" Οι ήττες μας δεν αποδεικνύουν
Τίποτα παραπάνω από το ότι
  Είμαστε λίγοι αυτοί που παλεύουν ενάντια στο Κακό
Και από τους θεατές περιμένουμε
Τουλάχιστον να ντρέπονται"
                                               Μπρεχτ

Ενοικιάζονται εργαζόμενοι, ο "Εύδημος" Κύριο

Οι δήμοι, ως πολιτικοί αλλά κυρίως κοινωνικοί φορείς, εξορισμού απέχουν από δραστηριότητες οι οποίες έχουν στόχο το οικονομικό όφελος και επιδιώκουν -όταν λειτουργούν σωστά- το κοινωνικό όφελος. Το κοινωνικό όφελος δεν είναι πάλι μία έννοια που επιδέχεται τοπικούς περιορισμούς. Μπορούμε να μιλήσουμε, να επικαλεστούμε το όφελος της τοπικής κοινωνίας, αλλά εννοιολογικά αυτό παύει να υπάρχει, όταν για την επίτευξη του συνεπάγεται τη ζημία μία άλλης, ομάδας ανθρώπων ή μίας άλλης «τοπικής» κοινωνίας.

Γενικά δεν μπορεί να υφίσταται κοινωνική ωφέλεια, περιορισμένη σε έναν και μόνο τόπο, όταν όλες οι άλλες συνθήκες, οικονομικές, παραγωγικές, πολιτικές, εθνικές, είναι κοινές. Για παράδειγμα στην Ελλάδα, που δεν έχουμε «βιομηχανικές» και «τραπεζικές» ζώνες, ούτε και διαθέτουμε ένα μέρος σαν το Σίτυ του Λονδίνου, με αμιγώς χρηματιστηριακό – εμπορικό χαρακτήρα, δεν νομιμοποιείται ο Βόλος (πχ) να ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα εις βάρος της Λάρισα (πχ). Πολύ περισσότερο δε, εις βάρος  των εργαζομένων του δήμου της Λάρισας (πχ). Δεν νομιμοποιείται να τα κάνει αυτά, ούτε μόνος του ούτε σε συνέργεια με άλλους δήμους. Δεν νομιμοποιείται κυρίως από τη φύση και την υπόσταση του, αφού ως δήμος (ομάδα ανθρώπων, κοινωνικό σύνολο, διοικητική και πολιτική εμπειρία συνύπαρξης και συμμετοχής στα κοινά) προάγει το κοινό καλό και επικουρεί στην επίτευξη του γενικότερου και εθνικού, όπως αρέσει σε κάποιους να το αποκαλούν. Δεν μπορεί να διεκδικήσει τίποτα εις βάρος άλλου πολίτη της χώρας στην οποία ανήκει.

Στην εποχή του Μητσοτάκη οι έννοιες έχουν σχετικοποιηθεί. Με τον νόμο Ν.4674/2020 και το άρθρο 2, οι δήμοι που δεν έχουν κοινωνικέ ευαισθησίες μπορούν να συστήσουν «Αναπτυξιακούς Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης», που σύμφωνα με τον νόμο έχουν ως σκοπό την ενίσχυση της διοικητικής και τεχνικής επάρκειας των Ο.Τ.Α., μέσω της επιστημονικής, συμβουλευτικής και τεχνικής υποστήριξης, την ωρίμανση και εκτέλεση έργων υποδομής και τέλος την υποστήριξη των Ο.Τ.Α. στην υλοποίηση αυτοδιοικητικών αρμοδιοτήτων.

Δηλαδή, οι δήμοι που δεν μπορούν να προχωρήσουν μόνοι τους  τα έργα που χρειάζονται, συστήνουν «επιχείρηση» που λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και ξάφνου …..μπορούν. Εξαφανίζεται έτσι νόμιμα (νομότυπα)  η έννοια του σκοπούμενου κοινωνικού οφέλους που επιδιώκει το ΝΠΔΔ «Δήμος» και περνάμε στον στόχο της επίτευξης  κέρδους, αφού αυτό είναι το κορυφαίο ιδιωτικοοικονομικό κριτήριο λειτουργίας του «Αναπτυξιακού Οργανισμού».

