" Οι ήττες μας δεν αποδεικνύουν
Τίποτα παραπάνω από το ότι
  Είμαστε λίγοι αυτοί που παλεύουν ενάντια στο Κακό
Και από τους θεατές περιμένουμε
Τουλάχιστον να ντρέπονται"
                                               Μπρεχτ

Μάκης Βορίδης, ο ροπαλοφόρος Κύριο

Σύμφωνα με τη λαϊκή παροιμία : «Ο λύκος κι αν εγέρασε κι άσπρισε το μαλλί του, ούτε τη γνώμη άλλαξε ούτε την κεφαλή του». Για έναν τέτοιο λύκο θα μιλήσουμε σήμερα αναδημοσιεύοντας ένα άρθρο από το mavrioxia.blogspot.com.. Ένα άρθρο παλιό, πλην όμως τραγικά επίκαιρο μετά την υπουργοποίηση του γνωστού ακροδεξιού Μάκη Βορίδη. Θα παρακολουθήσουμε την πολιτική πορεία του ανθρώπου που ξεκίνησε ως διάδοχος του χρυσαυγίτη Νίκου Μιχαλολιάκου στην ηγεσία της νεολαίας της φιλοχουντικής ΕΠΕΝ και έγραψε μαύρες σελίδες στους δρόμους της Αθήνας. Ας δούμε, όμως, έναν έναν τους πολιτικούς του σταθμούς 

 

Πρώτος σταθμός : ΕΠΕΝ

voridis 1

 Το 1984 αναλαμβάνει αρχηγός της νεολαίας της ΕΠΕΝ, της φιλοχουντικής οργάνωσης που ίδρυσε ο δικτάτορας Γεώργιος Παπαδόπουλος μέσα από τη φυλακή, διαδεχόμενος το σημερινό πρόεδρο της Χρυσής Αυγή Νίκο Μιχαλολιάκο (!). Οι ΕΠΕΝίτες γίνονται ο φόβος και ο τρόμος της εποχής. Οι επιθέσεις κατά αριστερών φοιτητών και ατόμων του αντιεξουσιαστικού χώρου είναι συχνές. Ο Μάκης Βορίδης πρωτοστατεί στις περισσότερες επιθέσεις. 

Ως αρχηγός της νεολαίας της ΕΠΕΝ δίνει συνέντευξη το Σεπτέμβριο του 1986, στο περιοδικό «ΕΝΑ», σε δημοσίευμα που φέρει τον τίτλο «Οι Ναζί της Αθήνας». Ο 21χρονος τότε Μάκης Βορίδης αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η Αριστερά έχει χάσει το ηρωικό στοιχείο που ήταν αυτό που συσπείρωνε. Ο φιλελευθερισμός είναι πεθαμένος. Ο κόσμος έχει επαναστατικό και ηφαιστειώδη χαρακτήρα. Όλη αυτή η ιστορία μπορεί να γίνει από μας. Εκεί πρέπει να χτυπήσουμε».

Επόμενος σταθμός : Η επίθεση με τσεκούρι

 

voridis 2


Το Μάη του 1985 μια ομάδα ΕΠΕΝιτών επιτίθεται κατά διαδηλωτών στα Εξάρχεια, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την υπερβολική αστυνόμευση των Εξαρχείων και την αστυνομική βία. Το πρωτοσέλιδο των «Νέων» της 13/05/85 αναφέρει χαρακτηριστικά: 

«Ώρα 10.45: Επίθεση φασιστών: Μεγάλη προβοκάτσια, με στόχο τη γενίκευση των επεισοδίων και τη δημιουργία χαώδους κατάστασης, επιχείρησε να κάνει χθες το βράδυ ομάδα φασιστών της ΕΠΕΝ. Φορώντας μαύρα κράνη και κρατώντας ασπίδες, οι φασίστες επιτέθηκαν στις 10.45 το βράδυ, στη διασταύρωση των οδών Ακαδημίας και Εμ. Μπενάκη εναντίον διαδηλωτών, που διαμαρτύρονταν για την αστυνόμευση των Εξαρχείων και την αστυνομική βία. Ομάδα διαδηλωτών, ξεριζώνοντας υποστηρίγματα δέντρων, απώθησαν τους φασίστες στα γραφεία τους (Ακαδημίας και Κιάφας). Ανάμεσα στους φασίστες διακρίναμε το γνωστό Μάκη Βορίδη». Συνθήματα του Βορίδη και των συντρόφων του ήταν «Ο Μάλλιος ζει, αυτός μας οδηγεί» και «Πινοσέτ - Πινοσέτ». 


