Φεβρουαρίου 22, 2024
" Οι ήττες μας δεν αποδεικνύουν
Τίποτα παραπάνω από το ότι
319205339 712219783586309 2265634222543469205 n  Είμαστε λίγοι αυτοί που παλεύουν ενάντια στο Κακό
Και από τους θεατές περιμένουμε
Τουλάχιστον να ντρέπονται"
                                               Μπρεχτ

Κατάληψη Ευαγγελισμού: Η ιστορία μιας κατάληψης και μιας ανακατάληψης Κύριο

Στις 30/9, ένας από τους πιο γνωστούς αυτοδιαχειριζόμενους χώρους, η κατάληψη του Ευαγγελισμού στο Ηράκλειο της Κρήτης, δέχτηκε επίθεση από τις αστυνομικές δυνάμεις και εκκενώθηκε

Ο χώρος αυτός λειτουργεί εδώ και 21 χρόνια. Πρόκειται για ένα κτίριο 3 ορόφων που βρίσκεται στην οδό Θεοτοκοπούλου 18 και είναι ιδιοκτησία της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Χτίστηκε το 1906 και στέγασε αρχικά τη Γαλλική Σχολή Καλογραιών. Στην Κατοχή μετατράπηκε σε Στρατιωτικό Γερμανικό Νοσοκομείο, ενώ μετά την απελευθέρωση και έως το 1985 λειτούργησε ως ιδιωτική κλινική με το όνομα «Ευαγγελισμός». Από τότε και μέχρι το 2002, όταν ξεκίνησε η κατάληψη, το κτίριο είχε εγκαταλειφθεί και ρήμαζε.

Με την κατάληψη έγιναν εργασίες αναστήλωσης και εξωραϊσμού οι οποίες κυριολεκτικά το έσωσαν από την κατάρρευση. Στο χώρο της κατάληψης λειτουργούν μεταξύ άλλων αναρχικές και αντιεξουσιαστικές πολιτικές ομάδες, ομάδες αντιπληροφόρησης, αντιφασιστικές συνελεύσεις, εργατικά σχήματα, φεμινιστικές συλλογικότητες, συνελεύσεις ενάντια στον μιλιταρισμό και τον πόλεμο, συνελεύσεις αλληλεγγύης στους πολιτικούς κρατουμένους, κολεκτίβες εργασίας, βιβλιοθήκη και χώρος διανομής βιβλίων, γυμναστήριο, στούντιο μουσικής και άλλοι χώροι μελέτης και δραστηριοτήτων.

Είναι χαρακτηριστικό πως μια βδομάδα πριν από την αστυνομική επιχέιρηση εκκένωση του χώρου, μια ομάδα από την κατάληψη του Ευαγγελισμού είχε ξεκινήσει από το Ηράκλειο της Κρήτης με προορισμό την χτυπημένη από τη ν πλημμύρα για την Καρδίτσα με σκοπό την παροχή βοήθειας κάθε είδους. Με ομάδες βοήθειας στους καθαρισμούς, με συλλογικά μαγειρέματα και διανομή, με συλλογή και διανομή ειδών πρώτης ανάγκης.

Ενώ λοιπόν η ομάδα από την κατάληψη του Ευαγγελισμού βρισκόταν στη Θεσσαλία βοηθώντας τους χτυπημένους από τον καιρό και την ανυπαρξία της κυβέρνησης, το επιτελικό κράτος του Μητσοτάκη επέλεξε να κάνει τη μόνη δουλειά που ξέρει να κάνει καλά. Αυτή της καταστολής

Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης ένας από τους ανθρώπους που βρίσκονταν μέσα στο κτίριο κατέφυγε στην ταράτσα και λόγω του κυνηγητού από την αστυνομία βρέθηκε στο κενό από ύψος περίπου 12 μέτρων. Αν και αρχικά μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, εντούτοις οι αστυνομικοί τον πήραν με σπασμένα κάτω άκρα στην Αστυνομική Διεύθυνση Ηρακλείου όπου συνεχίστηκε η διαδικασία της ανάκρισης παρά τους αφόρητους πόνους και τις διαμαρτυρίες του.

