" Οι ήττες μας δεν αποδεικνύουν
Τίποτα παραπάνω από το ότι
  Είμαστε λίγοι αυτοί που παλεύουν ενάντια στο Κακό
Και από τους θεατές περιμένουμε
Τουλάχιστον να ντρέπονται"
                                               Μπρεχτ

Ο παγκόσμιος χάρτης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Ελλάδα, αόρατη χώρα Κύριο

Πηγές: Ινδικό γραφείο της Greenpeace μέσω του ARTInews.gr, διαδραστικοί χάρτες NASA 

Η Greenpeace επεξεργάζεται τον παγκόσμιο χάρτη της ατμοσφαιρικής ρύπανσης χρησιμοποιώντας τα στοιχεία που δημοσίευσε η NASA.  (και ο επιπλέον σύνδεσμος εδώ)

Ο ινδικός κλάδος του μη κυβερνητικού οργανισμού Greenpeace προσδιορίζει τις κύριες πηγές εκπομπών διοξειδίου του θείου, που συμβάλλουν σε 7 εκατομμύρια θανάτους ετησίως.

NASA Satview

Η Greenpeace India και η NASA έχουν κάνει τη χαρτογράφηση. Χάρη στα δορυφορικά δεδομένα που έλαβε η αμερικανική υπηρεσία διαστήματος, η περιβαλλοντική μη κυβερνητική οργάνωση μπόρεσε να δημοσιεύσει την Κυριακή 18 Αυγούστου μια κατάταξη των μεγαλύτερων περιοχών ρύπανσης στον πλανήτη με βάση τους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα, τα διυλιστήρια και τις βιομηχανίες, αφενός, και τα υψηλά επίπεδα εκπομπών διοξειδίου του θείου (SO 2 ), αφετέρου.

Το αέριο αυτό (το διοξείδιο του θείου) είναι ένας από τους κύριους ατμοσφαιρικούς ρύπους. Σε συνδυασμό με άλλους ατμοσφαιρικούς ρύπους  αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου, τις καρδιαγγειακές παθήσεις, ακόμη και τις νοητικές λειτουργίες . Συνολικά, η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι υπεύθυνη για 48.000 θανάτους ετησίως στη Γαλλία και 422.000 πρόωρους θανάτους που καταγράφηκαν το 2015 μόνο στην Ευρώπη. Σε παγκόσμιο επίπεδο, σκοτώνει 7 εκατομμύρια ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων 600.000 παιδιών το χρόνο.

Ο διαδραστικός χάρτης της Greenpeace India, που είναι προσβάσιμος στο διαδίκτυο (διαβάστε και το σχετικό PDF Apocalypse ΙΙΙ), αποκαλύπτει με εξαιρετική ακρίβεια τις κύριες εστίες αυτού του μακελειού, μερικές από τις οποίες καλύπτουν τα εδάφη πολλών κρατών, με βιομηχανικές εγκαταστάσεις που εκπέμπουν SO 2.

Πρώτη στους ρύπους η Ινδία

Σύμφωνα με την έκθεση της Greenpeace India, το Δελχί είναι ο μεγαλύτερος ρυπαντής στον κόσμο. Η χώρα έχει ξεπεράσει την Κίνα και τη Ρωσία σε αυτή τη θλιβερή λίστα. Μόνο η Ινδία είναι υπεύθυνη για το 15% των παγκόσμιων ανθρωπογενών εκπομπών διοξειδίου του θείου. Ωστόσο, η Ρωσία έχει την πλέον ρυπογόνο εγκατάσταση στον κόσμο. Αυτή είναι το μεταλλουργικό συγκρότημα του Norilsk. Αυτή η πόλη, στην πραγματικότητα μια πρώην ναυαρχίδα του σοβιετικού συστήματος συγκέντρωσης, βρίσκεται πέρα ​​από τον Αρκτικό Κύκλο. Το Norilsk αποτέλεσε αντικείμενο εντυπωσιακής φωτογραφικής έκθεσης που δημοσίευσε η National Geographic.

Στη δεύτερη θέση στον κατάλογο των πιο ρυπογόνων βιομηχανικών εγκαταστάσεων είναι οι δημόσιες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της Νότιας Αφρικής που λειτουργούν με άνθρακα και βρίσκονται στην επαρχία Mpumalanga, γνωστή για τα ειδυλλιακά ορεινά τοπία και τις καταπράσινες κοιλάδες. Στο βάθρο βρίσκεται και το πετροχημικό συγκρότημα της εταιρείας Zagros, που βρίσκεται στην άκρη του Περσικού Κόλπου, η οποία είναι η τρίτη μεγαλύτερη πηγή ρύπανσης από διοξείδιο του θείου στον κόσμο.

European map Greece

Η Ευρώπη

Μπροστά στην ατμοσφαιρική ρύπανση, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Κίνα και αρκετές ευρωπαϊκές χώρες θεσπίζουν νομικές διατάξεις για τον περιορισμό ή τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του θείου που αφορούν τους εθνικούς βιομηχανικούς τομείς. Αλλά άλλες χώρες, μεταξύ των πιο ανεπτυγμένων, δεν ενδιαφέρονται. Αυτή είναι η περίπτωση της Αυστραλίας, η οποία δεν εφαρμόζει καμία σχετική νομοθεσία. Αυτή η νομική αδιαφορία εκδηλώνεται ακόμη και όταν οι αυστραλιανές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην κοιλάδα Latrobe και η περιοχή της λίμνης Macquarie είναι από τις πλέον ρυπογόνες στον κόσμο, σύμφωνα με την Greenpeace India.

Bulgaria  Natural Gas Power Fylakas Rodopi

Η Ευρώπη δεν ξεφεύγει. Ειδικά στα ανατολικά. Μεταξύ των 20 πλέον ρυπογόνων χωρών του διοξειδίου του θείου στον κόσμο είναι η Ουκρανία και η Σερβία, αλλά και η Βουλγαρία, η οποία αποτελεί τμήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2007. Στην παλαιά ήπειρο, πρόκειται για σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα, που αποτελούν την κύρια αιτία αυτής της ρύπανσης. Τέσσερα ευρωπαϊκά εργοστάσια άνθρακα είναι από τα πιο ρυπογόνα στον πλανήτη. Το 2016, το 26% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του θείου προκλήθηκαν από αυτόν τον τύπο μονάδας παραγωγής ενέργειας.

Για τα ελληνικά εργοστάσια λιγνίτη δεν υπάρχουν καταγραφές; Ή μήπως θεωρούνται αμελητέες;! 

Greece No Air Quality Station

Δεν υπάρχουν σταθμοί μέτρησης των δεικτών ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Ελλάδα, ή μήπως δεν παρέχουν στοισεία;

NASA Greece snapshot

Ο δορυφόρος της NASA όμως κάτι έχει συλλάβει. Έχουν αντιπαρατεθεί μετρήσεις εδάφους με τις ενδείξεις ή μήπως ΄χι;

Εκτός από τις πhγές που παραπέμπυν οι σύνδεσμοι του κειμένου, αντλήθηκαν πληροφορίες από:

ARTInews

Διαδραστικός Χάρτης Παγκόσμιας Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης  (Real Time)

Η Ελλάδα είναι μία αόρατη χώρα στο φάσμα των μετρήσεων παγκόσμιων ατμοσφαιρικών ρύπων

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 05 Οκτωβρίου 2021 09:10

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Χρήσιμα

farmakia

HOSPITAL

© 2021 Atticavoice All Rights Reserved.