" Οι ήττες μας δεν αποδεικνύουν
Τίποτα παραπάνω από το ότι
  Είμαστε λίγοι αυτοί που παλεύουν ενάντια στο Κακό
Και από τους θεατές περιμένουμε
Τουλάχιστον να ντρέπονται"
                                               Μπρεχτ

Η περίπτωση Πρετεντέρη, αλλά και της κάποτε ιστορικής εφημερίδας των ΝΕΩΝ, είναι χαρακτηριστική αφενός του εξευτελιστικού ξεπεσμού ενός πολύ μεγάλου μέρους της σημερινής δημοσιογραφίας και αφετέρου της ολοκληρωτικής παράδοσης του πάλαι ποτέ πολιτικού Κέντρου στην υπηρεσία του σημερινού συμπλέγματος Δεξιάς και Ηλιθιότητας που κυβερνάει αυτή τη χώρα .

Ας δούμε λοιπόν την εκδοχή του Γιάννη Πρετεντέρη σχετικά με το πώς έγινε και είχαμε τόσους πολλούς νεκρούς στο Μπέργκαμο της Ιταλίας κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας

Γράφει λοιπόν ο Πρετεντέρης στα ΝΕΑ : «Είχαμε νεκρούς διότι σαράντα χιλιάδες κάτοικοι της πόλης (το 1/3 του πληθυσμού της…) πήγαν στο Μιλάνο να δουν το ματς της Αταλάντα, της ομάδας του Μπέργκαμο, με τη Βαλένθια για το Τσου Λου. Είχαν και πριν κάποια κρούσματα. Αλλά από τότε, 19 Φεβρουαρίου, το πράγμα ξέφυγε και κατέρρευσαν οι υποδομές υγείας… Με άλλα λόγια, το μάθημα του Μπέργκαμο δεν είναι ότι κατέρρευσαν οι υποδομές υγείας. Απεριόριστες υποδομές δεν υπάρχουν πουθενά. Αλλά ότι εν μέσω κορωνοϊού σαράντα χιλιάδες στόκοι στοιβάχτηκαν σε ένα γήπεδο για να δουν μπάλλα»

Αυτά λέει ο Πρετεντέρης σε άλλη μια προφανή προσπάθεια να περάσει την άνωθεν άποψη περί ατομικής ευθύνης, μεταβιβάζοντας για μια ακόμη φορά και αποκλειστικά το θέμα της ευθύνης στον πολίτη και αθωώνοντας με αυτό τον τρόπο τα εγκληματικά λάθη, καθυστερήσεις και παραλείψεις των κυβερνήσεων και, κατ'επέκταση, και της ελληνικής. Και το κάνει με έναν απαράδεκτα αντιδεοντολογικό τρόπο, υποστηρίζοντας πως η εξάπλωση της επιδημίας οφείλεται απλά σε «40.000 στόκους» που πήγαν να δουν έναν επίσημο αγώνα σε μία περίοδο που δεν υπήρχε καμία απαγόρευση. Μια πρώτη απάντηση από το twitter ήρθε από τον συνάδελφο δημοσιογράφο Θέμη Καίσαρη

pretender04

Για να δούμε, όμως, τι έγινε πραγματικά στο Μπέργκαμο, ας διαβάσουμε και την άποψη ενός ανθρώπου από το Μπέργκαμο. Του Φραντσέσκο Μακάριο, πρώην αντιδήμαρχου Πολεοδομίας του Μπέργκαμο, υποψήφιου δήμαρχου της λίστας Bergamo in Comune και γραμματέα της τοπικής Κομμουνιστικής Επανίδρυσης

« Το Μπέργκαμο έφτασε σ' αυτή την κατάσταση για δύο λόγους. Πρώτον, γιατί έχουμε μια εγκληματική, ανίκανη και ανεύθυνη επιχειρηματική τάξη και δεύτερον, γιατί έχουμε μια πολιτική τάξη που αποτελεί το προϊόν της επιχειρηματικής αυτής τάξης, για να μην αναφερθώ στα τραγικά λάθη της κυβέρνησης»

Σχετικά με τις ευθύνες της επιχειρηματικής τάξης λέει: «Γιατί κάποιοι επιμένουν να έχουν ανοιχτά τα εργοστάσια και τις βιοτεχνίες. Υπήρξαν πολλοί που τα έκλεισαν. Μέχρι χθες μας έλεγαν οι επιχειρηματίες: "Η επιχείρησή μου είναι η δική σας επιχείρηση, γιατί κερδίζουμε όλοι". Σήμερα ο επιχειρηματίας δίνει τις οδηγίες από τη βίλα του στο βουνό και ο εργαζόμενος πεθαίνει για την «κοινή» επιχείρηση στο βάθος της κοιλάδας. Απειλούν μάλιστα με απολύσεις, και πολύ περισσότερο τους μετανάστες, γιατί εάν απολυθούν, θα χάσουν το δικαίωμα του πιστοποιητικού διαμονής και θα βρεθούν στον δρόμο σαν να είναι παράνομοι»

Σχετικά με τις ευθύνες της κυβέρνησης λέει: «Αυτοί που μας κυβερνούν και αποφασίζουν είναι ασυνείδητοι. Γιατί μας λένε ότι δεν μπορεί κάποιος να βγει να κάνει ποδήλατο, ενώ υποχρεώνουν δεκάδες χιλιάδες να πάνε στα  εργοστάσια και τις βιοτεχνίες να κολλήσει ο ένας τον άλλο και μετά αυτοί την οικογένειά τους. Στο Μπέργκαμο ζούμε όπως και στην Ελλάδα, με πολλές οικογένειες να ζουν πάρα πολύ κοντά εάν όχι στο ίδιο κτίριο. Καταλαβαίνεται λοιπόν πόσο εύκολη είναι η διασπορά. Στα εργοστάσια δεν δίνουν ούτε μάσκες, για να μην αναφερθώ στα γάντια»

