" Οι ήττες μας δεν αποδεικνύουν
Τίποτα παραπάνω από το ότι
319205339 712219783586309 2265634222543469205 n  Είμαστε λίγοι αυτοί που παλεύουν ενάντια στο Κακό
Και από τους θεατές περιμένουμε
Τουλάχιστον να ντρέπονται"
                                               Μπρεχτ

Μεγάλη συναυλία για τα Τέμπη. Παρασκευή 11/10 στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο Κύριο

Μία μεγάλη συναυλία μνήμης και στήριξης για τις οικογένειες των θυμάτων που δίνουν έναν συγκλονιστικό αγώνα για να δικαιωθούν οι χαμένες ψυχές της 28ης Φεβρουαρίου του 2023, πρόκειται να δοθεί την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου, στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο. Μια συναυλία που έχει ήδη προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή

Όπως δηλώνουν οι διοργανωτές της συναυλίας :

«Ένα γίναμε οι άνθρωποι στον πόνο, ένα και στην αδιανόητη σιωπή που αφήνει η απουσία... ένα στο μούδιασμα που ακολουθεί τα γεγονότα, ένα στην ευθύνη που ακόμη ψάχνει να βρει τη θέση της... Ο Νόμος που ενώνει τις ψυχές μας είναι αυτός της Μουσικής. Με ευγένεια ας σταθούμε και με την ευχή η ένωσή μας να φτάσει τον ουρανό και τα άστρα του όλα. Για όσο ζούμε και βαδίζουμε επάνω στις ράγες της δικής μας διαδρομής η μνήμη των αγαπημένων είναι ορόσημο για την κάθε μέρα μας...

Κανείς δε γύρισε πίσω… το γνωρίζουμε καλά. Αλίμονο, για όσους συνεχίζουν ξεχνώντας και παραβλέποντας. Στο μέτρο του εφικτού και στον κόσμο που μας δόθηκε να ζούμε, αυτός ο αγώνας ας φέρει ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά του τόπου».

Στη συναυλία αυτή πρόκειται να πάρουν μέρος αφιλοκερδώς ο Φοίβος Δεληβοριάς , οι Κοινοί Θνητοί, ο Σωκράτης Μάλαμας, ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου και η Τάνια Τσανακλίδου, όλοι τους γνωστοί, τόσο για την καλλιτεχνική τους αξία, όσο και την κοινωνική τους ευαισθησία. Η συναυλία θα έχει εισιτήριο των 15 ευρώ

Όπως σημειώνει η Μαρία Καρυστιανού, η πρόεδρος του Συλλόγου "Τέμπη 2023", τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν από τη συναυλία θα διατεθούν στους δικαστικούς αγώνες των οικογενειών του συλλόγου στο εξωτερικό

Αυτό ακριβώς το αντίτιμο των 15 ευρώ προκάλεσε κρίση και ρήξη μεταξύ των συγγενών των θυμάτων. Σε τοποθέτησή του ο Νίκος Πλακιάς,  κάλεσε τους καλλιτέχνες να αποσυρθούν και απείλησε με ασφαλιστικά μέτρα:

«Διαβάζω ότι διάφοροι καλλιτέχνες θα παραβρεθούν αφιλοκερδώς στο καλλιμάρμαρο για μια συναυλία που θα είναι αφιερωμένη στα ΤΕΜΠΗ. Μεταξύ των καλλιτεχνών είναι και οι sokratismalamas, thanasispapakonstantinou, foivosdelivorias και άλλοι. Μέχρι εδώ όλα  καλά μέχρι που έπεσε το μάτι μου στο εισιτήριο για την είσοδο με αντίτιμο 15 €. Γνωρίζετε που θα πάνε αυτά τα χρήματα ; Γνωρίζετε ότι ο σύλλογος που το διοργανώνει απαρτίζεται από 6 οικογένειες ; Ζητήσατε καταστατικό συλλόγου ; Ζητήσατε να δείτε  αν είναι νόμιμος ; Γνωρίζετε ότι όλες οι άλλες οι οικογένειες είμαστε αντίθετοι σε ότι έχει να κάνει με οικονομικά αντίτιμα . Χαιρετώ την κίνηση σας και ευχαριστώ που δεν μας ξεχνάτε . Θα σας πω μόνο ακυρώστε την παρουσία σας εκεί διότι θα ακολουθήσουν νομικές διαδικασίες και ασφαλιστικά μέτρα . Όποιος έχει οικονομική ανάγκη να χρησιμοποιήσει μόνο το όνομα του συγγενή του και όχι τον αριθμό 57 και πληθυντικό όπως πχ ΘΥΜΑΤΩΝ . Τα ονόματα των δικών μου παιδιών δεν θα γίνουν εισιτήρια των 15€. Κάποτε θα κάνουμε αυτή την συναυλία χωρίς οικονομικά αντίτιμα και με χιλιάδες κόσμο»

