" Οι ήττες μας δεν αποδεικνύουν
Τίποτα παραπάνω από το ότι
  Είμαστε λίγοι αυτοί που παλεύουν ενάντια στο Κακό
Και από τους θεατές περιμένουμε
Τουλάχιστον να ντρέπονται"
                                               Μπρεχτ

13 μέλη της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης του δήμου Ραφήνας-Πικερμίου καταγγέλουν  απαράδεκτη μεθόδευση για την χειραγώγηση της  γνωμοδότησης της Κύριο

13 μέλη της δημοτικής επιτροπής διαβούλευσης, ενόψει της εικονικής σύγκλησης της 25ης Ιουλίου, διατύπωσαν δύο πολύ συγκεκριμένα αιτήματα.

 Τα αιτήματα διατυπώθηκαν μετά από αξιολόγηση των θεμάτων για τα οποία καλούνταν να γνωμοδοτήσουν, βάσει της πρόσκλησης που τους απηύθυνε ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης από τις 13/7/2020 και σε μία σειρά από –ουσιαστικά εσφαλμένες-  «Ορθές Επαναλήψεις»* της.

Τα θέματα αυτά –πράγματι κρισιμότατα-  ήταν

1. Γνωμοδότηση για τον καθορισμό των οριογραμμών ρεμάτων στο πλαίσιο   κατάρτισης του ειδικού πολεοδομικού σχεδίου (Ε.Π.Σ) στην περιοχή «ΜΑΤΙ» ΑΤΤΙΚΗΣ

2. Γνωμοδότηση στα πλαίσια διαβούλευσης της στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΣΜΠΕ)  του ειδικού πολεοδομικού σχεδίου (Ε.Π.Σ) για την πυρόπληκτη 

3. Γνωμοδότηση επί του έργου « ΑΙΟΛΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (ΑΣΠΗΕ) συνολικής ισχύος 14,7MW και των συνοδών σε αυτό έργων , της εταιρείας ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΑΦΗΡΕΩΣ ΕΥΒΟΙΑΣ Ο.Ε, για αιολικό πάρκο στην Εύβοια

4. Γνωμοδότηση επί της «Κατάρτισης του Τεχνικού Προγράμματος έτους 2021».

5. Προτάσεις για τη σύνταξη του «Προϋπολογισμού έτους 2021».

Η πρόσκληση αναλυτικά είναι διαθέσιμη στο παρακάτω πλαίσιο. Μπορεί να διαβαστεί και να μεταφορτωθεί.

Loading...

Τα αιτήματα τα οποία υπέβαλαν τα μέλη της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης ήταν

1. Να γίνει δημόσια συνεδρίαση της ΔΕΔ στις 25/7 με φυσική παρουσία σε ανοιχτό χώρο ή σε κλειστό χώρο με τις απαραίτητες προφυλάξεις (πχ κλειστό γήπεδο μπάσκετ, αμφιθέατρο γυμνασίου)  ώστε να εξασφαλιστεί κατά το δυνατό η διαβούλευση που απαιτείται, να ακουστούν οι απόψεις, να  γίνουν ερωτήσεις, να μπορούν να παρακολουθήσουν οι πολίτες  και τυχόν άλλοι φορείς (ειδικά των πληγεισών από τη φωτιά περιοχών)  και να τηρηθεί όποια άλλη προϋπόθεση είναι απαραίτητη για την ουσιαστική συζήτηση του συλλογικού οργάνου της ΔΕΔ.

2. Να αναβληθούν τα θέματα 1 και 2  που αφορούν στις οριοθετήσεις των ρεμάτων και στη ΣΜΠΕ για Μάτι-Κόκκινο Λιμανάκι , τουλάχιστον για μία εβδομάδα αργότερα έτσι ώστε να μπορέσει να εξασφαλιστεί  ουσιαστική συζήτηση επί όλων των σημαντικότατων θεμάτων, αφού είναι αδύνατο να εξασφαλιστεί  μέσα στις  3 ώρες που θα διαρκέσει η μία και μοναδική συνεδρίαση. 

Το σκεπτικό που ακολούθησαν τα μέλη της Επιτροπής παρουσιάζεται στο συνημμένο PDF αρχείο, ήτοι στο ίδιο το αίτημα τους

Loading...

Όπως συνηθίζει ο «δημοκρατικότατος» δήμος Ραφήνας (λένε και Πικερμίου), δεν έδωσε καμία απάντηση.

Από την ανοιχτή κυκλοφορία του αιτήματος ανάμεσα σε όλα τα μέλη της επιτροπής διαβούλευσης, το αίτημα κατέληξε και στα χέρια του δημάρχου προφανώς, ο οποίος ποιώντας την ανάγκη φιλοτιμία και γνωρίζοντας πως το Υπουργείο  είχε ήδη προβεί σε παράταση της σχετικής ανοιχτής διαβούλευσης, έκανε το δικό του …..αίτημα «παράτασης». Γελοιότητες θα πει κάποιος αλλά «συνηθισμένα τα βουνά στα χιόνια».

