" Οι ήττες μας δεν αποδεικνύουν
Τίποτα παραπάνω από το ότι
  Είμαστε λίγοι αυτοί που παλεύουν ενάντια στο Κακό
Και από τους θεατές περιμένουμε
Τουλάχιστον να ντρέπονται"
                                               Μπρεχτ

Η προβολή για τη φυσική αποκατάσταση των ρεμάτων, συγκέντρωσε το ενδιαφέρον Κύριο

Δελτίο τύπου της Κινησης για την Προστασία και Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος

 

Το έντονο ενδιαφέρον του κόσμου της Ραφήνας προσέλκυσε εχθές 19/10 η προβολή που διοργανώθηκε από την Κίνηση για την Προστασία & Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας. Η προβολή είχε θέμα την «Φυσική Αποκατάσταση Ρεμάτων», μιας δουλειάς επιστημόνων του Πανεπιστημίου της Οκλαχόμα. Στην προβολή παρουσιάστηκε με πολύ απλό τρόπο γιατί το δίλλημα «τσιμεντοποίηση ρεμάτων ή πλημμύρες» είναι πλαστό, από τη στιγμή που υπάρχουν τρόποι διαχείρισης και αποκατάστασης των ρεμάτων μας που είναι και αποτελεσματικότεροι και φιλικοί προς το περιβάλλον. Παρουσιάστηκαν παραδείγματα μεθόδων οικο-μηχανικής διαχείρισης, που εδώ και δεκαετίες εφαρμόζονται όχι μόνο στο εξωτερικό, αλλά και σε ορεινές κοίτες ρεμάτων της Ελλάδας από τις δασικές υπηρεσίες και οι οποίες δυστυχώς έχουν υποσκελιστεί από τα εργολαβικά συμφέροντα.

Απογοητευτική ήταν η στάση του Δημάρχου κ.Μπουρνούς, ο οποίος, ενώ βρισκόταν στο χώρο της εκδήλωσης ούτε γύρισε την πλάτη του για να ακούσει μια διαφορετική επιστημονική πρόταση πέραν της τσιμεντοποίησης που έχει υποστηρίξει ένθερμα σε όλα τα στάδια της δημόσιας διαβούλευσης. Είναι άξιο απορίας πώς ο Δήμος συντάσσεται τυφλά με προτάσεις που αποδεδειγμένα πλέον δεν είναι μονόδρομος, αρνούμενος να εξετάσει άλλες λύσεις! Και όχι μόνο αυτό!

Πριν από 15 μέρες παρενέβη στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) κατά των πολιτών και συλλόγων που έχουμε προσφύγει κατά του εγκιβωτισμού του Μ.Ρέματος, ζητώντας να του πληρώσουμε τις δικηγορικές δαπάνες σε περίπτωση που η προσφυγή δεν γίνει αποδεκτή από το ΣτΕ!!! Δε φτάνει που οι πολίτες πληρώνουν από τις τσέπες τους αυτό που κανονικά έπρεπε να έχει κάνει ο Δήμος για να σώσει την πόλη μας, τους εκδικείται από πάνω.

Διαφοροποιημένη στάση είχε ο αντιδήμαρχος περιβάλλοντος κ.Βασιλόπουλος, ο οποίος παρακολούθησε όλη την προβολή. Στην τοποθέτησή του μετά την προβολή, είπε ότι εξακολουθεί να αποτελεί νομικό πρόβλημα το γεγονός ότι το προγραμματιζόμενο έργο έχει σχεδιαστεί για χρόνο επαναφοράς Τ20 (δλδ για προστασία από πλημμύρα που μπορεί να συμβεί μια φορά στα 20 χρόνια) ενώ η διεθνής πρακτική επιβάλλει Τ50. Δεν εξήγησε όμως τι ακριβώς σημαίνει αυτό. Συμπληρώνουμε λοιπόν εμείς ότι αυτό σημαίνει: 1/ πως η Ραφήνα θα είναι εκτεθειμένη σε σοβαρότατο κίνδυνο πλημμύρας, μεγαλύτερο από το σημερινό 2/ λόγω κλιματικής αλλαγής η τάση πλέον είναι τα έργα να σχεδιάζονται για ακόμη μεγαλύτερη περίοδο επαναφοράς πχ Τ100 3/το ποσό των 104εκατομμυρίων (που θα καταλήξει πολύ μεγαλύτερο μέχρι το τέλος του έργου) είναι παράλογο να δίνεται για τόσο βραχυπρόθεσμα έργα 4/ θα περιμέναμε από πλευράς αντιδημάρχου περιβάλλοντος να αναφερθεί στην περιβαλλοντική καταστροφή που θα επιφέρει αυτό το έργο και στο αν αυτή συνάδει με το χαρακτηρισμό του ρέματος ως «Ιδιαίτερου Περιβαλλοντικού Ενδιαφέροντος» και «Υδατόρεμα Α προτεραιότητας».

Τέλος θα θέλαμε να ζητήσουμε συγνώμη από τα πάνω από 30 άτομα που αναγκάστηκαν να φύγουν γιατί δε χώρεσαν στο χώρο της προβολής. Η ακαταλληλότητα του χώρου οφείλεται στο ότι ως Κίνηση Πολιτών δεχόμαστε τις συνέπειες της πάγιας πολιτικής του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου να μην παρέχει δημοτικούς χώρους σε κινήσεις πολιτών παρά μόνο σε επίσημους Συλλόγους και Εταιρίες(!!!) . Υποσχόμαστε ότι θα δοθεί η δυνατότητα σε όσους δε χώρεσαν να παρακολουθήσουν και αυτοί την προβολή.

ΕΡΡΥΗ 1c small

Audience

 

Screen

Από την εκδήλωση (κοινό και στιγμιότυπο οθόνης)

Hestike2

Υπήρχαν και αυτοί που ήρθαν στην προβολή για να επιμορφωθεί η πλάτη τους

 

Αλλά το έχουμε πει ξανά:

Ο ποταμός Ερρύη Μέγας (προληπτιό κατηγορούμενο)

20/10/2019, Κίνηση για την Προστασία & Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 05 Οκτωβρίου 2021 08:44

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Χρήσιμα

farmakia

HOSPITAL

© 2021 Atticavoice All Rights Reserved.