Την ίδια περίοδο, διαγράφεται από τον σύλλογο φοιτητών της Νομικής για φασιστική δράση. Την πρόταση υποστηρίζει και η φοιτητική παράταξη της ΝΔ, ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Ένα χρόνο μετά, στις 22 Απριλίου 1986 οι ΕΠΕΝίτες πραγματοποιούν αιματηρή επίθεση στη Νομική με στιλέτα και λοστούς. Αρκετοί φοιτητές τραυματίζονται, ενώ η ΕΦΕΕ υποβάλει μήνυση κατά του Μάκη Βορίδη. Το όνομά του κοσμεί και πάλι τις στήλες της «Ελευθεροτυπίας» την επόμενη μέρα. Το δημοσίευμα αναφέρει το Βορίδη ως φασίστα φοιτητή που έχει διαγραφεί από τη Νομική για έντονα φασιστική δράση.

 

Επόμενος σταθμός : Ελληνικό Μέτωπο

 

voridis 3

 

Το 1994 ιδρύει το Ελληνικό Μέτωπο, ενώ παράλληλα εκδίδει το περιοδικό «Ελληνικές Γραμμές». Στο κόμμα μετέχουν αρκετοί ΕΠΕΝίτες, όπως επίσης και ο έτερος πόλος της εθνικιστικής Δεξιάς, η ΕΝΕΚ. Ως πρόεδρος του Ελληνικού Μετώπου συμμετείχε δύο φορές στις εκλογές της Αθήνας, το 1998 και το 2002, ενώ το 2000 ήταν υποψήφιος βουλευτής στις εθνικές εκλογές, στο κοινό ψηφοδέλτιο του Ελληνικού Μετώπου, με την Πρώτη Γραμμή του Κώστα Πλεύρη.

Ο ίδιος δείχνει να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης και της απόλυτης στήριξης διεθνών προσωπικοτήτων του ακροδεξιού χώρου. Στις 18 Οκτωβρίου 1997 ο Γάλλος ηγέτης της ακροδεξιάς Ζαν Μαρί Λεπέν αναγνωρίζει το Ελληνικό Μέτωπο.

Στις 16 Φεβρουαρίου 2002, παραμονές των εκλογών για τη γαλλική προεδρία, σε ομιλία του στη συγκέντρωση του Γαλλικού Εθνικού Μετώπου (Front National) ο Μάκης Βορίδης μιλά για το Λεπέν σα να είναι ο πνευματικός του πατέρας:

«Όλα αυτά τα χρόνια, και έχουν περάσει ήδη 20 χρόνια, οι Έλληνες πατριώτες είχαμε τη χαρά και την τιμή να σταθούμε πάντοτε στο πλευρό του Λεπέν και του Front National. Από το 1984 που η ΕΠΕΝ, το M.S.I. του αείμνηστου Ciorgio Almirante και ο Λεπέν έφτιαξαν την ομάδα της Ευρωπαϊκής Δεξιάς. Έτσι και τώρα, στηρίζουμε τον Λεπέν στην υποψηφιότητά του για την Προεδρία της Γαλλίας. Και είμαστε βέβαιοι ότι μια νίκη του Λεπέν δεν θα είναι μόνο μια νίκη για την Γαλλία, μα μια νίκη για ολόκληρη την Ευρώπη. Ευχόμαστε λοιπόν κάθε επιτυχία στον πρόεδρο Λεπέν και στο Front National, για μια Ευρώπη χωρίς μετανάστευση, χωρίς τρομοκρατία, κοντά στον πολιτισμό και στις παραδόσεις της, για την Ευρώπη των Λαών και των Εθνών».

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ελεύθερη Ώρα», τον Ιούνιο του 2002, ο αρχηγός του Ελληνικού Μετώπου σημειώνει:

«Η 21η Απριλίου υπήρξε μια περίοδος που συνέβησαν πολλά θετικά για τον τόπο»

Ενδιαφέρον, επίσης, παρουσιάζει η αφίσα που προαναγγέλει την ομιλία του Βορίδη, ως προέδρου του Ελληνικού Μετώπου. Στην αφίσα αυτή καταγγέλονται το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και η Αριστερά ως εθνικοί μειοδότες. Σας θυμίζει τίποτε η φρασεολογία της αφίσας; Μήπως λίγο από Κασιδιάρη και Παναγιώταρο; Άλλωστε, εκείνη την εποχή, στους ίδιους χώρους κυκλοφορούσαν και από την ίδια ιδεολογική πηγή έπιναν νερό !

