" Οι ήττες μας δεν αποδεικνύουν
Τίποτα παραπάνω από το ότι
  Είμαστε λίγοι αυτοί που παλεύουν ενάντια στο Κακό
Και από τους θεατές περιμένουμε
Τουλάχιστον να ντρέπονται"
                                               Μπρεχτ

Το πράσινο πλυντήριο καθαρίζει κάθε είδους αντιπεριβαλλοντικό λεκέ Κύριο

- Κυρ Γιώργη αυτός δεν καθαρίζει με τίποτα, θέλει βάψιμο.

- Τον έπλυνες καλά? (Η νοικοκυρά γνέφει καταφατικά.) Τον έπλυνες με Forte?

- Forte?

- Λοιπόν, πλύνε τον καλά με Forte, και αν δεν καθαρίσει και μ' αυτό, τότε θα στον βάψω.

(διάλογος από παλιά τηλεοπτική διαφήμιση του καθαριστικού υγρού Forte)

 

Με μεγάλη έκπληξη πληροφορηθήκαμε για τη βράβευση  του δήμου Ραφήνας για τη Δασική Προστασία στην έκθεση Verde.tec. Επιβραβεύεται μία «δασική πολιτική» (sic) όταν ακόμα δεν έχει κατακάτσει ο θόρυβος και η σκόνη του ολοκαυτώματος του 2018 και ενώ η σχετική δικαστική διαδικασία δεν έχει καν ξεκινήσει.

Μόλις πέρυσι τέτοιο καιρό, ο ίδιος δήμαρχος του βραβευμένου δήμου, αποποιούταν τις ευθύνες του για την δασοπροστασία σε ένα μεγάλο τμήμα του ανατολικού Πεντελικού. Μαζί με την απορία μας για τα παραπάνω[βλ. επίσης εδώ και εδώ], που σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να θεωρηθούν τεκμήρια βράβευσης για κάποια αόριστη και αόρατη δασική πολιτική, αναρωτιόμαστε γιατί δεν έλαβε και ένα ακόμα βραβείο για τη συνολική του προσφορά στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

88 xartis1

 Από την Εφημερίδα των Συντακτών που είχε ασχοληθεί με το θέμα

 

Είχαμε πρόσφατα περιπτώσεις που θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως λόγοι και αφορμές για μία τέτοια βράβευση.

- Είχαμε την εκχέρσωση στο Μπλε Λιμανάκι με την  αποκαλούμενη «ράμπα ΑΜΕΑ» που ακόμα και η Εθνική Συνομοσπονδία ΑΜΕΑ στην Ελλάδα έκρινε ως απαράδεκτη.  Μάλιστα το «έργο» σταμάτησε γιατί ήταν παράνομο, με παρέμβαση του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων

Rampa BLE croppedΗ φιλοπεριβαλλοντική ράμπα ΑΜΕΑ στον αιγιαλό, την οποία σταμάτησε το ΥΠΟΜΕΔΙ

- Χειρότερη είναι η περίπτωση της δραστηριότητας του σε ό,τι αφορά στο μεγαλύτερο υδάτινο φυσικό απόθεμα της Ραφήνας. Το Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας και την εμμονή του να το τσιμεντώσει σε μήκος 17 χιλιομέτρων αρνούμενος να καταλάβει πως η παγκόσμια εμπειρία απορρίπτει αυτούς τους σχεδιασμούς και προκρίνει ως τη βέλτιστη αντιπλημμυρική θωράκιση, την αποκατάσταση της φυσικής κοίτης του ποταμού (είναι ρέμα διαρκούς ροής).


syrmatokivotia.jpgΗ πρόβλεψη - όραμα για την αντικατάσταση των φυσικών πρανών και κοίτης του Μεγάλου Ρέματος με συρματοκιβώτια. Όραμα αντάξιο βραβείου φιλοτεριβαλλονικής δράσης

- Σε αντιδασική δράση ανταγωνίζεται ακόμα και τους παλιούς «οικοπεδοφάγους» ο βραβευμένος. Χαρακτηριστικό είναι μπαράζ εκκίνησης διαδικασιών αποχαρακτηρισμού και «αποτίναξης του δασικού βραχνά» (εκφράσεις του βραβευμένου και του αντιδημάρχου του, Π. Καλφαντή) για πολλές περιοχές του ανατολικού Πεντελικού. Κορυφαία του δράση η κατάθεση πολλαπλών περιγραμμάτων ομάδων  αυθαιρέτων για ένταξη στις «οικιστικές πυκνώσεις»

22s6xart thumb largeΟικιστικές πυκνώσεις: Κορυφαίο τεκμήριο "φιλοδασικής" πολιτικής

 

- Για να μη ξεχνάμε και την εκχέρσωση δασικής έκτασης τον Ιανουάριο του 2021 δίπλα από το γήπεδο της Διώνης [βλ. εδώ]

Ekhersosi Jan2021

Η εκχέρσωση του Ιανουαρίου 2021 δίπλα στο γήπεδο της Διώνης και φωτογραφία του υπευθύνου (λεπτομέρεια στην κάτω φωτογραφία)

Ekhersosi Jan2021 detail

 

-Ούτε και τα μπάζα που έριξαν οι εργολάβοι του στον Βαλανάρη και ενώ η Περιφέρεια του έστειλε εντολή να τα μαζέψει, εκείνος τα άφησε να …πρασινίσουν [βλ. εδώ].

