" Οι ήττες μας δεν αποδεικνύουν
Τίποτα παραπάνω από το ότι
  Είμαστε λίγοι αυτοί που παλεύουν ενάντια στο Κακό
Και από τους θεατές περιμένουμε
Τουλάχιστον να ντρέπονται"
                                               Μπρεχτ

Βανδαλισμός εις βάρος του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας με συνενοχή Περιφέρειας-Δήμου-Αστυνομίας Κύριο

Αναδημοσιεύουμε ανακοίνωση - καταγγελία της Κίνησης για την Προστασία και Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας, για τα έκτροπα  των τελευταίων ημερών, που μεθόδευσε, οργάνωσε και εκτέλεσε η -καταχρηστικά και χωρίς ντροπή αποκαλούμενη- "αυτοδιοίκηση"και των δύο βαθμων, ενώ γνώριζαν πολύ καλα πως εισβάλλουν σε προστατευόμενο υγρότοπο. Γνωρίζουν την παρανομία αλλά την πράττουν. Και γιατί άλλωστε να φοβηθούν; Τα καταγγελόμενα γεγονότα αφορουν και την αδιαφορία της αστυνομίας η οποία παρότι κλήθηκε επανειλημμένα, ούτε καν εμφανίστηκε. Γιατί; Γιατί αν εμφανιιζόταν θα έπρεπε να συλλάβει τους ενόχους αφού θα τους έπιανε επ' αυτοφώρω να πράττουν έγκλημα το οποίο διώκεται αυτεπάγγελτα. Αλλά και στην ασκηθείσα μήνυση, ούτε τότε ενδιαφέρθηκαν.

Αυτοί ειναι οι "κύριοι" αυτοδιοικητικοί που δρουν με την πλήρη ανοχή των αρχών.

Πριν ολοκληρώσουν την καταστροφή του ποταμιού, της φύσης του τόπου και τελικά της ζωής μας, έχουν καταφέρει να διαλύσουν τον κοινωνία που τους παρακολουθεί  να εγκληματούν, με αδιαφορία ή και (στις πιο σάπιες περιπτώσεις) με επιδοκιμασία. 

ΚΠΑΜΡΡ: Βανδαλισμός εις βάρος του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας με συνενοχή Περιφέρειας-Δήμου-Αστυνομίας

Μπουλντόζες και ερπυστριοφόρα χωματουργικά μηχανήματα αποψιλώνουν εδώ και τρείς ημέρες περίπου 100 μέτρα του προστατευόμενου υγροτόπου της εκβολής του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας.

Οι εργασίες εκτελούνται από την τεχνική εταιρία  ΙΕΡΑ ΑΤΕ  που ενεργεί για λογαριασμό της Περιφέρειας Αττικής  σε συνεργασία με το Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου σύμφωνα με δημοσιεύματα σε τοπικά ΜΜΕ (https://rpn.gr/xekinise-o-katharismos-toy-megaloy-rematos-rafinas-foto/"}">https://rpn.gr/xekinise-o-katharismos-toy-megaloy-rematos-rafinas-foto/)

                         

Οι εργασίες  συνίστανται σε πλήρη εκχέρσωση της υδροχαρούς βλάστησης και απομάκρυνση της φερτής ύλης του ρέματος από την κοίτη. Γίνονται μέσα σε αυστηρά προστατευόμενο υγρότοπο Α’ προτεραιότητας (ν.4277/2014), που έχει επακριβώς οριοθετηθεί με  το ν.4559/2018 και περιλαμβάνει τα τελευταία 1037 μέτρα του ρέματος πριν την εκβολή του στη θάλασσα ( από την πεζογέφυρα Σκλαβενίτη)  μέχρι και μεγάλο θαλάσσιο τμήμα στην μπούκα της εκβολής.

