" Οι ήττες μας δεν αποδεικνύουν
Τίποτα παραπάνω από το ότι
  Είμαστε λίγοι αυτοί που παλεύουν ενάντια στο Κακό
Και από τους θεατές περιμένουμε
Τουλάχιστον να ντρέπονται"
                                               Μπρεχτ

Σκέψεις ενός κατοίκου της Αττικής, για τις γιορτές Κύριο

«Μήνυμα ότι «οι κουμανταδόροι» στο δρυοδάσος της Φολόης Ηλείας είναι αυτοί… έστειλαν προς το Δασαρχείο του Πύργου, τα σκοτεινά κυκλώματα των λαθρουλοτόμων που καταστρέφουν τα τελευταία χρόνια οργανωμένα, το μοναδικό ανέπαφο δάσος από τις καταστροφικές πυρκαγιές της Ηλείας το 2007, με σκοπό το κέρδος.» Documento 13/12/2019

 «Είναι ένας υγρότοπος υψίστης αξίας όχι μόνο για τα ελληνικά αλλά και για τα διεθνή δεδομένα. Στα νερά του, κολυμπούν χελώνες Caretta Caretta, ενώ στους βάλτους και στις εκβολές των ποταμών ζουν εκατοντάδες είδη σπάνιων πουλιών και θηλαστικών. 291 είδη πουλιών έχουν καταγραφεί από τα οποία 75 είναι υπό απειλή ή εξαφάνιση. Η Χαλκόκοτα, η Χουλιαρομύτα, ο Αργυροπελεκάνος και η Βαλτόπαπια είναι μερικά από αυτά. Αυτά τα πουλιά, όμως είναι και ο στόχος, που σε κάθε κυνηγετική περίοδο και όχι μόνο, που βάζουν οι «γνωστοί – άγνωστοι» των υγροτόπων του Αμβρακικού.»  Ηχώ της Άρτας – 19/12/2019

«Εντός απαγορευμένης για άσκηση θήρας περιοχής εντοπίστηκαν να κυνηγούν δύο άτομα στην περιοχή «Καματίρα» Ψαθοτοπίου του δήμου Αρταίων, κατά τη διάρκεια περιπολιών της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής στον Αμβρακικό κόλποdasarxeio.com 19/12/2019


«Όλες αυτές οι ενέργειες «στρίμωξαν» τους λαθροϋλοτόμους και πριν λίγες μέρες έκαναν μια ανόητη κίνηση απελπισίας ώστε να κόψουν – «ξαπλώσουν» τέσσερα πανέμορφα δένδρα σε δασική έκταση στην οδό Πύργου - Δίβρης κοντά στην διασταύρωση προς Φολόη (Γιάρμενα).

«Πρόκειται για σκοτεινούς εγκληματίες που έκοψαν την περίφραξη και άφησαν στην άκρη του δρόμου τους κομμένους κορμούς ως μήνυμα εκδίκησης προς το δασαρχείο αλλά και σε όλους εμάς που αγαπάμε και έχουμε ως σκοπό μας την προστασία του δάσους.»  

(Ηλεία Live 22/12/2019)

 

Όσον αφορά στη βλάστηση, οι κύριες επιπτώσεις που θα προξενηθούν (sic) κατά ρτη φάση κατασκευής του προτεινόμενου έργου σχετίζονται με την αποψίλωση της παρόχθιας βλάστησης και την κατάληψη της υφιστάμενης κοίτης καθώς και του σώματος του φράγματος ανάσχεσης πλημμυρών. Οι εν λόγω επιπτώσεις έχουν ως επί το πλείστον μόνιμο χαρακτήρα και είναι μόνο μερικώς (sic) αναστρέψιμες.

(από τη Μελέτη Επιπτώσεων στο Περιβάλλον ΜΠΕ των έργων διευθέτησης του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας  $2.7 Επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον)

Κατά τα υπόλοιπα μας ανησυχεί η κλιματική αλλαγή. Η ολομέτωπη επίθεση στη Φύση και στην ισορροπία που εκείνη έχει επιτύχει με την πάροδο των ετών, μία επίθεση ανθρωπογενής και ξεκάθαρα ληστρική, μοιάζει να μη μας απασχολεί. Μάλιστα η υποκρισία και η αναισχυντία του ανθρώπινου είδους φτάνει να εκφράζεται και με τερατολογίες και ψέματα όπως η αναφορά της ένταξης του βανδαλισμού πάνω στη Φύση, που σχεδιάζεται για το Μέγα Ρέμα της Ραφήνας, στην «υποχρέωση της Πολιτείας για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και της περιουσίας προκύπτει από το Σύνταγμα και στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η προστασία από ακραία φαινόμενα όπως οι πλημμύρες, φαινόμενα που όπως προκύπτει από πληθώρα διεθνών εκθέσεων και μελετών εντείνονται από την κλιματική αλλαγή»

Loading...

Οι σελίδες 55,56,57 της ΜΠΕ για το τσιμέντωμα του Μεγάλου Ρέματος. Μνημείο χυδαιότητας και κυνισμού

Loading...

Η σελίδα 68 της ΜΠΕ με τον πίνακα επιπτώσεων και τη σχετική αναφορά στην αποψίλωση μεγάλων και σπανίων δασικών σχηματισμών

Loading...

