" Οι ήττες μας δεν αποδεικνύουν
Τίποτα παραπάνω από το ότι
  Είμαστε λίγοι αυτοί που παλεύουν ενάντια στο Κακό
Και από τους θεατές περιμένουμε
Τουλάχιστον να ντρέπονται"
                                               Μπρεχτ

Υπουργέ Χατζηδάκη και πρωθυπουργέ Μητσοτάκη, μαζέψτε το λάθος που πάτε να κάνετε. Σε τι διαφέρετε τελικά από τον Bolsonaro και τον Trump; Κύριο

Ένα δημοσίευμα τον New York Times, το οποίο συσχετίζει τεκμηριωμένα και σοβαρά, την υποβάθμιση και τελικά την εξαφάνιση των δασών, με τη δυνατότητα μεταπήδησης παθογόνων μικροοργανισμών στον άνθρωπο. Στον άνθρωπο που δεν καταλαβαίνει, όπως δεν καταλαβαίνουν οι Χατζηδάκηδες και Μητσοτάκηδες, οι Bolsonaro και οι Trump όπου γης, τους μηχανισμούς της Φύσης.   

Ετοιμάζονται να κάνουν νόμο του κράτους ένα κατασκεύασμα που ξεκίνησε από τον ανεκδιήγητο «οικολόγο - ΣΥΡΙΖΟπράσινο» Τσιρώνη, συνεχίστηκε με τον αναίσθητο σε θέματα περιβάλλοντος Φάμελλο και τώρα ο Χατζηδάκης και ο Μητσοτάκης θα ολοκληρώσουν την τερατογένεση. Η καταπάτηση, η εκχέρσωση και ο αφανισμός δασών, υγροτόπων, προστατευόμενων περιοχών γενικά, γίνεται νόμος του αστείου μας κράτους.

Λόγος πολύς για την επιστήμη τελευταία. Ιοί και λοιμώξεις μονοπωλούν την παγκόσμια σφαίρα. Αρρώστιες, θάνατοι και άλλα δεινά, επειδή εμφανίστηκε ένας ιός ο οποίος διαδίδεται εύκολα. Όλοι γονάτισαν μπρος στον επιστήμονα και ζήτησαν τη συνδρομή του. Όσοι τον άκουσαν, λένε πως κρατήθηκαν. Όσοι δεν τον άκουσαν (βλ. τις ΗΠΑ, την Αγγλία ή την Ιταλία με τις μεγάλες αγορές μόδας, ή την Κίνα με τα εργοστάσια) λαμβάνουν τα επίχειρα της επιλογής τους. Όσοι άργησαν ή δεν άκουσαν και διάλεξαν χρηματιστήριο και φάμπρικα,  τώρα μετράνε φέρετρα

Η επιστήμη πάλι συσχετίζει την εξάπλωση και μετάλλαξη νέων παθογόνων μικροοργανισμών  ή των ακόμα πιο απλών κυτταρικών παρασίτων, που είναι οι ιοί, με την φρικτή αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος και πιο ειδικά με την αποδάσωση (Bolsonaro, τα ακούς; Χατζηδάκη, ίδρωσε το αυτί σου; Μητσοτάκη θες να βαφτίσουν τους νέους ιούς και τις πανδημίες τους  με το όνομα σου; COULI-19 πχ;)

Το άρθρο που αναδημοσιεύουμε από το dasarxeio.com, είναι ένα άρθρο της έγκριτης New York Times, που μέσα στο θανατικό που σκεπάζει τη μητρόπολη, αναλύει και εμβαθύνει στα αίτια  και όχι στις λεπτομέρειες.