Στην αντίδραση του Νίκου Πλακιά απάντησε η Μαρία Καρυστιανού και μεταξύ άλλων δήλωσε:

« … Έχω πει πολλές φορές ότι ο Σύλλογος δημιουργήθηκε από μία μικρή ομάδα συγγενών, σίγουρα διπλάσιο αριθμό απ’ αυτόν που αναφέρει ο κ. Πλακιάς, από πολύ νωρίς, διότι κατανόησε τη δυσκολία του αγώνα και θεώρησε ότι είναι καλύτερο να είμαστε ενωμένοι. Δεν εκπροσωπεί όλες τις οικογένειες. Εμείς στο Σύλλογο έχουμε μία πολύ επιθετική νομική γραμμή την οποία στηρίζουμε ένθερμα, και την οποία έχουμε αποφασίσει ότι θα την απλώσουμε στο εξωτερικό.

Έχουμε κάνει κινήσεις γι’ αυτό. Έχουμε έρθει σε επαφή με νομικά γραφεία τα οποία ο κ. Πλακιάς αγνοεί. Έχουμε κάνει τις συνομιλίες και γνωρίζουμε τα οικονομικά μεγέθη που απαιτούνται για τον αγώνα αυτόν και τον οποίο δυστυχώς δεν είμαστε στην οικονομική κατάσταση που μπορούμε να τον στηρίξουμε. Πάραυτα, δεν δεχόμαστε αυτό να αποτελέσει τροχοπέδη για τη δικαίωση του αγώνα μας.

Ως εκ τούτου, αποφασίσαμε να κάνουμε αυτή τη συναυλία για να μαζέψουμε τα χρήματα που χρειαζόμαστε για τους δικαστικούς αγώνες του εξωτερικού, στους οποίους ως γνωστόν ο κ. Πλακιάς δεν συμμετέχει, και οι οικογένειες που ακολουθούν τη νομική γραμμή την οποία θέλει και ο κ. Πλακιάς, αλλά δεν το κάναμε μόνο γι’ αυτό. Το κάναμε γιατί θέλαμε εκείνη τη μέρα όλοι να βγούμε να τραγουδήσουμε για τα παιδιά. Εκείνη τη μέρα θέλαμε η φωνή μας να φτάσει μέχρι ψηλά. Μία μέρα αγάπης, σύμπνοιας και ομαδικότητας και συλλογικότητας. Είναι κρίμα που αυτό αμαυρώνεται από κάποιους ανθρώπους που έχουν βιώσει τον ίδιο πόνο.

Δεν υπάρχει τίποτα παράνομο και τίποτα κρυφό σε αυτό που κάνουμε. Είμαστε διάφανοι και ξεκάθαροι και έχουμε αποδείξει πόσο πολύ μας ενδιαφέρει να πετύχει ο αγώνας μας.

Θέλω να πω ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους καλλιτέχνες που από την αρχή αγκάλιασαν την προσπάθειά μας και στους καλλιτέχνες που περιμένουν να οργανωθεί η εκδήλωση η οποία έχει μπλοκαριστεί από την κ. Μενδώνη. Εκείνη τη μέρα ας σταθούμε σ’ αυτό, στο ότι θα τραγουδήσουμε όλοι μαζί για τα παιδιά που έφυγαν. Και θα τραγουδήσουμε όλοι μαζί για τα παιδιά που είναι δίπλα μας και για εμάς τους ίδιους που επιθυμούμε μία καλύτερη κοινωνία. Σας ευχαριστώ που είστε δίπλα μας…»

Όπως μπορεί εύκολα να γίνει  αντιληπτό, αυτή η ρήξη μεταξύ των συγγενών των θυμάτων υποσκέλισε από τα συστημικά Μέσα Ενημέρωσης το ίδιο το γεγονός της συναυλίας. Στο Δεύτερο Πρόγραμμα, η Μαρία Κοζάκου, στο γνώριμο ρόλο κατάσβεσης πυρκαγιών που απειλούν την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας,  αφού αναφέρθηκε εκτενώς στο θέμα της ρήξης, μίλησε μάλιστα και για ακριβό εισιτήριο. Δεν ξέρουμε αν η συγκεκριμένη δημοσιογράφος γνωρίζει συναυλίες που έχουν εισιτήριο κάτω των 15 ευρώ. Πόσο μάλλον όταν αυτά τα χρήματα θα πάνε για έναν ιερό σκοπό. Και θα έπρεπε έτσι κι αλλιώς να έχουν δοθεί αυτά τα χρήματα, χωρίς να χρειάζεται κάποια συναυλία, από τα 1.500.000 ανθρώπων που υπέγραψαν το ψήφισμα για τα Τέμπη

Δεν θα κρίνουμε εμείς τις αντιδράσεις του Νίκου Πλακιά και όσων ακολουθούν την ίδια γραμμή με αυτόν. Ο σεβασμός προς τον πόνο αυτών των ανθρώπων μας εμποδίζει να το κάνουμε.

