" Οι ήττες μας δεν αποδεικνύουν
Τίποτα παραπάνω από το ότι
  Είμαστε λίγοι αυτοί που παλεύουν ενάντια στο Κακό
Και από τους θεατές περιμένουμε
Τουλάχιστον να ντρέπονται"
                                               Μπρεχτ

Περιφέρεια Αττικής 17/1/2019 - Διαμαρτυρία για τη στάση της Περιφέρειας απέναντι στα ρέματα της Αττικής. Επιστολή προς την περιφερειάρχη Ρένα Δούρου Κύριο

ΔΙΚΤΥΟ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΣΩΣΗ ΡΕΜΑΤΟΣ ΠΙΚΡΟΔΑΦΝΗΣ

ΙΛΙΣ-SOS

ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ Μ. ΡΕΜΑΤΟΣ ΡΑΦΗΝΑΣ

ΚΙ.Π.Η.

Μικρογεωγραφίες

ΠΕΡΙΠΟΛΟ

ΠΟΔΟΝΙΦΤΗΣ SOS

Ρέμα Φιλοθέης

ΡΟΗ – Πολίτες υπέρ των ρεμάτων

Φίλοι του Ερασίνου

 Τηλ επικοινωνίας: 6944683652, 6974702240, 6977231983  Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 Προς την Περιφερειάρχη Αττικής Κα Ρένα Δούρου,

Συγκεντρωθήκαμε σήμερα για να υποστηρίξουμε το δικαίωμα ύπαρξης των ρεμάτων μας ως φυσικών σχηματισμών και ως οικοσυστημάτων.

6χλμ. του ρέματος της Πικροδάφνης, 15χλμ. του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας, 770 μέτρα του Ποδονίφτη, ο Ερασίνος και ό,τι κομμάτι ρέματος έχει απομείνει σε φυσική κατάσταση στην Αττική, κινδυνεύει να καταστραφεί από τους παρωχημένους & αντιπεριβαλλοντικούς σχεδιασμούς της πολιτείας (Αποκεντρωμένη Διοίκηση& Περιφέρεια Αττικής, Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών).

Πάνω από 2.500 δέντρα θα κοπούν, για να επενδυθούν τα ρέματα με πέτρες τυλιγμένες σε συρματόπλεγμα και πασσαλότοιχους!

Ζητάμε από την Περιφέρεια να μην προχωρήσει στα καταστροφικά για τα οικοσυστήματά τους έργα. Με συρματοκιβώτια και τσιμέντο, οι παρωχημένες και αναχρονιστικές μελέτες που εκπονείτε, ή εγκρίνετε, μετατρέπουν τα ποτάμια μας σε ανοιχτούς οχετούς, αυξάνοντας αντί να μειώνουν τον πλημμυρικό κίνδυνο!.

Οι προτάσεις οριοθέτησης που προτείνετε και τελικά εγκρίνετε δεν αποκαθιστούν τα ρέματα στις παλαιές τους οριογραμμές ακόμα κι εκεί που αυτό είναι εφικτό, γιατί στόχος πάντα είναι προστατευτούν όσο το δυνατόν περισσότερα αυθαίρετα και καταπατήσεις. Κατ΄ αυτόν τον τρόπο περιορίζεται ο ζωτικός χώρος των ποταμών και των ρεμάτων, αναγκαίος για την πλημμυρική τους παροχή και δημιουργείται η αναγκαιότητα βαρειών έργων με τσιμέντα και συρματοκιβώτια. Έργα που υποβαθμίζουν αισθητικά το τοπίο, καταστρέφουν τα παρόχθια οικοσυστήματα, τα εμποδίζουν να ανακάμψουν, ενώ με την αύξηση της ταχύτητας της ροής, αλλοιώνουν τους υγρότοπους των εκβολών.