Ο Οργανισμός βέβαια διαθέτει Διοικητικό Συμβούλιο, Διευθύνοντα Σύμβουλο, Πρόεδρο και μέλη που αμείβονται για την παράσταση τους στα συμβούλια και έχουν και άλλες παροχές από τον …Οργανισμό. Διαθέτουν υπαλλήλους που αμείβονται διαφορετικά από τους δημοτικούς υπαλλήλους και πολλά ακόμη. Αλλά ας τα αφήσουμε αυτά. Αυτά γίνονταν και πριν από 30 χρόνια (ποιος ξεχνά τις (αλήστου μνήμης) «Αναπτυξιακές» των δήμων που εισέπρατταν τους πόρους του τότε πακέτου Ντελόρ, για να κάνουν σεμινάρια και άλλες «αναπτυξιακές» παρεμβάσεις. Ας τα αφήσουμε και ας πάμε σε μία ανακοίνωση της ΠΟΕ – ΟΤΑ της 2ας Απριλίου 2021 η οποία δείχνει πως ο ακραιφνής νεοφιλελευθερισμός που μηδενίζει την αξία της εργασίας και εξανδραποδίζει τον εργαζόμενο, έχει πια ταγούς τους ίδιους τους δήμους.

Η κατεξοχήν δομή της κοινής εμπειρίας των ανθρώπων, της συμμετοχικότητας και κύτταρο που δομεί την κοινωνία των πολιτών, ο δήμος των ανθρώπων, μπαίνει  στο άρμα του εξουσιαστή Δήμου κι μετατρέπεται σε ιδιωτική εταιρεία «ενοικίασης εργαζομένων» σε άλλο δήμο.  Ο δήμος που νοικιάζει εργαζόμενους από άλλο δήμο, μειώνει το κόστος του, αφού πληρώνει γιια ενοικίαση εργαζόμενων φτηνότερα. Ο δήμος που ασκεί το ιδιότυπο σύγχρονο δουλεμπόριο, κερδίζει πληρώνοντας εξαιρετικά χαμηλές αποδοχές σε τετράωρους, ωρομίσθιους κλπ. Πληρώνει αποδοχές ντροπής κυριολεκτικά, για να κερδίσει από τη διαφορά. Και τελικά ο μόνος χαμένος είναι ο εργαζόμενος. Γιατί αναγκάστηκε να δουλέψει φτηνά, μπροστά στον φόβο της ανεργίας και μάλιστα με μειωμένες ασφαλιστικές καλύψεις. Πρακτικά ανασφάλιστος. Γιατί έκλεισαν προοπτικές εργασίας εντός του δήμου, αφού οι ανάγκες καλύπτονται από τους νοικιαζόμενους. Γιατί κάποιοι πρέπει να ζήσουν σαν ζώα για να ζήσουν τα ευωχούμενα Διοικητικά Συμβούλια των εταιρειών που φτιάχνουν οι «πολιτικοί και κοινωνικοί φορείς» δηλαδή οι δήμοι και για να ακριβολογήσουμε οι δήμαρχοι.

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ αγωνίζεται για την ανατροπή τέτοιων σχεδιασμών. Απάνθρωπων και ανήθικων σχεδιασμών που επέτρεψε η κυβέρνηση των «αρίστων» και υλοποιούν τρίβοντας τα χέρια τους ως άλλοι γερο-Λαδάδες, οι δήμαρχοι που  βούτηξαν στο «επενδυτικό σχέδιο», αδιαφορώντας για το τι σημαίνει δήμος.

Αδιαφορώντας για τους ανθρώπους.

