" Οι ήττες μας δεν αποδεικνύουν
Τίποτα παραπάνω από το ότι
  Είμαστε λίγοι αυτοί που παλεύουν ενάντια στο Κακό
Και από τους θεατές περιμένουμε
Τουλάχιστον να ντρέπονται"
                                               Μπρεχτ

Συγκέντρωση – Εκδήλωση για τη διάσωση των ρεμάτων της Αττικής Κύριο

Επίδοση ψηφίσματος στην Περιφέρεια Αττικής

Δελτίο Τύπου

Στις 17 Ιανουαρίου 2019, οι υπογράφοντες φορείς και κινήματα πραγματοποιήσαμε συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της Περιφέρειας Αττικής εναντίον της οριστικής καταστροφής των εναπομεινάντων ρεμάτων της Αττικής.

Στόχος μας είναι να αποτρέψουμε τον εγκιβωτισμό των φυσικών κοιτών των ρεμάτων και την τσιμεντοποίησή τους, όπως προβλέπεται από τα έργα που δρομολογούνται από την Περιφέρεια και το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, γιατί αυτό θα τα εξαφανίσει και θα εκθέσει τις πόλεις μας περισσότερο στους κινδύνους της πλημμύρας και της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Κάποιες από τις συλλογικότητες που συμμετέχουμε στην κινητοποίηση έχουμε ήδη προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά των άμεσα σχεδιαζόμενων καταστροφικών έργων της Περιφέρειας και του Υπουργείου στα ρέματα της Αττικής, και ειδικότερα στην Πικροδάφνη, το Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας, τον Ποδονίφτη και τον Ερασίνο.

Στα πλαίσια της κινητοποίησης επιδώσαμε ψήφισμα προς αιρετά στελέχη της Περιφέρειας Αττικής. Δεν συμμετείχαμε σε σύσκεψη και διάλογο με τα στελέχη αυτά, όπως διαφαίνεται από το σχετικό Δελτίο Τύπου της Περιφέρειας. Κάτι τέτοιο δε θα ήταν εφικτό, ενόσω η Περιφέρεια και τα εν λόγω στελέχη δεν σταματούν οποιεσδήποτε διαδικασίες μελέτης, οριοθέτησης και δημοπράτησης καταστροφικών έργων για τα ρέματα που τελούν υπό διωγμό. Συζήτηση για το θεαθήναι, την ίδια στιγμή που προχωρούν οι διαδικασίες αφανισμού των ρεμάτων δε μπορεί να υπάρξει.

Η Περιφέρεια Αττικής ισχυρίζεται ότι νοιάζεται για τη ζωή των πολιτών . Στην πραγματικότητα, περιορίζοντας το φυσικό χώρο των ρεμάτων προκειμένου να προστατέψει τις αυθαίρετες ιδιοκτησίες νοιάζεται μόνο για τα συμφέροντα κάποιας μερίδας πολιτών, βάζοντας ταυτόχρονα σε κίνδυνο τις ζωές τους.

Οι οριοθετήσεις αυτές έρχονται δε σε αντίθεση με τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Περιβάλλοντος, μετά τις πυρκαγιές στο Μάτι και τις πλημμύρες στην Μάνδρα. Η αντίληψη αυτή είναι εντελώς αναχρονιστική, αφού η σύγχρονη/διεθνής επιστημονική αντίληψη (οικομηχανική / biotechnical engineering και αποκάλυψη ρεμάτων / daylighting) βλέπει την προστασία των πολιτών άρρηκτα συνδεδεμένη με την προστασία του περιβάλλοντος , με τη διατήρηση ανοιχτών, φυσικών και λειτουργικών ρεμάτων. Είναι μάλιστα εξαιρετικά πιο οικονομική από τις τσιμεντοποιήσεις και τους εγκιβωτισμούς που εξακολουθεί να είναι η κυρίαρχη τάση στην Ελλάδα.

Εμείς ζητάμε έργα που να ευνοούν την πλειοψηφία των πολιτών και όχι κάποιες μειοψηφίες! Ζητάμε έργα που να θωρακίζουν τις πόλεις μας και να αναβαθμίζουν τη ζωή σ’ αυτές, προς όφελος όλων! Υπερασπιζόμαστε κοινά αγαθά, απαραίτητα για τη ζωή μας σ’ αυτόν τον πλανήτη!

ΔΙΚΤΥΟ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΣΩΣΗ ΡΕΜΑΤΟΣ ΠΙΚΡΟΔΑΦΝΗΣ

ΙΛΙΣ-SOS

ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ Μ. ΡΕΜΑΤΟΣ ΡΑΦΗΝΑΣ

ΚΙ.Π.Η.

Μικρογεωγραφίες

ΠΕΡΙ.ΠΟΛ.Ο Αττικής

ΠΟΔΟΝΙΦΤΗΣ SOS

Ρέμα Φιλοθέης

ΡΟΗ – Πολίτες υπέρ των ρεμάτων

Φίλοι του Ερασίνου

Τηλ επικοινωνίας: 6944683652, 6974702240, 6977231983, @: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Post 4Post 3

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 05 Οκτωβρίου 2021 11:16

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Χρήσιμα

farmakia

HOSPITAL

© 2021 Atticavoice All Rights Reserved.