Εγκιβωτίζετε ρέματα που ποτέ δεν πλημμύρισαν. Ακόμα κι εκείνα όμως που πλημμυρίζουν τα αντιμετωπίζετε τμηματικά, με έργα κυρίως στα κατάντη, χωρίς να λαμβάνετε υπόψη σας τη συνολική λεκάνη απορροής τους. Χωρίς να προβλέπετε στα ανάντη, έργα ορεινής υδρονομίας, φράγματα και λεκάνες συγκράτησης που θα συγκρατούν τις πλημμυρικές αιχμές και τα φερτά, ώστε να αποφεύγονται μεγάλα και δαπανηρά έργα στα κατάντη.

Επιπλέον,  δεν αντιμετωπίζετε την αιτία  που προκαλεί την πλημμύρα, η την αυξημένη πιθανότητα πλημμύρας στα ρέματα, η οποία συνήθως οφείλεται σε ανθρωπογενείς παρεμβάσεις (λάθος κατασκευές, αυθαίρετα κτίσματα), αλλά αντίθετα προτείνετε κατασκευές που τις προστατεύουν! Κατασκευές που προστατεύουν τα παράνομα ή λάθος κτίσματα, στοιχίζουν και επιπλέον στενεύουν τις κοίτες των ρεμάτων, αυξάνοντας τον πλημμυρικό κίνδυνο!

Σχεδόν σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούνται πλέον οι οικο-μηχανικές μέθοδοι διαχείρισης των ποταμών (bioengineering). Με τεχνογνωσία, και φυσικά υλικά, είναι εξαιρετικά αξιόπιστες, οικονομικές, ανθεκτικές στο χρόνο και εξασφαλίζουν το φυσικό οικοσύστημα, ενώ ταυτόχρονα του δίνουν την δυνατότητα να επανακάμψει, όπου θιχτεί. Στην Ελλάδα αντίθετα βρισκόμαστε στην εποχή του τσιμέντου και των συρματοκιβωτίων, υλικών ακατάλληλων για υδάτινα περιβάλλοντα, δαπανηρά και με μικρό προσδόκιμο ζωής.

Η ρύπανση και η υποβάθμιση των αστικών κυρίως ρεμάτων με ακάθαρτα και σκουπίδια αποτελεί ¨άγνωστο΄ αντικείμενο για σας, που ουδέποτε σας απασχόλησε, παρά τις καταγγελίες κατοίκων και συλλόγων.

Αντίθετα προβαίνετε σε ¨καθαρισμούς¨ ρεμάτων κυρίως από φερτά υλικά με βαριά ερπυστριοφόρα χωματουργικά μηχανήματα που καταστρέφουν το οικοσύστημα της κοίτης, των  όχθεων και επιφέρουν σημαντική επίπτωση στην πανίδα που διαβιεί εκεί.

Διεκδικούμε :

  • Ρέματα στην φυσική τους κατάσταση
  • Να μην υλοποιηθούν οι καταστροφικές για το περιβάλλον έως και επικίνδυνες για πλημμυρισμό, μελέτες διευθέτησης που έχετε εγκρίνει για τα ρέματα της Αττικής
  • Να σταματήσετε τις τοπικές επεμβάσεις με ¨έργα – μπαλώματα¨ στα ρέματα της Αττικής, ως δήθεν επείγοντα, χωρίς μελέτες και περιβαλλοντική αδειοδότηση, τα οποία στενεύουν την διατομή και προκαλούν κινδύνους για διάβρωση και πλημμυρισμό
  • Εισαγωγή των μεθόδων οικο-μηχανικής (bioengineering) στα έργα διευθέτησης των ρεμάτων σε αντικατάσταση του τσιμέντου, των συρματοκιβωτίων και των αγωγών εγκιβωτισμού.