Και συνεχίζει σε μια συνέντευξη που μπορείτε να την διαβάσετε ολόκληρη εδώ : «Η Κοιλάδα Βαλσεριάνα ήταν από το 1800 μια περιοχή με πολλές κλωστοϋφαντουργίες. Αυτές μετέφεραν τις δραστηριότητές τους στην Κίνα και την Ινδία, αλλά στην περιοχή κατασκευάζουν ακόμη μηχανήματα που τα πουλούν στην Κίνα και τις άλλες ασιατικές χώρες. Έτσι έχουμε μια μόνιμη μετακίνηση πάρα πολλών επιχειρηματιών προς την Κίνα. Η κυβέρνηση έκανε το λάθος να διακόψει τα δρομολόγια με την Κίνα, όπου θα ήταν πιο εύκολο να ελέγξει τις αφίξεις κάνοντας το τεστ και βάζοντας αυτούς που χρειαζόταν σε καραντίνα. Άλλες χώρες δεν μπλόκαραν τις πτήσεις με την Κίνα. Τότε όλοι πήραν πτήσεις με ενδιάμεσους σταθμούς και ήρθαν από την Κίνα με τον κορωνοϊό ανενόχλητοι, με αποτέλεσμα να τον διασπείρουν παντού στο πέρασμά τους. Σήμερα η Βαλσεριάνα αποδεκατίζεται στην κυριολεξία, γιατί έφεραν τον ιό διαμέσου της Μόσχας και της Μπανγκόγκ. Για αυτό δεν μπορούν να κάνουν ούτε ένα κατάλογο με τα άτομα που ήρθαν από την Κίνα.

Παράλληλα η λιτότητα και οι περικοπές που εφαρμόστηκαν στην Υγεία από τη δεξιά που ελέγχει την Περιφέρεια, αλλά και όλες τις κεντροδεξιές και κεντροαριστερές κυβερνήσεις, που προχώρησαν σε ιδιωτικοποιήσεις και έκλεισαν πολλά δημόσια νοσοκομεία, δεν αφήνει καμιά εναλλακτική λύση σωτηρίας ακόμη και σε μια από τις πιο πλούσιες πόλεις της Ιταλίας. Στο νοσοκομείο του Αλζάνο, που είναι δίπλα στη Βαλσεριάνα, όταν έφθασαν οι πρώτοι ασθενείς με τον κορωνοϊό κανείς δεν είχε ειδοποιήσει για τον κορωνοϊό και τους έβαζαν για δεκαπέντε μέρες κανονικά μέσα στις πτέρυγες για να μολύνουν τους άλλους ασθενείς και σχεδόν όλο το προσωπικό. Σήμερα το νοσοκομείο στέκεται όρθιο μόνο χάρη στην αυτοθυσία του προσωπικού. 

Η διασπορά του κορωνοϊού στο Μπέργκαμο και τις πρώην κλωστοϋφαντουργικές περιοχές είναι πολύ μεγαλύτερη από το Λόντι. Τα οικονομικά συμφέροντα όμως δεν επέτρεψαν να χαρακτηριστεί «κόκκινη ζώνη» για να σωθούν πολλές ζωές. Προσπαθούσαν να μας πείσουν ότι ήταν μια περιοδική γρίπη, ακόμη και όταν είδαμε τους πρώτους νεκρούς. Προσπαθούσαν να μας καθησυχάσουν με κάθε τρόπο.

Ο Γκόρι, ο δήμαρχος του Μπέργκαμο, που ανήκει στο Δημοκρατικό Κόμμα, πριν από δύο Κυριακές είχε καλέσει τον κόσμο να πάει στα εστιατόρια την Κυριακή, λέγοντας ότι βρίσκεται στις παραδόσεις μας, και καλούσε τον κόσμο να βγει κανονικά στα πάρκα και τις πλατείες και να κάνει βόλτες με τα ποδήλατα. Ο ίδιος με τους δημοτικούς συμβούλους του φωτογραφίστηκε σε εστιατόριο της Άνω Πόλης για δείξουν πρώτοι απ’ όλους ότι δεν συμβαίνει τίποτα»

Αυτά λέει ο Φραντσέσκο Μακάριο κάνοντας μια πλήρη ανάλυση του θέματος, ενώ ο Πρετεντέρης νιώθει πως μας ενημέρωσε μιλώντας απλά για «40000 στόκους» που πήγαν να δουν έναν επίσημο αγώνα σε μία περίοδο που δεν υπήρχε καμία απαγόρευση. Ο καθένας μπορεί να επιλέγει την ενημέρωση που θα δέχεται αλλά και να την κρίνει παράλληλα. Και η ενημέρωση που προσφέρει ο Πρετεντέρης είναι κατάπτυστη και χυδαία. Τόσο χυδαία όσο και οι πανηγυρισμοί του Αδώνιδος για τους μόλις 100 νεκρούς την ημέρα, όσο και οι εκκλήσεις του ποδηλάτη και τουρίστα Κυριάκου για επίδειξη ατομικής ευθύνης, τη στιγμή που ο ίδιος γράφει τη δική του ατομική ευθύνη στα παλιά του τα παπούτσια.

pretender05

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 12 Οκτωβρίου 2021 08:21

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Χρήσιμα

farmakia

HOSPITAL

© 2021 Atticavoice All Rights Reserved.