" Οι ήττες μας δεν αποδεικνύουν
Τίποτα παραπάνω από το ότι
319205339 712219783586309 2265634222543469205 n  Είμαστε λίγοι αυτοί που παλεύουν ενάντια στο Κακό
Και από τους θεατές περιμένουμε
Τουλάχιστον να ντρέπονται"
                                               Μπρεχτ

Η γλώσσα του υφέρποντος ρατσισμού Κύριο

 

Από τον Ιανουάριο του 2021, την χώρα έχουν ταράξει 6 εγκλήματα ιδιαίτερα σκληρά. Έξι γυναικοκτονίες . Πρόκειται για ανθρωποκτονίες εντελώς ειδικής μορφής.  Σύντροφοι  σκότωσαν τις συντρόφους τους , τις συζύγους τους, ως τελική έκβαση μίας σχετικά μακράς (όπως αποδείχθηκε στις μέχρι σήμερα διερευνηθείσες περιπτώσεις) κακοποιητικής συμπεριφοράς του θύτη προς το θύμα.

Εκτός από το καθαυτό έγκλημα, η κάθε περίπτωση είχε την επίδραση της στην κοινωνία και σε άλλες πτυχές της. Μία από τις πιο άσχημες όψεις των εγκλημάτων αυτών, ήταν το ότι χρησιμοποιήθηκαν από μερίδα των ΜΜΕ για να εμπεδώσουν στην κοινωνία την ξενοφοβία και τον ρατσισμό, που ούτως ή άλλως καλλιεργούν επί χρόνια. Τα μέσα πανελλαδικής απήχησης που χαρακτηρίζονται από συγκαλυμμένο ρατσιστικό λόγο (κάτι σαν τη διπλή γλώσσα της ακροδεξιάς)  είναι λίγο πολύ γνωστά.  Μάλιστα πλείστα από τα θέματα με τα οποία ασχολούμαστε στο παρόν, έχουν ως αρχικές πηγές τις ναυαρχίδες του ακροδεξιού ως απολίτικου λαϊκισμού και της χυδαιότητας. Το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ και την Espresso. Σπανιότερα πηγές μπορεί να είναι άλλα μέσα, αρκεί να δημοσιεύσουν κανένα «πιασάρικο» θέμα, επιδεχόμενο κίτρινης αξιοποίησης.  Πηγές όμως για ποιον;  Μα φυσικά για όποιο μέσο δεν παράγει πρωτογενή δημοσιογραφική δουλειά και περιορίζεται στις αναδημοσιεύσεις, παίζοντας εκουσίως τον ρόλο του αναμεταδότη.

Τα μέσα αυτά επιλέγοντας τις πιο αρμόζουσες στον χαρακτήρα τους (;;;)  δημοσιεύσεις, αυξάνουν την απήχηση τους,  αυξάνοντας έτσι την εμπορικότητα τους. Συνήθως -οι αρχικές πηγές όπως αυτές που αναφέραμε πιο πάνω, εκμεταλλεύονται (κάποιοι λένε  «αξιοποιούν») τα ευτελέστερα ανθρώπινα ένστικτα. Την ηδονοβλεψία, τον εξευτελισμό της ανθρώπινης προσωπικότητας. Αναμεταδίδοντας τη χυδαιότητα, τα.  μικρότερα μέσα, βουτάνε στον ίδιο βάλτο. Και το πράττουν συνειδητά.

Η υπόλοιπη ύλη τους, το «προϊόν» δηλαδή, είναι μικρές έως ασήμαντες  πληροφορίες ή και ειδήσεις τοπικής εμβέλειας ή ειδικού ενδιαφέροντος (ειδικές εκδόσεις) και πολλές διαφημίσεις, πάντα στη λογική του free press, όπως το γνωρίζουμε χρόνια τώρα, με όσα αυτό σημαίνει για την αξιοπιστία, τη χρησιμότητα και τη σοβαρότητα των μέσων.

Ας επιστρέψουμε όμως στο κυρίως θέμα μας.

