" Οι ήττες μας δεν αποδεικνύουν
Τίποτα παραπάνω από το ότι
  Είμαστε λίγοι αυτοί που παλεύουν ενάντια στο Κακό
Και από τους θεατές περιμένουμε
Τουλάχιστον να ντρέπονται"
                                               Μπρεχτ

Mayday για το 1ο ΓΕΛ Ραφήνας (ακούει κανείς;) Κύριο

Στην εικόνα η αίθουσα 10. Παράθυρα της  επικίνδυνης επέκτασης «αίθουσας» με δάπεδο την ψευδοροφή του κάτω ορόφου

Συνεχίζουμε τις δημοσιεύσεις μας πάνω στο θέμα του σχολικού κτηρίου που φιλοξενεί το Λύκειο της Ραφήνας. Σε προηγούμενη ανάρτηση μας, λάβαμε την αφορμή από ένα ατύχημα μίας εκπαιδευτικού, για το οποίο η ευθύνη είναι αποκλειστικά αυτών που είναι υπεύθυνοι για τη συντήρηση του κτηρίου.

Ένα σχολικό κτήριο πρέπει να κατασκευάζεται με αυστηρές προδιαγραφές ασφαλείας και να συντηρείται, έτσι ώστε να μην απομειώνεται η ασφάλεια που παρέχει στους χρήστες του, ούτε στο ελάχιστο.

Δυστυχώς δεν είναι πάντα έτσι τα πράγματα. Στην Ραφήνα μάλιστα, δεν είναι ποτέ έτσι τα πράγματα. Το Λύκειο της Ραφήνας, μετά από χορηγίες, φιέστες, παράτες, επιθεωρήσεις και ... «αποτιμήσεις», παραμένει μία παγίδα για την ασφάλεια και την υγεία των χρηστών του. Φροντίζει η αυτοδιοίκηση γι’ αυτό άλλωστε.

Η κατάσταση του σχολείου

Τέσσερις αίθουσες του 1ου ΓΕΛ Ραφήνας είναι ακατάλληλες για διδασκαλία.

Από τις τέσσερις αυτές αίθουσες η πιο επικίνδυνη είναι η αποκαλούμενη «αίθουσα» 10, εμπρός της οποίας διαδραματίστηκε το επεισόδιο με την διευθύντρια του 1ου ΓΕΛ Ραφήνας,η οποία έπεσε από την «αίθουσα» 10 του ορόφου, η οποία διαθέτει (πρώτη στα παγκόσμια χρονικά «ψευδοπάτωμα»)  στην «αίθουσα» 13 του ισογείου, η οποία έχει ως ψευδοροφή το "ψευδοπάτωμα" της προέκτασης της αίθουσας 10 (βλ. φωτογραφίες και συνημμένο σκαρίφημα).

 

Pic1 res

Φωτογραφική (πάνω) και  σχεδιαστική (κάτω) απόδοση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί από τις απαράδεκτες αλλαγές χρήσης και τις παρεμβάσεις στο κτήριο του σχολείου. Αυτά δεν αποτέλεσαν αντικείμενο καμίας αντιδημαρχιακής επιθεώρησης, καμίας δημαρχιακής παρέμβασης και καμίας χορηγίας. Αντίθετα, οι υπεύθυνοι,  που πάντα δηλώνουν (με στόμφο!!!) αναρμόδιοι οργανώνουν και φιέστες εγκαινίων και λοιπά εορταστικά

Sketch res

 

Όλα αυτά τα "ψευδό-", όπως και κάθε ψεύτικο,  προκαλούν σύγχυση.

Ας προσπαθήσουμε να τα ξεδιαλύνουμε.

Και οι δύο αυτές «αίθουσες» δεν είναι αίθουσες διδασκαλίας, τουλάχιστον για ένα σχολείο ευρωπαϊκής χώρας, στο 21ο έτος του 21ου αιώνα.

Οι διαστάσεις τους είναι εξαιρετικά μικρές. Και αυτό έχει την εξήγηση του. Η «αίθουσα» 13 είναι στην πραγματικότητα το παλιό κυλικείο του Κινηματογράφου, που λειτουργούσε στο χώρο του σχολείου μέχρι το 2011. Ευτυχώς, η «αίθουσα» 13 δεν χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια, αλλιώς θα μιλάγαμε για πέντε ακατάλληλες αίθουσες.