Αδιαφορώντας για το ότι στόχος τους έπρεπε να είναι η κοινωνική πρόοδος και όχι το οικονομικό όφελος, που παραγόμενο με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, τελικά οδηγείται «αλλού»

 Διαβάστε την ανακοίνωση και τουλάχιστον όσοι είμαστε δημότες των δήμων Μαραθώνα, Λαυρεωτικής, Ραφήνας-Πικερμίου και Καρύστου, θα νιώσουμε μία ντροπή, αν δεν έχουμε ακόμα ενσωματωθεί στη νέα κανονικότητα της αυταρχικότερης κυβέρνησης της Μεταπολίτευσης.

  

Ανακοίνωση της ΠΟΕ-ΟΤΑ 

poeota

Δικαιώθηκε η ΠΟΕ-ΟΤΑ από το Ελεγκτικό Συνέδριο κατά του Δήμου Χερσονήσου

2/4/2021

  Πρώτη μεγάλη νίκη για όλους τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση πέτυχε η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α., η οποία με την συνδρομή της Νομικής της Συμβούλου Μαρίας-Μαγδαληνής Τσίπρα, ανέτρεψε τους σχεδιασμούς του Δήμου Χερσονήσου να αναθέσει μέσω μίας κατά τίτλο και μόνο αναφερόμενης ως Προγραμματικής Σύμβασης, το σύνολο των αρμοδιοτήτων και την εν γένει στελέχωση των Οικονομικών Υπηρεσιών σε εργολαβικούς εργαζόμενους, που θα προσλαμβάνονταν για τον σκοπό αυτό από τον «Αναπτυξιακό Οργανισμό ΕΥΔΗΜΟΣ» με αντίτιμο ανερχόμενο στο ποσό των 980.160 € πλέον Φ.Π.Α. για ένα έτος.

Συγκεκριμένα, εδώ και αρκετό καιρό η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. έχει αναδείξει το θέμα των Αναπτυξιακών Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που συστήθηκαν με το άρθρο 2 του Ν.4674/2020 και οι οποίες, σύμφωνα με τον Νόμο έχουν ως σκοπό την ενίσχυση της διοικητικής και τεχνικής επάρκειας των Ο.Τ.Α., μέσω της επιστημονικής, συμβουλευτικής και τεχνικής υποστήριξης, την ωρίμανση και εκτέλεση έργων υποδομής και τέλος την υποστήριξη των Ο.Τ.Α. στην υλοποίηση αυτοδιοικητικών αρμοδιοτήτων.

 Με βάσει τις εν λόγω διατάξεις συστήθηκε από τους Δήμους Μαραθώνα, Λαυρεωτικής, Ραφήνας-Πικερμίου και Καρύστου η Ανώνυμη Εταιρία Ειδικού Σκοπού με την επωνυμία «Αναπτυξιακός Σύνδεσμος Ο.Τ.Α. Α.Ε.» και τον διακριτικό τίτλο «ΕΥΔΗΜΟΣ Α.Ε.-Αναπτυξιακός Οργανισμός», η οποία εμφανίστηκε αιφνιδιαστικά στον Δήμο Χερσονήσου και ανέλαβε μέσω Προγραμματικής Σύμβασης «Την διοικητική υποστήριξη του Δήμου Χερσονήσου για την βελτιστοποίηση στην άσκηση αρμοδιοτήτων Οικονομικής Υπηρεσίας».

 Το εν λόγω «έργο» αφορά στην άσκηση από την «ΕΥΔΗΜΟΣ» όλων των αρμοδιοτήτων της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου και έλαβε χώρα με την δικαιολογία της αδυναμίας στελέχωσης της. Ούτε λίγο ούτε πολύ, λοιπόν, ο Δήμος Χερσονήσου με την εν λόγω «Προγραμματική Σύμβαση» μεταβίβαζε το σύνολο των αρμοδιοτήτων της Διεύθυνσης Οικονομικού σε μία Εταιρία, έργο της οποίας προφανώς θα ήταν η πρόσληψη εργολαβικού προσωπικού και η διάθεση του στον Δήμο.

