" Οι ήττες μας δεν αποδεικνύουν
Τίποτα παραπάνω από το ότι
  Είμαστε λίγοι αυτοί που παλεύουν ενάντια στο Κακό
Και από τους θεατές περιμένουμε
Τουλάχιστον να ντρέπονται"
                                               Μπρεχτ

 Αντώνη Λαζαρή

Η σημερινή μέρα είναι μία λαμπρή μέρα για τη δημοκρατία. Είναι μία λέξη που όσο και αν προσπαθούν να την εξευτελίσουν αυτή βρίσκει τον τρόπο να αντιστέκεται και να επιβιώνει.

Η σημερινή απόφαση είναι καλή, αλλά το πρόβλημα παραμένει. Ο φασισμός/ναζισμός/φανατισμός είναι «μικρόβιο» μολυσματικό πολύ πιο επικίνδυνο από όσο φαίνεται ακόμα και τώρα. Ο φασισμός δεν νικιέται με μία απόφαση όσο καλή και αν είναι. Ο φασισμός εισχωρεί στο μυαλό και αλλοιώνει τον άνθρωπο.

Ας θυμηθούμε μία από τις πρώτες άθλιες εξορμήσεις της Χρυσής Αυγής. Ήταν εδώ στη Ραφήνα, την παραμονή της γιορτής της Παναγίας της Παντοβασίλισσας. Ήταν ένα άθλιο show που καλύφθηκε από τοπικό κανάλι και τα πλάνα προβλήθηκαν σε όλο τον κόσμο. Άνθρωποι που σήμερα βρίσκονται σε ψηλές θέσεις στον Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου ήταν εκεί δίπλα στους πεσμένους πάγκους και επικροτούσαν τις ενέργειες των μελών του τάγματος εφόδου αναφέροντας πως οι ξένοι δεν είχαν άδεια και για αυτό τους διέλυσαν τους πάγκους.

Όλοι τότε παγώσαμε γιατί καταλάβαμε πως το χειρότερο από όλα ήταν ο φόβος του κόσμου που έκανε ότι δεν έβλεπε. Και οι παπάδες εκαναν ότι δεν έβλεπαν. Και οι άρχοντες της πόλης έκαναν ότι δεν έβλεπαν. Και πολλοί έκαναν ότι δεν έβλεπαν.

Χρειάστηκε να χαθούν άνθρωποι για να ξυπνήσει ο κόσμος. Όμως, ο φασισμός δεν νικήθηκε. Είναι εδώ ανάμεσά μας και μας απειλεί σε κάθε βήμα.

Τώρα τα πράγματα είναι ακόμα πιο επικίνδυνα.....

Ας διαβάσουμε όμως το κείμενο από το μακρινό 2012 και ας θυμηθούμε πως ούτε η αστυνομία αντέδρασε, ούτε οι ιερείς της εκκλησίας έξω από την οποία γινόταν το παζάρι αντέδρασαν, αλλά ούτε και οι δημοτικές αρχές της πόλης. Μόνο κάποιοι λίγοι πολίτες βγήκαν την επόμενη ημέρα και προσπαθήσουν να μιλήσουν σε ανθρώπους που ούτε είδαν, ούτε άκουσαν, ούτε τους ένοιαζε τελικά 

Απόψε γιόρταζε η μεγάλη εκκλησία της Ραφήνας, η Παντοβασίλισσα.

Ο φίλος μου, ο Στάθης ο Δημητρακός, μου έλεγε με χαρά το απόγευμα. "Απόψε γιορτάζει η Παναγία η Τριγλιανή". Η Παναγία η Τριγλιανή ήρθε από την Τρίγλια της Βιθυνίας για να στεριώσει και αυτή στην όμορφη Ραφήνα.

Η πρώτη Παντοβασίλισσα κτίστηκε στη θέση όπου βρίσκεται σήμερα το εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου. Όταν η πρώτη εκκλησία γκρεμίστηκε, κράτησαν μόνο το ιερό και έκτισαν το εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου.