Βάσει της παραπάνω νομοθεσίας, στους υγροτόπους απαγορεύεται κάθε εργασία που προκαλεί όχληση στα οικοσυστήματα  του υγροτόπου και υποβαθμίζει την οικολογική τους κατάσταση.  Επομένως,  τόσο η εκχέρσωση της υδροχαρούς βλάστησης που αφανίζει τη χλωρίδα, το ενδιαίτημα και τους τόπους φωλεασμού των ειδών που διαβιούν στο ρέμα, όσο και η απομάκρυνση της φυσικής φερτής ύλης του ρέματος (αμμοχαλικοληψία) που τροφοδοτεί με τις αποθέσεις της  τον υγρότοπο και προστατεύει την ακτογραμμή από τη διάβρωση αποτελούν εργασίες ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΕΣ  στους υγροτόπους και τα υδατορέματα, αποτελούν ΠΟΙΝΙΚΟ ΑΔΙΚΗΜΑ και επισύρουν ΑΥΤΟΦΩΡΗ δίωξη των υπευθύνων.

                           

 Φωτό: Η προέλαση των ερπυστριοφόρων και τα πουλιά στριμωγμένα πίσω,   όπου η βλάστηση γλίτωσε από τις μπουλντόζες 

Οι διαδικασίες της αυτόφωρης δίωξης προβλέπεται να κινηθούν ΑΥΤΕΠΑΓΓΕΛΤΑ, με απλή καταγγελία οποιουδήποτε πολίτη. Κατόπιν καταγγελίας,   η  αστυνομία οφείλει να μεταβεί  στον τόπο εκτέλεσης των εργασιών και να εκτελέσει την αυτόφωρη δίωξη των υπευθύνων (στην προκειμένη περίπτωση εργολάβου, Περιφέρειας και Δήμου).  Ωστόσο από την πρώτη ημέρα (6/10/21) που διαπιστώθηκαν  οι παράνομες εργασίες από μέλη της Κίνησης για την Προστασία & Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας , κατατέθηκε και μήνυση κατά παντός υπευθύνου. Στη μήνυση  ζητήσαμε  από την αστυνομία την ΑΜΕΣΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ και την ΑΥΤΩΦΟΡΗ ΔΙΩΞΗ των υπευθύνων, έτσι ώστε να μην υπάρξει κανένα περιθώριο στις Αρχές να αγνοήσουν την υποχρέωσή τους να μεταβούν και να σταματήσουν αυτεπάγγελτα τις εργασίες.  Παράλληλα, σε επικοινωνία με την Περιφέρεια, ζητήσαμε την άμεση διακοπή των εργασιών που (όπως και οι ίδιοι παραδέχθηκαν ότι γνωρίζουν) αποτελούν ΠΟΙΝΙΚΟ ΑΔΙΚΗΜΑ.

Το τοπικό αστυνομικό τμήμα αρνήθηκε να έρθει στον τόπο των εργασιών και μας παρέπεμψε στην Άμεση Δράση (100).  Η Άμεση Δράση μάταια  καλέστηκε στον τόπο των εργασιών επί δύο συνεχόμενες ημέρες.  Την πρώτη ημέρα δεν εμφανίστηκε μέχρι τις 3μμ που αποχώρησαν τόσο ο εργολάβος όσο και οι αυτόπτες μάρτυρες.  Τη δεύτερη ημέρα εμφανίστηκε σχεδόν 3 ώρες μετά από την κλήση,  2  λεπτά ακριβώς μετά την αποχώρηση των μηχανημάτων και το σταμάτημα των εργασιών στην κοίτη (!!!) . Είχαν προηγηθεί σωρεία ενδιάμεσων κλήσεων όπου επισημάναμε την  ανάγκη άμεσης επέμβασης  προτού τελειώσουν οι εργασίες .

                               

Η καταστροφή που έγινε, δεν δικαιολογείται από  ΚΑΝΕΝΑ ΛΟΓΟ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΟΣ  ή ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ λόγω πυρκαγιών (όπως αναφέρει το παραπάνω δημοσίευμα!!!).  Η λεκάνη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας, δεν έχει καμία σχέση με τις περιοχές που κάηκαν, όπως καμία σχέση δεν είχαν και το 2018 όταν ο δήμαρχος κάλεσε το στρατό να επέμβει μέσα στο ρέμα προκαλώντας σοβαρότατες ζημιές στο οικοσύστημα και την ευστάθεια των πρανών του ρέματος, παρεμβάσεις που έθεταν  τότε σε άμεσο κίνδυνο τις παραρεμάτιες ιδιοκτησίες.

