" Οι ήττες μας δεν αποδεικνύουν
Τίποτα παραπάνω από το ότι
  Είμαστε λίγοι αυτοί που παλεύουν ενάντια στο Κακό
Και από τους θεατές περιμένουμε
Τουλάχιστον να ντρέπονται"
                                               Μπρεχτ

Οι πρωτιές των νεοελλήνων Κύριο

Η στατιστική είναι για πολλούς μια επιστήμη βαρετή, άψυχη, αδιάφορη. Μέγα λάθος. Η στατιστική χρησιμοποιείται πια από όλες τις επιστήμες ως εργαλείο μέτρησης φαινομένων, δεικτών, συσχετισμών και τελικά εξαγωγής συμπερασμάτων. Πίσω από τους ψυχρούς αριθμούς πάλλονται ψυχές.

Τα παρακάτω στοιχεία είναι καταγραφές των τελευταίων 6-7 ετών (δηλ. των μνημονιακών ετών χονδρικά) και κατατάσσουν τους νεοέλληνες σε «περίοπτη» θέση πανευρωπαϊκά αλλά και διεθνώς. Η σύνθεση όλων αυτών των ετερόκλητων φαινομενικά στοιχείων δημιουργεί μία εικόνα- παζλ του σημερινού νεοελληνικού προφίλ, καθ’ όλα αποκαρδιωτική – αν όχι αποκρουστική. Είμαστε όντως «έθνος ανάδελφον»;

Έχουμε και λέμε λοιπόν:

1. Κατέχουμε την πρώτη θέση πανευρωπαϊκά στο κάπνισμα (38% του πληθυσμού).

2. Βρισκόμαστε στις πρώτες θέσεις πανευρωπαϊκά στην κατανάλωση αντιβιοτικών (εξ ού και η κατακόρυφη αύξηση ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων που θερίζουν ζωές)

3. Πρώτη θέση πανευρωπαϊκά σε θανατηφόρα αυτοκινητιστικά ατυχήματα.

 ΓΕΩΡΓΙΟΣ

4. Τρίτη θέση παγκόσμια(!) σε υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά (και σε καιρούς κρίσης, βλ. υπερβολική κατανάλωση junk-food & ζάχαρης συν ακινησία μπροστά σε οθόνες κάθε είδους).

5. Πρώτη θέση παγκόσμια(!) σε καισαρικές (57% των γεννήσεων τη στιγμή που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά το πολύ 15%)

6. Δεύτερη θέση παγκόσμια(!) σε πλαστικές «διορθωτικές» επεμβάσεις (στήθους, μύτης, προσώπου, κλπ. Το lifestyle κερδοφορεί αγρίως!)

7. Στις πρώτες θέσεις παγκόσμια σε αριθμό κινητών τηλεφώνων ανά κάτοικο!

8. Πρώτη θέση πανευρωπαϊκά σε αποδεκτά όρια ακτινοβολίας για κεραίες κινητής τηλεφωνίας (22-33 βολτ/μέτρο, ενώ ο μέσος όρος αντίστοιχα στις χώρες Ε.Ε. είναι γύρω στα 4 βολτ/μέτρο).

9. Στις πρώτες θέσεις πανευρωπαϊκά σε κατανάλωση πλαστικών μιας χρήσης (στοιχεία ελληνικού τμήματος Green-Peace: 1.000.000 καθημερινά – ποτήρια, σακούλες, κλπ.)

10. Πρώτη θέση στην Ε.Ε. και στις δέκα πρώτες χώρες παγκόσμια στην κακοποίηση ζώων.

11. Δεύτερη θέση στην Ε.Ε. σε εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και δη από καύση λιγνίτη (βλ.ΔΕΗ. Σε μέσο ετήσιο όριο 1,6 τόνους ανά κάτοικο, η Ελλάδα παράγει 13,3 τόνους!)

12. Δεύτερη η Ελλάδα παγκόσμια σε υδατικό αποτύπωμα (γλυκό νερό που καταναλώνεται άμεσα αλλά και έμμεσα, για την παραγωγή προϊόντων ). Σπατάλη από υδροβόρες αγροτικές καλλιέργειες (π.χ. μπαμπάκι), μεθόδους ποτίσματος (κανονάκια), αλλά και απώλειες λόγω απαρχαιωμένων δικτύων παροχής νερού.

13. Υπερδιπλάσιο οικολογικό αποτύπωμα από το μέσο όρο παγκόσμια (1,7 εκτάρια μ.ο. παγκόσμια και 3,9 εκτάρια στην Ελλάδα).

14. Έβδομη θέση παγκόσμια στην κατανάλωση κόκκινου κρέατος (που ενοχοποιείται όλο και περισσότερο για καρκινογενέσεις, αλλά και η κτηνοτροφία συνολικά για το φαινόμενο του θερμοκηπίου).

15. Τελευταίοι πανευρωπαϊκά στο περπάτημα (η χώρα όπου η χρήση αυτοκινήτων & δικύκλων μετατρέπει τον πληθυσμό σε κινητικά ανάπηρο!)

16. Τελευταίοι ή περίπου τελευταίοι στην Ευρώπη στην ανακύκλωση σκουπιδιών (μόλις 16% των σκουπιδιών μας ανακυκλώνεται).

17. Στις τελευταίες θέσεις στην Ευρώπη σε κρατικές δαπάνες για την παιδεία!!!

18. Και τέλος(;) κάτω από το 10% των ελλήνων είναι αυτό που λέμε συστηματικοί αναγνώστες βιβλίων (μας φάγαν τα κομπιούτερ και τα σμαρτφόουνς…)

Καλές λοιπόν οι ευχές σε κάθε γιορτή και σχόλη, συγχωρούμε αλλήλους, αγκαλιαζόμαστε, κλαίμε, γελάμε, χορεύουμε και τρωγοπίνουμε όλοι μαζί μονιασμένοι (ή δήθεν), αλλά μετά …μια απ’ τα ίδια.

Ποτέ δεν άλλαξε τίποτα στον κόσμο με ευχές ή με κατάρες.

Οι αλλαγές γίνονται με αποφασιστική, σοβαρή, συστηματική, στοχευμένη δουλειά. Ατομική και συλλογική.

Θέλει αρετήν και τόλμην η …αυτογνωσία!

Όλοι μαζί μπορούμε;;;

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου 2021 13:59

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Χρήσιμα

farmakia

HOSPITAL

© 2021 Atticavoice All Rights Reserved.