" Οι ήττες μας δεν αποδεικνύουν
Τίποτα παραπάνω από το ότι
  Είμαστε λίγοι αυτοί που παλεύουν ενάντια στο Κακό
Και από τους θεατές περιμένουμε
Τουλάχιστον να ντρέπονται"
                                               Μπρεχτ

Εμβόλια σε προσφορά και ο Θεός βοηθός Κύριο

Πριν ακόμα φτάσουν τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού SARS-CoV2 στην Ελλάδα και ενώ ο υπουργός υγείας απέκλεισε το ενδεχόμενο έναρξης εμβολιασμού, πριν τα εμβόλια έρθουν στη χώρα (;), εμείς αναζητήσαμε τις εμπειρίες εθελοντών, οι οποίοι ήταν και οι πρώτοι που τα δοκίμασαν. Από περιέργεια αρχικά, αλλά και από ενδιαφέρον για να σας τις μεταφέρουμε και να υποστηρίξουμε τη δυνατότητα σας να επιλέξετε, εφόσον δοθεί αυτή η αυτονόητη δυνατότητα. Φυσικά υπάρχει περίπτωση να μην υπάρξει καν δικαίωμα επιλογής, αλλά για κάποιους λόγους η κυβέρνηση να προωθήσει   ένα ή δύο σκευάσματα, εκείνα που θα επιλέξει. Η ίδια ή οι «αρμόδιοι» που εκείνη θα επιλέξει.

Ας ξεκινήσουμε όμως με τις εμπειρίες των εθελοντών. Θα επισημάνουμε όμως πρώτα, πως ενώ όλοι ξεκινούν τις αναφορές στα εμβόλια με το σκεύασμα της Pfizer, εμείς θα ξεκινήσουμε με το φτηνότερο (και ουδόλως ταπεινότερο) Sputnik V του Ρώσικου Εθνικού Κέντρου Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας Γκαμαλέι.

SputnikV

Sputnik V – Ο συμβατικός «προστάτης» δορυφόρος

Ένας από τους εθελοντές για τη δοκιμή του Sputnik V είναι ο ανταποκριτής της Deutsche Welle στη Μόσχα, ο Σεργκέι Σατανόφσκι (προσοχή το Σατανόφσκι είναι απλά το επίθετο του, μην αρχίσουν θεωρίες συνωμοσίας). Αναζητήσαμε την καταγραφή της εμπειρίας του στην Deutsche Welle, για να σας μεταφέρουμε τα καίρια σημεία.

Αναφέρει λοιπόν ο Σεργκέι Σατανόφσκι

Η εξέταση

Πήγα για εξέταση στο νοσοκομείο Σάντκεβιτς της Μόσχας. Εκεί έμαθα ότι διευθυντής του νοσοκομείου είναι ο γνωστός γιατρός και τηλεπαρουσιαστής Αλεξάντερ Μιασνίκοφ. Είναι φίλος του επίσης γνωστού παρουσιαστή Βλαντιμίρ Σολοβγιόβ που θεωρείται μέρος του ρωσικού μηχανισμού προπαγάνδας. Στην αρχή της πανδημίας είχε εκτιμήσει τον κίνδυνο μόλυνσης τον Ρώσων με κορωνοϊό στο «μηδέν». Εκεί άρχισα να έχω τις αμφιβολίες μου, αλλά ήταν πλέον αργά.

Πριν την εξέταση η γιατρός με ρώτησε εάν το τελευταίο διάστημα είχα πάρει φάρμακα, εάν έχω αλλεργίες και εάν έχω χειρουργηθεί. Έπρεπε να τηλεφωνήσω στους γονείς μου και να ρωτήσω ποια ακριβώς επέμβαση έκανα στην ηλικία των 5 ετών. Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας η γιατρός μού έδωσε ενημερωτικό υλικό 16 σελίδων το οποίο και μου εξήγησε προφορικά. Εκεί αναφερόταν, για παράδειγμα, ότι το εμβόλιο είχε δοκιμαστεί μέχρι στιγμής μόνο σε ζώα.

