" Οι ήττες μας δεν αποδεικνύουν
Τίποτα παραπάνω από το ότι
319205339 712219783586309 2265634222543469205 n  Είμαστε λίγοι αυτοί που παλεύουν ενάντια στο Κακό
Και από τους θεατές περιμένουμε
Τουλάχιστον να ντρέπονται"
                                               Μπρεχτ

Η άφιξη του Mad in Greece - Δελτίο τύπου Κύριο

A kind of strange room outlines - Mad in Greece A kind of strange room outlines - Mad in Greece

Μετά τη δημοσίευση μας για την άφιξη του webbzine ψυχιατρικής έρευνας Mad in Greece στην Ελλάδα, λάβαμε και το δελτίο τύπου της διαχειριστικής ομάδας του,το οποίο δημοσιεύουμε παρακάτω

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Mad in Greece είναι πλέον γεγονός. Περίπου 12 χρόνια μετά το λανσάρισμα του Mad in America και στο πλαίσιο μίας παγκόσμιας πλέον Mad in the World κοινότητας, το Mad κίνημα έρχεται και στην Ελλάδα. Φυσικά δεν διεκδικούμε και δεν θέλουμε καμμία αποκλειστικότητα σ' ευτό που προσπαθουμε να κάνουμε. Υπάρχουν ήδη συλλογικότητες και ατομικότητες που δραστηριοποιούνται κινηματικά και ενημερωτικά στο δυστοπικό ψ τοπίο και στο ευρύτερο πολιτικό-κοινωνικό γίγνεσθαι. 

Σας καλωσορίζουμε λοιπόν στον νεοσύστατο ιστότοπο του MIG, έναν χώρο για δημιουργική συνδιαλλαγή πάνω σε θέματα «τρέλας» αλλά και ευρύτερα ανθρώπινου βασάνου. Μέλημά μας είναι να συνομιλήσουμε με την εμπειρία της τρέλας, να την επανα-κοινωνικοποίήσουμε και πολιτικοποιήσουμε, ίσως να τη νοηματοδοτήσουμε, και να δούμε πώς μπορούμε να ζήσουμε με ή και πέρα από αυτήν.

Η Ψυχατρική σήμερα καθορίζει σχεδόν αποκλειστικά το αφήγημα πάνω στο θέμα. Στον πολιτισμό μας είναι αυτονόητο πια να μιλάμε για ψυχικές ασθένειες και να θεωρούμε δεδομένη την ιατρική αντιμετώπισή τους. Έχει χαθεί το άλλο βλέμμα. Αυτό που βλέπει τον άνθρωπο ως μέρος ενός κόσμου, ως κοινωνικό-πολιτικό ον, ως ύπαρξη που πονά. Όλα αυτά εξαφανίζονται μέσα στη λαίλαπα της ιατρικοποίησης, η οποία παρά τις πολυετείς προσπάθειες να «θεραπεύσει» «τις ψυχικές παθήσεις» συνεχίζει να αποτυγχάνει οικτρά και να επιμένει να επικαλείται την επιστήμη, παρόλο που τα ερευνητικά δεδομένα αναδεικνύουν πλέον ότι οι ισχυρισμοί της ψυχιατρικής κάθε άλλο παρά επιστημονικοί είναι.

Θέτουμε ξανά ερωτήματα σχετικά με την αποδεδειγμένη έλλειψη εγκυρότητας και αξιοπιστίας των ψυχιατρικών διαγνώσεων, σχετικά με το ίδιο το πεδίο της ψυχοπαθολογίας που περιγράφει ταυτολογικά τις διάφορες λεγόμενες ψυχικές διαταραχές, και εξετάζουμε την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα της φαρμακευτικής αντιμετώπισης των λεγόμενων «ψυχικών διαταραχών».

Μελετάμε προσεκτικά και προσπαθούμε να εξετάσουμε έρευνες που αφορούν την ψυχική υγεία.  

Πού έχει αποτύχει το κυρίαρχο ψυχιατρικό φαρμακευτικό μοντέλο; Και γιατί? Ποιος είναι ο ρόλος των φαρμακοβιομηχανιών στην εδραίωση της ιδεολογίας ότι η ψυχική οδύνη είναι θέμα βιολογικό / γενετικό και ότι η αντιμετώπιση της απαιτεί ψυχοφάρμακα και καταστολή?

 Πώς μπορούμε να σταθούμε απέναντι την οδύνη και ποιες είναι οι εναλλακτικές μορφές κατανόησης και αλληλεγγύης?;

Στην προσπάθειά μας να απαντήσουμε αυτά τα ερωτήματα καλούμε όποιο έχει τη διάθεση να συνεισφέρει στον ιστότοπο με άρθρα, προσωπικές ιστορίες, αλλά και έργα τέχνης.
Είναι πολύ σημαντικός για εμάς ο διάλογος και η συνεργασία με όσους και όσες από εσάς συμμερίζεστε τις ανησυχίες μας.

Δείτε πώς μπορείτε να συνεισφέρετε στο Mad in Greece εδώ: https://madingreece.org/

Η συντακτική ομάδα του Mad in Greece

Αγγελική Αρκολάκη

Αλέξης Κροκιδάς

Δέσποινα Μαυρίδου

Πολυξένη Θάνου

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 02 Ιουνίου 2024 22:22

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Youtube Playlists

youtube logo new

Χρήσιμα

farmakia

HOSPITAL

youtube logo new

© 2022 Atticavoice All Rights Reserved.