" Οι ήττες μας δεν αποδεικνύουν
Τίποτα παραπάνω από το ότι
319205339 712219783586309 2265634222543469205 n  Είμαστε λίγοι αυτοί που παλεύουν ενάντια στο Κακό
Και από τους θεατές περιμένουμε
Τουλάχιστον να ντρέπονται"
                                               Μπρεχτ

Η Κίνηση για την προστασία και ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος καλεί τους πολίτες σε συμμετοχή στον αγώνα κατά της τσιμεντοποίησης του Μεγάλου Ρέματος Κύριο

ΕΞΩ ΟΙ ΜΠΟΥΛΝΤΟΖΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΤΗΣ ΡΑΦΗΝΑΣ

Η Κίνηση για την Προστασία και Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας καταγγέλλει τη βάρβαρη έναρξη του έργου διευθέτησης του Μεγάλου Ρέματος. Οι μπουλντόζες της αναδόχου εταιρείας ΙΝΤΡΑΚΑΤ εισέβαλαν στις 24/4 στην κοίτη του ρέματος και εκχέρσωσαν τμήμα της εκβολής. Όμως η άμεση κινητοποίηση των κατοίκων εμποδίζει έκτοτε την είσοδό τους, κλείνοντας καθημερινά το πέρασμα μεταξύ εργοταξίου και ρέματος τις εργάσιμες μέρες και ώρες.

Το έργο αυτό του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών σχεδιάζει να μετατρέψει το δεύτερο μεγαλύτερο ποτάμι της Αττικής σε «Κηφισό», έναν οχετό ομβρίων, αντικαθιστώντας τη γη και τη φυσική βλάστηση (που απορροφούν όγκους νερού) με τσιμέντα και συρματοκιβώτια επί 17 χλμ. Εξολοθρεύει ένα πολύτιμο, για την περιβαλλοντικά υποβαθμιζόμενη Αττική, οικοσύστημα, το οποίο διαθέτει πλούσιους υγροτόπους και πλημμυρικά πεδία, πάνω από 150 είδη πουλιών (αρκετά απειλούμενα), με ψάρια και χέλια που κινδυνεύουν με εξαφάνιση, με βλάστηση που περιλαμβάνει πάνω από 2500 δέντρα. Βανδαλίζει το Μεγάλο Ρέμα που έχει χαρακτηριστεί «Υδατόρεμα Α’ προτεραιότητας», ρέμα «Ιδιαίτερου Περιβαλλοντικού Ενδιαφέροντος» με Π.Δ. και έχει ενταχθεί στο Μητρώο Προστατευόμενων Περιοχών της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2000/60/ΕΚ για τα νερά, ως «περιοχή που προορίζεται για την προστασία οικοτόπων και ειδών». Οι εργασίες ξεκίνησαν εν μέσω αναπαραγωγικής περιόδου των πουλιών, παραβιάζοντας την Ευρωπαϊκή Οδηγία (2009/147) για τη διατήρηση των άγριων πουλιών, που απαγορεύει καταστροφή ή βλάβη των φωλιών και των αυγών.

Παρόλες τις καταπατήσεις, τα κατά τόπους μπαζώματα και τις στενώσεις σε γέφυρες, το Μεγάλο Ρέμα έχει σώσει μέχρι σήμερα τη Ραφήνα από καταστροφικές πλημμύρες τύπου «Μάνδρας», επειδή έχει παραμείνει φυσικό (με κάποιες εξαιρέσεις, πχ την κραυγαλέα κατάργηση του δέλτα στην εκβολή) και οι πλημμυρικές του ζώνες στην πεδιάδα των Σπάτων, που απορροφούν τα πλεονάζοντα νερά, είναι ακόμη άχτιστες. Το έργο διευθέτησης αποκόπτει το ρέμα από αυτές τις υγροτοπικές εκτάσεις, τις παραδίδει στην εμπορική εκμετάλλευση, αυξάνοντας έτσι τον όγκο νερού που θα φθάνει στην πόλη και θα πλημμυρίζει τους παρόχθιους συμπολίτες μας ντόπιους και μετανάστες.

Αυτό το έργο, που διαφημίζεται σαν αντιπλημμυρικό, είναι ουσιαστικά ένα πλημμυρικό έργο, καθώς μεγεθύνει τον όγκο και την ταχύτητα του νερού που φτάνει στη Ραφήνα. Έχει προϋπολογισμό 101 εκ. €, ακολουθεί απαρχαιωμένες και επικίνδυνες μεθόδους, που έχουν παγκόσμια αποδειχθεί καταστροφικές και εγκαταλείπονται. Στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής, σε Ευρώπη, Ασία, Αμερική δαπανώνται εκατομμύρια για την επαναφορά των ποταμών στη φυσική τους κατάσταση (renaturalisation). Στην Ευρώπη έχει τεθεί ως στόχος η επαναφορά της φυσικής ροής σε 25.000 χλμ. ποταμών μέχρι το 2030.

Το έργο στο Μεγάλο Ρέμα ξεκίνησε μολονότι το Συμβούλιο της Επικρατείας δεν έχει αποφανθεί για τη νομιμότητα της οριοθέτησής του, η οποία από το 2019 έχει προσβληθεί από κατοίκους και φορείς της Ραφήνας, που επικαλούνται κατάφωρη παραβίαση του ενωσιακού και εθνικού περιβαλλοντικού δικαίου. Η συζήτηση της υπόθεσης στο ΣτΕ έχει οριστεί για τις 4.10.2023.Ήδη έχει ασκηθεί και αίτηση αναστολής με αίτημα προσωρινής διαταγής, που θα εξεταστεί από το ΣτΕ τις επόμενες ημέρες.

Εφαλτήριο του βανδαλισμού του ρέματος είναι δημοτικός χώρος 12 στρεμ. Ζώνης Α' (πρασίνου) και μέσα στην οριογραμμή του ρέματος, που ο Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου σκανδαλωδώς παραχώρησε/μίσθωσε στην εταιρεία ΙΝΤΡΑΚΑΤ για απαγορευόμενη χρήση εργοταξίου για (5+2=) 7 χρόνια. Σύσσωμη η αντιπολίτευση του Δήμου, κάτοικοι και μέλη της Κίνησης για την Προστασία και την Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας έχουν προσφύγει διοικητικά και δικαστικά κατά της παραχώρησης αυτής.

Η καταστροφή του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας δεν αποτελεί μια ακόμη άστοχη ενέργεια, αλλά προσχεδιασμένο οικολογικό έγκλημα με πολλαπλές συνέπειες για τη ζωή… Ας μη το επιτρέψουμε!

Καλούμε κάθε πρωί στις 8:00, τις εργάσιμες μέρες, στην είσοδο του εργοταξίου στην οδό Αύρας, μέχρι την απόφαση των ασφαλιστικών μέτρων που έχουν κατατεθεί στο ΣτΕ από Συλλόγους και Πολίτες.

ΝΑ ΣΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Κίνηση για την Προστασία και Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας

web: https://www.facebook.com/KPAMRR/, https://megalo-rema.blogspot.com/, email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Panorama1

Ακολουθεί το δελτίο τύπου σε PDF μορφή για εκτύπωση και/ή περαιτέρω διαμοιρασμό

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 05 Μαϊος 2023 14:25

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Youtube Playlists

youtube logo new

Χρήσιμα

farmakia

HOSPITAL

youtube logo new

© 2022 Atticavoice All Rights Reserved.