Η Ασφάλεια

Στις κλινικές δοκιμές συμμετέχουν συνολικά 40.000 άνθρωποι. 30.000 λαμβάνουν το εμβόλιο ενώ 10.000 placebo. 21 μέρες μετά το πρώτο εμβόλιο πρέπει να ξαναπάς στο νοσοκομείο για τη δεύτερη δόση. Μέσω της εφαρμογής «Check Covid-19» πρέπει να κρατάς ημερολόγιο για το πώς αισθάνεσαι. Πέραν αυτού δεν μου ζητήθηκε κάτι άλλο. Υπάρχει όμως άλλη μια έρευνα και η γιατρός μου πρότεινε να συμμετάσχω και σε αυτή.

Διαπίστωσα τότε ότι η κύρια έρευνα δεν προβλέπει εξέταση αίματος για ανοσογονικότητα, δηλαδή την ικανότητα του εμβολίου να προκαλέσει απόκριση κατά του ιού δημιουργώντας αντισώματα. Οι εξετάσεις αυτές γίνονται σε μία επιπρόσθετη έρευνα. Το κράτος πληρώνει 8.500 ρούβλια (93 ευρώ) για τη συμμετοχή. Παίρνουν δείγμα μόλις 95 χιλιοστόλιτρων αίματος και έτσι συμφώνησα.

Η δαπανηρή αποθήκευση του εμβολίου

«Παρότι η συμμετοχή είναι ασφαλής, υπάρχει καθ' όλη τη διάρκεια της έρευνας ειδική ασφάλεια για σας», μού είπε η γιατρός. Η ασφάλεια προβλέπει σε περίπτωση θανάτου μου δυο εκατομμύρια ρούβλια (22.000 ευρώ) για τους οικείους μου, εν προκειμένω για τους γονείς μου. Σε περίπτωση αναπηρίας καταβάλλονται από 500.000 μέχρι και 1,5 εκατομμύριο ρούβλια (περ. 5.500 έως 16.500 ευρώ) ενώ σε περίπτωση επιδείνωσης της υγείας χωρίς αναπηρία 300.000 ρούβλια (περ. 3.300 ευρώ).

Μετά τη συνομιλία αυτή υπέγραψα τη συγκατάθεσή μου για συμμετοχή στην έρευνα και πήγα για τις εξετάσεις. Εξετάστηκα για HIV, σύφιλη, Ηπατίτιδα C και B, κορωνοϊό (PCR- και αντισώματα) καθώς και για κατάλοιπα φαρμάκων στα ούρα. Δεν βρέθηκε τίποτα και έτσι μπορούσα να κάνω το εμβόλιο.

Οι εξετάσεις αυτές ισχύουν για μια εβδομάδα, συνεπώς πήγα για το εμβόλιο ακριβώς επτά μέρες μετά. Στην αίθουσα αναμονής ήταν άλλη μια εθελόντρια, 30 ετών. Πήγα καταρχάς να δώσω αίμα για τεστ αντισωμάτων. Για το εμβόλιο μπήκα στη συνέχεια σε ένα μικρό δωμάτιο όπου υπήρχαν μόνον μερικές καρέκλες, ένα τραπέζι και δυο ψυγεία της ρωσικής μάρκας «Pozis» που κοστίζουν 150.000 ρούβλια (16.000 ευρώ) έκαστο. Σε αυτά αποθηκεύεται το εμβόλιο.

Το εμβόλιο και οι παρενέργειες

Ο γιατρός μου έκανε την ένεση στην αριστερή ωμοπλάτη. Έπειτα περίμενα μισή περίπου ώρα σε ειδικό αναπαυτήριο. Μού είπαν ότι σε ορισμένους ασθενείς πέφτει η πίεση μετά το εμβόλιο, αλλά σε εμένα ήταν φυσιολογική. Μου έδωσαν ένα έγγραφο συμμετοχής και πήρα εξιτήριο. Μού είπαν επίσης ότι ενδεχομένως να ανέβαζα πυρετό. Στην περίπτωση αυτή μου συνέστησαν να πάρω παρακεταμόλη. Με παρακάλεσαν επίσης να μην σχεδιάσω να κάνω παιδί τους επόμενους μήνες καθώς δεν είχε εξεταστεί ακόμη η επίδραση του εμβολίου στο σπέρμα.

