" Οι ήττες μας δεν αποδεικνύουν
Τίποτα παραπάνω από το ότι
  Είμαστε λίγοι αυτοί που παλεύουν ενάντια στο Κακό
Και από τους θεατές περιμένουμε
Τουλάχιστον να ντρέπονται"
                                               Μπρεχτ

Οδοιπορικό στο Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας. Μέρος Α΄ Κύριο

 Το Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας είναι ένα από τα τελευταία εναπομείναντα φυσικά ρέματα της Αττικής με συνεχή ροή νερού καθ΄όλη τη διάρκεια του έτους. Η σημασία του για την περιοχή είναι πολύ σημαντική, επιτελώντας έναν πολύ σημαντικό υδραυλικό και αντιπλημμυρικό ρόλο, αλλά και περιβαλλοντικό καθώς αποτελεί ένα πολύ ιδιαίτερο και σημαντικό οικοσύστημα.

Και όλα αυτά τα καταφέρνει ακόμη, παρά τις επιθέσεις που δέχεται από την ανθρώπινη αυθαιρεσία και την αδιαφορία των τοπικών αρχών. Δεν ξέρουμε, όμως, για πόσο καιρό ακόμη θα αντέχει, ειδικά εάν γίνει πράξη η απόφαση για εγκιβωτισμό του και μετατροπή του σε έναν αγωγό ομβρίων υδάτων όπως προβλέπει η μελέτη της Περιφέρειας Αττικής. Ένα τσιμέντωμα, δηλαδή, που θα συνοδευθεί από το κόψιμο χιλιάδων δέντρων που βρίσκονται στις όχθες του

Αποφασίσαμε να περπατήσουμε το Μεγάλο Ρέμα σε όλο το μήκος του και να το καταγράψουμε κομμάτι-κομμάτι. Σήμερα ξεκινήσαμε από τις εκβολές του Ρέματος και διανύσαμε γύρω στα 2,5 χιλιόμετρα. Αντικρίσαμε πολύ όμορφα πράγματα. Αντικρίσαμε όμως και την ασχήμια της ανθρώπινης παρέμβασης και θυμώσαμε τόσο για τους συμπολίτες μας που το αντιμετωπίζουν ως έναν σκουπιδότοπο, όσο και για την αδιαφορία του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου που το αντιμετωπίζει όχι σαν ευχή αλλά σαν κατάρα που πρέπει να απαλλαγεί από αυτήν.

Θα τα δείξουμε όλα καρέ-καρέ, όπως πρέπει. Και τα όμορφα και τα άσχημα. Καλή περιήγηση και καλή σκέψη

 

Τα όμορφα

Περπατήσαμε 2,5 χιλιόμετρα μέσα στο ρέμα. Αριστερά και δεξιά μας ορθώνονταν οι καλαμιές. Κάθε τόσο, μέσα από τις καλαμιές πεταγόντουσαν τρομαγμένοι οι ιπτάμενοι κάτοικοι του ρέματος. Είχαμε την τύχη να δούμε ερωδιούς και μια αλκυόνη. Είδαμε βατράχους και αποικίες γυρίνων. Το νερό ήταν άφθονο και σε αρκετά σημεία ξεπερνούσε τα 80 εκατοστά, καθιστώντας τις γαλότσες άχρηστες. Συναντήσαμε έναν μικρό καταρράκτη που σχημάτιζε μια κολυμπήθρα, όπου άνετα θα μπορούσε κανείς να κάνει μπάνιο. Η παρέα μας ήταν μεγάλη και χαρούμενη και αυτό ομόρφυνε ακόμη περισσότερο τη διαδρομή.  

rema01

rema02

Ερωδιός (πάνω) και Καλαμοκανάδες (κάτω)

rema03

rema03a

rema04

rema05

rema06

rema07

rema08

rema09

Αποικία γυρίνων (πάνω) και Αλκυόνη (κάτω)

rema10

rema11

rema12

rema13

rema14

rema15

rema16

Τα άσχημα

Είδαμε όμως και πολλά άσχημα που μας πλήγωσαν. Είδαμε έντονο ευτροφισμό, σαφές δείγμα απόρριψης απορρυπαντικών, λιπασμάτων και λυμάτων.  Είδαμε τον άσχημο τρόπο με τον οποίο οι τοπικές αρχές τσιμέντωσαν σε αρκετά σημεία το ρέμα. Είδαμε πως πολλοί συμπολίτες μας αντιμετωπίζουν το ρέμα σαν έναν σκουπιδότοπο. Είδαμε να πέφτουν σαπουνόνερα, συναντήσαμε πετρελαιοειδή στο ύψος της ΕΚΟ, είδαμε αντλίες άντλησης νερού σε λειτουργία, είδαμε μεγάλα αντικείμενα να έχουν πεταχτεί στο ρέμα. Τα είδαμε και τα φωτογραφήσαμε

rema19

Ευτροφισμός (πάνω) και Αντλία (κάτω)

rema20

rema21

Σαπουνόνερα (πάνω) και Πετρελαιοειδή (κάτω)

rema22

rema23

Αγνώστου ταυτότητας ογκώδες αντικείμενο (πάνω) και δεύτερη αντλία (κάτω)

rema24

rema25

 

Η τελευταία φωτογραφία δείχνει το ζοφερό μέλλον που ετοιμάζουν στο Μεγάλο Ρέμα

ο Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου και η Περιφέρεια Αττικής.

Τσιμέντο να γίνουν όλα

rema26

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 30 Σεπτεμβρίου 2021 16:43

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Χρήσιμα

farmakia

HOSPITAL

© 2021 Atticavoice All Rights Reserved.