" Οι ήττες μας δεν αποδεικνύουν
Τίποτα παραπάνω από το ότι
  Είμαστε λίγοι αυτοί που παλεύουν ενάντια στο Κακό
Και από τους θεατές περιμένουμε
Τουλάχιστον να ντρέπονται"
                                               Μπρεχτ

Ο Τρόμος του Κράτους Κύριο

Ο Νίκος Κοτσελόπουλος

 

Ο δικηγόρος Νίκος Κοτσελόπουλος είναι ένας από τους 79 συλληφθέντες κατά την εισβολή της αστυνομίας στα Προσφυγικά της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Λόγω της δικηγορικής του ιδιότητας, απελευθερώθηκε για να δικαστεί ξεχωριστά με ειδική διαδικασία.

Την επόμενη ημέρα, ο Νίκος Κοτσελόπουλος βρέθηκε έξω από τα δικαστήρια της Ευελπίδων για συμπαράσταση στους υπόλοιπους συλληφθέντες. Εκεί, μαζί με άλλους αλληλέγγυους, κυνηγήθηκε και χτυπήθηκε από τα ΜΑΤ. «Με χτύπησαν κατευθείαν στο κεφάλι, στα πλευρά και σε άλλα σημεία. Είχαν χτυπήσει κι άλλους. Διάφοροι φίλοι μου με περιέθαλψαν και μετά ήρθε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ» αναφέρει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα των Συντακτών.

Για την τρομοκρατική συμπεριφορά των ΜΑΤ έξω από τα δικαστήρια της Ευελπίδων αλλά και μέσα στο ίδιο το κτήριο, μιλούν πολλοί παρόντες. Το κλίμα της τρομοκρατίας που μεταφέρουν οι παρόντες μάρτυρες είναι τέτοιο που προκαλεί το εύλογο ερώτημα μήπως και οι ίδιοι οι δικαστές λειτουργούν κάτω από το κράτους του φόβου που προκαλούν οι έξαλλοι και εξαγριωμένοι ένστολοι.

Ακολουθεί η μαρτυρία του χτυπημένου δικηγόρου, αλλά και μαρτυρίες δύο συλληφθεισών, οι οποίες περιγράφουν τις «ανθρωποφαγικές και αθέατες» συμπεριφορές της αστυνομίας ακόμη και σε βάρος ευάλωτων ατόμων, όπως πρόσφυγες με προβλήματα υγείας και εγκύους. ( Εδώ, μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο από την Εφημερίδα των Συντακτών )

 

Ο κ. Νίκος Κοτσελόπουλος βρισκόταν, την Τρίτη, στα Προσφυγικά ως αλληλέγγυος, σε κάλεσμα με σκοπό να αποτραπεί ο κίνδυνος της αστυνομικής εκκένωσης της αυτοδιαχειριζόμενης κοινότητας όπου ζουν πρόσφυγες από αφρικανικές χώρες, Κούρδοι, Τούρκοι κ.ά.

«Βρισκόμασταν, στο κτίριο 6, περίπου 40 άτομα, για να συζητήσουμε και, μόλις πέρασαν 5 λεπτά, είδαμε ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις της ΕΚΑΜ και άλλων μονάδων. Κάποιοι επέλεξαν να αμυνθούν σε αυτή την αστυνομική επέμβαση και μεσολάβησαν μερικά λεπτά όπου έγινε χαμός. Αφού ολοκληρώθηκε η αστυνομική έφοδος και ανέβηκαν πάνω, μας φώναζαν να μείνουμε ακίνητοι και να πέσουμε κάτω, αν και δεν είχαμε όπλα ή οτιδήποτε άλλο», μας περιγράφει.