Μετά τον εμβολιασμό μου διάβασα για πρώτη φορά πώς είχαν αντιδράσει άλλοι εθελοντές, ανάμεσά τους δημοσιογράφοι και μέλη της ομάδας «Αποτελέσματα του εμβολίου» στο Telegram, όπου συγκεντρώθηκαν 1.800 άτομα. Το πρώτο βράδυ μετά τον εμβολιασμό (ή και το pacebo) αλλά και την επομένη πολλοί είχαν πυρετό και μυϊκούς πόνους. Φεύγοντας από τη δουλειά στις επτά το βράδυ είχα ήδη πονοκέφαλο, ρίγος και ζαλάδες. Δεν είχα αποκλείσει να ήταν απλώς ιδέα μου μετά από όσα είχα διαβάσει.

Το ίδιο βράδυ ωστόσο δεν είχα καμία αμφιβολία ότι το σώμα μου αντιδρά στο εμβόλιο. Ανέβασα πυρετό 38,6. Μετά την τελευταία γιόγκα άρχισα να έχω και περισσότερους μυικούς πόνους. Όλα αυτά ήταν δυσάρεστα, αλλά την ίδια στιγμή χαιρόμουν καθώς ήταν εμφανές ότι κατά πάσα πιθανότητα είχα λάβει το εμβόλιο και όχι placebo. Πήρα παρακεταμόλη, κατέγραψα τα συμπτώματα στο ψηφιακό ημερολόγιο και πήγα για ύπνο. Την επόμενη μέρα ο πυρετός είχε υποχωρήσει στο 37 και την επομένη είχαν εξαφανιστεί όλες οι παρενέργειες.

Σε τρεις εβδομάδες θα λάβω τη δεύτερη δόση του εμβολίου ενώ 42 περίπου μέρες μετά την πρώτη δόση θα πρέπει να δημιουργηθούν αντισώματα. Το ερώτημα εάν αυτά μπορούν να καταπολεμήσουν αποτελεσματικά και τον κορωνοϊό παραμένει όμως ανοιχτό.

Όλα μοιάζουν σαν να πρόκειται για ένα κανονικό, συμβατικό  εμβόλιο, εκτός από το σημείο που αφήνει κενό λόγω έλλειψης στοιχείων, δηλαδή το σημείο που παρακάλεσαν τον εθελοντή να μη προγραμματίσει να κάνει παιδιά τους επόμενους μήνες. Η μαρτυρία στην DW

Pfizer

Pfizer – Biontech. Η επανάσταση της γενετικής Ι

Πάνω από 43.500 άνθρωποι σε έξι χώρες πήραν μέρος στις δοκιμές της φάσης 3 για το εμβόλιο της Pfizer, ενώ αναμένονται και νεότερα από δεύτερη ομάδα εθελοντών, μας ενημερώνει το in.gr. Σημειώνεται επίσης ότι το εμβόλιο χορηγήθηκε σε δύο δόσεις, ενώ οι εθελοντές δεν γνωρίζουν αν έλαβαν το κανονικό εμβόλιο ή όχι.

Όσοι δοκίμασαν το «εμβόλιο» της Pfizer παρομοίασαν τα συμπτώματα που είχαν ως ένα βαρύ hangover αφού αισθάνθηκαν έντονο πονοκέφαλο, πυρετό και πόνους στους μύες.

Η αποθήκευση που απαιτείται, στους -70C καθιστά απαγορευτική την ύπαρξή του σε φαρμακεία. Συνεπώς θα διατεθεί μέσω οργανωμένων κρατικών δομών ή νοσοκομείων. Η μεταφορά του θα γίνεται με ειδικά φορτηγά ψυγεία και σε ειδικά βαλιτσάκια τα οποία θα είναι γεμάτα με ξηρό πάγο έτσι ώστε να διαφυλαχθεί η αποτελεσματικότητά τους. Αν κάτι όμως δεν πάει καλά, αν εκτεθεί σε υψηλότερη θερμοκρασία, πράγμα που σημαίνει πως η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια χρήσης του θα αμφισβητούνται, μάλλον δεν θα μπορεί να το γνωρίζει ο τελικός χρήστης. Συνεπώς χρειάζονται πολύ αυστηρά πρωτόκολλα (και φυσικά η τήρηση τους) καθώς και ψυχόμενοι διαρκώς, χώροι αποθήκευσης, για τη μεταφορά του.

