" Οι ήττες μας δεν αποδεικνύουν
Τίποτα παραπάνω από το ότι
319205339 712219783586309 2265634222543469205 n  Είμαστε λίγοι αυτοί που παλεύουν ενάντια στο Κακό
Και από τους θεατές περιμένουμε
Τουλάχιστον να ντρέπονται"
                                               Μπρεχτ

ΚΠΑΜΡΡ: Τσιμεντοποίηση του Μεγάλου Ρέματος, μία μεγάλη απειλή για τη Ραφήνα, Εκδήλωση-Συζήτηση Κυριακή 23/4/23 Κύριο

Άμεσα ξεκινούν τα έργα διευθέτησης του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας. Το δεύτερο μεγαλύτερο ποτάμι της Αττικής απειλείται να μετατραπεί στον «Κηφισό» της Αν.Αττικής.

Σήμερα είναι ένα πλούσιο οικοσύστημα, μοναδικό για την ταλαιπωρημένη περιβαλλοντικά περιφέρεια Αττικής. Με πλούσιους υγροτόπους και πλημμυρικά πεδία, με πάνω από 150 είδη πουλιών (πολλά από αυτά απειλούμενα) να ζουν ή να το επισκέπτονται, με ψάρια που κινδυνεύουν με εξαφάνιση, με βλάστηση που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει πάνω από 2500 δέντρα, το Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας έχει δίκαια χαρακτηριστεί από το κράτος ρέμα «Ιδιαίτερου Περιβαλλοντικού Ενδιαφέροντος» με Προεδρικό Διάταγμα και δίκαια έχει ενταχθεί στο Μητρώο Προστατευόμενων Περιοχών της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2000/60/ΕΚ για τα νερά, ως «περιοχή που προορίζεται για την προστασία οικοτόπων και ειδών».

Παρόλες τις καταπατήσεις, τα κατά τόπους μπαζώματα και τα απαρχαιωμένα και ανεπαρκή έργα διέλευσης (γέφυρες), το Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας έχει σώσει μέχρι σήμερα τη Ραφήνα από καταστροφικές πλημμύρες τύπου «Μάνδρας» γιατί έχει παραμείνει φυσικό (με εξαίρεση κάποιες τοπικές παρεμβάσεις πχ.στην εκβολή του) και οι πλημμυρικές του ζώνες στην πεδιάδα των Σπάτων που απορροφούν τα πλεονάζοντα νερά είναι ακόμη άχτιστες. Το έργο διευθέτησης θα αποκόψει το ρέμα από αυτές τις υγροτοπικές εκτάσεις και θα επιτρέψει την ... αξιοποίηση και εκμετάλλευση όλων αυτών των άχτιστων εκτάσεων.

Το Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας είναι το στολίδι της Ραφήνας, προσφέρει οξυγόνο, δροσιά, ψυχική υγεία και ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ στους κατοίκους που ζουν κοντά του. Όλα αυτά αν παραμείνει φυσικό και δε μετατραπεί σε ένα ακόμη τσιμεντένιο «αγωγό ομβρίων υδάτων». Όλα αυτά αν η πολιτεία εγκαταλείψει τις απαρχαιωμένες και επικίνδυνες εργολαβίες μέσα στα ποτάμια, που στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο έχουν αποδειχθεί καταστροφικές για τη φύση (και τον άνθρωπο ως μέρος της). Όλα αυτά τη στιγμή που η Ευρώπη προσπαθεί να επαναφέρει τα ποτάμια της σε φυσική κατάσταση και έχει θέσει στόχο μέχρι το 2030 την επαναφορά της φυσικής ροής σε 25.000 χιλιόμετρα των ποταμών της Ευρώπης. Όλα αυτά αν σταματήσουμε ΤΩΡΑ την καταστροφή που βλέπουμε να έρχεται...

Το έργο ξεκινάει, ενώ επιμελώς αποκρύπτεται το γεγονός ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας δεν έχει αποφανθεί για τη νομιμότητα της οριοθέτησης του ποταμού η οποία από το 2019 έχει προσβληθεί από κατοίκους και φορείς της Ραφήνας!!!

Η επικείμενη καταστροφή του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας δεν αποτελεί εγκληματική αμέλεια, αλλά προσχεδιασμένο έγκλημα... ‘Ερχεται μάλιστα λίγο μετά την τραγωδία στα Τέμπη και τις ψεύτικες υποσχέσεις της κυβέρνησης ότι «θα κάνει τα πάντα για να μην επαναληφθεί ανάλογη τραγωδία»!!! Ας μη το επιτρέψουμε.

Σας περιμένουμε όλους την Κυριακή 23/4 στο πάρκο της εκβολής του ποταμού μας, για να ενημερώσουμε και να συζητήσουμε όσα θα έπρεπε να έχουν συζητηθεί με τους κατοίκους της Ραφήνας και της Αττικής μέσα από τις θεσμοθετημένες διαδικασίες διαβούλευσης, που έγινε μόνο προσχηματικά και κατά την οποία κυβέρνηση, περιφέρεια και δήμος απέκρυψαν την αλήθεια για όσα πρόκειται να συμβούν.... 

Περισσότερα https://www.facebook.com/events/952922115835833?ref=newsfeed

Κίνηση για την Προστασία & Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 21 Απριλίου 2023 18:21

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Youtube Playlists

youtube logo new

youtube logo new

© 2022 Atticavoice All Rights Reserved.