Μετά τη άντληση των «πιασάρικων» θεμάτων από την αρχική πηγή, αυτά διαχέονται στην κοινωνία μέσω των αναδημοσιεύσεων (με ή χωρίς αναφορά στην πηγή) από τα ΜΚΔ (Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης) τα blogs και βέβαια τον τοπικό τύπο, ο οποίος δεν έχει την απήχηση που έχουν κάποια προφίλ, σελίδες ή ομάδες στο διαδίκτυο αλλά σε τοπικό επίπεδο, έχει τη δική του διεισδυτικότητα.

Παρακολουθώντας τους τίτλους που  χρησιμοποιεί ο τοπικός τύπος, μπορεί κάποιος να βγάλει πολλά συμπεράσματα για τις αφετηρίες του και τα σκοπούμενα του. Δεν είναι πολλοί μήνες που παρακολουθήσαμε πρωτοσέλιδα όπως τα παρακάτω και τα οποία αποτελούν επιτομή των λόγων επίκλησης του νόμου 4285/14, για την καταπολέμηση ορισμένων μορφών και εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας (θα τον δούμε και παρακάτω). Πρόκειται για την πολύκροτη υπόθεση της δολοφονίας της νεαρής Καρολάιν, μπροστά στο μωρό της από τον Έλληνα σύζυγο της και πριν αποκαλυφθεί τελικά η αλήθεια περί της ταυτότητας του δράστη

 ratsismos6

ratsismos1

ratsismos3

ratsismos4

ratsismos2

ratsismos5

 

Μετά την αποκάλυψη του πραγματικού δράστη, η Κοινότητα Αλβανών Μεταναστών στην Ελλάδα αφού εξέφρασε τον αποτροπιασμό της στο ειδεχθές έγκλημα, που συγκλόνισε το πανελλήνιο ζήτησε να υπάρξει ευρεία και άμεση αντίδραση της Πολιτείας, προκειμένου να σταλεί το σωστό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, δίχως καμια άλλη καθυστέρηση: Ο δολοφόνος της Καρολαιν ΔΕΝ ήταν κανένας "Αλβανός" ή "Γεωργιανός" σεσημασμένος κακοποιός.

Μάλιστα στην ίδια δημοσίευση παρατηρούσε η Κοινότητα:

«Για άλλη μια φορά, τα ελληνικά ΜΜΕ δεν έχασαν την ευκαιρία να καλλιεργήσουν με ιδιαίτερο μένος τα στερεότυπα του "ξένου, μετανάστη εγκληματία", τροφοδοτώντας το μίσος και τον ρατσισμό στην Ελληνική Κοινωνία.

Καταδικάζουμε απερίφραστα την φρικιαστική πράξη του 33-χρόνου συζυγοκτονου, που παρίστανε επί μέρες  τον συντετριμμένο σύζυγο.

ΚΑΙ

Αναμένουμε δημόσια Συγγνώμη απο τα εγχώρια ΜΜΕ για τον επαναλαμβανόμενο δημόσιο  διασυρμό της Αλβανικής Κοινότητας στην Ελλάδα, με επιμονή προπαγάνδα, χωρίς κανενα επίσημο στοιχείο.

Συμβαίνει πολλα χρόνια τώρα,  καιρός να σταματήσει και να επιβληθούν σκληρές τιμωρίες στους υπεύθυνους!

Ας μην σπέρνουμε άλλο μίσος στην ήδη πονεμένη κοινωνία μας, όπου όλοι μπορούμε και καταφέρνουμε να συνυπάρχουμε αρμονικά.

Ας είμαστε ενωμένοι ενάντια σε κάθε μορφής βία, επιθετικότητας  εγκληματικής συμπεριφοράς, για ένα καλύτερο αύριο για όλους μας.»  η δημοσίυση της κονότητας ΕΔΩ

  • Αντί συγγνώμης

Φυσικά η Κοινότητα Αλβανών Μεταναστών, όπως και όποιος ζει στην Ελλάδα και έχει συνείδηση της καθημερινής ζωής, δεν τρέφει αυταπάτες πως θα ζητήσουν συγγνώμη τα «Μέσα».  Ίσα-ίσα που συνέχισαν στον σκοπό που κρατούν εδώ και χρόνια, αδιαφορώντας για τη ζημιά που έκαναν στην κοινωνία και περιμένοντας σαν κοράκια, την περίπτωση που θα τους «δικαίωνε».

