" Οι ήττες μας δεν αποδεικνύουν
Τίποτα παραπάνω από το ότι
319205339 712219783586309 2265634222543469205 n  Είμαστε λίγοι αυτοί που παλεύουν ενάντια στο Κακό
Και από τους θεατές περιμένουμε
Τουλάχιστον να ντρέπονται"
                                               Μπρεχτ

Το έθνος πρέπει να μάθει να θεωρεί εθνικόν ό,τι είναι Αληθές.

            Διονύσιος Σολωμός, Στοχασμός του ποιητή.

XVI. Ποιήματα. Ίκαρος, 1961.σελ. 39 (με προλεγόμενα Ι. Πολυλά)

 

Η γερμανόφωνη εφημερίδα NordWest, σε άρθρο της* για τις ελληνικές επιδόσεις στην αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού καταλήγεει στο συμπέρασμα πως: «καμία άλλη χώρα στην Ευρώπη δεν εξαρτάται τόσο πολύ από τον τουρισμό όσο η Ελλάδα. Εάν δεν έρχονταν οι τουρίστες, οι οικονομικές συνέπειες για την Ελλάδα θα ήταν καταστροφικές. Μόλις η Ελλάδα είχε αρχίσει να ανακάμπτει. Αυτό για την Ελλάδα, τη βασίλισσα του χρέους στην Ευρώπη, είναι ένα σκληρό χτύπημα. Με τον ελληνικό μύθο για θριάμβους ενάντια στον κορονοϊό θέλουν τώρα οι εξυπνάκηδες στην Αθήνα να σώσουν προφανώς ό,τι ακόμα σώζεται. Εάν κάτι τέτοιο είναι ανεύθυνο απέναντι στους τουρίστες, λίγο φαίνεται να τους νoιάζει».

Διαβάζοντας το άρθρο της NordWest και με παράλληλη ανάγνωση της Deutsche Welle (DW)**, δεν μπορέσαμε να μη ξανασκεφτούμε το δικό μας άρθρο, στην Attica Voice με τίτλο «Υπάρχει πράγματι, ελληνικό θαύμα;» , όπου μέσα από σειρά παραθέσεων γεγονότων και δεδομένων, αποδεικνύουμε πως «το ελληνικό θαύμα είναι η πειθαρχία, σε γενικές γραμμές, ενός κατά κανόνα απείθαρχου λαού. Και ένα δεύτερο θαύμα είναι οι ηρωικές προσπάθειες που καταβάλλει το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό κάτω από τις γνωστές σε όλους μας αντίξοες συνθήκες».

Δεν είναι εντελώς αντίθετα τα παραπάνω συμπεράσματα. Από τη μία υπάρχει η πραγματικότητα του φόβου που διεσπάρη από τους υπεύθυνους, φόβος ο οποίος λειτουργεί ως ψυχολογικό μαστίγιο καταναγκασμού στον απείθαρχο λαό. Έτσι, ο φόβος από τη μία και η οικονομική ανέχεια από την άλλη, μας έκαναν συνεπείς θιασώτες του «Μένουμε σπίτι».

Αυτό κατεγράφη ως γεγονός και εκεί αποδόθηκε η μικρή (όπως έχει ειπωθεί από τους κυβερνώντες) διάδοση του ιού στην χώρα. Αλλά αυτή η άποψη επικρατεί γιατί αυτή υποστηρίζεται από την επίσημη ενημέρωση. Η αξιοπιστία της επίσημης ενημέρωσης δέχεται αμφισβήτηση από άλλα μέσα λόγω του μη ικανού αριθμού ελέγχων.  Επίσης δέχεται αμφισβήτηση και από διακεκριμένους γιατρούς.

Μάλλον δεν θα μάθουμε ποτέ, τουλάχιστον στο εσωτερικό της χώρας, αν η αυτοπειθαρχία μας (απέναντι στον φόβο) οδήγησε σε μικρό (κατά την κυβερνητική ενημέρωση) αριθμό  κρουσμάτων / θυμάτων ή επρόκειτο για χαλκευμένο αποτέλεσμα από τον μικρό αριθμό διαγνωστικών τεστ. Υπάρχει βέβαια και η διαπιστωμένη διάδοση αφηγήσεων περί απόδοσης θανάτων σε νοσοκομεία, στον νέο κορωνοϊό. Μπορεί να θεωρείται ασόβαρη αλλά έρχεται να δυναμώσει την εκδοχή της «χαλκευμένης εικόνας», σε άλλη έστω κατεύθυνση, έτι περεταίρω.