 

katalipsievaggelismou06

 

Μια μαρτυρία για τη βάρβαρη και δολοφονική επιχείρηση εκκένωσης του Ευαγγελισμού από τα ΕΚΑΜ έχουμε από αυτόπτη μάρτυρα και συλληφθέντα κατά την επιχείρηση, Οτάσσιο Θεοφίλου , υποψήφιο διδάκτορα

 

"Καλημέρα σε όλες και όλους. Είμαι ένας από τους έντεκα που συνελήφθησαν κατά την διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης στην κατάληψη Ευαγγελισμού τα ξημερώματα του Σαββάτου 30/09. Η πτώση του Α., νεαρού μεταπτυχιακού στο ΠΚ έγινε μπροστά στα μάτια μου. Εκείνη την στιγμή ένοπλος αστυνομικός της ΕΚΑΜ πίεζε με το γόνατο του την πλάτη μου εμποδίζοντας με να αναπνεύσω, ενώ ήδη φορούσα πισθάγκωνα χειροπέδες. Ο νεαρός που έπεσε είχε δεχθεί ήδη ξυλοδαρμό από τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας καθώς τον έσερναν από τα μαλλιά στη μισή ταράτσα μέχρι να του φορέσουν χειροπέδες. Κόσμος από τα γειτονικά μπαλκόνια είχε αρχίσει να διαμαρτύρεται και εκείνη την στιγμή ο Α. βρέθηκε στο χείλος της ταράτσας του κτηρίου και στην συνέχεια σε δευτερόλεπτα στο κενό. Την ίδια στιγμή τα ΕΚΑΜ παρότι ήμουν χειροπεδημένος και μπρούμυτα με κλωτσούσαν στο κεφάλι φωνάζοντας μου στο αυτί ̈βούλωσε το γιατί και εσύ θα βρεθείς στο νεκροτομείο ̈. Αυτό το τρομακτικό γεγονός, η πτώση ενός ανθρώπου από τα δώδεκα μέτρα ύψος ενώ φορούσε πισθάγκωνα χειροπέδες, καθαρά από τύχη δεν οδήγησε στον θάνατο.

Αυτή την στιγμή ο Α. Βρίσκεται νοσηλευόμενος στο ΠΑΓΝΗ καθώς είναι με σπασμένα τα πόδια του και έχει ρωγμώδη κατάγματα στην σπονδυλική του στήλη. Από θαύμα ζει και δεν έμεινε παράλυτος. Το βασανιστήριο του όμως συνεχίστηκε καθώς είχε την ατυχία να πέσει σε βάρδια γιατρού από το Βενιζέλειο που προσπάθησε να κουκουλώσει την υπόθεση, ξαναστέλνοντας τον πίσω στην Αστυνομική διεύθυνση. Εκεί για περίπου δέκα ώρες βρίσκονταν ακινητοποιημένος σε αμαξίδιο καθώς η υποδιευθύντρια της υπηρεσίας ισχυριζόταν ότι είναι καλυμμένη από το εξιτήριο του Βενιζελείου και η μόνη της υποχρέωση είναι να του δίνει κανένα ντεπόν. Μετά από πολύ έντονες διαμαρτυρίες, δεκατρείς ώρες αργότερα τον παρέλαβε το ΕΚΑΒ και τον εισήγαγε στο ΠΑΓΝΗ όπου με τις πρόσθετες εξετάσεις έγινε γνωστό το πλήρες εύρος των τραυματισμών.

Θα ήθελα να επίσης να επισημάνω κάτι ανατριχιαστικό. Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Κοντάκης αντιδεοντολογικά επισκέφτηκε χθες τον πολυτραυματία Α. για να του ανακοινώσει ότι θα είναι ο θεράπων ιατρός του και ότι αυτός δεν κάνει διακρίσεις με τους ασθενείς.

Λένε ότι και ο Μένγκελε χαμογελούσε υπέροχα. Δεν είναι δυνατόν ο υπαίτιος του παραλίγο θανάτου του ασθενούς, να βρίσκεται ως θεράπων ιατρός πάνω από το προσκέφαλο του από θέση ισχύος καθώς η υπόθεση πολύ πιθανόν να προχωρήσει στα δικαστήρια. Επιβάλλεται οι ιατρικοί και φοιτητικοί σύλλογοι αλλά και τα όργανα του Πανεπιστημίου να πάρουν θέση. Για του λόγου το αληθές, υπήρξε και δημοσίευμα στο cretalive για το γεγονός το οποίο κατέβηκε στα γρήγορα όταν κατάλαβαν τι ανοησία έχουν κάνει. Να συμπληρώσω ότι για το πρώτο συμβάν με το εξιτήριο στο Βενιζέλειο έχει γίνει ήδη παρέμβαση της ΟΕΝΓΕ και ψάχνουν να βρουν τι έγινε, ίσως τα αρμόδια όργανα να πρέπει να ασχοληθούν και με την συμπεριφορά του κ. Κοντάκη.

