεων, οχημάτων μεταφοράς ζώων και ανθρώπινο δυναμικό με εμπειρία στο χειρισμό των ζώων. Η ίδρυση και λειτουργία τους διέπεται από τις ισχύουσες διατάξεις για τα ενδιαιτήματα ζώων του Ν.604/1977 και του Π.Δ.463/1978 (Ν.4039/2012, άρθρο 9).

Οι ανωτέρω περιγραφόμενοι και συγκεκριμένοι χώροι ουδέποτε έχουν λάβει άδεια ίδρυσης και άδεια λειτουργίας, σύμφωνα με τις ανωτέρω διατάξεις για τα ενδιαιτήματα ζώων του Ν.604/1977 και του Π.Δ.463/1978.

Από τα παραπάνω, αναφορικά με τους χώρους αυτούς και με τις αρμοδιότητες μας, διαπιστώθηκαν παραβάσεις του Ν.4039/2012, όσον αφορά στην συγκέντρωση αδέσποτων ζώων (σκύλων), σε μη αδειοδοτημένους χώρους, χωρίς την ύπαρξη ανάλογου ανθρώπινου δυναμικού για την διαχείρισή τους, σε πρόχειρες εγκαταστάσεις και χωρίς ύπαρξη βοηθητικών χώρων, όπως προβλέπονται από τις διατάξεις του Ν.604/1977 και του Π.Δ.463/1978.

Μετά την αυτοψία και σε συνάντηση στο Δημαρχείο Ραφήνας-Πικερμίου, με τον Δήμαρχο κο Μπουρνού Ευάγγελο, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κο Μώρο Κωνσταντίνο, την Προϊσταμένη της Δ/νσης Πρασίνου και υπεύθυνη για το προγράμμα διαχείρισης των αδεσπότων ζώων συντροφιάς κα Λεγάκη Γεωργία, την Προϊσταμένη των Τεχνικών Υπηρεσιών κα Σκαμάγκα Αλεξάνδρα και την Διευθύνουσα Σύμβουλο της Δημοτικής Επιχείρησης ΔΕΑΑΠ-ΜΑΕ κα Μπέκα  Βασιλική, συζητήθηκε ότι:

α) Ο χώρος θα πρέπει να εκκενωθεί από τα ζώα, εντός του επομένου τριμήνου, ενεργοποιώντας την 5μελή Επιτροπή Παρακολούθησης του Προγράμματος Διαχείρισης των Αδεσπότων Ζώων Συντροφιάς του Δήμου, όπως προβλέπεται από το άρθρο 9, του Ν.4039/2012 και εφαρμόζοντας τις διατάξεις του Νόμου αυτού, όπως τροποποιήθηκε από το άρθρο 46 του Ν. 4235/2014.

β) Με αφορμή την πρόσκληση των Δήμων για την υποβολή προτάσεων προκειμένου να ενταχθούν στο Πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ», θα μπορούσε να κατατεθεί νέα αίτηση για να επανεκδοθεί η με αρ. πρωτ. 1572/23-06-2015 Άδεια Ιδρύσεως Καταφυγίου αδεσπότων ζώων, της οποίας έχει παρέλθει η ισχύς, στο υπ’ αρ. 1359 δημοτικό κληροτεμάχιο του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου, εφ’ όσον  εξακολουθούν να πληρούνται οι προϋποθέσεις (χρήση γης, απόσταση από κατοικίες κλπ.) για την αδειοδότησή του.

Παρομοίως, ζητήθηκε από την κα Λευκαδίτη Ακριβή, να ενημερωθεί ο Δήμος Παλλήνης- Γέρακα και να εκκενωθεί ο μη αδειοδοτημένος χώρος από τα αδέσποτα ζώα του Δήμου Παλλήνης- Γέρακα, εντός του επομένου τριμήνου, ενεργοποιώντας την 5μελή Επιτροπή Παρακολούθησης του Προγράμματος Διαχείρισης των Αδεσπότων Ζώων Συντροφιάς του Δήμου, όπως προβλέπεται από το άρθρο 9, του Ν.4039/2012 και εφαρμόζοντας τις διατάξεις του Νόμου αυτού, όπως τροποποιήθηκε από το άρθρο 46 του Ν. 4235/2014. Επίσης, με την κα Λευκαδίτη συζητήθηκε το γεγονός ότι ο Δήμος Παλλήνης-Γέρακα είναι μέλος του Συνδέσμου για την Βιώσιμη Ανάπτυξη Πόλεων (Σ.Β.Α.Π.), στον οποίο έχει χορηγηθεί άδεια ιδρύσεως Καταφυγίου αδεσπότων ζώων, στην περιοχή Μαρκοπούλου Μεσογαίας.

Το Αστυνομικό Τμήμα Ραφήνας παρακαλείται για τις δικές του ενέργειες και την επίβλεψη για την ομαλή διεξαγωγή της διαδικασίας απομάκρυνσης των ζώων και την εκκένωση των ανωτέρω χώρων, εντός του προαναφερόμενου χρονικού διαστήματος των τριών (3) μηνών.

Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε περαιτέρω πληροφόρηση ή διευκρίνιση.

Ο Προϊστάμενος της Δ/νσης

α.α.

Παναγιώτης Ανδριόπουλος

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ

  1. Γραφείο Περιφερειακού Συμβούλου της

Δ/νσης Αγροτικής & Κτηνιατρικής Πολιτικής

  1. Γραφείο Γενικής Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας, Κτηνιατρικής & Αλιείας
  2. Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής

      Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής

  1. Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

Γενική Δ/νση Βιώσιμης Ζωικής Παραγωγής & Κτηνιατρικής

Δ/νση Προστασίας των Ζώων, Φαρμάκων & Κτηνιατρικών Εφαρμογών

Βερανζέρου 46, 10438 Αθήνα

  1. κο Λιόντο Γεράσιμο

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 01 Οκτωβρίου 2021 07:58

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Χρήσιμα

farmakia

HOSPITAL

© 2021 Atticavoice All Rights Reserved.