Η Παντοβασίλισσα κτίστηκε στο διάστημα από το 1947 έως το 1957 με χρήματα και προσωπική εργασία των Ραφηνιωτών, αλλά και πολλών ξεριζωμένων στην Αμερική και σε άλλους τόπους.

Η εορτή της Παντοβασίλισσας αποτελεί πάντα μεγάλο γεγονός για τη Ραφήνα. Έρχεται πολύς κόσμος, καθώς και μητροπολίτες και κληρικοί από άλλες ενορίες. Παράλληλα με την εορτή στήνονται και οι γνωστοί πάγκοι με τα είδη που πουλιούνται στα πανηγύρια. Ρούχα, παιχνίδια, βιβλία, εσώρουχα, πήλινα, εικόνες, είδη δώρων, λουκουμάδες και όλα τα γνωστά. Ο κόσμος ψωνίζει, οι μικροπωλητές βγάζουν ένα καλό μεροκάματο, ο Δήμος εισπράττει.

Φέτος, όμως, όλα αυτά δεν έγιναν όπως γίνονται κάθε χρόνο. Τα μέλη μιας οργάνωσης που φέρει το όνομα του πλοίου που ναυάγησε το Φλεβάρη του 1983 στο Κάβο Ντόρο ήρθαν να αμαυρώσουν τη γιορτή. Μια ομάδα τριάντα ανθρώπων έβαλαν στόχο τρεις πάγκους μικροπωλητών από κάποια χώρα της Αφρικής. Αναποδογύρισαν τους πάγκους, έσπασαν τα πράγματα και έφυγαν περιχαρείς για το κατόρθωμά τους. Παρατάχθηκαν έξω από την Παναγία των Τριγλιανών και συμμετείχαν στη λιτανεία πίσω από την εικόνα και τους επίσημους.

xrysh aygh.medium

Ο κόσμος πάγωσε και δεν συμμετείχε στη λιτανεία, όπως κάθε χρόνο. Η μπάντα παιάνιζε, οι επίσημοι συνέχισαν απτόητοι, ενώ ο κόσμος απορούσε με όσα έβλεπε. Ένα παιδάκι έβαλε τα κλάματα, κάποιος ηλικιωμένος κάτι πήγε να φωνάξει και η αστυνομία παρατηρούσε, όπως πάντα, ατάραχη σαν να μην συνέβαινε τίποτα.

Την ίδια ώρα φήμες ανέφεραν ότι κάποιοι μετανάστες-μικροπωλητές προπηλακίστηκαν. Η λιτανεία ολοκληρώθηκε, ο κόσμος μαζεύτηκε στην πλατεία και τα μαγαζάκια, ενώ οι μικροπωλητές από την Αφρική προσπαθούσαν να περισώσουν ότι μπορούσαν. Πέντε-έξι ρολόγια σπασμένα παρέμεναν πεταμένα στο δρόμο.

Ένα παιδάκι του Δημοτικού που φαίνεται ότι είχε παρακολουθήσει όλα όσα είχαν συμβεί μονολόγησε δυνατά "Ο χρόνος σταμάτησε για τα καλά".

Φίλοι και Φίλοι, χρόνια πολλά. Η μικρή μας πόλη γιορτάζει. Η Παναγία των προσφύγων Τριγλιανών να μας έχει καλά.

Και, όπως έλεγε και σε εκείνο το αξέχαστο τραγούδι του μεγάλου Μάνου Χατζιδάκι, "Καληνύχτα, Κεμάλ, αυτός ο κόσμος δεν θ' αλλάξει ποτέ".

Καληνύχτα σας ....

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 30 Σεπτεμβρίου 2021 15:22

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Χρήσιμα

farmakia

HOSPITAL

© 2021 Atticavoice All Rights Reserved.