" Οι ήττες μας δεν αποδεικνύουν
Τίποτα παραπάνω από το ότι
  Είμαστε λίγοι αυτοί που παλεύουν ενάντια στο Κακό
Και από τους θεατές περιμένουμε
Τουλάχιστον να ντρέπονται"
                                               Μπρεχτ

Η κρίση εξαφάνισης των ειδών επιταχύνεται από την ανθρωπογενή καταστροφή του περιβάλλοντος Κύριο

 

 Η "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", η εφημερίδα του αστικού κράτους και ναυαρχίδα της εξουσίας,  σταθερός  φορέας συντηρητικών απόψεων και δεξιών πεποιθήσεων, από τον Γούναρη και τον Τσαλδάρη, στον Καραμανλή της ΕΡΕ, έως σήμερα που είναι προπαγανδιστικό όχημα του petit Koulis (βλ. Liberation), όταν δημοσιεύει άρθρα γνώμης «εσωτερικής παραγωγής» είναι πραγματικά απαράδεκτη και ακατάλληλη για ανάγνωση. Τουλάχιστον από σοβαρούς και απροκατάληπτους αναγνώστες. Οι έρευνες της όμως σε θέματα περιβάλλοντος, όπως και οι συνεργασίες και αναδημοσιεύσεις που κάνει, την καθιστούν μοναδική.

Εδώ αναδημοσιεύουμε ένα άρθρο από την εφημερίδα, αναδημοσίευση από το Proceedings of the National Academy of Sciences και το Associated Press (βλ. εδώ) που αποδεικνύει σαφώς πως η πανδημία COVID-19 αποτελεί ξεκάθαρο παράδειγμα των κινδύνων που εγκυμονεί η αδιάκοπη καταστροφή του περιβάλλοντος. «Το εμβόλιο για τον κορωνοϊό ήταν η ίδια η φύση. Η πανδημία αποδεικνύει πόσο έχουμε κακοποιήσει το φυσικό περιβάλλον», λέει, μιλώντας στους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», ο Χεράρντο Σεμπάλος του επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Η συνέχεια στο άρθρο και ο έχων ώτα ακουέτω. Για να καταλάβουμε τι σημαίνει όλη αυτή η καταστροφή που οι άνθρωποι βαφτίζουμε «ανάπτυξη» και πως σύντομα θα κληθούμε να αποπληρώσουμε το δάνειο από το μέλλον με τη ζωή. Τη δική μας ή των παιδιών μας, αν δεν αλλάξουμε πια τροπάριο.

Χατζηδάκη και λοιποί βλαχοδήμαρχοι, καταστροφείς του περιβάλλοντος και του μέλλοντος.  το ακούτε; 

Η κρίση εξαφάνισης των ειδών επιταχύνεται (pnas.org. AP, kathimerini.gr, dasarxeio.com)

Προς την έκτη μεγάλη εξαφάνιση των ειδών στην ιστορία της Γης οδεύει ταχέως ο πλανήτης μας, με τον άνθρωπο να καταστρέφει συστηματικά τη φύση, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη η οποία εξέτασε την εξαφάνιση σπονδυλωτών ειδών. Η περιβαλλοντική αυτή κρίση αποτελεί υπαρξιακή απειλή όχι μόνο για χιλιάδες είδη ζώων και φυτών, αλλά και για τον ίδιο τον ανθρώπινο πολιτισμό, όπως αναφέρει η αμερικανική ειδησεογραφική ιστοσελίδα HuffPost.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences, είναι ιδιαιτέρως επίκαιρη, καθώς συμπίπτει με το ξέσπασμα της φονικής πανδημίας του κορωνοϊού, του πιο πρόσφατου ιού που μεταπήδησε από τα ζώα στον άνθρωπο. Οι ερευνητές μελέτησαν στοιχεία για περισσότερα από 29.000 είδη αμφιβίων, πτηνών, θηλαστικών και ερπετών και διαπίστωσαν ότι περισσότερα από 500 από αυτά –ποσοστό 1,7%– βρίσκονται «στα πρόθυρα της εξαφάνισης», με πληθυσμούς που αριθμούν λιγότερα από 1.000 μέλη. Περισσότερο από το ήμισυ των ειδών αυτών δεν διαθέτει πλέον παρά 250 μέλη ή και λιγότερα.

F2.large

«Η έκτη μεγάλη εξαφάνιση των ειδών, που συντελείται αυτή τη στιγμή, ίσως αποδειχθεί η σοβαρότερη περιβαλλοντική απειλή για την επιβίωση του πολιτισμού μας, καθώς είναι μη αναστρέψιμη. Χιλιάδες πληθυσμοί απειλούμενων ειδών σπονδυλωτών ζώων έχουν χαθεί μέσα σε έναν αιώνα, αποδεικνύοντας ότι η έκτη μεγάλη εξαφάνιση προκαλείται από τον άνθρωπο και επιταχύνεται», αναφέρουν οι συντάκτες της μελέτης στο προοίμιο.

Ένας λόγος για την ανησυχητική αυτή τάση είναι η ενίσχυση της πίεσης που ασκεί η ανθρώπινη δραστηριότητα στο περιβάλλον. Οι συντάκτες της μελέτης επισημαίνουν ότι η COVID-19 αποτελεί το πιο πρόσφατο παράδειγμα των κινδύνων που εγκυμονεί η αδιάκοπη καταστροφή του περιβάλλοντος. «Το εμβόλιο για τον κορωνοϊό ήταν η ίδια η φύση. Η πανδημία αποδεικνύει πόσο έχουμε κακοποιήσει το φυσικό περιβάλλον», λέει, μιλώντας στους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», ο Χεράρντο Σεμπάλος του Αυτόνομου Πανεπιστημίου του Μεξικού, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας. Η επιστημονική κοινότητα εκτιμά ότι ο κορωνοϊός, που ευθύνεται για την ασθένεια COVID-19, προήλθε από νυχτερίδες και «μεταπήδησε» στον άνθρωπο σε αγορά ζώντων ζώων στη Γουχάν της Κίνας.

Πέρα από την πλήρη απαγόρευση του εμπορίου άγριων ζώων για ανθρώπινη κατανάλωση σε όλη την Ασία, οι συντάκτες της μελέτης υποστηρίζουν ότι η επιστημονική κοινότητα έχει ηθική υποχρέωση να εμποδίσει αυτή την «οικολογική εξόντωση». Περυσινή έκθεση του ΟΗΕ υποστήριζε ότι ο άνθρωπος έχει οδηγήσει στο όριο της εξαφάνισης σχεδόν ένα εκατομμύριο είδη φυτών και ζώων, με τον διεθνή οργανισμό να εκπονεί προσχέδιο προγράμματος διάσωσης της βιοποικιλότητας, που καλεί στην κήρυξη ποσοστού 30% της γήινης επιφάνειας και των θαλασσών σε προστατευόμενες ζώνες μέχρι το 2030.

Η Τιέρα Κάρι, επικεφαλής επιστημονικών υπηρεσιών του Κέντρου Βιοποικιλότητας των ΗΠΑ (Center for Biological Diversity), που δεν συμμετείχε στη νέα μελέτη, λέει ότι τα δεδομένα αυτά αποδεικνύουν ότι ο άνθρωπος επιμένει να διακινδυνεύει την ίδια του την επιβίωση.

Πηγή: kathimerini.gr, A.P., pnas.org (σύνδεσμοι στο πρωτότυπο μέσα στο κείμενο)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 05 Οκτωβρίου 2021 06:30

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Χρήσιμα

farmakia

HOSPITAL

© 2021 Atticavoice All Rights Reserved.