 Άμεσα υποβάλαμε υπόμνημα στην Υπηρεσία Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που έπρεπε να ελέγξει την εν λόγω Προγραμματική Σύμβαση, ενώ αποστείλαμε την με αριθμ. πρωτ.: 100/2-3-2021 επιστολή μας και στο Υπουργείο Εσωτερικών, καταγγέλλοντας την καινοφανή αυτή σύμβαση και την μεθοδευμένη προσπάθεια εκχώρησης των αρμοδιοτήτων ολόκληρης Διεύθυνσης του Δήμου. Και τελικώς δικαιωθήκαμε: Με την υπ’ αριθμ.: 8/2021 Πράξη της η Αναπληρώτρια Επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου στο Νομό Ηρακλείου έκρινε, ότι κωλύεται η υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης, καθώς αυτή είχε καταρτισθεί κατά παράβαση του άρθρου 100 του Ν.3852/2010. Περαιτέρω, εντόπισε και άλλες πλημμέλειες στην διαδικασία.

 Η νίκη αυτή των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών είναι η αρχή και μόνο στην μεγάλη μας προσπάθεια να αναδείξουμε και να καταγγείλουμε τον ρόλο των Αναπτυξιακών Οργανισμών Ο.Τ.Α., που κάτω από το προπέτασμα της «υποστήριξης των Δήμων στην άσκηση των αρμοδιοτήτων τους», μοναδικό σκοπό έχει την πρόσληψη εργολαβικού προσωπικού, την υποβάθμιση του Δημόσιου και Κοινωνικού χαρακτήρα των υπηρεσιών των Ο.Τ.Α. και στην εκχώρηση τους σε τρίτους.

 Ο Δήμος Χερσονήσου έχει ήδη λάβει απόφαση στην Οικονομική του Επιτροπή να προσφύγει στο Ελεγκτικό Συνέδριο κατά της υπ΄ αριθμ.: 8/2021 Πράξης της Επιτρόπου. Τον ενημερώνουμε, ότι θα είμαστε και εμείς εκεί. Δυναμικά και αγωνιστικά, με επιχειρήματα και σθεναρό λόγο, υπερασπιζόμενοι τον Δημόσιο και Κοινωνικό χαρακτήρα των υπηρεσιών, την ανάγκη στελέχωσης των Δήμων με μόνιμο προσωπικό και τέλος την ίδια την ποιότητα ζωής των εργαζομένων και των δημοτών, που εκ του ρόλου μας καλούμαστε να υπηρετήσουμε.

ΥΓ Όσον αφορά τη Ραφήνα, θα θέλαμε να μάθουμε τη θέση που έχει η τοπική Ομάδα Μελών του Σύριζα, η οποία στήριξε τον «επιχειρηματία» δήμαρχο, που έχει «πρότζεκτ» την ενοικίαση εργαζομένων σε άλλο δήμο, ο οποίος τελικά δεν θα κάνει και τις προσλήψεις που θα χρειαζόταν.  Αλλά ακόμα περιμένουμε να απαντήσει παλιότερο αίτημα, προφανώς υπονοώντας πω στηρίζει τον επιχειρηματία υποψήφιο τους.

ΥΓ 2 Όσον αφορά τα σωματεία των εργαζομένων στους δήμους συνεταίρους του Εύδημου, τηρούν σιγή ιχθυος. Ποια είναι η θέση τους άραγε; Ας πούμε, το σωματείο των εργαζόμενων στον δήμο Ραφήνας, τι λέει για την επιχειρηματική δραστηριότητα του δημάρχου και μέλους του ΔΣ του Εύδημου;

Μία μόνο λέξη απο εμάς. Ντροπή

πηγή: ΠΟΕ - ΟΤΑ

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 11 Οκτωβρίου 2021 14:33

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Χρήσιμα

farmakia

HOSPITAL

© 2021 Atticavoice All Rights Reserved.