" Οι ήττες μας δεν αποδεικνύουν
Τίποτα παραπάνω από το ότι
319205339 712219783586309 2265634222543469205 n  Είμαστε λίγοι αυτοί που παλεύουν ενάντια στο Κακό
Και από τους θεατές περιμένουμε
Τουλάχιστον να ντρέπονται"
                                               Μπρεχτ

"Ο άνθρωπος αν νομίζει ότι ελέγχει τη Φύση ... έχει ψευδαισθήσεις"

Η Ιθάκη, πριν από λίγες ημέρες, χτυπήθηκε πολύ σκληρά από το σαρωτικό χτύπημα του Ιανού. Τρομερές εικόνες από την ανυπέρβλητη δύναμη της Φύσης έφτασαν στις οθόνες όλων μας. Λάβαμε από την Ιθάκη το παρακάτω γράμμα και το δημοσιεύουμε. Εμείς δεν θα πούμε τίποτα παραπάνω, παρά μόνο πως κάθε Αρχή δεν κρίνεται μόνο από το πώς δρα μετά την καταστροφή - κάτι που σαφώς αξιολογείται - αλλά και από το τι προετοιμασίες είχε κάνει προκειμένου να απαλύνει τα χτυπήματα που θα δεχόταν. Ας διαβάσουμε όμως το γράμμα

 Μια εβδομάδα σχεδόν μετά το σαρωτικό πέρασμα του κυκλώνα «Ιανού» και η Ιθάκη καθώς και τα υπόλοιπα νησιά του νοτίου Ιονίου (κυρίως Κεφαλονιά και Ζάκυνθος), μετρούν τις πληγές τους. Η 18η Σεπτεμβρίου σίγουρα θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη των κατοίκων. Τις πρόσφατες αυτές εικόνες της Αποκάλυψης της δύναμης της Φύσης, τις παρομοιάζουν με την αίσθηση που άφησε ο σεισμός του 1953 στην Ιθάκη, σε αυτούς που τον έζησαν όντες τότε παιδιά..

Κανένας κάτοικος, παρά τις προειδοποιήσεις, δεν φανταζόταν ότι οι βροχοπτώσεις της προηγούμενης μέρας θα κατέληγαν στη θεομηνία που θα μετέτρεπε το σκηνικό σε εικόνες βιβλικής καταστροφής. Εικόνες που παρέπεμπαν σε αμερικάνικη ταινία με θέμα ακραίες φυσικές καταστάσεις… Η αγωνία για την ασφάλεια των δικών μας και μη ανθρώπων, μετά το δέος, ήταν το κυρίαρχο συναίσθημα.

Η Ιθάκη λόγω της γεωμορφολογίας της, καθώς και κάποια χωριά της Κεφαλονιάς (Άσσος, Αγ. Ευφημία, Φισκάρδο) επλήγησαν σφόδρα. Οι δαντελένιες ακτές της αφημένες στα νύχια του Ιανού, μετατράπηκαν σε άμορφη μάζα από λασπόνερα και σωρό από πέτρες. Το νησί έμεινε χωρίς ρεύμα για 5 μέρες (επανερχόταν τμηματικά) και κάποια χωριά χωρίς νερό με ό,τι αυτό συνεπάγεται…Πολλά σπίτια υπέστησαν ζημιές στις κεραμοσκεπές με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν. Ο ανελέητος αυτός επισκέπτης πέρασε και άφησε καταστροφές σε επαγγελματίες, κυρίως στα χωριά της Βορείου Ιθάκης, Φρίκες (πασίγνωστο ψαροχώρι συνυφασμένο με τις καλοκαιρινές διακοπές) και Κιόνι (μοναδικά γραφικό τουριστικό χωριό). Ολική σχεδόν είναι και η καταστροφή στο τμήμα του επαρχιακού οδικού δικτύου που συνδέει αποκλειστικά τη βόρειο με τη νότιο Ιθάκη. Δρόμοι κατεστραμμένοι, σκάφη επαγγελματικά και μη βυθισμένα ή ξεβρασμένα στη στεριά συμπληρώνουν την εικόνα της διάλυσης.

