" Οι ήττες μας δεν αποδεικνύουν
Τίποτα παραπάνω από το ότι
  Είμαστε λίγοι αυτοί που παλεύουν ενάντια στο Κακό
Και από τους θεατές περιμένουμε
Τουλάχιστον να ντρέπονται"
                                               Μπρεχτ

Τώρα που οι εθελοντές μάζεψαν τα σκουπιδάκια, πάρτε και τα μπάζα από το ποτάμι Κύριο

Το έχουμε πει, το έχουμε γράψει, το ακούμε συνεχώς. Μας έχει γίνει συνείδηση πια, πως ο Βαλανάρης ποταμός που κατεβαίνει από το ανατολικό Πεντελικό για να χυθεί στο Μεγάλο Ρέμα της Ραφήνας, είναι ένα πονεμένο ποτάμι.

Σα να μην έφτανε ο βιασμός του από τις πολλαπλές υδροληψίες (νόμιμες και παράνομες) ή οι οικοδομικές παρεμβάσεις που τον πιέζουν ποικιλοτρόπως, είναι και η ρύπανση που προκαλείται από τον άνθρωπο, κάτοικο ή όχι, ο οποίος απορρίπτει από αστικά κατάλοιπα, μέχρι οικοδομικά ή άλλης φύσεως υλικά. Κυρίως προϊόντα καθαιρέσεων οικοδομών ή οδοποιίας.

Πρωτοστάτης δυστυχώς στη ρύπανση του ποταμού, είναι ο ίδιος ο δήμος Ραφήνας Πικερμίου. Το είδαμε πολύ πρόσφατα σε δύο περιπτώσεις. Υπάρχουν και παλιότερες, αλλά οι δύο (2) τελευταίες είναι κραυγαλέες γιατί αφορούν απόρριψη μπάζων και χωμάτων από εργολάβο (εργολάβους) που υποτίθεται πως δούλευε (δούλευαν) υπό την επίβλεψη και ευθύνη του δήμου. Το έργο που εκτελούνταν ήταν συνδέσεις παροχών της ΕΥΔΑΠ. Μία ήταν στην οδό Καρπασίας και μία άλλη, αποχέτευσης ομβρίων, εκεί κοντά, στην οδό Φιλικής Εταιρείας. Οι εργασίες εκτελέσθηκαν αλλά τα μπάζα που προέκυψαν δεν απομακρύνθηκαν, αλλά απορρίφθηκαν  στη νότια όχθη του Βαλανάρη.

(φωτογραφίες)

KARP

Dump to Valanaris

Και οι δύο περιπτώσεις  καταγγέλθηκαν και για την μεν περίπτωση της οδού Φιλικής Εταιρείας, το αρμόδιο τμήμα της αντιπεριφέρειας ανατολικής Αττικής έστειλε και έγγραφο το οποίο κατεδείκνυε τον δήμο και την τεχνική του υπηρεσία ως αρμόδιους. Με το ίδιο έγγραφο εντελλόταν την ΑΜΕΣΗ αποκομιδή των μπάζων από τον Βαλανάρη. Αυτό πριν 3 εβδομάδες.

Στην οδό Φιλικής Εταιρείας, έγινε όμοια καταγγελία (εστιασμένη κυρίως στην εκχέρσωση που έκανε ο εργολάβος για να σταθμεύσει τα μηχανήματα του) Ακολούθησε επίσκεψη επιτόπου με εκπρόσωπο του ΣΠΑΠ, όπου διαπιστώθηκε πως και εκεί είχαν διαστρωθεί υπόλοιπα μπάζων στην νότια όχθη του Βαλανάρη. Δόθηκε μάλιστα και η υπόσχεση για επικοινωνία του ΣΠΑΠ με τον δήμο Ραφήνας, προκειμένου ως αρμόδιος, να απομακρύνει τα μπάζα.

Η ιστορία από εκεί και πέρα γνωστή, από την εικόνα που επικρατεί στο ποτάμι στο ύψος και των δύο αυτών σημείων. Για την περίπτωση της οδού Φιλικής εταιρείας η τεχνική υπηρεσία του δήμου θεωρεί πως ξεμπέρδεψε με μία επιστολή που έστειλε στον εργολάβο (ο οποίος δεν έχει κάνει τίποτα), για την δε περίπτωση της οδού Καρπασίας η πρόφαση για την αδράνεια είναι ….η αρχαιολογία. Η αρχαιολογία εργάζεται σε συγκεκριμένο σημείο, Τα μπάζα όμως βρίσκονται διάσπαρτα παντού. Πως γίνεται να «εμποδίζεται» το έργο της αποκομιδής, είναι δύσκολο να το φανταστεί και ο πιο καλοπροαίρετος.

Αλλά η τεχνική υπηρεσία του δήμου Ραφήνας δεν είναι τελείως ανενεργή σε θέματα καθαριότητας και φροντίδας του περιβάλλοντος και ειδικότερα του Βαλανάρη. Η συμμετοχή του αντιδημάρχου τεχνικών υπηρεσιών σε εθελοντικό καθαρισμό από σκουπίδια (σακκούλες, υπολείμματα σάντουιτς, κουταλάκια, καλαμάκια κλπ) στον καταρράκτη στο Ντράφι, έδειξε πως πράγματι υπάρχει ευαισθησία στο θέμα. Απλά πρόκειται για την ευαισθησία της «ακαμάτρας νύφης» που η λαϊκή θυμοσοφία την θέλει να «καθαρίζει όσα βλέπει η πεθερά» και για τα υπόλοιπα να κάνει την …πάπια.

Osa vlepei i pethera

Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου καμαρώνει μαζί με τους εθελοντές. Οι εθελοντές καμαρώνουν για αυτά που μάζεψαν.  Ο αντιδήμαρχος για τα μπάζα που ΔΕΝ μαζεύει  (πηγή φωτογραφίας rpn.gr)

Οι  εθελοντές καμαρώνουν δίκαια για τον καθαρισμό που εκτέλεσαν. Ως εθελοντές δημότες αυτό νομιμοποιούνται και μπορούν να κάνουν και αυτό έκαναν. Οι εκπρόσωποι του δήμου όμως δεν μπορούν να επαίρονται για τα ποτηράκια και τις σακκούλες που μάζεψαν όταν με ευθύνη τους δεκάδες κυβικά από μπάζα απορρίφθηκαν στα  πρανή του ποταμού, τουλάχιστον σε 2 άλλα σημεία και δεν έχουν κάνει οτιδήποτε για την αποκατάσταση της ρύπανσης αλλά και της ανευθυνότητας τους.

Για κλείσιμο θέλουμε να εκφράσουμε και μία απορία. Ακούμε διαρκώς για κάποιον «Άγγελο του Πικερμίου». Που ήταν αυτός ο «Άγγελος» όταν πετούσαν και έστρωναν μπάζα στο ποτάμι που «προσέχει»;. Ρητορική η ερώτηση, δεν χρήζει απάντησης. Τα γεγονότα είναι γεγονότα και το ποτάμι εξακολουθεί να το πληγώνει εκτός από την αδιαφορία και η ...υποκρισία.

Πικέρμι. Στο ίδιο έργο (κυριολεκτικά) θεατές

Βαλανάρης: Το ποτάμι που πληγώνουν η αδιαφορία και η υποκρισία

Κάνατε το ποτάμι χωματερή. Ακούει κανείς;

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 30 Σεπτεμβρίου 2021 16:40

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Χρήσιμα

farmakia

HOSPITAL

© 2021 Atticavoice All Rights Reserved.