Και το ίδιο κάνουν και οι εκπρόσωποι του «Συλλόγου  Συγγενών Θυμάτων Τεμπών 2023» που διοργανώνει τη συναυλία. Όπως δήλωσε ο υπεύθυνος για τη διοργάνωση της συναυλίας Παύλος Ασλανίδης, ένας άνθρωπος που έχασε τον 26χρονο γιο του Δημήτρη στα Τέμπη:

«Ο Νίκος είναι ένας άνθρωπος που δεν μπορεί να τον καταλάβει κανένας στην Ελλάδα, έχασε δύο παιδιά. Ποτέ δεν θα τον καταλάβετε. Εγώ με τον Νίκο και με κανέναν άλλον που έχασε το παιδί του δεν θα έρθω ποτέ σε αντιπαράθεση και να κάνουμε κάτι διαφορετικό. Και το ξέρουν όλοι αυτό. Όλα καλά και όλα θα πάρουν τον δρόμο τους»

Δεν κρίνουμε λοιπόν και δεν κατακρίνουμε. Θα πούμε μόνο πως η συναυλία αυτή πρέπει να στηριχτεί, όπως πρέπει να στηριχτεί και όποια άλλη ενέργεια αποφασίσει να κάνει ο Νίκος Πλακιάς και οι συν αυτώ. Αλίμονο εάν πρέπει να αμφιβάλλουμε για τα πάντα. Αλίμονο εάν χαθεί κάθε εμπιστοσύνη. Αλίμονο εάν δικαιολογούμε την απάθειά μας, οχυρωμένοι πίσω από θεωρίες συνωμοσίας

Στο ίδιο μήκος κύματος της απόλυτης εμπιστοσύνης προς τη Μαρία Καρυστιανού κινήθηκαν και οι καλλιτέχνες που θα πάρουν μέρος στη συναυλία. Πρώτος από όλους ο Φοίβος Δεληβοριάς ανέφερε:

«Πηγαίνω στην συναυλία για τα Τέμπη χωρίς ούτε μία δεύτερη σκέψη. Πηγαίνω για να στηρίξω όσες οικογένειες αποφάσισαν τον δύσκολο και πολυέξοδο δρόμο της νομικής διεκδίκησης κι εδώ και στην Ευρώπη. Αγόρασα μάλιστα κι ο ίδιος έναν αριθμό εισιτηρίων για να υποστηριχθεί ο Σύλλογος, ο καθαρότερος δρόμος νομικά για να είναι όλα εντάξει και καθαρά. Με σεβασμό στις αντιρρήσεις από άλλες οικογένειες, είμαι ταυτόχρονα απολύτως σίγουρος πως, αν η συναυλία βοηθήσει σε κάποια πιθανή δικαίωση, θα δικαιωθούν κι εκείνοι και όλη η μελλοντική κοινωνία, που δικαιούται και ασφάλεια και λογοδοσία»

Με τη σειρά του ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου σε σχετική ανάρτησή του αναφέρει: «Έχω δώσει το λόγο μου στους συμπολίτες- συγγενείς θυμάτων των Τεμπών, που ήρθαν σε επαφή μαζί μου εδώ και καιρό και μου ζήτησαν -τιμώντας με έτσι-να έχω συμμετοχή σε συναυλία για τη στήριξη του δύσκολου αγώνα τους για δικαιοσύνη, ότι θα είμαι εκεί και θα τους στηρίξω, παρ’ ότι έχω απομακρυνθεί από τα συναυλιακά δρώμενα. Τους έχω απόλυτη εμπιστοσύνη-το γεγονός είναι πολύ φορτισμένο για να έχει κανείς αμφιβολίες- και θα συνεχίζω να τους στηρίζω είτε είναι όλοι μαζί είτε μείνει έστω και μια μόνο οικογένεια. Είτε στο Καλλιμάρμαρο είτε οπουδήποτε αλλού»

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Youtube Playlists

youtube logo new

Χρήσιμα

farmakia

HOSPITAL

youtube logo new

© 2022 Atticavoice All Rights Reserved.