Θέλω να ενημερώσω ότι εγώ και οι άλλοι δέκα, έχουμε αφεθεί ελεύθεροι με προφορική εντολή εισαγγελέα. Μαζί με εμένα είναι συλληφθείς ακόμα ένας υποψήφιος διδάκτορας, ο οποίος όμως δεν δύναται αυτή τη στιγμή να τρέξει την υπόθεση. Εκτιμώ ότι υπάρχει λόγος. Το πλήρες κατηγορητήριο θα μας ανακοινωθεί μόλις απολογηθούμε στον ανακριτή μέσα στην εβδομάδα. Κλείνοντας αυτό το κείμενο, θα ήθελα να συμπληρώσω ότι χθες στην διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης στο στέκι του αθλητικού σωματείου Τηγανήτη, προσήχθην ενώ περπατούσα στο δρόμο από την ασφάλεια ηρακλείου καθώς όπως μου είπαν “με γνωρίζουν”.

Προς έκπληξη μου στην Ασφάλεια, συνάντησα άλλες δύο υποψήφιες διδακτόρισσες οι οποίες είχαν επίσης προσαχθεί. Αν αυτό δεν μας προβληματίζει, δεν ξέρω τι άλλο να πω.

Το πανεπιστήμιο είμαστε εμείς και όχι η ΟΠΠΙ ή οι διάφοροι κυβερνητικοί εγκάθετοι σε συγκλητικούς θώκους. Την ευθύνη για ότι έχει συμβεί αλλά και για ότι θα συμβεί την φέρει πλήρως ο Πρύτανης κ. Κοντάκης και η Σύγκλητος με την ομόφωνη έγκριση της επιχείρησης στην συνεδρίαση της 20/07/23. Το ΣΕΕΕΗ σε συνεργασία με φοιτητικούς συλλόγους και άλλους φορείς πρέπει να πάρει ξεκάθαρη θέση για αυτά τα γεγονότα, καθώς ο φασισμός πρώτα έρχεται για τους άλλους και μετά για εμάς.

Γ. Σ. μέλος του ΣΕΕΕΗ Υποψ. Διδάκτορας ΗΜΜΥ στο ΕΛΜΕΠΑ"

 

Η βαρβαρότητα και η μανία με την οποία πραγματοποιήθηκε η εκκένωση επιβεβαιώθηκε σύντομα από τους ίδιους τους αστυνομικούς. Ένας από αυτούς, ο Γιώργος Μαρκογιαννάκης, επιβεβαιώνει αυτό που όσοι κυκλοφορούν στο δρόμο γνωρίζουν: πως οι ειδικές δυνάμεις (ΜΑΤ, ΟΠΚΕ, ΔΙΑΣ κλπ) είναι λούμπεν περιθωριακά στοιχεία, ακροδεξιάς ιδεολογίας, αποκρουστικής βαρβαρότητας και ασύλληπτης χυδαιότητας. Ο εν λόγω αστυνομικός φωτογραφήθηκε με υπερηφάνεια έξω από τη σφραγισμένη πόρτα του κτιρίου της κατάληψης του Ευαγγελισμού, μπροστά από όθια τοποθετημένες ασπίδες, ανάρτησε τη φωτογραφία και έγραψε:

«Η διμοιρία μου τα κατάφερε πετάξαμε μετά από 22 χρόνια τους άπλυτους από τον Ευαγγελισμό στο Ηράκλειο. Γαμώ τα σπίτια σας βρωμιάρηδες, η πόλη είναι δική μας. Καρκίνος στα σπίτια σας»

 

katalipsievaggelismou02

 

Ο συγκεκριμένος αστυνομικός, βέβαια, είχε φροντίσει να δώσει δείγματα της πολιτικής του συγκρότησης από παλαιότερες αναρτήσεις του στο fb

 

katalipsievaggelismou12

 

 

Η τελευταία ανάρτησή του όμως προκάλεσε κύμα αντιδράσεων, το οποίο τον οδήγησε σε νέα ανάρτηση για να δικαιολογηθεί, αναφέροντας ότι δεν έκανε αυτός την ανάρτηση , αλλά έπεσε θύμα χάκινγκ του προσωπικού του λογαριασμού. Κάτι σαν την αυτόματη εκπυρσοκρότηση των όπλων των αστυνομικών, δηλαδή. Τόσο πιστευτό. Φυσικά η Ελληνική Αστυνομία, όπως είθισται, ανακοίνωσε πως θα διεξαχθεί ΕΔΕ κλπ κλπ. Όλοι βέβαια γνωρίζουμε πώς θα εξελιχθεί και αυτή η ΕΔΕ

Παράλληλα με την εκκένωση του χώρου, ξεκίνησε ένα πλατύ κίνημα στήριξης της κατάληψης σε όλη την Ελλάδα

 

katalipsievaggelismou11

 