Δύσκολο να το εγγυηθεί κανείς 100%. Δοκιμές με εμβόλιο που εξετέθη σε υψηλότερη θερμοκρασία δεν έχουν γίνει ή δεν αναφέρονται, οπότε δεν γνωρίζουμε κάτι σχετικό.

Για να είναι πιο πλήρης η αναφορά μας στο εμβόλιο της Pfizer, παραθέτουμε και την αναφορά που κάνει σε αυτό (όπως και στα υπόλοιπα) ο καθηγητής φαρμακολογίας του ΑΠΘ κ. Δ. Κούβελας

«Η Pfizer έχει φτιάξει ένα προϊόν, δεν μπορώ να το χαρακτηρίσω πραγματικά γιατί δεν είναι καν εμβόλιο με την κλασική έννοια του όρου, είναι κάτι τελείως καινούριο. Αυτό το προϊόν είναι ουσιαστικά συνθετικό, τεχνητό RNA του κορονοϊού, μια αλληλουχία βάσεων του RNA, το οποίο όταν θα το δώσουν στον οργανισμό, αυτό θα μπει και θα ενσωματωθεί στα δικά μας κύτταρα. Θα αρχίσει να δουλεύει σαν RNA αγγελιοφόρος και θα κάνει πρωτεϊνοσύνθεση στα δικά μας κύτταρα και θα παραχθούν δικές μας πρωτεΐνες σε αντιγονική όμως πληροφορία, η οποία θα μπορεί να διεγείρει την παραγωγή αντισωμάτων στον δικό μας οργανισμό.

Ουσιαστικά θα είναι σαν να μας δημιουργεί ένα αυτοάνοσο πολύ-πολύ περιορισμένο και για τη συγκεκριμένη χρήση. Τα αντισώματα που θα δημιουργηθούν δεν θα προσβάλλουν κάποιο όργανο δικό μας, αλλά θα είναι εκεί και θα περιμένουν την πιθανή εισβολή του κορονοϊού και θα έχουν τη δυνατότητα να τον καταστρέφουν»

Πρόκειται δηλαδή σύμφωνα με τον καθηγητή Κούβελα για ένα συνθετικό γενετικό προϊόν  το οποίο ως διαβιβαστής πληροφορίας (messenger RNA) θα φτιάξει νέες πρωτεϊνες με αντιγονική πληροφορία. Θυμίζει λίγο την παραγωγή των RondUp ready φυτών τα οποία δεν προσβάλλονται από το ζιζανιοκτόνο.

Oxford

Astra Zeneca – Οξφόρδη: Η εγκάρσια εγκεφαλίτιδα που πάγωσε τις δοκιμές για ένα μήνα

Ο δημοσιογράφος (και εδώ) του BBC Ρίτσαρντ Φίσερ σκέφτηκε να δηλώσει εθελοντική συμμετοχή στη δοκιμή του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και να μεταφέρει την εμπειρία του σε ένα σχετικό άρθρο. Το ethnos.gr και το menshouse μας μεταφέρουν το άρθρο του Φίσερ, από το οποίο κρατήσαμε μόνο τα σημεία που μας ανδιαφέρουν ως υποψηφίους λήπτες ενός εμβολίου για τον SARS-CoV2.

Το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, μια από τις δομές δηλαδή που έχει κάνει εξαιρετικά εξελιγμένη δουλειά πάνω στο ζήτημα της εύρεσης εμβολίου, αναζητούσε 10.000 εθελοντές προκειμένου να γίνουν ουσιαστικά… ανθρώπινα πειραματόζωα. Ο Φίσερ σκέφτηκε ότι αν ήταν ένας από αυτούς τους 10.000 θα μπορούσε να γράψει ένα εξαιρετικό ρεπορτάζ και έκανε την αίτηση σχεδόν αυτόματα, χωρίς καν να το σκεφτεί.

