" Οι ήττες μας δεν αποδεικνύουν
Τίποτα παραπάνω από το ότι
  Είμαστε λίγοι αυτοί που παλεύουν ενάντια στο Κακό
Και από τους θεατές περιμένουμε
Τουλάχιστον να ντρέπονται"
                                               Μπρεχτ

Η οικονομία του RoundUp (Γλυφοσάτη) Κύριο

Το  «πιθανόν καρκινογόνο» ζιζανιοκτόνο με τις διαρκείς «προσωρινές» περιόδους χάριτος

Στις 27 Νοεμβρίου του 2017, οι χώρες της ΕΕ ψήφισαν την ανανέωση της άδειας χρήσης του glyphosate, ενός ευρέως χρησιμοποιούμενο ζιζανιοκτόνου (RoundUp) το οποίο βρίσκεται στο επίκεντρο των περιβαλλοντικών ανησυχιών. Επρόκειτο για μία  πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για νέα πενταετή άδεια χρήσης του δηλητηρίου.

Η απόφαση ελήφθη με 18 ψήφους υπέρ, 9 κατά (Αυστρία, Βέλγιο, Κροατία, Κύπρος, Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Μάλτα) και μία αποχή (Πορτογαλία). Η Γαλλία ωστόσο σκοπεύει να απαγορεύσει τη χρήση του glyphosate εντός τριών ετών,  όπως ανέφερε σε tweet, ο γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron. Τα κίνητρα της μπορεί να μην είναι αμιγώς οικολογικά, αλλά στην προκειμένη περίπτωσηη θέση της Γαλλίας είναι εκτιμητέα. Της δε Γερμανίας και των δορυφόρων της εξαρτάται από συγκεκριμένο lobby και την πολυεθνική που θα αναφέρουμε παρακάτω.

Η γλυφοσάτη διατίθεται στο εμπόριο ως Roundup (στις ΗΠΑ ως Ranger Pro) από τον αμερικανικό αγροχημικό γίγαντα Monsanto, η οποία πλέον  ανήκει στην γερμανική πολυεθνική Bayer. To Roundup εισήχθη από την Monsanto το 1974, αλλά το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας του έληξε το 2000 και τώρα το χημικό προϊόν πωλείται από διάφορους κατασκευαστές και με διάφορα εμπορικά ονόματα. Παρά τη λήξη της "πατέντας" υπάρχουν μία σειρά άλλων παραγόντων που το καθιστούν ναυαρχίδα στα αγροχημικά της Bayer και της Monsanto, όπως θα δούμε παρακάτω.

Η ζιζανιοκτόνα δραστική ουσία  γλυφοσάτη (Glyphosate) αποτελεί αντικείμενο έντονων συζητήσεων από το 2015, όταν το Διεθνές Κέντρο Ερευνάς για τον Καρκίνο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας την χαρακτήρισε «πιθανώς καρκινογόνο» ουσία. Ωστόσο, οι επιστημονικές υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης διατύπωσαν αντίθετα συμπεράσματα.

H glyphosate, αποτελεί ναυαρχίδα των προϊόντων του ομίλου της Bayer και ένα από τα βασικότερα προϊόντα της. Το βασικότερο όσον αφορά στα αγροχημικά. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του τζίρου του ομίλου, που βασίζεται στη glyphosate (RoundUp για να είμστε σαφέστεροι), θα αναφέρουμε περιληπτικα  μέρος των επενδύσεων και προϊόντων που βασίστηκαν πάνω του.

Glyphosate cultural Index

  1. Το ζιζανιοκτόνο

Το RoundUp, ως ζιζανιοκτόνο είναι αναμφισβήτητα το αποτελεσματικότερο της αγοράς. Κατέχει κορυφαία θέση σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Χαρακτηριστική ιδιότητα του RoundUp που δείχνει και την ισχύ του σε σχέση με τον ανταγωνισμό, είναι η ευρύτητα του φάσματος του. Εξοντώνει αποτελεσματικά τόσο τα αγοστώδη όσο και τα πλατύφυλλα ζιζάνια δίχως περιορισμούς. Έχει την υποστήριξη του κολοσσού Monsanto και τελευταία και του έτερου κολοσσού Bayer.

