" Οι ήττες μας δεν αποδεικνύουν
Τίποτα παραπάνω από το ότι
  Είμαστε λίγοι αυτοί που παλεύουν ενάντια στο Κακό
Και από τους θεατές περιμένουμε
Τουλάχιστον να ντρέπονται"
                                               Μπρεχτ

Επιστολή προς βουλευτή ΜέΡΑ25 σχετικά με κοινοβουλευτική ερώτηση για την πυροπροστασία Πικερμίου Κύριο

Οι συλλογικότητες Δασαμάρι S.O.S., ανεξάρτητη πρωτοβουλία πολιτών  και η  Κίνηση για την Προστασία και Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας έστειλαν την παρακάτω επιστολή στην βουλεύτρια του ΜέΡΑ 25 κα Μ. Απατζίδη με αφορμή την κατάθεση ερώτησης εκ μέρους της, ερώτησης προς τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης σχετικά με τα μέτρα πυροπροστασίας στο ορεινό Πικέρμι.

 

Κυρία Απατζίδη,

ενημερωθήκαμε από τοπικές ιστοσελίδες του δήμου Ραφήνας και Πικερμίου ότι καταθέσατε ερώτηση προς τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης σχετικά με τα μέτρα πυροπροστασίας στο ορεινό Πικέρμι. Στην ερώτησή σας αναφέρετε ως “απολύτως απαραίτητα” κάποια αιτήματα συλλόγων της περιοχής, όπως αντιπυρικές ζώνες, αποψιλώσεις ρεμάτων κ.λπ. Επειδή φαίνεται ότι δεν έχετε καλή πληροφόρηση από τους συλλόγους των οικοπεδούχων και συνεταιριστών με τους οποίους συνεργάζεστε, θα θέλαμε να σας γνωστοποιήσουμε τα ακόλουθα:

Εδώ και χρόνια η τοπική διοίκηση συνεπικουρούμενη από συλλόγους της περιοχής χρησιμοποιεί το πρόσχημα των αντιπυρικών ζωνών για να προχωρήσει σε εκχερσώσεις των εναπομεινασών δασικών εκτάσεων της περιοχής. Ως “σεληνιακά τοπία 50 μέτρων εντός του δάσους” περιγράφουν τις αντιπυρικές ζώνες... Μπορείτε να δείτε σχετικές τεκμηριωμένες καταγγελίες στις αναρτήσεις του ιστολογίου Δασαμάρι S.O.S.:

(α) Ζητούν ξεπατώματα δασών

(β) Επιστολή προς το δασαρχείο Πεντέλης σχετικά με παραβιάσεις της δασικής νομοθεσίας

Πριν μερικούς μήνες ο δήμαρχος της Ραφήνας δήλωσε ότι δεν αναλαμβάνει τις διοικητικές ευθύνες πολιτικής προστασίας της δασικής έκτασης Δασαμάρι, που βρίκεται ανάμεσα στους οικισμούς της Διώνης και του Ντραφίου. Αντί, λοιπόν, να φροντίσει ο Δήμος να επιτηρεί την περιοχή με τα πυροσβεστικά μέσα που διαθέτει, όπως οφείλει να κάνει με βάση το σχέδιο πυροπροστασίας «Ιόλαος», επιλέγει να αντιμετωπίσει  τον κίνδυνο δασικής πυρκαγιάς εκχερσώνοντας το δάσος με το πρόσχημα των αντιπυρικών ζωνών. Ως ενεργοί πολίτες που ενδιαφερόμαστε να προστατέψουμε το ταλαιπωρημένο φυσικό περιβάλλον της περιοχής, ενημερώσαμε τους αρμόδιους φορείς πολιτικής προστασίας, αλλά εις μάτην! Δείτε σχετικές καταγγελίες:

(γ) Τα πυροτεχνήματα προξενούν πυρκαγιές...

(δ) Η ανευθυνότητα των υπευθύνων υποθάλπει εμπρησμούς

(ε) 2η επιστολή συλλογικοτήτων προς γραφειοκράτες Πολιτικής Προστασίας

Επειδή το (ανατολικό) Πεντελικό βουνό έχει υποστεί σημαντική οικολογική καταστροφή 1) από τους συνεταιρισμούς, που πέτυχαν, από την εποχή της χούντας, να εντάξουν στο σχέδιο δασικές εκτάσεις μέχρι στις κορυφές του βουνού, 2) από επανειλημμένες μεγάλες πυρκαγιές που κατέκαψαν τα δάση στις ανατολικές πλαγιές, θεωρούμε επιτακτική ανάγκη να προστατευθεί πάση θυσία το εναπομείναν φυσικό περιβάλλον. Σημειώνουμε ότι δεν συμφωνούμε με τις συνήθεις αναφορές που αντιπαραθέτουν το φυσικό περιβάλλον με τον άνθρωπο. Το δίλημμα, συνήθως της διοίκησης, “προστατεύω πρώτα τον άνθρωπο και τις κατασκευές του και ύστερα την φύση” είναι προσχηματικό. Ο άνθρωπος αποτελεί μέρος του φυσικού περιβάλλοντος. Η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος συνεπάγεται επομένως την προστασία του ανθρώπου και των κατασκευών του. Δυστυχώς, το αντίστροφο δεν ισχύει όπως, τραγικά, έχει αποδειχθεί.

Όσο αφορά τα διάφορα αιτήματα και ιδέες, ως γνωστό, το φυσικό περιβάλλον αποτελεί κοινό αγαθό, πολύτιμο για τη ζωή όλων, και δεν προορίζεται να εξυπηρετεί όσους έχουν το προνόμιο να κατοικούν σε περιοχές που γειτνιάζουν με αυτό —οι οποίοι συχνά λόγω απουσίας πολιτικών πρόληψης, εκλαμβάνουν ρέματα και δάση ως πηγές απειλής και συνομολογούν στην καταστροφή τους. Το ζητούμενο είναι στρατηγική προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και όχι άλλες τακτικές ανθρωπογενών καταστροφών του.

Κατόπιν τούτων, θα σας παρακαλούσαμε να ενδιαφερθείτε πρωτίστως για το φυσικό περιβάλλον της περιοχής και να φροντίσετε να επιλυθούν τα ανοιχτά προβλήματα πολιτικής προστασίας.

Είμαστε στη διάθεσή σας για περαιτέρω διευκρινήσεις.

- Δασαμάρι S.O.S., ανεξάρτητη πρωτοβουλία πολιτών
- Κίνηση για την Προστασία και Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 30 Σεπτεμβρίου 2021 12:15

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Χρήσιμα

farmakia

HOSPITAL

© 2021 Atticavoice All Rights Reserved.