Γράφει λοιπόν ο Φίσερ

«Για να διασφαλιστεί η στιβαρότητα των αποτελεσμάτων, ούτε οι συμμετέχοντες, ούτε όμως και οι γιατροί που χορηγούν το εμβόλιο γνωρίζουν αν μέσα στη σύριγγα βρίσκεται το πειραματικό εμβόλιο ή το εμβόλιο κατά της μηνιγγίτιδας. (…) Ύστερα από εβδομάδες αναμονής, ένα γρήγορο τσίμπημα στο μπράτσο μου και μερικά δευτερόλεπτα εμβολιασμού… Κάποιο εμβόλιο ‘τρέχει’ πλέον μέσα στο αίμα μου. Δεν θα ξέρω ποιο από τα δύο μέχρι την ολοκλήρωση της μελέτης»

Μετά από μία εβδομάδα οι ερευνητές του ζήτησαν δείγμα. Ακολουθεί η περιραφή του εθελοντή:

«Έπρεπε να τρίψω τις αμυγδαλές μου με μπατονέτα για 10 δευτερόλεπτα, χωρίς να ακουμπήσω τα δόντια μου ή τη γλώσσα μου και μετά να βάλω την ίδια μπατονέτα στη μύτη μου, όσο βαθύτερα μπορούσα. Αν η ρινική εξέταση γίνει σωστά νιώθεις σαν να γαργαλάς τον εγκέφαλό σου»

Και αφού συμπλήρωσε ερωτηματολόγιο για την καθημερινότητα του, έντυπα αναφοράς και συνέχισε να στέλνει τις απαιτούμενες από τους ερευνητές, πληροφορίες, διατύπωσε στο σχετικό άρθρο του στο BBC τα παρακάτω

«Το πειραματικό εμβόλιο της Οξφόρδης μπορεί τελικά να μην εξελιχθεί στο επίτευγμα που όλοι εύχονται. Μπορεί να μην εκπληρώσει τα επίπεδα ασφάλειας και αποτελεσματικότητας που θα μας βγάλουν από αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Έτσι όμως είναι η επιστήμη – είναι μια μακρά, συλλογική πορεία γεμάτη από λανθασμένες παρακάμψεις και ποτέ μου δεν υπήρξα πιο ευγνώμων που την έχουμε»

Το εμβόλιο της Astra Zeneca (της Οξφόρδης) είχε άλλες παρενέργειες σε άλλον εθελοντή, ο οποίος παρουσίασε εγκάρσια μυελίτιδα και έγινε αφορμή το γεγονός αυτό, για να παγώσουν οι κλινικές δοκιμές από τον Σεπτέμβριο του 2020 μέχρι τον Οκτώβριο του ίδιου έτους. Το κρατάμε σαν δεδομένο και επιστρέφουμε στον Φίσερ και τη δική του εμπειρία

Όσον αφορά την αποτελεσματικότητα του, ο Φίσερ έπεσε μέσα στην υπόθεση του, αφού είναι το εμβόλιο με τη χαμηλότερη αποτελεσματικότητα (70% αλλά τις αποτελεσματικότητες τις ανεβάζουν μάλλον εύκολα όπως έχουμε δει)

Από την άλλη, ανατρέχοντας σε σχετικό δημοσίευμα στο ΕΘΝΟΣ, με συνέντευξη του Δ. Κούβελα (ιδιαίτερος γνώστης της διαδικασίας, καθώς εκτός των άλλων έχει υπάρξει και επί σειρά ετών μέλος του ΕΜΑ του ευρωπαϊκού φορέα για τις εγκρίσεις φαρμάκων), διαβάζουμε πως:

«Οι αρμόδιοι για την παραγωγή του εμβολίου θα πρέπει να ζητήσουν τουλάχιστον έναν χρόνο αναβολή για να διαπιστώσουν και να παρατηρήσουν τις πιθανές παρενέργειες του εμβολίου. Στην προκειμένη περίπτωση οι δοκιμές βρίσκονταν στη φάση της χορήγησης του εμβολίου σε υγιείς εθελοντές. Συγκεκριμένα είχε τελειώσει η φάση που είχαν δώσει το εμβόλιο σε υγιείς εθελοντές και ήθελαν να διαπιστώσουν εάν θα αναπτύξουν αντισώματα.