Μαζί με τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, διενεργήθηκαν και Ανοιχτές Συνελεύσεις. Μία από αυτές, πραγματοποιήθηκε στο στο Στέκι του Αυτοοργανωμένου Αθλητικού Σωματείου "Τηγανίτης" και δέχτηκε την απρόκλητη επίθεση της αστυνομίας

Από ανακοίνωση των συμμετεχόντων στην εκδήλωση διαβάζουμε:

"Αστυνομικές δυνάμεις κάθε είδους εγκλώβισαν 100 περίπου ανθρώπους στο Στέκι του Αυτοοργανωμένου Αθλητικού Σωματείου "Τηγανίτης" κατά τη διάρκεια συνέλευσης για τον αγώνα υπεράσπισης της Κατάληψης του Ευαγγελισμού που εκκενώθηκε από τα ΜΑΤ και τα ΕΚΑΜ το περασμένο Σάββατο. Επιχείρησαν να εισβάλουν στο χώρο με τα δακρυγόνα στα χέρια. Εν δυνάμει εγκληματίες και δολοφόνοι. Για να σταματήσουν μια συνέλευση!

Ναι, όπως το διαβάζετε: Για να σταματήσουν μια συνέλευση!!! Βάζουν στο στόχαστρο το δικαίωμα του συνέρχεσθαι. Το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση. Αδιανόητα πράγματα. Ξεκάθαρα σημάδια φασισμού.

Όμως εδώ, δεν περνάει ο φασισμός!

Ούτε τώρα, ούτε ποτέ!

Εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην περιοχή και σε συνδυασμό με την ανυποχώρητη στάση των εγκλωβισμένων που αρνούνταν επίμονα να παραδωθούν στις ορδές των τραμπούκων με τα κράνη, τα γκλομπ και τις ασπίδες, κατάφεραν και τους ανάγκασαν να υποχωρήσουν. Φύγανε τα ΜΑΤ με σκυμμένα τα κεφάλια. Ο κόσμος του αγώνα τους νίκησε!

Το κίνημα στην Κρήτη ξέρει να υπερασπίζεται τους ανθρώπους και τους χώρους του.

Η τρομοκρατία δεν μας σταματά!

Ας τρέμει ο φόβος. Δεν θα γίνει νόμος η σιωπή!

Κάτω τα ξερά σας από τους αγωνιστές!

Κάτω τα ξερά σας από τον Ευαγγελισμό!

Κάτω τα ξερά σας από τους τόπους μας και τις ζωές μας!

Ούτε βήμα πίσω!"

 

Ψήφισμα καταδίκης της αστυνομικής βίας εξέδωσαν οι Διδάσκοντες/Διδάσκουσες στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

«Τις ημέρες αυτές το κέντρο της πόλης του Ηρακλείου γνώρισε μια ασυνήθιστη συνθήκη έντασης. Η αιφνίδια έφοδος των αστυνομικών δυνάμεων στην κατάληψη “Ευαγγελισμού” τα ξημερώματα του Σαββάτου και ο σοβαρός τραυματισμός μεταπτυχιακού φοιτητή του Πανεπιστημίου Κρήτης που νοσηλεύεται στο ΠΑΓΝΗ με ρωγμώδη κατάγματα στην σπονδυλική στήληˑ η αναίτια περικύκλωση από μονάδες της Αστυνομίας του στεκιού του αυτοοργανωμένου, και γνωστού για τις αντιρατσιστικές του θέσεις, αθλητικού σωματείου “Τηγανίτης” το απόγευμα της Δευτέραςˑ οι αναίτιες προσαγωγές διαδηλωτών, ανάμεσα στις οποίες και τριών ακτιβιστών-τριών, υποψηφίων διδακτόρων- διδακτορισσώνˑ οι συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομικών με ρίψη δακρυγόνων και, τέλος, η παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων σε όλο το κέντρο της πόλης του Ηρακλείου, συνιστούν μια πρωτόγνωρη συνθήκη επιβολής του δόγματος της «μηδενικής ανοχής», που δεν ευθυγραμμίζεται με τις αρχές και τις αξίες ενός πανεπιστημίου, γνωστού για τις δημοκρατικές του ευαισθησίες.

Απέναντι στην αδυναμία του κρατικού μηχανισμού να διαχειριστεί μια σειρά από σημαντικά περιστατικά κοινωνικών κρίσεων (όπως το ναυάγιο της Πύλου με πάνω από 500 νεκρούς πρόσφυγες και μετανάστες, την οικολογική καταστροφή στο Δάσος της Δαδιάς, τις απώλειες ανθρώπων και την ανεπανόρθωτη καταστροφή των οικοσυστημάτων της Θεσσαλίας), η θεαματική επίδειξη της λογικής «νόμος και τάξη» στην πόλη του Ηρακλείου μας βρίσκει αντίθετους και αντίθετες.