Αμέσως ο δικηγόρος και ο φωτορεπόρτερ Νίκος Πηλός έδωσαν τα στοιχεία τους και γνωστοποίησαν την ιδιότητά τους, αλλά κρατήθηκαν για ώρες, όπως όλοι οι υπόλοιποι, μέχρι να μάθουν για τη μετατροπή των προσαγωγών σε συλλήψεις. Διανυκτέρευσαν στη ΓΑΔΑ το βράδυ, για να μεταφερθούν το πρωί στη σήμανση και έπειτα στα δικαστήρια της Ευελπίδων.

Τελικά, ο κ. Κοτσελόπουλος απελευθερώθηκε, γιατί πρέπει να δικαστεί με ειδική διαδικασία, λόγω της ιδιότητάς του. Παρέμεινε όμως έξω από τη δικαστική αίθουσα, όπου οι αστυνομικές δυνάμεις συμπεριφέρονταν προκλητικά στον συγκεντρωμένο κόσμο, ακόμα και μετά τη διαμαρτυρία για τη στάση της αστυνομίας, που έφτασε μέχρι και στη δικαστική έδρα, δημιουργώντας νέα επεισόδια. «Με χτύπησαν κατευθείαν στο κεφάλι, στα πλευρά και σε άλλα σημεία. Είχαν χτυπήσει κι άλλους. Διάφοροι φίλοι μου με περιέθαλψαν και μετά ήρθε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ», αναφέρει για την επίθεση των ΜΑΤ.

Ιδιαίτερη εντύπωση του προξενεί ότι, παρά τη συμμετοχή του σε αρκετές κινητοποιήσεις επί δεκαετίες, δεν έχει δεχθεί ξανά τέτοιου είδους επίθεση και αντιμετώπιση, θεωρώντας ότι δεν είναι άσχετη με τα γεγονότα στο σπίτι της Ιωάννας Κολοβού στου Ζωγράφου, με την κυβέρνηση να θέλει να δείξει πάλι μια εικόνα «νόμου και τάξης».

Χθες το απόγευμα, συναντήσαμε στο αυτοδιαχειριζόμενο καφέ της κατειλημμένης κοινότητας ακόμη δύο συλληφθείσες, που μίλησαν στην «Εφ.Συν.», υπό τον όρο της ανωνυμίας τους. Όπως τονίζουν, τα όσα έγιναν την Τρίτη στα Προσφυγικά, όπου ουσιαστικά απαγορεύθηκε η παρουσία των φωτορεπόρτερ, δείχνουν τις «ανθρωποφαγικές και αθέατες» συμπεριφορές της αστυνομίας εις βάρος ευάλωτων ατόμων, όπως πρόσφυγες με προβλήματα υγείας και εγκύους, που συνεχίστηκαν και κατά τη σχεδόν 24ωρη κράτησή τους, αλλά και στα δικαστήρια της Ευελπίδων.

Πέρα από το ότι έμειναν 12 ώρες χωρίς φαγητό, με ελάχιστο νερό και δυσκολία πρόσβασης στην τουαλέτα, αντιμετώπισαν ένα παιχνίδι νεύρων, ειρωνείες, τραμπουκισμούς, μεγάλη δυσκολία να επικοινωνήσουν ακόμα και με τις οικογένειές τους και μια σκόπιμη απροθυμία στη διεκπεραίωση της όλης διαδικασίας, ώστε να μάθουν τουλάχιστον ποιες κατηγορίες αντιμετώπιζαν.

Μεταξύ των όσων καταγγέλλουν, είναι επίσης οι ρατσιστικές συμπεριφορές εις βάρος προσφύγων-μεταναστών, όπως και το ότι αστυνομικός της ΟΠΚΕ έφτυσε (!) συλληφθέντα! «Αυτό που μας έμεινε είναι η αλληλεγγύη που δεχθήκαμε από αρκετό κόσμο, όπως και το ότι ζήσαμε ξανά τον τρόμο με νέα επίθεση, βγαίνοντας από το δικαστήριο», καταλήγουν.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2022 12:53

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Youtube Playlists

youtube logo new

Χρήσιμα

farmakia

HOSPITAL

youtube logo new

© 2021 Atticavoice All Rights Reserved.