Όπως και να ‘ναι όμως, είτε η πανδημία είναι μία θλιβερή πραγματικότητα, για την οποία έχουμε ακριβή πληροφόρηση ή είναι μία μεγεθυμένη σε βαθμό παγκόσμιας τραγωδίας, άβολη αλήθεια, είμαστε (ο ελληνικός λαός) αντιμέτωποι με την δική μας οικονομική τραγωδία. Και όπως σε όλες τις κρίσεις (περισσότερο δε στις οικονομικές τραγωδίες) οι ανισότητες εντείνονται και η αδικία εις βάρος των αδύναμων επικρατεί. Ο ελληνικός λαός, ως ο κατεξοχήν αδύναμος λαός στην Ευρώπη, μετά από 10 χρόνια ύφεσης, ανεργίας, υψηλότατης φορολογίας, είναι αδύνατο να επιβιώσει από το κύμα δυστυχίας που έρχεται. Και με κυβέρνηση και αντιπολίτευση αδύναμες να ψελλίσουν έστω και μία λέξη αντίρρησης  στην ευρενωσιακή τραπεζοκρατία, η μοίρα μας ως Έλληνες θα είναι και πάλι εκείνη που μας χαρακτηρίζει εδώ και χιλιάδες χρόνια. Η μοίρα του απόδημου, του μετανάστη που επιβιώνει εκτός Ελλάδας και επιστρέφει μόνο από νοσταλγία και όταν θα είναι πια στα χρόνια τα μη παραγωγικά. Θα γράφουν τα βιβλία της Ιστορίας κάποτε για «Μεγάλους Έλληνες» της εποχής μας, που δεν θα είναι τίποτα άλλοι από τραπεζίτες και εφοπλιστές οι οποίοι ήδη κάθονται στο τραπέζι να ξεκοκκαλίσουν ότι έχει αφήσει η πρώτη δεκαετής ύφεση.

Ας γράφουν οι διάφορες Nordwest ή ας διαδίδει την δική της αλήθεια η κυβέρνηση δια χειλέων  Τσιόδρα / Χαρδαλιά (και συστημικών ΜΜΕ βεβαίως).  Ας διαψεύδουν και ας αναζητούν ιούς και την πηγή της λοίμωξης. Η αληθινή αρρώστια είναι μία. Είναι η εξάπλωση του πιο βάρβαρου καπιταλισμού, της σκληρότερης τραπεζοκρατίας και μονεταρισμού που ακόμα και οι συνθήκες της πανδημίας τους έχουν προσφέρει ιδανικό εφαλτήριο εξάπλωσης. Τόσο στην καταστροφή και αναγέννηση κεφαλαίων όσο και στην εμπέδωση του φόβου σε έναν πληθυσμό που είναι πια ανίκανος να αντιδράσει.

Μόνη άμυνα μας η εμπέδωση της αδυσώπητης πραγματικότητας και η αξιοπρεπής στάση μας απέναντι σε ότι προσβάλει εμάς και την αλήθεια. Kαθώς και η ετοιμότητα μας να ξεπεράσουμε τον φόβο και να αφήσουμε πίσω ότι μας δένει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ορίζει το δυσοίωνο μέλλον μας σαν χώρα. Άλλωστε δεν έμεινε  τίποτα να χάσουμε πια, εκτός από την ήδη μισοκλεμμένη αξιοπρέπεια μας.

Πηγές

*Nordwest Wie Griechenland mit frisierten Statistiken den Tourismus retten will

**Deutxche Welle

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου 2021 11:26

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Youtube Playlists

youtube logo new

Χρήσιμα

farmakia

HOSPITAL

youtube logo new

© 2022 Atticavoice All Rights Reserved.