" Οι ήττες μας δεν αποδεικνύουν
Τίποτα παραπάνω από το ότι
  Είμαστε λίγοι αυτοί που παλεύουν ενάντια στο Κακό
Και από τους θεατές περιμένουμε
Τουλάχιστον να ντρέπονται"
                                               Μπρεχτ

Δίπλα στα ξερά κόβονται και τα χλωρά (τα υγιή). Η αυθαιρεσία στα ύψη. Κύριο

Μετά τις πυρκαγιές της ανατολικής Αττικής, ανατολικής και δυτικής, οι οποίες έκαψαν  56.133 στρέμματα στα Γεράνεια και την Κινέττα δίχως νεκρό και 12.759 στρέμματα (4,5 φορές λιγότερα) σε Μάτι και Ραφήνα με 97 νεκρούς, το έγκλημα ακόμα συνεχίζεται.  Οι εκ των συνενόχων  για την μεγάλη αττική και εθνική τραγωδία αποδεικνύουν ακόμα μία φορά την ανικανότητα τους, έχουν αφήσει  ανεξέλεγκτους κάτι τύπους -κατά δήλωση τους μέλη δασεργατικών συνεταιρισμών-  που με τα αλυσοπρίονα τους θερίζουν ότι άφησε η φωτιά από δενδρώδη ή υψηλή και ξυλώδη βλάστηση.

Στις επισκέψεις μας έχουμε διαπιστώσει πως οι κατά δήλωση τους υλοτόμοι κόβουν όχι μόνο ότι είναι καμένο αλλά και ότι μοιάζει καμένο. Δεν είναι λίγε οι φορές που διαπιστώσαμε πως διάφοροι αγχωμένοι ιδιοκτήτες καμένων εκτάσεων, αλαφιασμένοι ζητούν από τα συνεργεία υλοτόμων να κόψουν ότι τους υποδεικνύουν οι ίδιοι. Αποτέλεσμα; Μία οικολογική καταστροφή και μία πανωλεθρία του φυτικού υλικού που θα μπορούσε να καθαρίσει και εξυγιάνει τον καμένο τόπο.

Από την άλλη, οι αρχές είναι αδιάφορες και έχουν εγκαταλείψει στην τύχη του, κάθε σχεδιασμό για ένα αύριο και πάλι κοντά στη φύση, δίπλα στο υγιές περιβάλλον  που μόνο η φύση εγγυάται,

Η φύση η αλατόμητος, για να κάνω και μία αναφορά σε έναν άνθρωπο που τη λάτρεψε, τον δασολόγο Γ. Ντούρο.

Fot1

Fot3

Κομμένα υγιή δέντρα. 'Οτι δεν κάηκε κόβεται. Τελικά δεν μας αξίζει  ο όμορφος τόπος. Η Αττική

Οι αρχές θα όφειλαν να ελέγχουν τα όσα γίνονται σήμερα στις περιοχές που έπληξε η φωτιά και σήμερα πλήττει η ασυδοσία, Πρώτα απ’ όλα για τις περιοχές που χαρακτηρίζονται ως «εντός σχεδίου» ισχύει το άρθρο 40 (παράγραφος 2) του Νόμου 1337/83 (ΦΕΚ 33/Α/14-3-83) δηλαδή για υλοτομίες που δεν βρίσκονται υπό την προστασία του δασικού νόμου και του οικείου Δασαρχείου.

Επίσης σύμφωνα με το άρθρο 29 στην παράγραφο 2ζ του Νόμου  4495/2017 , απαιτείται έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας για την κοπή δέντρων μέσα σε εγκεκριμένα ρυμοτομικά σχέδια ή ΖΟΕ, καθώς και σε οικισμούς προϋφιστάμενους του Νομοθετικού Διατάγματος Α 223 17/7/1923 και οικισμούς οριοθετημένους με το από 24.5.1985. Ειδικά για την κοπή δέντρων σε κοινόχρηστο χώρο πόλης ή οικισμού, Έγκριση Εργασιών Μικρής Κλίμακας χορηγείται ύστερα από αίτηση, η οποία συνοδεύεται από τεχνική έκθεση του αρμόδιου γεωτεχνικού επιστήμονα και της αρμόδιας υπηρεσίας του οικείου δήμου και σχετική απόφαση του αρμόδιου οργάνου του Δήμου, με την επιφύλαξη των διατάξεων της δασικής νομοθεσίας.

Για την κοπή δέντρων που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της Δασικής Υπηρεσίας, απαιτείται σχετική άδεια από το αρμόδιο δασαρχείο.