Η ακατάλληλη «αίθουσα» 10

Classroom10 b res

Αυτός ο διάδρομος βαφτίστηκε αίθουσα (με το όνομα 10)

 

Η «αίθουσα»  10 είναι ακατάλληλη γιατί στο μεγαλύτερο τμήμα της δεν διαθέτει παράθυρα που να ανοίγουν απευθείας στον προαύλιο χώρο του σχολείου.Τα παράθυρα της αίθουσας 10 ανοίγουν σε έναν εσωτερικό χώρο, επί του οποίου βρίσκεται η επίμαχη ψευδοροφή που υποχώρησε την Παρασκευή 21/5/2021.Η ψευδοροφή χωρίζει την προέκταση της «αίθουσας» 10 από την «αίθουσα» 13. Είναι δηλαδή η ψευδοροφή εμπρός  από την αίθουσα 10, η «οροφή» της 13. Όπως φαίνεται στις φωτογραφίες, δεν υπάρχουν εμπόδια πρόσβασης στον χώρο της ψευδοροφής της 13 ή του ψευδοπατώματος της 10 (αν έτσι προτιμάτε)

 

Hole

Πουθενά δεν υπάρχουν εμπόδια αποκλεισμού της πρόσβασης στην ψευδοροφή

 

Pic2 res

Οι υποτιθέμενες αίθουσες σε πλάγια όψη

 

Η «αίθουσα» 10 θεωρήθηκε ακατάλληλη από τον Σύλλογο των εκπαιδευτικών του σχολείο και ζητήθηκαν να γίνουν παρεμβάσεις.

Το μόνο που έκανε ο Δήμος (αφού είδαμε σε προηγούμενο δημοσίευμα πως τον χώρο είχε επισκεφθεί και γνώριζε, ο ειδικός -στις selfie- αντιδήμαρχος,  που τον «αποτίμησε» κιόλας - (Άη Ραφήνα 7/2/19) ήταν να ανοίξει λίγο τα εξωτερικά παράθυρα του εσωτερικού χώρου ώστε να βελτιωθεί λίγο ο αερισμός της αίθουσας.

Το αποτέλεσμα είναι  α π ο γ ο η τ ε υ τ ι κ ό  γιατί και πάλι ο αερισμός της αίθουσας είναι εντελώς ανεπαρκής.

Επιπλέον το σχολείο είχε ζητήσει η ψευδοροφή να αντικατασταθεί από πάτωμα, αλλά η δαπάνη κρίθηκε υπερβολική από τους αρμόδιους.

Οι "αίθουσες" αυτές έχουν κατασκευαστεί πριν από 10 περίπου χρόνια.

Η πτώση της διευθύντριας χτυπά το καμπανάκι για αυτές τις τέσσερις/πέντε ακατάλληλες αίθουσες.

Ο Δήμος με ημίμετρα προσπαθεί να επιλύσει το πρόβλημα.

Οι εκπαιδευτικοί του σχολείου επανειλημμένα έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, αλλά οι υπεύθυνοι του Δήμου τα έβλεπαν όλα μια χαρά. Άλλωστε ο «ειδικός» αντιδήμαρχος «αποτίμησε» πως χρειάζεται άμεσα …θερμοπρόσοψη (ό.π.)

Για το ατύχημα και την άτυχη εκπαιδευτικό:

Ευχόμαστε όλοι η κ. Ταταράκη να μην έχει κανένα πρόβλημα στην υγεία της.

Αλλά και μόνο το σοκ είναι απίστευτο για έναν άνθρωπο.

Ευχόμαστε έστω και για μια και μοναδική φορά ο Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου να δει το πρόβλημα στην ολότητά του και να μην σφυρίζει αδιάφορα στις κραυγές απόγνωσης όσων ζουν καθημερινά το σχολείο.

Ήμαστε τυχεροί-άτυχοι που τη φετινή χρονιά οι μαθητές δεν έκαναν μάθημα σε αυτές τις ακατάλληλες αίθουσες.Σε συνθήκες COVID 19 η διδασκαλία όλο το χρόνο στην αποκαλούμενη ως «αίθουσα 10» θα ήταν εξαιρετικά επικίνδυνη για μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Και υπάρχουν ακόμα τρεις/τέσσερις αίθουσες διδασκαλίας που είναι απλά λιγότερο ακατάλληλες από την «αίθουσα 10».

Το 1ο ΓΕΛ Ραφήνας έχει βιώσει δύο απώλειες εκπαιδευτικών τα τελευταία χρόνια. Οι απώλειες αυτές έχουν σημαδέψει την εκπαιδευτική κοινότητα.

Γι’ αυτό και τώρα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί πραγματικά το πρόβλημα.

Με ημίμετρα δεν γίνεται τίποτα.  Ούτε με φιέστες για χορηγίες που θεράπευαν το τελευταίο και άφηναν ανίατο το πρωτεύον και επείγον. Ούτε με τις γελοίες νουθεσίες προς τους μαθητές «να σεβαστούν» τις θερμοπροσόψεις και τα χρώματα όταν δεν έχουν αίθουσες διδασκαλίας.

Η ασφάλεια και η υγεία μαθητών, εκπαιδευτικών και βοηθητικού προσωπικού είναι πάνω από όλα.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 30 Σεπτεμβρίου 2021 12:35

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Χρήσιμα

farmakia

HOSPITAL

© 2021 Atticavoice All Rights Reserved.