Ας το διαβάσουμε, αλλά καλύτερα ας το διαβάσουν αυτοί που αποφασίζουν την καταστροφή της Φύσης για να δώσουν αισχρό αντάλλαγμα στους ψηφοφόρους τους. Σε αυτούς που ξεπουλάνε γη και μέλλον για τη δική τους γελοία κενοδοξία (στην καλύτερη περίπτωση)

………………………………………

Οι ιοί των ζώων μεταπηδούν στους ανθρώπους – Η απώλεια δασών και δασικών εκτάσεων το κάνει πιο εύκολο

 Pic1

 Ένας Bonobo κοντά στον ποταμό Lopori στο Κογκό
Φωτογραφία: Bryan Denton για τους The New York Times

Επιμέλεια κειμένου: Ανάργυρος Π. Ρούσσος - dasarxeio.com

Η καταστροφή των δασών και ο κατακερματισμός τους αυξάνει την πιθανότητα να μεταπηδήσουν οι ιοί και άλλοι παθογόνοι οργανισμοί από άγρια ζώα σε ανθρώπους, σύμφωνα με μια μελέτη του πανεπιστημίου του Στάνφορντ που δημοσιεύθηκε αυτό το μήνα.

Η έρευνα, η οποία επικεντρώθηκε στην επαφή ανθρώπων και πρωτευόντων θηλαστικών στη δυτική Ουγκάντα, είναι ένα καλό μάθημα για τον κόσμο που ξεδιπλώνεται από την επιδημία του κοροναϊού και αναζητά στρατηγικές και λύσεις για την πρόληψη της επόμενης παγκόσμιας πανδημίας.

«Ο Covid μας έχει διδάξει ότι μόλις ξεκινήσει μια πανδημία, είναι πολύ δύσκολο να ελεγχθεί», δήλωσε η Laura Bloomfield, υποψήφια διδάκτορας στο Στάνφορντ και κύρια συγγραφέας της μελέτης. «Αν μπορούμε να μειώσουμε τη δυνατότητα των ανθρώπων να έρχονται σε επαφή με άγρια ζώα, αυτός είναι ένας τρόπος για να μειώσουμε την πιθανότητα εμφάνισης επαναλαμβανόμενων πανδημιών».

Στην Ουγκάντα, ένας ραγδαία αυξανόμενος πληθυσμός σημαίνει ότι περισσότεροι άνθρωποι εκχερσώνουν δασικές εκτάσεις για να ταΐσουν τις οικογένειές τους.

Οι άνθρωποι έχουν ήδη διεκδικήσει πάνω από το ένα τρίτο της έκτασης της γης για γεωργική χρήση. Τα τροπικά δάση καταστρέφονται κάθε σε χρόνο ρεκόρ ετησίως. Σε μέρη όπως ο Αμαζόνιος και η Ινδονησία, για παράδειγμα, το παρθένο δάσος καίγεται για να καλλιεργηθούν  αγροτικά προϊόντα όπως η σόγια, το φοινικέλαιο ή να εκτραφούν τα βοοειδή. Πρόσφατα, η αποδάσωση του Αμαζονίου της Βραζιλίας αυξήθηκε απότομα υπό την κυβέρνηση του Προέδρου Jair Bolsonaro.

Ο Eric Lambin, καθηγητής της επιστήμης των συστημάτων γης στο Στάνφορντ και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν το δικό τους παράδειγμα ασθένειας που μεταφέρεται από τα ζώα και που συνδέεται με τον κατακερματισμό των δασικών εκτάσεων κοντά σε περιαστικές και αγροτικές κοινότητες: Η ασθένεια Lyme, που εξαπλώνεται από την άγρια φύση στους ανθρώπους με ψύλλους.

«Βλέπουμε ότι τα ζώα μας μολύνουν, αλλά η εικόνα που προέρχεται από τη μελέτη και άλλες μελέτες είναι ότι πραγματικά εμείς πηγαίνουμε στα ζώα», δήλωσε ο Δρ Lambin. «Εμείς εισβάλλουμε στα ενδιαιτήματά τους».