Το αστείο είναι πως στην ανακοίνωση του υπουργείου δεν γίνεται αναφορά στο πρωθύστερο αίτημα του δημάρχου Ραφήνας (κάποιοι επιμένουν πως είναι και Πικερμίου) αναφέρεται ρητώς :

«Μετά από αιτήματα κατοίκων και φορέων δίνεται παράταση έως τις 17 Αυγούστου 2020 για τη Διαβούλευση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Σ.Μ.Π.Ε.) του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Ε.Π.Σ.) για την πυρόπληκτη περιοχή των Δημοτικών Ενοτήτων Νέας Μάκρης και Ραφήνας των Δήμων Μαραθώνος και Ραφήνας – Πικερμίου.»

Το πιο αστείο είναι πως ζήτησε παράταση μέχρι την ήδη υφιστάμενη προθεσμία, την 1η Αυγούστου (υπήρχε ούτως ή άλλως) και όχι μέχρι μία άλλη ημέρα μέχρι τις 17/8 που έδωσε το υπουργείο. Αλλά με τις πολιτικάντικες φαιδρότητες καλύτερα να μην ασχολείται κανείς γιατί προκαλούν στομαχικές διαταραχές.

Αφού λοιπόν το μεγάθυμο υπουργείο έδωσε την παράταση της ανοιχτής διαβούλευσης, το ερώτημα είναι γιατί δεν έχει δώσει αντίστοιχη παράταση (κατά το αίτημα των μελών της επιτροπής) και ο μεγάθυμος δήμος και ο πρόεδρος της εντόπιας ΔΕΔ. Εκτός αν το φυλάει για έκπληξη…..

Επειδή εκτός από τα προβλήματα της διαβούλευσης, τα οποία περιγράφονται και αντιμετωπίζονται στα δύο αιτήματα των 13 μελών της ΔΕΔ, εντοπίζονται ακόμα τα κάτωθι ζητήματα. Ζητήματα προχειρότητας και ανεξήγητης βιασύνης που σίγουρα θα καταλήξει σε προβλήματα:

α. Συγκαλείται συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης (ΔΕΔ)  δήμου Ραφήνας-Πικερμίου μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού (25/7). Σημειωτέο ότι και η δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση, που θα ήταν άλλη μία ευκαιρία έκφρασης γνώμης,  επίσης διενεργείται μέσα στο καλοκαίρι (2/7-1/8 αρχικά και 17/8 με την παράταση).

β. Συγκαλείται συνεδρίαση της ΔΕΔ Ραφήνας-Πικερμίου κατ’ επιλογή από το Δήμο δια περιφοράς, με κατάθεση απόψεων μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή τηλεφώνου,  γεγονός που αποκλείει κάθε συλλογική συζήτηση και επομένως καταργεί την ουσία ενός συλλογικού οργάνου όπως η ΔΕΔ.  Δυνατότητα δημόσιας διαβούλευσης σε ανοιχτό χώρο υπήρχε αλλά δεν επελέγη, παρά τις εκκλήσεις που απεύθυναν μέλη της ΔΕΔ από την πρώτη στιγμή της πρόσκλησης.

γ.  Διαπιστώνεται προφανής προχειρότητα στις εισηγήσεις των θεμάτων 1 και 2 (οριοθετήσεις ρεμάτων, ΣΜΠΕ για Μάτι) που επισυνάπτονται και στην ουσία είναι παρατηρήσεις και όχι τεκμηριωμένες εισηγήσεις .  Στην εισήγηση μάλιστα του 2ου θέματος για το Μάτι, ο ίδιος ο Δήμαρχος ομολογεί ότι: «"Εννοείται ότι ο χρόνος που είχαμε από τις 2 Ιουλίου έως σήμερα δεν είναι επαρκής σε καμία περίπτωση για να εξεταστούν θέματα που χρήζουν τέτοιας σοβαρότητας όπως η ΣΜΠΕ». Επόμενο είναι ότι τα μέλη της Επιτροπής είναι αδύνατο να έχουν μελετήσει όλα αυτά τα θέματα μέσα σε λίγες ημέρες, ώστε να μπορέσουν να εκφράσουν άποψη.

δ.  Υπάρχει εκπρόθεσμη αποστολή στοιχείων (και όχι εισήγησης)  για το 3ο θέμα (αιολικά στην Κάρυστο) τρείς ημέρες  πριν τη συνεδρίαση της ΔΕΔ

ε. Ως συνήθως εντύπωση προκαλεί η παντελής έλλειψη στοιχείων για τον προϋπολογισμό 2021 (μη αποστολή προσχεδίου/εισήγησης) για τον οποίο η ΔΕΔ καλείται να γνωμοδοτήσει.