Η έκτη γυναικοκτονία που καταγράφηκε στην Ελλάδα για το 2021 ήταν «λυτρωτική» για τα «Μέσα». Με τις πέντε προηγούμενες να έχουν Έλληνες δράστες, τα «Μέσα» είχαν αγχωθεί. Τους κατάστρεφε την ιαχή του 2004 «Δεν θα γίνεις Έλληνας ποτέ». Μετά την έκτη γυναικοκτονία, επέστρεψαν στα στερεότυπα. Τα ίδια στερεότυπα που αποτελούν κλασικές περιπτώσεις ρητορικής ρατσιστικού λόγου και που ασχολείται μαζί τους ο Ν.4285/14.

  • Και ο ρατσιστικός λόγος καλά κρατεί

Ας δούμε μερικά πρωτοσέλιδα ενός μέλους του τοπικού τύπου της Ραφήνας (που δεν διαφέρει από άλλες περιοχές) που αναπαράγει τον κιτρινισμό των αρχικών πηγών και που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. Το ότι αποτελούν αναδημοσιεύσεις δεν είναι άλλοθι για τον αναμεταδότη αφού στην τρίτη περίπτωση έχουμε την αναδημοσίευση του ίδιου θέματος από άλλο τοπικό μέσο, αλλά τηρώντας μία δεοντολογία  που θέλει η είδηση να είναι το έγκλημα και όχι η καταγωγή του δράστη

 

Ο Αλβανός έσφαξε τη σύζυγό του στον ύπνο της! ISelida Ιουλίου 31, 2021

 ISELIDA R1

Στον εισαγγελέα την Τετάρτη ο Αλβανός μελισσοκόμος στη Σταμάτα ISelida Ιουλίου 27, 2021

 ISELIDA R2

Σεξουαλική επίθεση Αλβανού σε 16χρονη στα Γλυκά Νερά ISelida Ιουνίου 07, 2021 αναφέροντας ως πηγή το IRafina.gr όπου ο τίτλος όμως παρουσιάζεται δεοντολογικά -αν και με προφανή τάση για «clickbait» τρομολαγνικό τρόπο. Τέλος πάντων στην ιστοσελίδα που επικαλείται το ISelida.gr ως πηγή, η είδηση είναι το έγκλημα και όχι αντίστροφα, η καταγωγή του δράστη. Εδώ screeenshot του ISelida

ISELIDA R3

 

Γλυκά Νερά: Τρόμος για 16χρονη – Άνδρας την ακινητοποίησε και της επιτέθηκε σεξουαλικά!

 IRAFINAsourceISELIDA R3

Η πηγή που επικαλειται το ISelida έχει δεοντολογικότερη τοποθέτησης στην αναδημοσίευση απο το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

 

Στη φυλακή ο Αλβανός που τράβηξε τον αναπνευστήρα στο Λαικό ISelida Απριλίου 21, 2021

 ISELIDA R4

58χρονος Αλβανός επιδειξίας αυνανιζόταν μπροστά σε παιδιά ISelida Απριλίου 18, 2021

 ISELIDA R5

27χρονος Αλβανός μαχαίρωσε Ελληνίδα φοιτήτρια στο Τορίνο ISelida Φεβρουαρίου 23, 2021

 ISELIDA R6

 

Και παλιότερα Συνελήφθη Αλβανός κηπουρός - ''μπουμπούκι'' στο Πόρτο Ράφτη ISelida  Νοεμβρίου 10, 2018

Και πάμπολλα ακόμα παραδείγματα αντιστροφής της είδησης, με τοποθέτηση στο κέντρο της την καταγωγή του δράστη και όχι το ίδιο το γεγονός, δηλαδή το έγκλημα.  Και αυτό είναι επιλογή του μέσου και όχι τήρηση κάποιας  δεοντολογίας στις αναδημοσιεύσεις

 

