" Οι ήττες μας δεν αποδεικνύουν
Τίποτα παραπάνω από το ότι
  Είμαστε λίγοι αυτοί που παλεύουν ενάντια στο Κακό
Και από τους θεατές περιμένουμε
Τουλάχιστον να ντρέπονται"
                                               Μπρεχτ

Ο ψεύτης και ο κλέφτης…. Κύριο

;Αφιερωμένο στη δήλωση του δημάρχου Ραφήνας, που χαρακτηρίζει όσους αντιδρούν στην καταστροφή του Μεγάλου Ρέματος,  με πρόχειρες μελέτες, "περιθώριο"

 

Σοφές οι παροιμίες. Αποτελούν απόσταγμα εμπειρίας και οδύνης. Της οδύνης που προκαλεί η άσχημη εμπειρία. Όπως η εμπειρία του πως κατάντησε η Αθήνα και η Αττική. Όπως τις κατάντησαν τα μικρά και τα μεγάλα συμφέροντα, τα ακόμα μικρότερα εγώ, προβεβλημένα στον καθρέφτη της ατομικής μισαλλοδοξίας του κάθε εξουσιαστή. Της ατομικής μισαλλοδοξίας, που οι διαφημιστές αποκαλούν «φιλοδοξία».

Η εμπειρία της καταστροφής μας δίδαξε τα λάθη και τις καταστροφές που προκάλεσαν οι εξουσιαστές, με τη δική μας ανοχή ή (ακόμα χειρότερα) με τη δική μας έγκριση.

Από το «θάπτομεν τον Ιλισσό» του Μεταξά, στη σημερινή στάση ενός κράτους και μίας διοίκησης που ζούνε ακόμα στις μεσοπολεμικές δεκαετίες. 

Από την άγνοια της εποχής του Μεταξά στην προπαγάνδιση της καταστροφής με ψέματα.  Αγνοώντας ή παραβλέποντας ακόμα και την παγκόσμια πρακτική και έρευνα, που μιλάνε για ένα τεράστιο λάθος που πάνε να κάνουν με πρόχειρες μελέτες.

Τι και αν η επιστήμη και η τεχνική στην Ευρώπη, αλλά και υπερατλαντικά, προκρίνουν άνοιγμα των σκεπασμένων ποταμών και ρεμάτων. Αυτοί έμαθαν από τα λάθη τους και φροντίζουν να τα διορθώσουν. Εδώ, ακόμα θέλουμε να κάνουμε τα λάθη. Εκείνα που μας λένε πως είναι λάθη και γι’ αυτό τα αποκαθιστούν, αλλά εμείς, ζώντας πολλές δεκαετίες πίσω, επιμένουμε να συνεχίσουμε να τα εφαρμόζουμε στην πλάτη του λαού και του  μέλλοντος του.

Η εξουσία χρησιμοποιεί κάθε τρόπο. Θεμιτό ή αθέμιτο για να προκρίνει τον τζίρο των χαϊδεμένων της. Και στην πρόστυχη απόπειρα συμμετέχουν όλοι όσοι βρίσκονται  στην εξουσιαστική ιεραρχία.

Και λένε ψέματα ανερυθρίαστα. Και χωρίς να σκεφτούν, κατηγορούν ακαδημαϊκούς ως περιθωριακούς, όπως στην περίπτωση μας.

Πως να χαρακτηρίσει κανείς κάποιον που για μία μελέτη διευθέτησης ενός ρέματος, με τεχνικές περιγραφές, σχέδια,  προμετρήσεις ποσοτήτων σκυροδέματος, αδρανών, και εγκατάσταση συρματοκιβωτίων, ισχυρίζεται πως δεν υπάρχει «τσιμέντωμα»; Ψεύτη ή αδαή; Αν είναι το πρώτο, απλά μιλάμε για την τέχνη που γνωρίζουν καλά οι πολιτικοί αριβίστες. Αν είναι το δεύτερο, το πράγμα γίνεται επικίνδυνο. Πολύ πιο επικίνδυνο.

Πάντως το ψέμα δεν χρειάζεται καν αντίλογο. Μόνο δημοσίευση των σχετικών μελετών και όρεξη από όποιον ενδιαφέρεται πραγματικά,  να διαβάσει τις προτάσεις τους. Για να καταλάβει και την κοροϊδία του "ανθισμένου συρματοκιβωτιου" ή "συρματολιθρριπής" (sic) που λέει και ο "βραβευμένος" δήμαρχος Ραφήνας.

Μόνη ελπίδα για τους ανθρώπους και τον τόπο,  είναι το δεύτερο σκέλος της παροιμίας, που λέει πως οι δυο χαρακτήρες, ήτοι ο ψεύτης και ο κλέφτης, «τον πρώτο χρόνο χαίρονται».

Παρακολουθήστε και τις παρακάτω εισηγήσεις των «περιθωριακών» κατά τον ….»(δ)ήμαρχο Ραφήνας και την επιχειρηματολογία, στην εκδήλωση που είχε οργανωθεί υπό τον τίτλο: «Ρέμα Ραφήνας SOS: Διευθέτηση που απειλεί τη ζωή, την ιστορία και το μέλλον μας; (Facebook videos).

1. Ηλίας Ταρναράς, Πολιτικός Μηχανικός, μελετητής Υδραυλικών Έργων

2. Κωνσταντίνος Λουπασάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής ΕΜΠ

3. Κωνσταντίνος Βουβαλίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής, τμήμα Γεωλογίας  ΑΠΘ

4. Jason Vogel, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Οκλαχόμα (Oklahoma U.S.A.)

5. Νίκος Σίμος,  Δασολόγος ΑΠΘ - Εργολήπτης

6. Θεμιστοκλής Λαζαρής, φοιτητής Ιστορικού Αρχαιολογικού τμήματος,  της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ

7.Ευάγγελος Νικολόπουλος, Διδάκτωρας Αρχαιολογίας της Εφορίας Αρχαιοτήτων Αν.Αττικής

8. Σπύρος Σκαρέας,  Γεωπόνος και Φωτογράφος Άγριας Φύσης

9. Εμμανουέλα Τερζοπούλου, χημικός και μέλος της Κίνησης για την Προστασία και Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας

Τα συμπεράσματα δικά σας, περί του ποιος είναι τελικά το περιθώριο

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 30 Σεπτεμβρίου 2021 12:19

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Χρήσιμα

farmakia

HOSPITAL

© 2021 Atticavoice All Rights Reserved.