Επιπλέον, σε αυτό το δυστοπικό περιβάλλον μας προβληματίζει έντονα τόσο η ανακοίνωση της Πρυτανικής Αρχής, η οποία προβάλλει εμφατικά την απόδοση του ιστορικού κτιρίου στο Πανεπιστήμιο ως ένα πάγιο αίτημα του Πανεπιστημίου και της πανεπιστημιακής κοινότητας, όσο και το αίτημα προς τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας να παρέμβουν χωρίς να υπάρχει σαφής, τεκμηριωμένος σχεδιασμός της αξιοποίησής του κτιρίου. Μας προβληματίζει παράλληλα και η βεβιασμένη επιλογή των αρμόδιων αρχών να προχωρήσουν σε αυτήν την συγκυρία στην υλοποίησή της επιχείρησης εκκένωσης του κτιρίου.

Πάγιο αίτημα της Πανεπιστημιακής κοινότητας ήταν και είναι η μέριμνα για την στήριξη των φοιτητών/ φοιτητριών, ερευνητών/ερευνητριών, έμπρακτη στήριξη στο ανθρώπινο δυναμικό και στην υπάρχουσα υποδομή, καθώς και η διαχείριση ευαίσθητων ζητημάτων που αφορούν τις ακαδημαϊκές λειτουργίες και την περιουσία του Πανεπιστημίου μέσα από διαδικασίες διαλόγου και συμπερίληψης. Η επίλυση των ζητημάτων που αφορούν την κοινότητά μας δεν επιτυγχάνεται με τρόπους που οδηγούν σε κατασταλτικές λογικές, καθώς αυτές προκαλούν αλυσιδωτές καταστάσεις έντασης στην κοινωνική καθημερινότητα της πόλης και στην πανεπιστημιακή ζωή.

Ζητούμε την άμεση απομάκρυνση των Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων που έχουν έρθει στην πόλη του Ηρακλείου για τη διαχείριση του περιστατικού και την ανάληψη δράσεων για την μείωση της έντασης τόσο στην πόλη όσο και στο εσωτερικό της ακαδημαϊκής κοινότητας. Ζητούμε την ενίσχυση του διαλόγου στις κοινότητες του Πανεπιστημίου και την αποφυγή ενεργειών που μπορούν να δυναμιτίσουν περαιτέρω το κλίμα, αλλά και να οδηγήσουν σε αυταρχικότερες ενέργειες.

 

Ανακοίνωση εξέδωσαν και οι νοσοκομειακοί γιατροί, κάνοντας λόγο για υπέρμετρη βία εκ μέρους της πολιτείας

«Τις τελευταίες ημέρες συνέβησαν δυο περιστατικά στην πόλη μας που τάραξαν την προεκλογική νιρβάνα της τοπικής κοινωνίας. Το ένα ήταν η διάλυση της κατάληψης του κτιρίου του «Ευαγγελισμού», που κρατούσε κοντά στα 20 χρόνια, και το άλλο ήταν η πολιορκία των γραφείων του αντιφασιστικού αθλητικού σωματείου «Τηγανίτης»

Όσον αφορά την διάλυση της κατάληψης του «Ευαγγελισμού», θα θέλαμε να καταδικάσουμε την άσκηση υπέρμετρης βίας εκ μέρους της πολιτείας, που οδήγησε στο σοβαρό τραυματισμό έναν νεαρό συμπολίτη μας, αφού δεν πιστεύουμε ότι ο σκοπός αγιάζει τα μέσα, πολλώ δε μάλλον όταν ο σκοπός δεν είναι ξεκάθαρος. Εκτιμούμε ότι σαν κοινωνία δεν αντέχουμε άλλο αίμα και άλλες απώλειες νέων ανθρώπων, που για τον ένα ή τον άλλο λόγο υπερασπίζονται αυτό που αντιλαμβάνονται σαν σωστό και δίκαιο.

Επίσης θα θέλαμε να ευχηθούμε, εάν και εφόσον τελικά το κτίριο περάσει στα χέρια του Πανεπιστημίου –και δεν γίνει κάτι ανάλογο με τη “Rosa Nera” αντίστοιχου κτιρίου στα Χανιά, όπου μετά από μια «επιχειρησιακή γυμναστική» της αστυνομίας σήμερα είναι και πάλι στα χέρια αυτοδιαχειριζόμενων ομάδων- να αναδειχθεί και να αξιοποιηθεί προς όφελος των φοιτητών και των πολιτών του Ηρακλείου και να μην γίνει πολυκατάστημα ή ξενοδοχειακή επιχείρηση με σκοπό την εξεύρεση πόρων για το Πανεπιστήμιο.

