" Οι ήττες μας δεν αποδεικνύουν
Τίποτα παραπάνω από το ότι
  Είμαστε λίγοι αυτοί που παλεύουν ενάντια στο Κακό
Και από τους θεατές περιμένουμε
Τουλάχιστον να ντρέπονται"
                                               Μπρεχτ

Το μέλλον είναι ήδη εδώ. Κύριο

Μόλις μία εβδομάδα πριν, στις 17/1/2019 διαβάζαμε στις ειδήσεις πως:

«Την άμεση  παρέμβαση του προϊσταμένου της  Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Βαγγέλη Ιωαννίδη προκάλεσαν οι καταγγελίες κατοίκων και φορέων για παράνομη λειτουργία του ΧΥΤΥ , στην περιοχή Γραμματικού.

 Η  διενέργεια της προκαταρκτικής εξέτασης  ανατέθηκε στην  εισαγγελέα  περιβάλλοντος Ροζαλία Λάλη  προκειμένου να διερευνηθεί η βασιμότητα των καταγγελιών  που  κάνουν λόγο  μεταξύ άλλων για ένα έργο  ακατάλληλο και παράνομο το οποίο έχει κατασκευαστεί σε σεισμογενή περιοχή και  ρέματα.

 Το θέμα αυτό επανήλθε στην επικαιρότητα με αφορμή την    ψήφιση από τον ΕΔΣΝΑ της πρότασης για ετήσια δυναμικότητά του ΧΥΤΥ 23.250 τόνων, εξέλιξη που επί  της ουσίας  … άναψε το  πράσινο φως για την έναρξη λειτουργίας του

 

 

 (πηγή: in.gr)

20190125 ekboli rematos Sesi

 

Επί χρόνια, η (κατ’ όνομα μόνον) τοπική αυτοδιοίκηση όλων των βαθμίδων (Περιφέρεια και Δήμοι) υπερθεματίζουν ρητώς (Περιφέρεια) ή σιωπηρώς (Δήμοι) για το επικίνδυνο για το περιβάλλον έργο, προσποιούμενοι πως δεν γνωρίζουν τις επιπτώσεις του. Παρά τις συστηματικές επισημάνσεις, Περιφέρεια και Δήμοι συμμετέχουν σε ένα συνειδητό έγκλημα.

Τώρα, μετά την παρέμβαση της Εισαγγελέως Περιβάλλοντος και την αναστολή των «ρίψεων», οι μέχρι πρότινος σιωπηλοί θιασώτες του περιβαλλοντικού εγκλήματος, άρχισαν να «χαιρετίζουν» την αναστολή της απόθεσης σκουπιδιών. Πριν την αναστολή και όσο εκτελούνταν εργασίες, τσιμουδιά. Λεξούλα δεν βγήκε από τα χειλάκια των υποποδίων της περιφερειάρχισσας . Ο Ψηνάκης βέβαια είχε προλάβει να στείλει την ανοιχτή επιστολή του από τις 12/1/2019, οπότε επιβαρύνεται με την μέχρι τότε αδιάφορη (πλην όμως συνένοχη) στάση του. Αλλά ο Ψηνάκης δεν ξανακατεβαίνει υποψήφιος, όπως φιλότιμα δήλωσε.

Ο έτερος βεβαίως, ο σύμμαχος της περιφερειάρχισσας σε όλα τα περιβαλλοντικά εγκλήματα,  χαιρετίζει με θράσος,  αλλά αυτός δεν θα δίσταζε να  «χαιρετίσει» και την ενδεχόμενη αναστολή των εργασιών κατασκευής του έτερου ρυπαντή του Ν. Ευβοϊκού, του ΚΕΛ Βορείων Μεσογείων, για το οποίο δέχτηκε χωρίς πολλά πολλά, όσα ζήτησε η περιφερειάρχισσα.  Αν τύχει και έχουμε παρέμβαση της Δικαιοσύνης και εκεί, ο «υπεύθυνος» αυτοδιοικητικός» θα χαιρετίσει και πάλι. Ο ίδιος Καλοχαιρέτας θα χαιρέτιζε και την ενδεχόμενη αναστολή των εργασιών εγκιβωτισμού του Μεγάλου Ρέματος, για την οποία χειραγώγησε  επιτροπές, συμβούλια και έφτασε στα όρια της παρανομίας.

