" Οι ήττες μας δεν αποδεικνύουν
Τίποτα παραπάνω από το ότι
  Είμαστε λίγοι αυτοί που παλεύουν ενάντια στο Κακό
Και από τους θεατές περιμένουμε
Τουλάχιστον να ντρέπονται"
                                               Μπρεχτ

Η ανευθυνότητα των υπευθύνων υποθάλπει εμπρησμούς Κύριο

H παρούσα ανάρτηση συντάσσεται ενώ την επικαιρότητα έχει επισκιάσει η βαριά οικολογική καταστροφή των Γερανείων, από την πυρκαγιά του Σχίνου, που εκδηλώθηκε την Τετάρτη 19 Μαΐου. Είχε προηγηθεί η αποστολή επιστολής από την ανεξάρτητη πρωτοβουλία πολιτών «Δασαμάρι S.O.S.» και την Κίνηση για την Προστασία και Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος προς τους αρμόδιους φορείς Πολιτικής Προστασίας, όπου εκφραζόταν η ανησυχία για την εκδήλωση καταστροφικής πυρκαγιάς εν όψει καλοκαιριού και δεδομένης της εξόφθαλμης απόπειρας αποποίησης, από πλευράς του δημάρχου Ραφήνας, των διοικητικών ευθυνών για την δασική περιοχή Δασαμάρι.

Οι ευθύνες τις οποίες ο δήμαρχος προσπάθησε να αποποιηθεί αφορούν στην πυροφύλαξη και την πυροπροστασία δασικής και αναδασωτέας έκτασης στο Δασαμάρι του ανατολικού Πεντελικού, που εντοπίζεται από συστάσεως του ενιαίου Δήμου Ραφήνας και Πικερμίου εντός των ορίων του και προηγουμένως εντός των ορίων της Kοινότητας Πικερμίου.

Είχε προηγηθεί σχετική ανάρτηση στο ιστολόγιο «Δασαμάρι S.O.S.» και εδώ, στην ιστοσελίδα atticavoice.gr με τίτλο «Τα πυροτεχνήματα προξενούν πυρκαγιές ... και η ανευθυνότητα τις υποθάλπει», την 5η Μαΐου. Από τότε υπήρξαν χλιαρές έως μηδενικές αντιδράσεις και εν όψει δεύτερης επιστολής των συλλογικοτήτων προς τους φορείς Πολιτικής Προστασίας, δημοσιεύουμε την μέχρι τώρα πορεία, σχετικά με το πολύ σοβαρό θέμα της πυροφύλαξης και πυροπροστασίας στο ανατολικό Πεντελικό και ειδικότερα στη δασική και κηρυγμένη ως αναδασωτέα έκταση Δασαμάρι.

Οι συλλογικότητες επανέρχονται στην καταγγελία που είχαν κάνει στην έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, για τα καμώματα του δήμαρχου Ραφήνας, Ευ. Μπουρνού, ο οποίος αποποιείται τις διοικητικές ευθύνες του για την Πολιτική Προστασία της δασικής έκτασης Δασαμάρι από τον κίνδυνο μιας καταστροφικής πυρκαγιάς. Στις 5 Μαϊου είχε σταλεί από την ανεξάρτητη πρωτοβουλία πολιτών «Δασαμάρι S.O.S.» και την Κίνηση για την Προστασία και Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος σχετική επιστολή, με όλο το υλικό που τεκμηριώνει την καταγγελία τους, στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, όπως και στην Περιφέρεια Αττικής, προκειμένου να αναλάβουν όλοι οι αρμόδιοι φορείς —του Δήμου Ραφήνας συμπεριλαμβανομένου— τις ευθύνες που τους αντιστοιχούν. Η επιστολή (παρατίθεται ολόκληρη στο τέλος του άρθρου) κατέληγε  στα ακόλουθα ζητούμενα:

Σας καλούμε

1. να ξεκαθαρίσετε άμεσα σε ποιόν τοπικό/δημοτικό φορέα ανήκει η διοικητική ευθύνη της Πολιτικής Προστασίας της δασικής περιοχής που βρίσκεται μεταξύ των εντός σχεδίου οικισμών Ντραφίου και Διώνης και νοτίως της οδού Βεργίνας.

2. να φροντίσετε ώστε ο αρμόδιος αυτός φορέας να επιληφθεί άμεσα όλων των ενεργειών σχεδιασμού πρόληψης πυρκαγιάς που υποχρεούται για την εν λόγω περιοχή.