Σε σχέση με την πολιορκία των γραφείων του «Τηγανίτη» θεωρούμε την ενέργεια αυτή προσβλητική και για το δημοκρατικό αίσθημα και για το θυμικό του Κρητικού λαού. Θυμίζουμε ότι η ιστορία του Τηγανίτη ξεκινάει από τα μαύρα χρόνια της Γερμανικής κατοχής και έχει το όνομα ή παρανόμι, για την ακρίβεια, του λαϊκού ήρωα και αγωνιστή της αντίστασης Γιώργη Βρέντζου. Σε μνήμη της δράσης του, ιδρύθηκε και πήρε το όνομα του αυτό το αθλητικό σωματείο με παράλληλη πολύπλευρη κοινωνική και πολιτική δράση.

Να σημειωθεί ότι τα γραφεία του «Τηγανίτη» στεγάζονται απολύτως νόμιμα στο συγκεκριμένο χώρο και η επιχείρηση της αστυνομίας δεν έγινε για να προστατέψει την νομιμότητα αλλά αμφισβήτησε ευθέως την δυνατότητα ανθρώπων ή ομάδων να συσκέπτονται, να συζητούν και να συνδιαλέγονται ελεύθερα σε μια Ευρωπαϊκή δημοκρατική χώρα. Μας κάνει δε τρομερή εντύπωση η διαφορετική αντιμετώπιση της Ελληνικής αστυνομίας και των πολιτικών προϊσταμένων της, όταν πριν λίγες ημέρες επέτρεψε την πορεία 200 νεοναζί φασιστοειδών από την Κροατία να διασχίσουν ανεμπόδιστα όλη την επικράτεια για να αιματοκυλήσουν την Ν. Φιλαδέλφεια.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί του Ηρακλείου θα είμαστε δίπλα σε κάθε πολίτη και ομάδα αυτού του τόπου που με ειρηνικό τρόπο αγωνίζεται και διεκδικεί ένα καλύτερο αύριο για τον ίδιο, τα παιδιά του και τον διπλανό του»

 

Την ίδια στιγμή, σαν σκηνή από σουρεαλιστική ταινία, συνεργεία, με εντολή του πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης, αρχίζουν να σφραγίζουν τα παράθυρα του ισογείου και στήνουν σκαλωσιές για να συνεχίσουν το σφράγισμα και των παραθύρων των υπόλοιπων ορόφων. Η αρχαιολόγος Λιάνα Σταρίδα κάνει λόγο για αυθαίρετες και παράνομες ενέργειες και για καταστροφή ενός διατηρητέου μνημείου

«Το ότι ζούμε ένα θέατρο του παραλόγου το γνωρίζουμε πολύ καλά. Όπως γνωρίζουμε πολύ καλά ότι φτάνουμε και ξεπερνάμε τα όρια σουρρεαλιστικών καταστάσεων στην καθημερινή μας ζωή και σε όλα τα πεδία της.

Κάποτε όμως συμβαίνουν πράγματα που αδυνατείς να τα καταλάβεις, που αναρωτιέσαι αν για κάποιο μεταφυσικό λόγο τα βλέπεις όλα ανάποδα!

Ας ξεχάσουμε λοιπόν προς το παρόν το γεγονός της εκκένωσης του ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ και όσα γράφτηκαν και ειπώθηκαν σχετικά και ας εστιάσουμε μόνο στο κτήριο.

Το κτήριο, όπως πλέον γνωρίζουμε όλοι και όλες, έχει κηρυχθεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο και μνημείο αναφοράς για την πόλη του Ηρακλείου. Αυτό σημαίνει ότι απαγορεύεται, χωρίς τις απαραίτητες εγκρίσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες, κάθε εργασία που θα μπορούσε να προκαλέσει καταστροφή ή αλλοίωση στο μνημείο.

Το κτήριο εκκενώθηκε στις 5 ξημερώματα Σαββάτου στις 30 Σεπτεμβρίου μετά από επέμβαση ισχυρής αστυνομική δύναμης και έκτοτε τελούσε υπό περιφρούρηση από την αστυνομία.

Σήμερα, Πέμπτη 5/10/2023 συνέβη το αδιανόητο: Συνεργεία, με εντολή του πρύτανη του ΠΚ προχώρησαν σε σφράγισμα των παραθύρων του ισογείου με τσιμέντο και αύριο Παρασκευή θα στήσουν σκαλωσιές (που βρίσκονται ήδη εκεί) για να κτίσουν και τα παράθυρα του ορόφου καθώς και όλα τα ανοίγματα σε όλο το κτήριο!!!