Διεκδικούμε επίσης:

  • Ρέματα και ποτάμια οριοθετημένα στις παλαιές τους οριογραμμές (βάσει των παλαιότερων αεροφωτογραφιών, χαρτών (πχ Λαμπαδάριου) και ρυμοτομικών σχεδίων).
  • Να απομακρυνθούν οι καταπατήσεις και τα αυθαίρετα από την ενεργή ποτάμια ζώνη και να αποδοθεί ο κοινόχρηστος χώρος μεταξύ όχθης και ρυμοτομικής γραμμής, καθώς και οι εκτός σχεδίου παραρεμμάτιες περιοχές στην ζώνη προστασίας των ποταμών.
  • Απομάκρυνση των επιχωμένων τμημάτων και των κτισμάτων ή υποδομών που υπάρχουν πάνω σε αυτά, εφόσον παρεμποδίζουν την λειτουργία του ποταμού.
  • Εντοπισμός των ρυπαινόντων με ακάθαρτα, επιβολή προστίμων και κατάργηση των παράνομων συνδέσεων. Μετεγκατάσταση αντλιοστασίων και αγωγών ακαθάρτων (ΕΥΔΑΠ) από ποταμούς και ρέματα, οι οποίοι προκαλούν συχνά ατυχήματα με αστοχίες και υπερχειλίσεις (βλ Πικροδάφνη)
  • Αντιμετώπιση των ποταμών και ρεμάτων συνολικά, σε όρια λεκάνης απορροής, από τις πηγές ως τις εκβολές, με προτάσεις έργων ορεινής υδρονομίας, αλλά και φραγμάτων ανάσχεσης, λεκανών συγκράτησης πλημμυρικής αιχμής και φερτών, ώστε να υλοποιούνται τα λιγότερα και μικρότερα δυνατόν έργα διευθέτησης.
  • Αποκάλυψη των εγκιβωτισμένων (σκεπασμένων) ρεμάτων και ποταμών, στα σημεία που αυτό είναι εφικτό (daylighting) και ανάδειξή τους σε πάρκα πολιτισμού και ψυχαγωγίας των πολιτών. Το πρόσφατο παράδειγμα του θαμμένου Ιλισσού, με τις σημαντικές αστοχίες που κόστισαν την διακοπή της σύνδεσης του τραμ με το κέντρο της Αθήνας και τον καταποντισμό αυτοκινήτων στην Καλλιθέα, αποτελεί έναυσμα προβληματισμού και μελέτης για αυτήν την δυνατότητα. Υπάρχουν πολύχρονες προσπάθειες και μελέτες κατοίκων και συλλογικοτήτων, για αποκάλυψη και ανάδειξη τμήματος του Ιλισσού που διατηρεί την φυσική του κοίτη, στο ύψος της Αγ. Φωτεινής. Ας μην ξεχνάμε τα παραδείγματα της Σεούλ, της Ν. Υόρκης και πολλών άλλων πόλεων στο εξωτερικό, που αποκαλύπτοντας τους θαμμένους τους ποταμούς, δημιούργησαν μεγάλα αστικά πάρκα φύσης και πολιτισμού, έγιναν πόλος έλξης και προορισμού χιλιάδων επισκεπτών και ανέδειξαν… πρωθυπουργούς (Σεούλ).

 

Aθήνα 17/1/2019

ΔΙΚΤΥΟ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΣΩΣΗ ΡΕΜΑΤΟΣ ΠΙΚΡΟΔΑΦΝΗΣ, ΙΛΙΣ-SOS,

ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΡΕΜΑΤΟΣ ΡΑΦΗΝΑΣ, ΚΙ.Π.Η.,  Μικρογεωγραφίες, ΠΕΡΙ.ΠΟΛ.Ο, ΠΟΔΟΝΙΦΤΗΣ SOS, Ρέμα Φιλοθέης,

ΡΟΗ – Πολίτες υπέρ των ρεμάτων, Φίλοι του Ερασίνου                       

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 05 Οκτωβρίου 2021 11:13

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Χρήσιμα

farmakia

HOSPITAL

© 2021 Atticavoice All Rights Reserved.