 

voridis 4

 

 

 

Επόμενος σταθμός : ΛΑΟΣ

  voridis 5

 

Ο Μάκης Βορίδης προσχωρεί στο ΛΑΟΣ του Γ. Καρατζαφέρη, με το οποίο εκλέγεται βουλευτής το 2007, αλλά και το 2009. Σταδιακά, με περίτεχνο και επικοινωνιακό τρόπο, προσπαθεί να χτίσει ένα πιο μετριοπαθές προφίλ. Οι εθνικιστικές κορώνες αποτελούν παρελθόν και ο ίδιος προσπαθεί να φιλοτεχνήσει το προφίλ ενός πατριώτη πολιτικού που κινείται στο χώρο της δεξιάς, δίχως όμως ακραίες αντιλήψεις.

Από τη θητεία του στο κόμμα αυτό, έχουν ενδιαφέρον οι τοποθετήσεις του - ως βουλευτής του ΛΑΟΣ και κατά συνέπεια αντιπολιτευόμενος βουλευτής - για τα γεγονότα της Κερατέας, η υποστήριξη που δείχνει προς τους κατοίκους της Κερατέας που αντιστέκονται καθώς και η καταδίκη της βίας που ασκεί η τότε κυβέρνηση μέσω των ΜΑΤ !

Ιστορική θα μείνει από τη συγκεκριμένη βουλευτική του θητεία, η ερώτηση του Μάκη Βορίδη προς τους τότε υπουργούς Περιβάλλοντος, Εθνικής Άμυνας και Υποδομών σχετικά με τους "αεροψεκασμούς" και "τις περίεργες νεφελώδεις γραμμές, μεγάλου μήκους, που παρατηρούνται στους ουρανούς της χώρας μας". Προς επίρρωση, μάλιστα, των ισχυρισμών του επικαλείται σχετικό δημοσίευμα της γνωστής ακροδεξιάς και συνωμωσιολογικής φυλλάδας "Ελεύθερη ώρα"

voridis 6

 

 

 

Επόμενος σταθμός : Νέα Δημοκρατία

 

voridis 7

 

Τη στιγμή που ο Καρατζαφέρης βλέπει ότι η ψήφιση του πρώτου μνημονίου από το κόμμα του, οδηγεί το ΛΑΟΣ στην πολιτική εξαφάνιση, αποφασίζει να στρίψει. Στη στροφή που κάνει, όμως, ο Μάκης δεν τον ακολουθεί και αποφασίζει να ενταχθεί στη μεγάλη δεξιά παράταξη της Νέας Δημοκρατίας. Χαζός είναι; Να αφήσει σίγουρο πλέον υπουργιλίκι για να δέχεται εντολές από τον Καρατζαφέρη; Εντάσσεται, λοιπόν, στη ΝΔ και συνεχίζει το χτίσιμο ενός “υπεύθυνου”, “ρεαλιστικού” και “ευρωπαικού” προφίλ.

Ενώ, παλαιότερα, ως μέλος της φιλοχουντικής ΕΠΕΝ και, αργότερα, του εθνικιστικού “Ελληνικού Μετώπου” προέβαινε σε επιθέσεις με αυτοσχέδια τσεκούρια εναντίον πολιτικών του αντιπάλων και επιχειρηματολογούσε εναντίον της “καταδίκης της βίας από όπου και αν προέρχεται”, τώρα ανακαλύπτει ότι “ οι πολιτικές μάχες δεν δίνονται με ρόπαλα” και ότι “ο πολιτικός κόσμος πρέπει σύσσωμος να καταδικάσει τη βία από όπου και αν προέρχεται”.

Ενώ, παλαιότερα, ως βουλευτής του ΛΑΟΣ, δηλαδή βουλευτής της αντιπολίτευσης, καταδίκαζε τον “παράνομο, αυθαίρετο και αυταρχικό” χειρισμό της κυβέρνησης στο θέμα της Κερατέας και στεκόταν αλληλέγγυος στον αγώνα των κατοίκων της Κερατέας, τώρα - ως κυβερνητικός πλέον βουλευτής - διακηρύσσει ότι στην Ιερισσό η “αστυνομία και η δικαιοσύνη δε θα παίρνουν την άδεια κανενός προκειμένου να κάνουν τη δουλειά τους” !

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 30 Σεπτεμβρίου 2021 09:15

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Χρήσιμα

farmakia

HOSPITAL

© 2021 Atticavoice All Rights Reserved.