Αντίθετα!  Λόγοι δημοσίου συμφέροντος επιβάλλουν την προστασία των υδατορεμάτων και των υγροτόπων, στόχος  που αποτελεί ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, λόγω της ευεργετικής τους επίδρασης   στην αντιμετώπιση των πλημμυρών, στη διατήρηση της βιοποικιλότητας και στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής (Ευρωπαϊκές οδηγίες 92/43 ΕΟΚ, 2009/147/ΕΚ, 2000/60/ΕΚ, 2007/60/ΕΚ, Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τη Βιοποικιλότητα  «BIODIVERSITY STRATEGY 2030»).

Η καταστροφή αυτή, που παρόμοιές της εκτελούνται μαζικά σε όλα τα ρέματα της χώρας μας από Περιφέρειες και  Δήμους αποκαλούνται ψευδώς  «εργασίες καθαρισμού» και «αντιπλημμυρικά έργα»!!!  Όμως η αποψίλωση της βλάστησης των ρεμάτων κάθε άλλο παρά μειώνει τον κίνδυνο πλημμύρας. Αντίθετα:    

  •  προκαλεί σημαντική αύξηση της ταχύτητας του νερού, καθιστώντας το ανεξέλεγκτο σε περίπτωση υπερχείλισης  και ικανό να παρασύρει γέφυρες, σπίτια, δρόμους, αυτοκίνητα
  •  αποσταθεροποιεί την κοίτη και τα πρανή και ενισχύει την πιθανότητα κατάρρευσης αυτών μαζί με τις τυχόν παρόχθιες ιδιοκτησίες ή υποδομές

Η «Κίνηση για την Προστασία & Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας» και η «Ρεματτική-Φορείς και Κινήσεις για την Προστασία των Ρεμάτων»  εδώ και τρία χρόνια έχουν  εκθέσει στην Περιφέρεια  την ανάγκη δημιουργίας ενός πρωτοκόλλου για τους καθαρισμούς των ρεμάτων (όπου αυτοί είναι αναγκαίοι),  που θα αντιμετωπίζει τα ρέματα ως οικοσυστήματα και όχι ως εργοτάξια.  Όμως η αδιαφορία και η επικράτηση των εργολαβικών συμφερόντων, μοιάζει να είναι υπεράνω της προστασίας του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης ζωής.  Για Περιφέρειες και Δήμους προέχει η επίδειξη …  έργου στους ψηφοφόρους  και αυτό μπορεί να γίνει αντιληπτό μόνο με μπουλντόζες, ερπυστριοφόρα και άλλα χωματουργικά μηχανήματα…

Ζητούμε

  • -         ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΡΕΜΑ ΡΑΦΗΝΑΣ
  • -          ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΟΛΙΓΩΡΙΑ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ Ο ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
  • -          ΝΑ ΤΙΜΩΡΗΘΟΥΝ ΟΙ ΥΠΑΙΤΙΟΙ  ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ
  • -          ΝΑ ΝΟΜΟΘΕΤΗΘΕΙ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥΣ ΤΩΝ ΡΕΜΑΤΩΝ ΜΕ ΑΞΟΝΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ

ΣτΣ: Μόλις πριν λίγες μέρες απελευθερώθηκαν από την ΑΝΙΜΑ και την ΚΠΑΜΡΡ, για να ζήσουν αρμονικά στη φύση, ένας ερωδιός και τέσσερις γερακίνες, σε αυτή την εκβολή. Εδω όπου η κτηνώδης άγνοια και η μνημειώδης αναισθησία, απελευθέρωσαν φορτωτές, τσάπες, φορτηγά, Οι πράξεις του καθενός τον κρίνουν και ας κομπάζει ο ένοχος, σε περιθωριακά κανάλια και συνεργαζόμενα μέσα πως "έχω και βραβείο, πάμε μια βόλτα";

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 13 Δεκεμβρίου 2021 12:33

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Youtube Playlists

youtube logo new

youtube logo new

© 2021 Atticavoice All Rights Reserved.