Το εμβόλιο ήταν ουσιαστικά ένας εξασθενημένος κορονοϊός, τους χορήγησαν δηλαδή μία ελαφριά μορφή του sars cov-2. Βρέθηκε λοιπόν ότι έκαναν αντισώματα για 3-4 μήνες το οποίο δε σημαίνει ότι έχει ανοσοδιέγερση άρα δεν σε προστατεύει. Χορηγήθηκε σε 500 άτομα ενώ άλλα 500 άτομα έπρεπε να έρθουν με φυσικό τρόπο σε επαφή με τον ιό δηλαδή να νοσήσουν φυσικά από τον κορονοϊό.

Πρόκειται για διπλή τυφλή τυχαιοποιημένη μελέτη και δεν γνωρίζουμε ποιος παρουσίασε τις παρενέργειες μπορεί να τις παρουσίασε και εθελοντής που είχε λάβει placebo. Βέβαια μία μελέτη δε σταματά με παρενέργειες σε μόνο ένα άτομο άρα πρέπει να υπήρχαν κι άλλες περιπτώσεις».

moderna

Η Moderna - Η επανάσταση της γενετικής ΙΙ

Η Λεϊλά Μακόρ συμμετείχε στις κλινικές δοκιμές της φάσης 3 της Moderna, της αμερικανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας που την πρόσφατα ανακοίνωσε ότι το εμβόλιό της είναι αποτελεσματικό σε ποσοστό σχεδόν 95%.. Διαβάζουμε την εμπειρία της όπως τη μεταφέρει η ίδια η Λεϊλά στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, του οποίου είναι ανταποκρίτρια και την αναδημοσιεύει η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

«Μου έβαλαν ένα αυτοκόλλητο με το όνομά μου και με οδήγησαν σε έναν θάλαμο, όπου μου εξήγησαν αυτά που θα διάβαζα αργότερα σε ένα έγγραφο 22 σελίδων. Ότι υπήρχαν δύο δόσεις. Ότι θα μας πλήρωναν 2.400 δολάρια για τα δύο χρόνια που θα διαρκέσει η δοκιμή. Μου είπαν ποιες παρενέργειες θα πρέπει να αναμένω (πόνος στο σημείο όπου θα γινόταν η ένεση, πυρετός, ρίγη). Ότι ήμασταν 30.000, χωρισμένοι σε δύο ομάδες: οι μισοί θα έπαιρναν το εμβόλιο, οι υπόλοιποι ένα ψευδοφάρμακο.

-Ακόμη κι εμείς, δεν γνωρίζουμε ποιο είναι ποιο, μου είπε η νοσηλεύτρια όταν προσπάθησα να μάθω αν θα λάμβανα το ψευδοφάρμακο. Μόνο η Moderna θα το ήξερε, όταν θα ανέλυε τα δεδομένα.

-Και αν κάνω τεστ αντισωμάτων;» ρώτησα.

Η νοσηλεύτρια απάντησε ότι δεν θα έδινε απαραιτήτως το σωστό αποτέλεσμα.

-Η αβεβαιότητα θα με σκοτώσει, αναφώνησα.

Η νοσηλεύτρια σήκωσε το κεφάλι και μου είπε, πολύ σοβαρά: «Τα ψευδοφάρμακα είναι εξίσου σημαντικά με τα εμβόλια. Είναι αδύνατον να κάνουμε δοκιμή χωρίς ομάδα ελέγχου. Θα βοηθήσετε την ανθρωπότητα, όποια και αν είναι η ομάδα σας».

Αισθάνθηκα ενοχή ότι γίνομαι ενοχλητική και σταμάτησα να ρωτάω.»