 DSCN1209resized

Μπάζα στον Βαλανάρη από τις 4/5/2020. Ακόμα εκεί είναι παρά την οδηγία της ΠΕ Ανατολικής Αττικής στον "βραβευμένο" δήμο για αποκομιδή τους (κάτω)

EntoliApokatastasis

- Ούτε και άλλες πολλές εκχερσώσεις και ανεξέλεγκτη εγκατάλειψη μπάζων μέσα σε δάση. Ενδεικτικά 1 και 2 (ειδικά στο νούμερο 2 θα δυσκολευτεί κανείς να διακρίνει ποιες είναι οι χωματερές και ποια τα εργοτάξια που λειτουργούν στη Ραφήνα και το Πικέρμι). 

 WA4 WA8   WA10

Φωτογραφίες εργοταξίου ή χωματερής;  Η εικόνα της βραβευμένης φιλοπεριβαλλοντικής/ φιλοδασικής   αντίληψης του δήμου Ραφήνας

- Ούτε και την στήριξή του στην ΕΥΔΑΠ για εγκατάσταση αντλιοστασίων ακαθάρτων μέσα σε ρέματα και υγροτόπους και την εμμονή του να χαρακτηρίζει τμήματα προστατευόμενων από την Ευρωπαϊκή και την Εθνική νομοθεσία υγροτόπων ως "οικοδομικά τετράγωνα", αποδεχόμενος έτσι αβίαστα, τα εκτρωματικά και καταστροφικά σχέδια πόλης της χούντας.

Marikes Από το μητρώο υγροτόπων του ΕΚΒΥ

 

- Ούτε τους βανδαλισμούς του Μεγάλου Ρέματος από τις «περιβαλλοντικές» μπουλντόζες που αποψίλωσαν τον υγρότοπο της εκβολής με την αγαστή σύμπραξη Περιφέρειας και Δήμου Ραφήνας [βλ. εδώ].

Vandalismos

Λεπτεπίλεποι χειρισμοί αντάξιοι φιλοπεριβαλλοντικών βραβείων

- Ούτε το ξερίζωμα από τον Δήμο μιας μοναδικής Μανόλιας στην πλατεία Πικερμίου για να τοποθετηθεί ένα κουβούκλιο ανώνυμης εταιρείας με αμφιλεγόμενο έργο [βλ. εδώ].

- Ούτε τις προεκλογικές δηλώσεις του δημάρχου περί «σεληνιακών τοπίων 50 μ. εντός του δάσους», που έγιναν πράξη με τις περσινές εκχερσώσεις υπό το πρόσχημά των αντιπυρικών ζωνών. Και το πιο γελοίο είναι που θέλει να φυτέψει και γκαζόν στο εκχερσωμένο δάσος. Η επιστήμη της Δασολογίας σηκώνει τα χέρια ψηλά και αποχωρεί από την βράβευση.

- Ούτε βέβαια την παράνομη (χωρίς άδεια Δασαρχείου) υλοτόμηση δέντρων σε προστατευόμενο χώρο πρασίνου το 2017, που είχε σαν αποτέλεσμα να «βραβευθεί» και τότε ο Δήμος με μια μηνυτήρια αναφορά από το Δασαρχείο Πεντέλης [βλ. εδώ].

Η σχέση του βραβεύοντος με τον βραβευόμενο και το μεταξύ τους μνημόνιο συνεργασίας βέβαια μπορούν να εξηγήσουν τους λόγους της επιλογής του συγκεκριμένου Δήμου για το βραβείο «δασικής πολιτικής». Δεν πρόκειται για κάποιον ανεξάρτητο επιστημονικό φορέα αλλά για πολιτικό κόμμα. Κόμμα με ασαφείς στόχους αλλά με σαφείς προτεραιότητες, όπως η σύναψη μνημονίων συνεργασίας με Δήμους, πάντα όμως με το αζημίωτο.


Μνημόνιο συνεργασίας Δήμου και Πράσινου Ιδρύματος «Θεόφραστος» δηλαδή του βραβευμένου με τον βραβεύοντα

 

Ένα μνημόνιο συνεργασίας και ένα βραβείο για το ξέπλυμα και των πιο δύσκολων λεκέδων

 

 

 

Πάντα με απορρυπαντικό Verde

Verde Bleach

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 22 Μαρτίου 2022 10:49

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Youtube Playlists

youtube logo new

Χρήσιμα

farmakia

HOSPITAL

youtube logo new

© 2021 Atticavoice All Rights Reserved.