" Οι ήττες μας δεν αποδεικνύουν
Τίποτα παραπάνω από το ότι
319205339 712219783586309 2265634222543469205 n  Είμαστε λίγοι αυτοί που παλεύουν ενάντια στο Κακό
Και από τους θεατές περιμένουμε
Τουλάχιστον να ντρέπονται"
                                               Μπρεχτ

Το πνεύμα του νόμου, οι παρεμβάσεις και το «κοινό περί δικαίου αίσθημα» Κύριο

Είναι το άρθρο  332 ΚΠΔ υποχρεώνει τους δικαστικούς λειτουργούς να μεταχειρίζονται τα πρόσωπα που συμμετέχουν στη δίκη κατά τρόπο αμερόληπτο, ευπρεπή, απαθή και ψύχραιμο. Σε περίπτωση παραβίασης της διάταξης ο λειτουργός διαπράττει βαρύ πειθαρχικό αδίκημα, κατά το «γράμμα του νόμου».

Είναι το άρθρο αυτό που χρησιμοποιούν ως επιχείρημα οι άνθρωποι της κυβερνώσας Νέας Δημοκρατίας που πήραν θέση απέναντι στην αγόρευση της εισαγγελέως κυρίας Α. Δόγκα. Είναι το άρθρο αυτό που χρησιμοποίησε και ο γιάπης υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Σκέρτσος, για να χαρακτηρίσει και να «βάλει στη θέση της» την Εισαγγελέα κα. Δόγκα.

«Τον δικαστικό λειτουργό τον θέλουμε ψυχρό και αμερόληπτο» είπε καυτηριάζοντας την αγόρευση της εισαγγελέα,  ο υφυπουργός παρά τω Κυριάκω Μητσοτάκη. Βέβαια την ίδια ώρα η εισαγγελέας δεχόταν πολιτικές πιέσεις από ομόσταυλους του κ. υφυπουργού.

Fonias Topaloudi

Είχαν προηγηθεί, αλλά και ακολούθησαν οι αποκαλύψεις. Ο βιαστής και δολοφόνος της Ελένης Τοπαλούδη,  Μανώλης Κούκουρας* είναι ανιψιός στελέχους της ΝΔ και περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου Γ. Χατζημάρκου**. Επίσης, ακολούθησε εμετική ανάρτηση σρο facebook για τη νεκρή, από κουμπάρο του περιφερειάρχη κ στέλεχος της ΝΟΔΕ Ρόδου υποψήφιο της Τ. Αυτοδιοίκησης.

Όλα αυτά έδωσαν πολιτική χροιά στην δίκη, κάτι που βέβαια ήταν λάθος αλλά που οφειλόταν αποκλειστικά στα εμετικά σχόλια των «τοπικών παραγόντων» αλλά και την παρέμβαση του γιάπη υφυπουργού. Το πολιτικό χρώμα δόθηκε αμέσως μετά τις παρεμβάσεις αυτών των ανθρώπων.

Skertsos Dinei Resta

Γιατί άλλος είναι ο πολίτης Σκέρτσος και άλλος είναι ο ....υπουργός

Κανείς δεν μπορεί να μεμφθεί την κα. Δόγκα για την αγόρευση της. Με ενσυναίσθηση και επιδεικνύοντας απόλυτη αντίληψη του κοινού περί δικαίου αισθήματος, ολοκλήρωσε το έργο της ευσυνείδητα και υπηρετώντας πιστά το πνεύμα του νόμου. Άλλωστε ως εισαγγελέας γνωρίζει πως το γράμμα του νόμου είναι ένα κουφάρι αν λείψει το πνεύμα του.

Από την αγόρευση της κυρίας Δόγκα μένει το γεγονός πως,

  • σε μία τρομακτική δίκη, των –όπως κρίθηκε τελικά- ενόχων ενός από τα πιο φρικτά εγκλήματα στα ελληνικά ποινικά χρονικά,
  • σε συνθήκες πίεσης, πολιτικής και ηθικής

εξυπηρετήθηκε το πνεύμα του νόμου δίχως να επισκιάσει το κοινό περί δικαίου αίσθημα, πράγμα που συνήθως συμβαίνει σε δίκες τέτοιας βαρύτητας, όπου υπάρχουν και πολιτικές παρεμβάσεις και ανοίκειοι συσχετισμοί.

Πέρα από κάθε συναισθηματική ταύτιση ή απόσταση που μπορεί να έχει κανείς σε σχέση με την υπόθεση, καμία μομφή δεν μπορεί να αποδοθεί στην εισαγγελέα κ. Δόγκα, πολύ περισσότερο όταν συνυπολογίσουμε τις πολιτικές παρεμβάσεις και πιέσεις που δέχτηκε (και μάλλον θα συνεχίσει να δέχεται γιατί ως γνωστόν, το σύστημα εκδικείται σε ανύποπτο χρόνο)


*,** Δεν θα δημοσιεύαμε και εδώ τα ονόματα τους, αν δεν ήταν εξαιρετικά αποτρόπαιες (ο ένας) οι πράξεις τους ή δεν κατείχαν υψηλές διοικητικές (και μάλιστα αιρετές) θεσεις (ο άλλος)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου 2021 11:21

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Youtube Playlists

youtube logo new

Χρήσιμα

farmakia

HOSPITAL

youtube logo new

© 2022 Atticavoice All Rights Reserved.