Αν και καρκινογόνο με δικαστική βούλα και στην Ε.Ε. των 28 ξεκίνησαν διαδικασίες κατάργησης του, 18 από τις 28 χώρες επιδίωξαν την παράταση της κυκλοφορίας του για 5 χρόνια. Το «λόμπι» του RoundUp μαζί με 18 χώρες της Ε.Ε. και μία ακόμα που «δεν είχε γνώμη» (τι απαίσια δικαιολογία!) και απείχε (Πορτογαλία), νίκησε. Και όπως φαίνεται θα ξανανικήσει στην λήξη της πενταετίας, το 2022, που θα επιδιώξει νέα παράταση. Προσωρινη νίκη μόνο,  μπορεί να θεωρηθεί η απαγόρευση της "βοηθητικής" ουσίας POE-tallowamine, η οποία θεωρήθηε εξίσου, αν όχι τοξικότερη από τη γλυφοσάτη.

Αλλά είναι μόνο η αποτελεσματικότητα του που το κάνει τόσο ισχυρό, που εξουδετερώνει ζιζάνια και ανθρώπους και χώρες ολόκληρες;

b29c1872f6c60a3a77d8713c5b1ff90c

  1. Τα άλλα «προϊόντα»

 Η Monsanto (και φυσικά με την εξαγορά της και όλος ο όμιλος της Bayer), εκτός από την παραγωγή και διάθεση αγροχημικών, έχει στα χέρια της το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής και διάθεσης GMO - ΓΤΟ (Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών). Το ανοίκειο αυτό εμπόριο, που πατεντάρει γενετικούς κώδικες και εμπορεύεται την φύση και το πολυετές ερευνητικό έργο επιστημόνων που ανήκουν στην Ανθρωπότητα, πράγει κέρδη πολλών εκατομμυρίων για τους «δυνατούς» παίκτες και πιο πολύ για τον δυνατότερο όλων, τη Bayer. Που χωράνε όμως οι ΓΤΟ σε μία ανάρτηση για ένα ζιζανιοκτόνο;

Η Monsanto έχοντας στο χέρι την πραγωγή του RoundUp, αλλά και παράλληλα την παραγωγή γενετικά τροποποιημένων οργανισμών, οι οποίοι είναι ανθεκτικοί για παράδειγμα στα φυλλοφάγα έντομα  ή στα άνυδρα περιβάλλοντα, φρόντισε να ενσωματώσει στο γονιδίωμα παραγωγικών φυτών και γονίδια βακτηρίων τα οποία  μετέτρεπαν τα φυτά σε RoundUp Ready (RR) είδη. Δηλαδή φυτικούς οργανισμούς απρόσβλητους από το RoundUp.

Είπαμε πως πρόκειται για ζιζανιοκτόνο εξαιρετικά ευρέως φάσματος. Οι αγρότες πιο παλιά το χρησιμοποιούσαν με κάποιο φόβο και με εξαιρετική φειδώ, για να μη καταστρέψουν τις καλλιέργειες τους.

Από το RoundUp (Glyphosate) δεν γλιτώνει σχεδόν τίποτα. Ό,τι και αν ραντιστεί με το δηλητηριώδες διάλυμα του. Όλα τα φυτά που θα ραντιστούν, θα βραχούν με το διάλυμα του RoundUp, θα επιταχύνουν τον μεταβολισμό τους. Θα μοιάζουν για δύο μέρες ζωηρότερα, αλλά μη ανταπεξερχόμενα στην διαταραχή της φυσιολογίας τους, την αύξηση του μεταβολισμού, θα νεκρωθούν τις αμέσως επόμενες μέρες. Αυτό ισχύει σε γενικές γραμμές, γιατί η Monsanto έβγαλε στην αγορά τα τροποποιημένα φυτά, τα απρόσβλητα από τη ναυαρχίδα των δηλητηρίων της.

Το τριφύλλι, το καλαμπόκι, η σόγια και το ζαχαροκάλαμο (και μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν ξέρουμε ακόμα πόσα είδη), κυκλοφορούν από τη Monsanto (την Bayer δηλαδή) σε μία βακτηριακά τροποποιημένη από τη Monsanto (δηλαδή την Bayer)  εκδοχή του γενετικού τους κώδικα. Αυτοί οι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί ονομάστηκαν RoundUp Ready και δεν επηρεάζονται από το RoundUp.

Οι αγρότες που προμηθεύονται τροποποιημένους σπόρους από τη Monsanto, οι οποίοι είναι απρόσβλητοι από το  RoundUp, ψεκάζουν συστηματικά τις καλλιέργειες τους, οι οποίες είναι πιο πυκνές, δίχως διόδους για διελεύσεις εργατών που απομακρύνουν χειρωνακτικά τα ζιζάνια, αλλά ούτε καν τρακτέρ που θα ψέκαζε από κοντά το ζιζανιοκτόνο, προσέχοντας να μη ψεκάσει και την καλλιέργεια. Αυτές οι καλλιέργειες είναι πολύ μεγάλες και ψεκάζονται από αέρος συνολικά με RoundUp. Δίχως εργατικό κόστος ή κόστος μικρών μηχανημάτων, το τελικό κόστος ανά μονάδα πέφτει κατακόρυφα.