Σίγουρα η ανθρώπινη ζωή μετράει πάνω απ’ όλες τις υλικές καταστροφές και αυτό είναι που κρατάμε όλοι αλλά δε μπορούμε να παραγνωρίσουμε τις δυσχέρειες με τις οποίες ήρθαν αντιμέτωποι οι κάτοικοι στερούμενοι αυτονόητες παροχές, επικοινωνία ακόμη και…φαγητό. Όπως και δε μπορούμε να παραβλέψουμε κάτι που τονίζουν οι κάτοικοι του νησιού αυτή την περίοδο: την αδιάλειπτη παρουσία της Δημοτικής Αρχής, τη διάθεση για αλληλοβοήθεια και προσφορά και τον όχι πρωτοφανή για το νησί μας εθελοντισμό. Οι τοπικές αρχές κλήθηκαν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και απέδειξαν τις ικανότητές τους. Όσοι βέβαια δε το έκαναν επαρκώς ή δε το κάνουν στο μέλλον αναπόφευκτα θα έρθουν αντιμέτωποι με τις συνέπειες.

 

ithaki235

"O άνθρωπος είναι η απάντηση ... όποια κι αν είναι η ερώτηση" ... Andre Breton

 

Το ίδιο δυστυχώς δε θα μαρτυρήσουν οι κάτοικοι σχετικά με την ετοιμότητα της Περιφερειακής αρχής. Η αδιαφορία της Περιφέρειας ( κατά γενική ομολογία )υπήρξε πασιφανής. Ένα νησί σαν την Ιθάκη ήταν προετοιμασμένο να αντιμετωπίσει τη δύσκολη συνθήκη για την οποία είχε προειδοποιηθεί (και δεν αναφερόμαστε φυσικά στο αν κάτοικοι ή ιδιοκτήτες επιχειρήσεων ή σκαφών «φρόντισαν» να προφυλάξουν τις περιουσίες τους…);

Εφόσον υπήρχε η καιρική πρόβλεψη, γιατί δεν παρασχέθηκαν γεννήτριες ώστε να μη μείνει τόσες μέρες το νησί σε τέτοια κατάσταση (ακούσαμε ότι τα μαγαζιά προκειμένου να περισώσουν τα αποθέματά τους «μοιράζονταν» ήδη υπάρχουσες γεννήτριες–αλλά η καλή διάθεση δεν πρέπει να παραμερίζει την ευθύνη).

Γιατί δεν ήταν ήδη σε επιφυλακή συνεργεία της ΔΕΗ για την γρηγορότερη και πιο αποτελεσματική αποκατάσταση των βλαβών;

Η Πολιτική Προστασία πόσο καλά ήταν οργανωμένη για τις άμεσες εκτιμήσεις και αποκαταστάσεις των ζημιών;

Η επίσκεψη του Υφ. Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιά και οι δεσμεύσεις του για την αποκατάσταση, την ταχεία αποζημίωση φυσικών προσώπων και επαγγελματιών του νησιού σε περιοχές που ισοπεδώθηκαν και η υλοποίηση μάλιστα όλων αυτών με αποφυγή χρονοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών…έδωσαν ανακούφιση και πνοή αισιοδοξίας στους κατοίκους.

Ας ελπίσουμε ότι ο «λαός της Ιθάκης» δε θα γνωρίσει «νέο ομηρικό έπος και οι αισιόδοξες υποσχέσεις δε θα κάνουν το χρονοβόρο και περιπετειώδες ταξίδι του Οδυσσέα μέχρι να φτάσουν στον προορισμό τους ...

 

της  Κ.Κ

 

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 30 Σεπτεμβρίου 2021 07:36

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Youtube Playlists

youtube logo new

Χρήσιμα

farmakia

HOSPITAL

youtube logo new

© 2022 Atticavoice All Rights Reserved.