Οι σελίδες της ΜΠΕ με τον πίνακα επιπτώσεων σε νερά και άλλα στοιχεία του φυσικού περιβάλλοντος

Και η κωμωδία παίρνει ουρανομήκεις διαστάσεις όταν στη "μελέτη" υπόσχεται πως θα αποκαταστήσει το βλαστητικό προφίλ, από δέντρα και σχηματισμούς ετών, με μία "φυτοτεχνική διαμόρφωση",  δηλαδή φυτεύοντας μερικά δεντράκια φυτωρίου, ως άλλοθι του εγκληματος εις βάρος του παρόντος και τιου μέλλοντος

Με λίγα λόγια, τα τέρατα υποκρισίας και προσωπικής τους κερδοσκοπίας, προκρίνουν επεμβάσεις που επιτείνουν την κλιματική αλλαγή για να μας προστατεύσουν –δήθεν- από αυτήν.

Η επίθεση στο φυσικό περιβάλλον είναι ολομέτωπη. Έκνομες δραστηριότητες, όπως η λαθροθηρία ή η λαθροϋλοτομία ή ακόμα και η εξοντωτική συλλογή βοτάνων (ακόμα και είδη που είναι μοναδικά, ενδημικά και προστατευόμενα) είναι η μία όψη. Η όψη που ευτυχώς δεν έχει ιδρύσει ακόμα συντεχνία ή lobby που να την στηρίζει και να την προωθεί.

Η άλλη όψη είναι εκείνη των «νόμιμων» εκχερσωτών  ρεμάτων και παραποταμίων περιβαλλόντων. Των αφανιστών  των πλημμυρικών πεδίων ποταμών και ρεμάτων, στο όνομα ενός ψέματος περί «αντιπλημμυρικής προστασίας» και αντιμετώπισης «των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής», ενώ ο πραγματικός στόχος είναι η κερδοσκοπία των ολίγων και η συγκέντρωση περισσότερης και υψηλής αξίας οικοπεδικής, εμπορεύσιμης γης .  Συγκέντρωση της στα χέρια των ολίγων που έχουν μεθοδεύσει την καταλήστευση αυτή του περιβάλλοντος.

Οι πρώτοι (λαθροθήρες, λαθροϋλοτόμοι, ακόμα και λαθρολατόμοι) αποτελούν το κοινό περιβαλλοντικό έγκλημα και είναι εγκληματίες του «κοινού περιβαλλοντικού δικαίου» όπως θα λέγαμε σε αντίστιξη με εκείνους του απλού ποινικού δικαίου.

Οι δεύτεροι αποτελούν το οργανωμένο περιβαλλοντικό έγκλημα. Το εγκλημα με τα υπερκέρδη και την οργανωμένη μαφία του, με βραχίονες και ρίζες  σε όλους τους τομείς της κοινωνικής, πολιτικής, επιστημονικής σφαίρας. Είναι το έγκλημα που πείθει για τη  «νομιμότητα» του γιατί διαθέτει τα κατάλληλα μέσα. Χρήμα και ισχύ.

Ζούμε σε επικίνδυνους καιρούς. Ζούμε την αρχή του τέλους του μέλλοντος του τόπου και της χώρας. Αν είναι λοιπόν να ευχηθούμε κάτι για το 2020, εμείς επιλέγουμε αυτό. Το σταμάτημα όλης αυτής της καταστροφής που συμβαίνει στη χώρα μας. Σε μικρή και μεγάλη κλίμακα. Από τον λαθροθήρα, τον μικροεκχερσωτή και τον λαθροϋλοτόμο, μέχρι τους μεγάλους καταστροφείς που φορούν συνήθως τα προσωπεία των «γκουρού της ανάπτυξης» και δεν τιμωρούνται για τα περιβαλλοντικά εγκλήματα τους απλά και μόνο γιατί έχουν οικονομική, διαφημιστική, επικοινωνιακή, πολιτική δύναμη. Και επειδή οι ευχές δεν πιάνουν από μόνες τους, ας γίνουμε πιο ενεργοί και πιο αποφασισμένοι να προστατέψουμε τη Φύση που παραμένει αλατόμητη. Γιατί αν επιτρέψουμε την απώλεια της, ο δρόμος δεν θα έχει επιστροφή.


ΥΓ Το μεγάλο έγκλημα της χωματερής του Γραμματικού δεν το περιλαμβάνουμε στις σκέψεις μας εδώ. Χρειάζεται μία ξεχωριστή ανάρτηση και υπερπροσπάθεια για να αντέξει κανείς τους πρωτοστάτες της οικολογικής καταστροφής που σχεδίασαν και υλοποιούν σε αγαστή συνεργασία, Σγουρός Δούρου και Πατούλης, αποδειkνύοντας πως η καταστροφή είναι ο κοινός τους τόπος και το ότι δεν υπήρξε ποτέ. ούτε και υπάρχει, καμία διαφορά μεταξύ τους.  Πως να αντέξει κανείς τόση απογοήτευση; Πως να αντέξει κανείς τόση αηδία;

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 05 Οκτωβρίου 2021 08:29

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Χρήσιμα

farmakia

HOSPITAL

© 2021 Atticavoice All Rights Reserved.