Η ανταπόκριση των αρμόδιων φορέων ήταν, για άλλη μια φορά, αποκαλυπτική σχετικά με το ποιοί οπλίζουν το χέρι των εμπρηστών. Πόντιοι Πιλάτοι και πρωταθλητές του Πινγκ Πονγκ που Ποιούν τον Παπίαν —εδώ η συντομογραφία Π.Π. (Πολιτική Προστασία) ξεδιπλώνει την πολυσημία της. Το κακό δεν άργησε να έρθει. Η πυρκαγιά στα Γεράνεια Όρη ήταν —και αυτή— προδιαγεγραμμένη.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας και Περιβάλλοντος μας απάντησε τάχιστα, εφιστώντας την προσοχή μας ...στα δικά μας αιτήματα (!!!):

-Το Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας και Περιβάλλοντος είναι αναρμόδιο σε θέματα καθορισμού διοικητικών ορίων δήμων. Εφιστούμε, όμως, την προσοχή σας όπως λυθεί το θέμα το συντομότερο δυνατόν, καθώς έχουμε εισέλθει στην αντιπυρική περίοδο 2021 και τέτοια ζητήματα πρέπει να λύνονται άμεσα.

Ο Συντονιστής Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής παρέπεμψε το θέμα στο Δασαρχείο Πεντέλης και στη Δ/νση Δασών Ανατολικής Αττικής [α.π. 53436/10-5-2021]. Μέχρι σήμερα ούτε το Δασαρχείο ούτε η Δ/νση Δασών έχουν απαντήσει.

Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας διαβίβασε τα αιτήματά μας στους Δήμους Ραφήνας και Πεντέλης και τους κάλεσε να τα εξετάσουν «στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους» παραπέμποντάς τους σε κάποια «Επιτροπή Ορίων» που θα καθορίσει, κάποτε, τα διοικητικά όρια των Δήμων [α.π. 3648/12-5-2021].

Κατόπιν και ενώ η πυρκαγιά μαινόταν στα Γεράνεια Ορη, κοινοποίησε τις απόψεις του και ο δήμαρχος Ραφήνας, ευτυχώς όχι μέσω facebook (!!!), αλλά με ένα επίσημο πλέον έγγραφο [α.π. 7427/20-5-2021] του οποίου γίναμε αποδέκτες. Οι απόψεις του είναι αναλλοίωτες σαν να μην εννόησε και να μην έλαβε υπόψη κανένα στοιχείο της καταγγελίας μας, αν ποτέ την διάβασε. Στο μεταξύ το Πικέρμι και η Ραφήνα είχαν κηρυχθεί από τις 10 Μαΐου σε Κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας. Ούτε τα προσχήματα...

Eikona1

Επειδή, όμως, οι απόψεις του δημάρχου απευθύνονται πλέον στους θεσμικούς φορείς της Πολιτικής Προστασίας, χρήζουν κάποιου σχολιασμού.

1. O δήμαρχος κωλυσιεργεί και επαναλαμβάνει το γνωστό γραφειοκρατικό επιχείρημα περί ανάγκης σύστασης επιτροπής καθορισμού ορίων, αγνοώντας τους επίσημους διοικητικούς χάρτες ορίων που είχαμε επισυνάψει στην επιστολή.

2. Το «επόμενο διάστημα» που ισχυρίζεται ότι θα συσταθεί η επιτροπή είναι εντελώς αόριστο —φέτος; του χρόνου; του παραχρόνου; Μέχρι τότε ο de facto αρμόδιος τοπικός/δημοτικός φορέας Πολιτικής Προστασίας, δηλ. ο Δήμος Ραφήνας, αποποιείται την de jure διοικητική ευθύνη του για την αντιπυρική προστασία στο δασικό Δασαμάρι.

3. Αναγνωρίζει ότι το όριο που, κάποτε, θα επιβεβαιώσει η επιτροπή είναι πράγματι η οδός Βεργίνας (βλ. καταγγελία) και επομένως το δασικό Δασαμάρι θα συνεχίσει να υπάγεται, και «επίσημα», στην διοικητική ευθύνη του Δήμου Ραφήνας (ξανά, χωρίς ποτέ κάποιος άλλος Δήμος να την έχει διεκδικήσει). Ας συγκρίνουμε την άποψή του με την θέση του Δήμου Πεντέλης που θεωρεί ότι το όριο των δύο Δήμων είναι σαφώς προσδιορισμένο τώρα —ανεξάρτητα από την όποια επιτροπή— παραπέμποντας στα υπάρχοντα ρυμοτομικά σχέδια και χάρτες.

4. Η περιγραφή «περιοχή των καταρρακτών του Ντράφι» είναι μια à la μπουρνέζικη θολούρα.

i. Το Ντράφι είναι ο εντός σχεδίου οικισμός δυτικά της λεωφόρου Αχαιών. Οι καταρράκτες προ φανώς και δεν αποτελούν τμήμα του οικισμού, αλλά περιλαμβάνονται χωρικά στην δασική έκταση Δασαμάρι.