Μια συνηθισμένη Τρίτη

Μου πήραν αίμα, γεμίζοντας έξι ή οκτώ φιαλίδια, έχασα τον λογαριασμό. Μου έκαναν τεστ εγκυμοσύνης. Και ήταν κατηγορηματικοί ότι ήταν αναγκαίο να παίρνω αντισυλληπτικά: «δεν γνωρίζουμε ακόμη τις επιπτώσεις του εμβολίου στο έμβρυο», επαναλάμβαναν.

Κατόπιν, ήρθαν δύο άνθρωποι με το εμβόλιο σε ένα ψυγειάκι. ‘Η το ψευδοφάρμακο, ίσως.

Γέλασαν όταν τους ζήτησα να με αφήσουν να τραβήξω φωτογραφία την ένεση. Αυτό που για μένα ήταν μια ιστορική στιγμή, για εκείνους δεν ήταν παρά μια συνηθισμένη Τρίτη.

Δεν ήταν οδυνηρό. Μετά, με οδήγησαν σε μια αίθουσα αναμονής, όπου με παρακολουθούσαν για μισή ώρα. Τρεις-τέσσερις εθελοντές κοιτούσαν τα τηλέφωνά τους. Μια Κουβανή νοσηλεύτρια φορούσε μια κάπα, την κόκκινη μπέρτα του Σούπερμαν.

-Προς τι η κάπα; την ρώτησα.

-Επειδή εδώ είμαστε όλοι ήρωες, γλυκιά μου, απάντησε.

Μου έδωσαν πολλά αυτοκόλλητα, ένα μπλουζάκι και μια μάσκα, όλα με το σλόγαν «Covid Warriors» («Μαχητές της Covid») και ένα σκίτσο που έδειχνε έναν υπερήρωα να μάχεται τον ιό.

Κατέβασαν επίσης στο κινητό μου μια εφαρμογή, ειδικά για την έρευνα, όπου θα έπρεπε να καταγράφω τη θερμοκρασία και τα συμπτώματά μου.

Όταν επέστρεψα στο σπίτι, το σημείο που έκαναν την ένεση με πονούσε κάπως. Πράγματι μου χορήγησαν το εμβόλιο; Πέρασα τις επόμενες τρεις ημέρες να ψάχνω στο διαδίκτυο αν η ένεση με φυσιολογικό ορό (από τον οποίο φτιάχνεται το ψευδοφάρμακο) μπορεί να προκαλέσει πόνο. Χωρίς να βρω σαφή απάντηση.

Η δεύτερη δόση μου χορηγήθηκε έναν μήνα αργότερα, στα μέσα Σεπτεμβρίου. Ο πόνος ήταν πιο έντονος αυτή τη φορά και για δύο ημέρες το σημείο όπου έγινε η ένεση ήταν ζεστό και πρησμένο.

Λίγες ημέρες αργότερα αντιλήφθηκα ότι η συμμετοχή μου στην κλινική δοκιμή ήταν ένας τρόπος για να πενθήσω. Για τον πατέρα μου και για τον τρελό κόσμο που μας άφησε ο ιός.

Όσο μικρό κι αν ήταν, αυτό ήταν το μοναδικό όπλο που μπορούσα να χρησιμοποιήσω».

Τελικά θα διαλέξουμε ή θα διαλέξουν για εμάς;

Άγνωστο παραμένει το πότε θα έρθουν στην Ελλάδα τα εμβόλια, ποια θα είναι αυτά και αν ο εμβολιασμός θα είναι υποχρεωτικός, άμεσα η έμμεσα (μέσω έκδοσης διαπιστευτηρίου «εμβολιασμένου» ή άλλου εξίσου απαράδεκτου τρόπου).

Όπως και να είναι, μαζέψαμε σε μία ενιαία ανάρτηση, μαρτυρίες εθελοντών των δοκιμών (όπου υπήρχαν) και τον σχολιασμό του καθηγητή του ΑΠΘ Δ. Κούβελα. Ελπίζουμε να βοήθησε λίγο στη γνωριμία μας, ως οιωνεί υποψήφιοι δέκτες, με τα εμβόλια με τα οποία θα μας κυνηγάνε σε μερικούς μήνες.