Έτσι όμως η γλυφοσάτη φτάνει και στο τραπέζι μας. 

Spraying RoundUp Tolerant

Ψεκασμός καλλιέργειας καλαμποκιού

Η προμήθεια των παραπάνω ΓΤΟ είναι ακριβή. Οι σπόροι τους είναι πολύ ακριβότεροι από τους συμβατικούς. Αλλά έτσι κερδίζει ο παραγωγός τους και διαθέτης τους. Επιπλέον, ποιος μπορεί να πει πως σήμερα η παγκόσμια γεωργική δραστηριότητα είναι υπόθεση των μικρών; Κανείς.

Μόνο μεγάλοι και μεσαίοι αγρότες επικρατούν. Το 86% των γεωργικών εκμεταλλεύσεων στις ΗΠΑ ανήκει σε μεγάλους αι μεσαίους αγρότες και (τι σύμπτωση!!) καλλιεργείται με Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς. Στις ΗΠΑ, στον Καναδά, στη Βραζιλία, την Αργεντινή η καλλιέργεια ΓΤΟ επιτρέπεται και δεδομένων των τεράστιων ιδιοκτησιών γης και της εντατικοποίησης της δραστηριότητας, η καλλιέργεια ΓΤΟ επιβάλεται.

Στην Ευρώπη ακόμα αντέχουμε. Μόνο το 26% μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές καλλιεργούνται με ΓΤΟ και αυτοί είναι κυρίως φυτά όπως το βαμβάκι ή η βελτιωμένη (δίχως γονίδια οργανισμών από άλλο «βασίλειο») σόγια.

Για πόσο;

Μετά από όλα αυτά σκεφτείτε.

Τι πιθανότητες δίνετε σε μία οριστική κατάργηση της γλυφοσάτης στην Ευρώπη;

Τι πιθανότητες δίνετε σε μία ακόμα παράταση (πενταετή, τριετή, δεν αποφασίζετε εσείς αλλά η Εταιρεία) στη χρήση γλυφοσάτης

Δεδομένης της μορφής της παγκόσμιας οικονομίας, πότε εκτιμάτε πως οι εξώθυρες της Ευρώπης θα ανοίξουν διάπλατα γι ατην υποδοχή ΓΤΟ στα χωράφια και στα πιάτα μας (αν και πολλοί έχουν ήδη μπει από την πίσω πόρτα)

Η σύγχρονη παγκόσμια οικονομία, αποδεδειγμένα δεν κινείται σε άξονες που εστιάζουν στον άνθρωπο και στην αρμονική συνύπαρξη τω ανθρώπινων κοινωνιών με το φυσικό περιβάλλον. Το ξέρουμε. Το βλέπουμε όταν φερόμαστε ως οι ελεεινότεροι επαίτες, ως εξαθλιωμένα υποκείμενα στο ενδεχόμενο ανεύρεσης και εξόρυξης πετρελαίου και αερίου από τα βουνά της Ηπείρου και από τη θάλασσα μας.

Την ίδια ώρα που συμβαίνουν τα παραπάνω, εμείς ψευδόμαστε πως στοχεύουμε σε μειώσεις εκπομπών CO2  και στρεφόμαστε κατά των ορυκτών καυσίμων. Αυτή είναι η παγκόσμια κατάσταση και μέρος της και εικόνα της η οικονομία της Γλυφοσάτης, της Monsanto και της Bayer, των μεγαλοκτηματιών και των τραπεζών.

Διαβάστε επίσης

Τα φονικά φυτοφάρμακα και οι μύθοι των πολυεθνικών του Ν. Κατσαρού

Γλυφοσάτη: Η πιθανώς καρκινογόνα ουσία βρέθηκε σε μπίρες, κρασιά και δημητριακά

Η επικίνδυνη ενεργή ουσία Glyphosate του φυτοφαρμάκου της Monsanto “RoundUp” , βρέθηκε σε 14 δημοφιλείς γερμανικές μπύρες

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 05 Οκτωβρίου 2021 09:17

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Χρήσιμα

farmakia

HOSPITAL

© 2021 Atticavoice All Rights Reserved.