Pic2

Καίγοντας δάση και βαλτότοπους (τυρφώνες) δίπλα σε φυτεία φοινίκων για παραγωγή φοινικελαίου στην Kamipang, της Ινδονησίας, 2019. Φωτογραφία Ulet Ifansasti για τους  The New York Times

Στην Ουγκάντα, οι ερευνητές συνδύαζαν δορυφορικά δεδομένα με προσωπικές συνεντεύξεις περισσότερων από 900 ατόμων κοντά στο Εθνικό Πάρκο Kibale, αναλύοντας τους γεωγραφικούς παράγοντες και τα χαρακτηριστικά συμπεριφοράς που οδήγησαν σε αυξημένες φυσικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ ανθρώπων και άγριων πρωτευόντων.

Μεταξύ των επαφών που καταγράφηκαν ανάμεσα σε ανθρώπους και ζώα είναι: Ένα αγόρι που έσκαβε στον κήπο της οικογένειάς του δαγκώθηκε από ένα ασπρόμαυρο πίθηκο Colobus. Ένας νεαρός που έψαχνε για ξυλεία στο δάσος προσπάθησε να απελευθερώσει έναν πίθηκο του l’Hoest από τα δόντια του σκύλου του. Μια γυναίκα βρήκε έναν νεκρό πίθηκο vervet στο καλαμποκοχώραφό της και πέταξε το πτώμα του.

Κάθε μία από αυτές τις αλληλεπιδράσεις προσέφερε στους ιούς μια ευκαιρία για να μεταπηδήσουν από τα άγρια πρωτεύοντα σε ανθρώπους.

Ενώ οι ερευνητές περίμεναν να βρουν τις περισσότερες επαφές κοντά στον πιο εύρωστο βιότοπο και τους πυκνότερους πληθυσμούς πρωτευόντων, βρήκαν το αντίθετο: τα φθίνοντα κατακερματισμένα τμήματα των δασών που απέμειναν καθώς οι άνθρωποι μετακινούνταν γύρω από τα άγρια πρωτεύοντα, οδήγησαν σε περισσότερες αλληλεπιδράσεις μεταξύ ανθρώπων και πρωτευόντων. Οι άνθρωποι έτρεχαν στο δάσος ψάχνοντας για ξύλο για κατασκευή ή φαγητό, και οι πίθηκοι και οι χιμπατζήδες επιχειρούσαν να επωφεληθούν από τις καλλιέργειες.

«Ήταν σε θέση να το μετρήσει επακριβώς, το οποίο ήταν σπουδαίο», δήλωσε ο Sadie J. Ryan, αναπληρωτής καθηγητής ιατρικής γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη Stanford.

Οι μεγάλοι, υγιείς και ποικίλοι οικότοποι με λιγότερα σύνορα στους ανθρώπινους πληθυσμούς θα βοηθούσαν, όπως ανέφεραν οι ερευνητές, σε συνδυασμό με την οικονομική ανάπτυξη, ώστε οι οικογένειες να μην αναγκαστούν να εκχερσώνουν δασική γη για την επιβίωσή τους.

Μια άλλη μελέτη αυτού του μήνα, που δημοσιεύτηκε στα Πρακτικά της Βασιλικής Εταιρείας Β, έλαβε μια ευρύτερη ματιά στις ζωονοσογόνες ασθένειες και υποστήριξε την ιδέα ότι η εξάπλωση των ασθενειών συνδέεται με την πιθανότητα αλληλεπιδράσεων ανθρώπου-ζώων.

Οι μολυσματικές ασθένειες έχουν μολύνει τους φτωχούς και τους περιθωριοποιημένους ανθρώπους για μεγάλο χρονικό διάστημα, είπε η κ. Bloomfield. «Είναι κρίμα που χρειάστηκε μια τέτοια καταστροφική ασθένεια για να έρθει σε κοινή γνώση το πρόβλημα».

Πηγή: nytimes.com και dasarxeio.com

b

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 05 Οκτωβρίου 2021 08:01

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Χρήσιμα

farmakia

HOSPITAL

© 2021 Atticavoice All Rights Reserved.