ii. Το ποτάμι λέγεται Βαλανάρης. Άρα η σωστή ονομασία είναι καταρράκτες του Βαλανάρη. Με αυτή την ονομασία αναφέρονται από τους κατοίκους της περιοχής. Έργα της Περιφέρειας Αττικής λίγο βορειότερα (το φράγμα και η επισκευή κατολίσθησης στην κλειστή στροφή της οδού Βεργίνας) έχουν καταγραφεί στα τεχνικά προγράμματα της Περιφέρειας ως κατασκευές στον Βαλανάρη. Τι λόγους έχει ο δήμαρχος Ραφήνας να αλλάζει το όνομα;

iii. Πώς ορίζει ο δήμαρχος την «περιοχή»; Σε όλες τις μέχρι σήμερα δηλώσεις του αυτή η «περιοχή» είναι ακαθόριστη. Αλλοτε είναι τα πρανή του ποταμού, άλλοτε το τμήμα από μια περίφραξη και κάτω, που είχε κατασκευάσει προ μηνών, άλλοτε η πλαγιά γύρω από τους καταρράκτες, άλλοτε το ευρύτερο οικοσύστημα... Αρνείται και πάλι να ονομάσει την περιοχή με το όνομά της: Δασαμάρι. Επισημαίνουμε ότι κατά καιρούς έχουν κυκλοφορήσει διάφοροι χάρτες όπου έχουν τοποθετηθεί στην περιοχή ονόματα ανύπαρκτων οικισμών (Ροσόλυμος, Νέα Κωνσταντινούπολη κ.α.).

5. Το αίτημα του δήμαρχου Ραφήνας προς την Π.Ε. Ανατ. Αττικής για μέτρα προστασίας της περιοχής αφορά μόνο τις ημέρες που προβλέπεται κίνδυνος πυρκαγιάς ≥ 4, δηλ. πολύ υψηλός ή κατάσταση συναγερμού. Άρα ακόμη και στις πιο επικίνδυνες μέρες ο δήμαρχος αποσείει, και τότε, τις δικές του διοικητικές ευθύνες για αντιπυρική προστασία («Ιόλαος») και τις αναθέτει στην Περιφέρεια. Σημειώνουμε ότι σύμφωνα με το σχέδιο αντιμετώπισης πυρκαγιών «Ιόλαος», που πρόσφατα ψήφιστηκε στο δημοτικό συμβούλιο, «Το Επιχειρησιακό Κλιμάκιο της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, καθ’ όλη την διάρκεια της Αντιπυρικής Περιόδου, φροντίζει για την επάνδρωση των πυροσβεστικών και υδροφόρων οχημάτων του Δήμου και σε περιόδους αυξημένου κινδύνου πρόκλησης, πυρκαγιάς, τα διασπείρει σε περιοχές με αυξημένη επικινδυνότητα, προς άμεση επέμβαση όταν απαιτηθεί, πάντα υπό τις οδηγίες του Πυροσβεστικού Σώματος.» [Ιόλαος, σελ 38, 86]

6. Παρόλο που αναγνωρίζει προηγουμένως ότι κάποτε η περιοχή (το δασικό Δασαμάρι;) θα ενταχθεί στα διοικητικά όρια του Δήμου Ραφήνας, καταλήγει ότι «η αρμοδιότητα ΟΜΩΣ του χώρου ανήκει στην Περιφέρεια, το Δασαρχείο Πεντέλης». Η ευθύνη γίνεται μπαλάκι του πινγκ-πονγκ...

Τα ερωτήματα παραμένουν αμείλικτα:

Για ποιό λόγο ο δήμαρχος Ραφήνας θυμήθηκε φέτος να απλώσει ένα θολό καπνό πάνω από το Δασαμάρι;

Προμηνύεται καπνός πυρκαγιάς και θέλει να προκαταλάβει, ώστε να μην ξαναβρεθεί στο επίκεντρο μιας πυρκαγιάς στην περιοχή του; Σημειωτέον ότι η απόδοση ευθυνών για την πυρκαγιά σε Μάτι, Βουτζά, Κόκκινο Λιμανάκι και γύρω περιοχές δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

Ας μην προχωρήσουμε σε σενάρια... Εν τέλει, ποιος ωφελείται από τις δηλώσεις αποποίησης; Σίγουρα το έργο των εμπρηστών. Και όσοι επίδοξοι προσπαθούν να οικοπεδοποιήσουν άλλο ένα κομμάτι του Πεντελικού.

Συμπέρασμα: Οι φτηνοί και ανυπόστατοι ισχυρισμοί του δήμαρχου Ραφήνας καταδεικνύουν την ανευθυνότητά του. Οι απαντήσεις ή μάλλον οι μη-απαντήσεις όλης της ιεραρχίας της διοίκησης καταδεικνύουν την ανευθυνότητά τους. «Πέραν τούτου...» το δασικό Δασαμάρι παραμένει απροστάτευτο.

 

Επιστολή (πρώτη) προς φορείς Πολιτικής Προστασίας:

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 08 Απριλίου 2022 07:45

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Youtube Playlists

youtube logo new

Χρήσιμα

farmakia

HOSPITAL

youtube logo new

© 2021 Atticavoice All Rights Reserved.