Οι εργασίες αυτές δεν αλλάζουν και δεν εξετάζουν αν αναφέρονται σε καμένα ή υγιή δέντρα. Επίσης οι εργασίες αυτές δεν γίνονται δίχως την επίβλεψη και τις οδηγίες ειδικών, ι οποίοι δεν είναι άλλοι από τους δασολόγους του αρμόδιου δασαρχείου. Ειδικά όταν δεν μιλάμε για ένα δέντρο ή μία λόχμη αλλά για εκατοντάδες ή και χιλιάδες δέντρα. Δύο από τα εκατοντάδες υγιή που κόπηκαν.

Πιο πάνω επισυνάψαμε  φωτογραφίες του διαρκούς εγκλήματος κατά του παρόντος και του μέλλοντος του τόπου. Κατά της υγείας του ανθρώπου και κατά του περιβάλλοντος, Δύο πρέμνα, ότι απέμεινε από υγιή δέντρα

Αξίζει να επισημανθούν τα παρακάτω

Στα κωνοφόρα (πεύκα, κυπαρίσσια κλπ) τα κύτταρα  του φλοιού παρουσιάζουν αρκετές ομοιότητες με τα κύτταρα του ξύλου. Διακρίνονται σε ηθμώδη, παρεγχυματικά και λευκοματώδη κύτταρα.

Τα ηθμώδη κύτταρα είναι αντίστοιχα των αξονικών τραχεΐδών του ξύλου

Το φλοίωμα μεταφέρει σάκχαρα και άλλα οργανικά και ανόργανα συστατικά. Τα κύρια στοιχεία του φλοιώματος, τα ηθμώδη στοιχεία, παρατάσσονται και σχηματίζουν σωληνάρια γνωστά ως ηθμώδη σωληνάρια.

Πολλοί οι οποίοι θέλουν να δικαιολογήσουν το πάθος τους να απομακρύνουν όσο περισσότερα πεύκα μπορούν (μετά τη δαιμονοποίηση τους παό ανεγκέφαλους), μόλις δουν πεύκο ή και άλλο κωνοφόρο με  μαυρισμένο φλοιό από τη φωτιά, ισχυρίζονται πως το δέντρο είναι ήδη νεκρό αφού δεν μπορεί πια να πάρει νερό από το έδαφος ή να επιστρέψει θρεπτικά στοιχεία από τα φύλλα στις ρίζες.  Αυτό είναι σφάλμα που αποδεικνύει την ασχετοσύνη τους ή την κρυμμένη πρόθεση τους. Το ότι κάηκε ο εξωτερικός φλοιός δεν σημαίνει

Α. Ότι κάηκε και όλο το φλοίωμα (το οποίο είναι προστατευμένο)

Β. Ότι κάηκαν και όλες οι τραχεϊδες αφού τα κωνοφόρα έχουν διάσπαρτες τραχεϊδες σε όλη τη διατομή του κορμού τους.

Στα πλατύφυλλα, τα πράγματα είναι πιο απλά γιατί τα καμένα δέντρα δεν νεκρώνονται παρά μόνο αν καούν ολοσχερώς, πράγμα που διαπιστώσαμε πως δεν ισχύει, μετά από αλλεπάλληλες επισκέψεις στην περιοχή

Ούτε ζήτημα σταθερότητας τίθεται γιατί τα δέντρα που κόπηκαν ήταν υγιή, αρα οι ρίζες τους ήταν επίσης υγιείς. Τώρα που κόπηκε το δέντρο  από ανεγκέφαλους, οι ρίζες θα νεκρώσουν και ειδικά σε επικλινείς εκτάσεις θα δουν ιδίοις όμμασι, το κόστος του «λάθους» τους.

Επιτέλους πότε θα σταματήσει αυτό το κράτος αι αυτές οι μικρονοϊκές δομές (όπως έχουν καταντήσει οι δήμοι και οι περιφέρειες) να καταστρέφουν είτε συνειδητά είτε από ανικανότητα και άγνοια το περιβάλλον και το μέλλον του τόπου!

Πότε η δασική υπηρεσία θα καταλάβει τον ρόλο της και θα αναλάβει δράση;

Πότε αυτό το κράτος θα καταλάβει την προστιθέμενη αξία που μπορεί να λάβει από την δασική υπηρεσία αν μόνο την ενισχύσει και την καλύψει απέναντι σε αχρείους που στο όνομα των ανόμων επιδιώξεων τους, την απαξιώνουν και την καταδικάζουν;

Πότε τέλος πάντων θα εμφανιστούν άνθρωποι που γνωρίζουν και θα σταματήσει αυτό το χυδαίο πάρτι της κατασπατάλησης πόρων και φύσης, εξαιτίας της πραγματικής ή της υποκρινόμενης άγνοιας;

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 05 Οκτωβρίου 2021 12:57

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Χρήσιμα

farmakia

HOSPITAL

© 2021 Atticavoice All Rights Reserved.