Οι εργασίες, για τις οποίες δεν υπάρχει καμιά εγκριτική απόφαση γίνονται με την επίβλεψη και περιφρούρηση της αστυνομίας που έχει παραταχτεί έξω από τον ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ.

Συνιστούν καταστροφή διατηρητέου μνημείου και ενώ υπάρχουν σήματα διακοπής εργασιών από την πολεοδομία και την ΥΝΜΤΕΚ, συνεχίζονται κανονικά.

Υπό κανονικές συνθήκες, η αστυνομία οφείλει να σταματήσει άμεσα κάθε εργασία αντί να "προστατεύει".

Πέραν αυτών των εντελώς παράλογων καταστάσεων προκύπτουν και κάποια άλλα ζητήματα:

-Τι συνέβη και ξαφνικά ξύπνησε η πρυτανεία παραμονές των αυτοδιοικητικών εκλογών ενώ κοιμόταν του καλού καιρού 21 ολόκληρα χρόνια;

-Τι απέγιναν τα προσωπικά αντικείμενα των ανθρώπων που έμεναν μέσα στο κτήριο;

-Τι απέγιναν η δανειστική βιβλιοθήκη, το αναγνωστήριο, τα μηχανήματα και όλα όσα χρησιμοποιούσαν για τις πολιτιστικές και κοινωνικές δράσεις τους οι κάτοικοι του κτηρίου;

-Τι απέγιναν τα πράματα που είχαν συγκεντρωθεί για τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας;

Ηρακλειώτες και Ηρακλειώτισσες μπορείτε τώρα να κοιμάστε ήσυχοι. Η κατάληψη τέλειωσε. Οι "αλήτες" όπως λένε πολλοί, έφυγαν. Το κτήριο σώθηκε!

Καμαρώστε στις δυο σημερινές φωτογραφίες λοιπόν, το κομψοτέχνημα που δημιούργησαν οι εντολοδόχοι του Πανεπιστημίου Κρήτης»

 

katalipsievaggelismou01

 

Πέρασαν σχεδόν δύο μήνες από τότε. Από χθες, Παρασκευή 1/12, το κτίριο της οδού Θεοτοκοπούλου βρίσκεται ξανά στα χέρια της συλλογικότητας της κατάληψης Ευαγγελισμού. Τουλάχιστον 100 μέλη της κατάληψης, με μια επιχείρηση αιφνιδιασμού, κατάφεραν να σπάσουν τα τσιμεντωμένα παράθυρα και να ξαναμπούν στο κτίριο.

Σήμερα σε ανακοίνωση της συλλογικότητας της κατάληψης Ευαγγελισμού αναφέρεται:

«Σήμερα - 1/12/23 - ανακαταλάβαμε το κτήριο του Ευαγγελισμού, δίνοντας την τελική μας απάντηση σε σχέση με την καταστολή και την στρατιωτικοποίηση της γειτονιάς μας αλλά και του ευρύτερου κέντρου της πόλης.

Βρισκόμαστε εδώ, στο μέρος που δύο μήνες πριν παραλίγο να βρεθεί νεκρός από τα χέρια των ένστολων καθαρμάτων ο σύντροφος μας Α. όταν εισέβαλαν στο κτήριο πάνοπλες δυνάμεις της ΕΚΑΜ και της ΟΠΚΕ. Στο ίδιο σημείο, που εδώ και δύο μήνες κάθε λογής μπάτσοι παρενοχλούν περαστικούς και γειτόνισσες , φοβούμενοι μην και καθίσουν στα σκαλιά του κτηρίου. Στο ίδιο σημείο, που με εντολή της Συγκλήτου του ΠΚ, έγινε σφράγισμα του ιστορικού κτηρίου του Ευαγγελισμού και πρόκληση πλήθους καταστροφών από τους τόνους τσιμέντου που έριξαν. Όλα τα παραπάνω θεωρήθηκαν "παράπλευρες" απώλειες σύμφωνα με τον Πρύτανη, προκειμένου να επιστρέψει το κτήριο στον νόμιμο ιδιοκτήτη του, ταυτόχρονα βέβαια επιστρέφοντας και στην πρότερη του κατάσταση -δηλαδή ρημαγμένο και παρατημένο- και σίγουρα χιλιόμετρα μακριά από το να είναι ανοιχτό προς την κοινωνία.

Σήμερα -όλοι & όλες μαζί- επικυρώνουμε στην πράξη, αυτό που όλη η πόλη το ξέρει : Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ.