Τα εμβόλια εξελίσσονται κάθε μέρα και είναι δύσκολο να πει κανείς με σιγουριά πως η γενιά του εμβολίου των δοκιμών θα είναι ίδια με αυτή του Φεβρουαρίου (π.χ.) οπότε θα το λάβει ο πρώτος ενδεχομένως, Έλληνας. Οι δοκιμές όμως δίνουν την κύρια εικόνα της δράσης του φαρμάκου στο ανθρώπινο σώμα. Σίγουρα χρειάζονταν περισσότερες δοκιμές και περισσότερος χρόνος, αλλά ούτε ο ιός αλλά ούτε και η παγκόσμια οικονομία και τα συστήματα υγείας μπορούν να περιμένουν.

Σε γενικές γραμμές, εστιάζουμε στην παρατήρηση του καθηγητή Κούβελα για τις δύο επικρατούσες «σχολές», στο θέμα του εμβολίου

«το ρωσικό Sputnik V που δημιούργησε το διεθνούς κύρους Ινστιτούτο Γκαμαλέγια και το οποίο χαρακτηρίζεται «συμβατικού τύπου» και το εμβόλιο της Pfizer, αλλά και της Moderna που χαρακτηρίζονται «γενετικού τύπου» εμβόλια» Για την Astra Zeneca δεν εντοπίσαμε σχετικούς χαρακτηρισμούς

Δύο ακόμα αποστροφές του ίδιου καθηγητή φαρμακολογίας, στο ΑΠΘ

«Οχι βιασύνες - Κίνδυνος για τις ευπαθείς ομάδες. Δεν θα πρέπει να υπάρχει βιασύνη στην παραγωγή του εμβολίου διότι μπορεί να αποδειχθεί και επικίνδυνο εάν δεν ελεγχθεί σωστά. Φαίνεται πάντως ότι τα ανταγωνιστικά εμβόλια είναι χειρότερα (από εκείνο της Οξφόρδης για το οποίο είναι το συγκεκριμένο άρθρο) αν σκεφτεί κανείς ότι το Ρωσικό δοκιμάστηκε μόλις σε 17 άτομα (στα στις 9/9/2020) . Είναι βέβαιον πως πρόκειται για έναν οικονομικό παιχνίδι».

 «Είναι δύσκολο να πει κάνεις ότι έχω εμβόλιο. Και πάλι θα ήμουν επιφυλακτικός στον εμβολιασμό ειδικά στις ευπαθείς ομάδες γιατί μπορεί να αποδειχθεί και επικίνδυνο, ειδικά σε όσους έχουν πρόβλημα. Πρέπει να πάει σιγά σιγά η διαδικασία. Αν σκεφτεί κανείς ότι οι δοκιμές γίνονται σήμερα σε υγιείς εθελοντές, αντιλαμβάνεστε γιατί μπορεί να υπάρχει κίνδυνος για τις ευπαθείς ομάδες. Οι πρώτοι που θα το πάρουν πρέπει να είναι όσοι έχουν μικρότερες πιθανότητες να νοσήσουν»

(πηγή: ethnos.gr)

Και βέβαια κλείνουμε την ανάρτηση με την ευχή να βρεθεί επιτέλους και ένα φάρμακο για τη θεραπεία του SARS CoV2, ώστε να μη χρειαστεί ο εμβολιασμός με ανέτοιμα και αδοκίμαστα –σύμφωνα με τα διεθνώς ισχύοντα πρωτόκολλα-  σκευάσματα

Και να ευχηθούμε, τα φάρμακα που θα χορηγηθούν στον πληθυσμό να μην έχουν παρερνέργειες και θύματα.

Ο εμβολιασμός ξεκινά λοιπόν, πάντα με την επωδό «και ο Θεός βοηθός!»

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 12 Οκτωβρίου 2021 09:24

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Χρήσιμα

farmakia

HOSPITAL

© 2021 Atticavoice All Rights Reserved.