Το νομικό πλαίσιο

Τι προβλέπει ο νόμος  4285 του 2014, ο οποίος είναι τροποποίηση του Ν. 927/1979 και είναι προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας  στην απόφαση πλαίσιο 2008/913/ΔΕΥ της 28/11/ 2008, για την καταπολέμηση ορισμένων μορφών και εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας μέσω του ποινικού δικαίου (L 328). Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 191/Α/10.9.2014

Άρθρο 1 Δημόσια υποκίνηση βίας ή μίσους

1. Όποιος με πρόθεση, δημόσια, προφορικά ή δια του τύπου, μέσω του διαδικτύου ή με οποιοδήποτε άλλο μέσο ή τρόπο, υποκινεί, προκαλεί, διεγείρει ή προτρέπει σε πράξεις ή ενέργειες που μπορούν να προκαλέσουν διακρίσεις, μίσος ή βία κατά προσώπου ή ομάδας προσώπων, που προσδιορίζονται με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, τις γενεαλογικές καταβολές, την εθνική ή εθνοτική καταγωγή, το σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα φύλου ή την αναπηρία, κατά τρόπο που εκθέτει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη ή ενέχει απειλή για τη ζωή, την ελευθερία ή τη σωματική ακεραιότητα των ως άνω προσώπων, τιμωρείται με φυλάκιση τριών (3) μηνών έως τριών (3) ετών και με χρηματική ποινή πέντε έως είκοσι χιλιάδων (5.000 -20.000) ευρώ.

Δεν ζούμε σε κοινωνία αγγέλων. Το γνωρίζουμε και γι’ αυτό θεωρούμε την καθημερινή συσσώρευση μηνυμάτων που τσουβαλιάζουν ολόκληρες κοινότητες σε ένα σακί που έχει την ετικέτα «εγκληματίες» είναι ό,τι πιο καταστροφικό. Ποιος θα ξεχάσει την περίπτωση της υποτιθέμενης σεξουαλικής κακοποίησης του βρέφους των Σύριων προσφύγων, τον Φεβρουάριο του 2020; Μέχρι και το ότι ο βιασμός βρεφών «είναι στην κουλτούρα μερικών λαών» είχαν γράψει διάφοροι «έγκριτοι». Τελικά τα η ΕΣΗΕΑ παρέπεμψε 11 σε έλεγχο και  το πράγμα πήρε τη φυσιολογική πορεία του προς τη λήθη.

Οι κοινωνίες έχουν αλλάξει. Μόνο με την κατανόηση και την προσέγγιση των γειτόνων μας, απ’ όπου και αν προέρχονται, θα μπορέσουμε να διαμορφώσουμε μία δεμένη κοινωνία, ανθεκτική στη διαβρωτική επίδραση των αλλεπάλληλων κρίσεων που μαστίζουν τον πλανήτη και που είναι απότοκα ενός βάρβαρου οικονομικού συστήματος. Η άμυνα και μαζί επίθεση του συστήματος στην κοινωνία είναι αυτοί οι άνθρωποι που ενσπείρουν την επιφύλαξη, την καχυποψία και τελικά το μίσος μεταξύ των ανθρώπων. Έτσι διαλύουν κοινωνίες και τις κάνουν εύκολα θύματα της όποιας εκμετάλλευσης.

Ας το έχουμε κατά νου, την επόμενη φορά που θα διαβάσουμε μία είδηση με πηχυαίο πρωτοσέλιδο  «Αλβανός, Γεωργιανός, Αφγανός, Σομαλός, Πακιστανός ή όποιος μη Έλληνας, βίασε, σκότωσε εγκλημάτησε». Η είδηση είναι το έγκλημα και όχι η καταγωγή.

Όπως δεν θεωρείται και έγκλημα το να είσαι Έλληνας (αντίθετα απ' ότι πίστευαν κάτι Αμερικάνοι ή Καναδοί των αρχών του 20ου αιώνα)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου 2021 10:28

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Youtube Playlists

youtube logo new

Χρήσιμα

farmakia

HOSPITAL

youtube logo new

© 2022 Atticavoice All Rights Reserved.