Τα τελευταία 21 χρόνια, η κατάληψη Ευαγγελισμού έχει χωρέσει τις επιθυμίες και τις ανάγκες εκατοντάδων ανθρώπων που έχουν περάσει από αυτή. Είναι το σπίτι μας, είναι σημείο συνάντησης, είναι σύμβολο αντίστασης και αγώνα για την πόλη του Ηρακλείου. Ο κόσμος του Ευαγγελισμού, ως κομμάτι του κινήματος και της τοπικής κοινωνίας, έχει δώσει μάχες για τα επίδικα της εποχής, έχει συμμετάσχει σε αγώνες και θα συνεχίσει να το κάνει. Παραμένουμε από την μεριά της ιστορίας, των καταπιεσμένων και των κατατρεγμένων, των εξεγερμένων και των αγωνιστριών. Ενάντια στην ανάθεση, στην εξατομίκευση, την μιζέρια και την απογοήτευση. Ενάντια στον ρατσισμό, τον φασισμό και την πατριαρχία. Ενάντια σε κράτος και κεφάλαιο.

Το Μεγάλο Σπίτι επέστρεψε

21 χρόνια ιστορίας δεν τα σβήνει μια εκκένωση, όπως και την φλόγα στα μάτια και τις καρδιές μας δεν την σβήνει η καταστολή-

Καλούμε κόσμο να στηρίξει την συγκέντρωση αλληλεγγύης αυτή την στιγμή στην Κατάληψη Ευαγγελισμού (Θεοτοκοπούλου 18, Ηράκλειο Κρήτης)

Αλληλεγγύη στον αγωνιζόμενο λαό της Παλαιστίνης

Δύναμη σε όλους-ες τους αντιφασίστ(ρι)ες που έδωσαν μάχη με φασίστες και μπάτσους την 1η Νοέμβρη. Αλληλεγγύη στην συντρόφισσα Β.

Η ίδια ιστορία για άλλη μια φορά - οι μπάτσοι πυροβόλησαν γιατί ήταν ρομά. Δεν ξεχνάμε τις κρατικές δολοφονίες των Νίκου Σ., Κώστα Φρ., Χρήστου Μ.

Καλή λευτεριά στην συντρόφισσα Πόλα Ρούπα και τον σύντροφο Κώστα Δημαλέξη που αποφυλακίστηκαν πρόσφατα.

Στέλνουμε σινιάλα αντίστασης σε όλες τις καταλήψεις ανά την Ελλάδα που έχουν δεχθεί ή απειλούνται με καταστολή

Η σκέψη μας με τον σύντροφο Α.

ΥΓ. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους γείτονες και στις γειτόνισσες που από εκείνη την μέρα μας έδειξαν την αλληλεγγύη τους, αλλά και όλα τα άτομα που σταθήκατε μαζί μας όλο αυτό το διάστημα και φέρνατε κάθε φορά την σημερινή μέρα ένα βήμα πιο κοντά

Η ανακατάληψη είναι μόνο η αρχή!

Κατάληψη Ευαγγελισμού»

 

Η συνέχεια αναμένεται άκρως ενδιαφέρουσα. Το δίδαγμα πάντως που έχουμε πάρει όλοι όσοι ασχολούμαστε με τις κινηματικές δράσεις είναι πως για να πετύχει κάποια, πρέπει να έχει τη στήριξη πολλών, ακόμη και μέσα στην υπόλοιπη φαινομενικά ουδέτερη κοινωνία. Και η κατάληψη Ευαγγελισμού φαίνεται πως την έχει

 

Πηγές

https://tvxs.gr/news/ellada/panepistimio-kritis-ekkenosi-eyaggelismoy-thyella-antidraseon-apo-foreis-gia-tin-astynomiki-aythairesia/

https://tvxs.gr/news/ellada/irakleio-kritis-entones-antidraseis-gia-anartisi-syndikalisti-astynomikoy-meta-apo-ekkenosi-katalipsis/

https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/408047_oi-iereis-tis-nomimotitas-paranomoyn-asystolos

https://luben.tv/stream/233543?fbclid=IwAR3TpyEjlpLFLZxoQTiq8nprzJg-0xC4vCzvnA-WyFaKlzJDaQhzNSS0m4E

https://www.cretalive.gr/eida-akoysa/i-liana-starida-gia-tsimentoma-toy-eyaggelismoy

https://www.2020mag.gr/themata/7278-irakleio-ekkenothike-i-katalipsi-evaggelismoy-meta-apo-21-xronia

https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/413636_epanakatalipsi-ston-eyaggelismo-sto-irakleio

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 02 Δεκεμβρίου 2023 17:42

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Youtube Playlists

youtube logo new

Χρήσιμα

farmakia

HOSPITAL

youtube logo new

© 2022 Atticavoice All Rights Reserved.