Αλλά ας το σταματήσουμε εδώ, γιατί η ενασχόληση με τη φτήνεια προκαλεί αναγούλα.

 

20190125 ekboli rematos Sesi 2

Οι σημερινές φωτογραφίες που παραθέτουμε εδώ αλλά και από την αρχική πηγή τους (1, 2. 3) από την παραλία Σέσι στο Γραμματικό, είναι σαφείς. Πόσα λόγια θα χρειαστούν για να περιγράψουν το προφανές;

Οι φανατικοί της «ανάπτυξης με κάθε τρόπο», επιδιώκουν όλα αυτά που καταστρέφουν τον τόπο. Πρόκειται για καταστρεπτικές παρεμβάσεις αλλά είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη περαιτέρω ρυπογόνων εγκαταστάσεων. Καταστρέφουν το συγκριτικό πλεονέκτημα της ανατολικής Αττικής, το φυσικό της κάλλος και επιδιώκουν ρυπογόνες κατασκευές. Ρυπογόνες για τον τόπο πλην όμως κερδοφόρες για τους ίδιους. Μάλιστα τις  παρουσιάζουν σαν υποδομές που «πάντα είχε ανάγκη ο τόπος». Δίχως σοβαρές μελέτες, αποκρύπτοντας τις σοβαρότατες επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων, σκεπάζοντας με δωράκια σε συλλόγους και “influencers”  την υποθήκευση του μέλλοντος.

Η περίπτωση του Γραμματικού είναι άκρως προφητική για το τι πρέπει να περιμένουμε στην ανατολική Αττική, με την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα.

Καλούμαστε να αποφασίσουμε για το αν θέλουμε τον τόπο σε τροχιά υπερανάπτυξης υποδομών και υπερδομών.  Αν συναινούμε στην κατανάλωση του φυσικού του περιβάλλοντος, με αντάλλαγμα την αστικοποίηση του, όποια μορφή κι αν έχει αυτή. Αν θέλουμε να γίνουμε και εμείς οι ίδιοι ομοτράπεζοι του μακάβριου γεύματος,  που κύριο πιάτο είναι η Φύση, τα δάση, τα ρέματα, οι παραλίες και η θάλασσα του νοτίου Ευβοϊκού.

Sofos

Να αποφασίσουμε αν η πείνα μας είναι τόσο μεγάλη, που θα αφανίσει ακόμα και ότι θα έμενε ως εξόφληση του δανείου που πήραμε από τους απογόνους μας και ονομάζεται  υγιής ζωή σε καθαρό περιβάλλον.

Καλούμαστε να αποφασίσουμε για εμάς τους ίδιους, τα παιδιά μας, τους φίλους μας, τους γείτονες μας. Όπως και αυτοί καλούνται να αποφασίσουν και για εμάς.

Καλούμαστε να αποφασίσουμε με ποιους θα πάμε και ποιυς θα αφήσουμε.

Προσοχή. Οι φωτογραφίες από την εκβολή στο Σέσι, σε λίγο μπορούν να είναι εικόνες από το σύνολο των παραλίων της Αττικής. Υπάρχουν οι αισχρές προϋποθέσεις και συντρέχουν οι συνθήκες. Επίσης υπάρχουν και οι πρόθυμοι να καταστρέψουν τα πάντα, νομίζοντας πως πράττουν το σωστό, ή απλά πως θα αποκομίσουν οφέλη (άσχετα βέβαια με το κοινό καλό).

Το μέλλον είναι σήμερα. Το βλέπουμε στις φωτογραφίες και το ακούμε στα ακατανόητα και ξύλινα λόγια τους. Εμείς καλούμαστε να αποφασίσουμε.

Μετά δεν θα υπάρχουν πια δικαιολογίες.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου 2021 12:07

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Χρήσιμα

farmakia

HOSPITAL

© 2021 Atticavoice All Rights Reserved.