" Οι ήττες μας δεν αποδεικνύουν
Τίποτα παραπάνω από το ότι
  Είμαστε λίγοι αυτοί που παλεύουν ενάντια στο Κακό
Και από τους θεατές περιμένουμε
Τουλάχιστον να ντρέπονται"
                                               Μπρεχτ

Με αφορμή το φονικό στη Ν.Ζηλανδία Κύριο

 Δεν αφουγκράζονται πια οι άνθρωποι το εντός τους… Η έξωθεν επέλαση πληροφοριών τους στερεί τον απαιτούμενο χρόνο (και χώρο) για επικέντρωση. Το αποτέλεσμα είναι ένα κακέκτυπο ανθρώπινης οντότητας, ένας παραπαίων ασθμαίνων μη-εαυτός.

Η πληροφόρηση δεν είναι μόρφωση. Η απεριόριστη πληροφόρηση δε μας έκανε καλύτερους ανθρώπους. Η πληροφορική, από τεχνικό εργαλείο ανάλυσης & επεξεργασίας δεδομένων, μετατράπηκε σε αυτοσκοπό και μέσω αυτής η πληροφόρηση έγινε υπαρξιακό κέντρο. Ο homo sapiens ξέπεσε σε homo gadgetius…

Ο πολιτισμός μας, παρ’ όλες τις ασθένειές του, δε μπορεί να γυρίσει τα ρολόγια πίσω.

Οφείλει όμως, επειγόντως, να επαναπροσδιορίσει το υποκείμενό του, τον άνθρωπο.

Οι αγορές διατείνονται ότι λειτουργούν «από τον άνθρωπο για τον άνθρωπο». Η φενάκη της νεοφιλελεύθερης ιδεολογίας αποκαλύπτεται ολοένα και περισσότερο, κάθε στιγμή που το κυνήγι του υπερκέρδους βυθίζει ολόκληρες χώρες στο χάος, κάθε στιγμή που άνθρωποι μένουν άστεγοι γιατί μια τράπεζα τους πήρε το σπίτι, κάθε στιγμή που ένα δάσος καταστρέφεται για να αποδώσει γη για καλλιέργεια ή εξορύξεις.

Οι δυνάμεις της ζήτησης και της προσφοράς δεν αρκούν για να φέρουν ισορροπία και αρμονία στον κόσμο. Για να μη μιλήσουμε για ειρήνη…

HOMO SAPIENS 2

Χρειαζόμαστε ένα επαναπροσδιορισμό ως ανθρώπινα όντα, τώρα που η διεθνοποιημένη οικονομία έχει «ενώσει» τον πλανήτη μας σε ένα «παγκόσμιο χωριό».

Χρειαζόμαστε μια παγκόσμια συνείδηση που δεν θα βασίζεται στον ανταγωνισμό αλλά στη συνεργασία.

Χρειαζόμαστε μια νέα παιδεία που θα δημιουργήσει και θα σφυρηλατήσει αυτή τη νέα συνείδηση. Μια νέα παιδεία που δεν θα εθελοτυφλεί μπροστά στα καίρια κοινωνικά ζητήματα, που θα μετατρέπει το θυμό του καταπιεσμένου σε δημιουργία και όχι σε καταστροφή. Μια νέα παιδεία που θα ξαναχτίσει ένα όραμα για τον κόσμο.

Έχουμε ευθύνη, ως κυρίαρχο είδος στον πλανήτη, να διατηρήσουμε τη ζωή. Η βιόσφαιρα δε μας ανήκει, εμείς ανήκουμε σε αυτήν.

Αυτά είναι τα προτάγματα της εποχής μας.

Όσο η ανθρωπότητα τα αγνοεί, όσο οι νέες γενιές ανθρώπων δεν εκπαιδεύονται με οδηγό αυτά τα προτάγματα, τόσο η βιαιότητα των συγκρούσεων μεταξύ των ανθρώπων θα εντείνεται, όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα γίνονται δολοφόνοι, και μάλιστα στο όνομα του Ισλάμ, του Χριστού, του Έθνους, του νόμου & της τάξης.

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα νιώθουν ότι ζουν σε ένα κόσμο εχθρικό, γεμάτο απειλές και ο φόβος θα τους κάνει άγρια δολοφονικά σκυλιά.

Θα επικρατήσει ο φασισμός - η σκοτεινή πλευρά του κάθε ανθρώπου θα βγει στο φως -, θα διολισθήσουμε ως ανθρωπότητα σε ένα νέο μεσαίωνα, όπου η εξελιγμένη τεχνολογία θα κάνει τις εξουσίες απόλυτους κυρίαρχους του πλανήτη, τα χειρότερα σενάρια επιστημονικής φαντασίας θα υλοποιηθούν προς όφελος μιας χούφτας πλουσίων ηγεμόνων... Και ο Πόλεμος θα μας αποτελειώσει.

Θα το επιτρέψουμε;

Ο καθένας μας έχει το μετερίζι του. Να μην αφήσουμε να νικήσει το μίσος!

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου 2021 14:24

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Χρήσιμα

farmakia

HOSPITAL

© 2021 Atticavoice All Rights Reserved.