" Οι ήττες μας δεν αποδεικνύουν
Τίποτα παραπάνω από το ότι
319205339 712219783586309 2265634222543469205 n  Είμαστε λίγοι αυτοί που παλεύουν ενάντια στο Κακό
Και από τους θεατές περιμένουμε
Τουλάχιστον να ντρέπονται"
                                               Μπρεχτ

Κύματα (Σημειώσεις για τη Γ' Λυκείου) Κύριο

Το μεγάλο κύμα έξω από την Καναγκάουα (The Great Wave) από τη σειρά 36 απόψεις του Όρους Φούτζι, 1831

Μία από τις πιο γνωστές εικόνες ιαπωνικής τέχνης στο δυτικό κοινό, είναι το «Κύμα στα ανοιχτά της Καναγκάουα» του Κατσουσίκα Χοκουσάι (1760 - 1849)

Αν γυρίσουμε στη Φυσική, κύµα ονοµάζεται η διάδοση µιας διαταραχής που µεταφέρει ενέργεια και ορµή µε σταθερή ταχύτητα. Για τη δημιουργία ενός κύματος χρειάζεται η πηγή της διαταραχής ή πηγή του κύματος, δηλαδή η αιτία που θα προκαλέσει τη διαταραχή. 

Αν το κύμα είναι μηχανικό, όπως για παράδειγμα είναι ο ήχος, για τη διάδοσή του απαιτείται και ένα υλικό (μέσο) στο οποίο κάθε μόριο αλληλεπιδρά με τα γειτονικά του (ελαστικό μέσο). Αυτός είναι και ο λόγος που ο ήχος δεν διαδίδεται στο κενό. Αντίθετα, τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα, όπως είναι το φως, διαδίδονται και στο κενό

Παρακάτω, δημοσιεύουμε ένα φυλλάδιο σημειώσεων πάνω στα κύματα, μηχανικά και ηλεκτρομαγνητικά. Είναι σημειώσεις που πέρασαν από "σαράντα κύματα" προκειμένου να ελεγχθούν και να αντιστοιχηθούν με την τρέχουσα ύλη του σχολικού έτους 2023 - 2024, ελπίζοντας πως θα βοηθήσουν τους υποψήφιους των φετινών Πανελλήνιων Εξετάσεων.

Το φυλλάδιο περιλαμβάνει σημειώσεις θεωρίας, θέματα παλαιότερων εξετάσεων καθώς και επιλεγμένες ερωτήσεις και ασκήσεις από τον ιστότοπο του Υπουργείου Παιδείας study4exams, μαζί με τις απαντήσεις τους

 


Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 25 Ιανουαρίου 2024 12:38

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Youtube Playlists

youtube logo new

Χρήσιμα

farmakia

HOSPITAL

youtube logo new

© 2022 Atticavoice All Rights Reserved.