" Οι ήττες μας δεν αποδεικνύουν
Τίποτα παραπάνω από το ότι
  Είμαστε λίγοι αυτοί που παλεύουν ενάντια στο Κακό
Και από τους θεατές περιμένουμε
Τουλάχιστον να ντρέπονται"
                                               Μπρεχτ

Η ματωμένη Πέμπτη του Αυγούστου Κύριο

 

Πέμπτη 17 Αυγούστου 1944 Γερμανοί ναζί και οι Έλληνες συνεργάτες τους με κουκούλες, ξεκίνησαν για μία σφαγή. Ένα μακελειό με ομαδικές εκτελέσεις, εμπρησμούς και λεηλασίες σπιτιών.

Οι ναζί έφυγαν μετά από 2 μήνες, τον Οκτώβριο του 1944. Οι υψηλόβαθμοι και κάποιοι μικρομεσαίοι αξιωματικοί τους δικάστηκαν και καταδικάστηκαν. Μερικοί τη γλίτωσαν με τη διαμεσολάβηση ενός συστήματος που τους χρειαζόταν. Σε πολλές πρώην κατεχόμενες χώρες οι συνεργάτες των ναζί δικάστηκαν και καταδικάστηκαν. Άλλοι με κανονικές και άλλοι με συνοπτικές διαδικασίες. Η μόνη χώρα που -με προσχηματικές δίκες παρωδία- όχι μόνο δεν δίκασε και δεν καταδίκασε ποτέ τους συνεργάτες των ναζί, ήταν η Ελλάδα. Ίσως γιατί τους χρειαζόταν πιο πολύ απ’ ότι τους χρειάζονταν οι κατακτητές στην Κατοχή. Άλλωστε τους χρησιμοποίησε για να φτιάξει το παρακράτος, το τόσο απαραίτητο για το επερχόμενο εθνικό κράτος.

Η τότε Κοκκινιά και η εγγύς περιοχή κουβαλούν μνήμες που στις μέρες μας, όταν φάνηκε πως ξεθώριαζαν, άρχισαν να αιμορραγούν και πάλι. Εκεί που πάτησαν οι μπότες του Γ΄ Ράιχ στις 17/8/1944, πάτησαν τα βήματα του Ρουπακιά, του Λαγού και των άλλων σύγχρονων συνεργατών και ομοϊδεατών των ναζί της Χ.Α. Στην Νίκαια ήταν που τράβηξε το μαχαίρι  ο χρυσαυγίτης Ρουπακιάς, κατ’ εντολή του επιτελείου των ναζί και πάλι, από σχεδόν 70 χρόνια.

Το μπλόκο της Κοκκινιάς είναι ένα από τα μνημεία θηριωδίας των ναζί, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί το κορυφαίο μνημείο θηριωδίας, των δωσίλογων συνεργατών τους.

 

Παρακολουθήστε το ιστορικό ντοκιμαντέρ του Διονύση  Γρηγοράτου, που περιγράφει το Μπλόκο της Κοκκινιάς, τον Αύγουστο του 1944. Μέσα από μαρτυρίες επιζώντων και συγγενών των θυμάτων, φωτογραφίες κ πλάνα, ζωντανεύει η ατμό- σφαιρα της κατεχόμενης Αθήνας και των ημερών πριν και μετά το Μπλόκο, ενώ περιγράφεται παραστατικά και άμεσα η τραγική εκείνη ημέρα.


Αφηγήσεις και προσωπικές παρουσίες από τους αυτόπτες μάρτυρες και πρωταγωνιστές στα γε- γονότα:
Δημήτρη Διαμαντίδη, Πέτρο Κάπη, Αλεξάνδρα Κάπη, Μήτσο Καραπιπέρη, Αρετή Κρεμμύδα, Κώ- στα Κρεμμύδα, Σωτήρη Κύβελο, Αντώνη Κωνσταντίνου, Δημήτρη Λιάτσο, Τασία Μεταξά, Μιχάλη Νικολινάκο, Θόδωρο Ξηροτάγαρο, Γιάννη Παπαδόπουλο, Λευτέρη Παπάναγλου, Χρυσόστομο Πανάρα, Αλέκο Σαριδάκη, Δημήτρη Χάρο, Στρατή Τζαβούρη, Μαρία Χατζηαγγέλογλου, Μάριο Χατζηθεοδοσίου

Λαμβάνουν μέρος οι ηθοποιοί:

Κατερίνα Καραγιάννη
και τα μέλη της Θεατρικής Ομάδας Νίκαιας
Θόδωρος Πανάγος
Κώστας Παπαγιαννάκης
Διονύσης Γρηγοράτος

 

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου 2021 17:31

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Χρήσιμα

farmakia

HOSPITAL

© 2021 Atticavoice All Rights Reserved.