Για τα παραπάνω υπεβλήθη η υπ. Αριθμό Πρωτοκόλλου 59510/15741/23-7-2020 καταγγελία στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής (επισυνάπτεται)

Loading...

Επίσης εντοπίστηκαν και οι διοικητικές λαθροχειρίες όπως

  • Το να μην εισηγείται υπηρεσιακός παράγοντας (εν προκειμένω η τεχνική υπηρεσία) αλλά αιρετός.
    • Στο 1ο θέμα συντάκτης είναι ο αντιδήμαρχος περιβάντολος τεχνικών υπηρεσιών θέλαμε να γράψουμε και εισηγητής ο … δήμαρχος
    • Στο 2ο θέμα, συντάκτης και εισηγητής είναι ο … δήμαρχος
  • Στο θέμα με τα αιολικά της Εύβοιας, δεδομένου πως υφίστανται, μοιάζει σαν να καλείται η ΔΕΔ να γνωμοδοτήσει εκ των υστέρων για κάτι που θα έπρεπε να είχε ήδη γνωμοδοτήσει εδώ και μερικά χρόνια, άρα να καλύψει κάποιο διαδικαστικό κενό. Επίσης, η ΔΕΔ Ραφήνας (και Πικερμίου) δεν θα ήταν σωστό να γνωμοδοτήσει για έργο που οι επιπτώσεις του κυρίως εστιάζονται εκτός των διοικητικών ορίων του δήμου. Για τη διέλευση των καλωδίων, η χρήση υφιστάμενης όδευσης από τη μελέτη, δηλώνει πως δεν υπάρχει κάτι καινούργιο που να χρειάζεται νέα γνωμοδότηση

Η διοίκηση του δήμου Ραφήνας (και Πικερμίου) τα τελευταία χρόνια ήταν πάντα προβληματική, με εμφανώς απολυταρχική αντίληψη, με ξεκάθαρα περιφρονητική στάση απέναντι στους δημότες και ταγμένη πάντα στην εξυπηρέτηση της κάθε κυβερνητικής επιταγής, άκριτα δίχως συζήτηση και διαβούλευση με τους πολίτες.

Ακόμα μία φορά το κάνει σαφές, όταν ευτελίζει ακόμα μία φορά τον δημοκρατικότερο θεσμό της αυτοδιοίκησης, την επιτροπή διαβούλευσης, με διάτρητες διαδικασίες συνεδρίασης και εισηγήσεις που δεν αντέχουν σοβαρής εξέτασης.

Μετά από την κατασκευή της επιθυμητής σε αυτόν σύνθεσης της ΔΕΔ, με κατασκευασμένες «ομάδες» με ένα μέλος και συμπαθούντες (έχουν καταγγελθεί παλαιότερα οι σχετικές μεθοδεύσεις), τώρα 4-5 «μπακαλόχαρτα γραμμένα στο γόνατο» επέχουν θέση μελέτης και εισήγησης σε μία «διαβούλευση» που καλείται να γίνει με αδιαφανέστατες, στερούμενες διαλόγου και διαβούλευσης διαδικασίες

Είναι πολύ επικίνδυνο όταν τελικά «τα βουνά συνηθίζουν τα χιόνια» γιατί κάπως έτσι η δημοκρατία μπαίνει στην κατάψυξη και ξεχνιέται εσαεί. Δεν αξίζουμε τέτοια μοίρα, όπως και να το κάνει κανείς.

Αναρωτιόμασταν σε παλιότερη ανάρτηση "Ως πότε η παρωδία;". Δεν τρέφουμε πια αυταπάτες. Όσο τους εξυπηρετεί θα το τραβήξουν. Έχουν επιβάλει μία δικτατορία, ένα νομότυπο καθεστώς ελέγχου και επιβολής, με πρόσχημα μία πανδημία.

Τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο. Τόσο με την πανδημία όσο και με τη δημοκρατία


*Η ορθή επανάληψη χρησιμοποιείται για λάθη τα οποία δεν αλλοιώνουν το περιεχόμενο του εγγράφου. Ορθογραφικά, συντακτικά κλπ. Οι προσθήκες θεμάτων, εισηγήσεων (όπως στην περίπτωση μας) κλπ απαιτούν νέα πρόσκληση. Πρόκειται για διοικητικό καθαρά ατόπημα

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 30 Σεπτεμβρίου 2021 16:07

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Χρήσιμα

farmakia

HOSPITAL

© 2021 Atticavoice All Rights Reserved.