" Οι ήττες μας δεν αποδεικνύουν
Τίποτα παραπάνω από το ότι
319205339 712219783586309 2265634222543469205 n  Είμαστε λίγοι αυτοί που παλεύουν ενάντια στο Κακό
Και από τους θεατές περιμένουμε
Τουλάχιστον να ντρέπονται"
                                               Μπρεχτ

Η επίθεση κατά της δημόσιας υγείας. Η περίπτωση του Παίδων Πεντέλης Κύριο

Επί έναν τουλάχιστον, χρόνο οι επικεφαλής της περιφέρειας Αττικής, Πατούλης και ο αντιπεριφερειάρχης Αυγερινός, διατυμπανίζουν πως «Το διαχρονικό αίτημα των κατοίκων της Ανατολικής Αττικής για ίδρυση Νοσοκομείου μπήκε επιτέλους στις ράγες με την πρότασή μας και την έγκριση του Περιφερειακού Συμβουλίου της χρηματοδότησης δύο αρχικών μελετών για την σκοπιμότητα και τη χωροθέτηση του Νοσοκομείου». Την ίδια περίοδο, η κεντρική κυβέρνηση με αιχμές τους Πλεύρη και Γκάγκα, ετοιμάζει το κλείσιμο του νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης. Και θα σκεφτεί κανείς (ειδικά εκείνος που μετράει τη δημόσια υγεία με «κέρδη και ζημίες» κατά το νεοφιλελεύθερο πρότυπο)  πως αν ένα γενικό νοσοκομείο πρόκειται να ανεγερθεί στην περιοχή, το υφιστάμενο νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης  περισσεύει. Τίποτα δεν είναι πιο λάθος από αυτή τη θεώρηση.

Τα νοσοκομεία παίδων είναι εξειδικευμένα νοσοκομεία που εξασφαλίζουν τη φροντίδα και ενδεχομένως τη νοσηλεία παιδιών σε κατάλληλες συνθήκες, τα οποία δεν μπορούν να λάβουν την τη μέριμνα που απαιτείται,  από τα γενικά νοσοκομεία σε αντίστοιχα διαμορφωμένες πτέρυγες. Σκεφτείτε ένα γενικό νοσοκομείο όπως το «Ιπποκράτειο» ή ο «Ευαγγελισμός» να νοσηλεύει παιδιά σε κάποια πτέρυγα του. Μοιάζει με δυστοπικό σενάριο. Είναι εντελώς παράλογο, απάνθρωπο και στο σύνολο του απαράδεκτο. Άλλωστε, η υγειονομική εμπειρία ετών έχει καταστήσει σαφές στη συνείδηση του κόσμου (επιστημονικού και μη) πως τα παιδιά χρειάζονται το δικό τους, ξεχωριστό νοσοκομείο και ένα κράτος που σέβεται τον εαυτό του, τους πολίτες και υπηρετεί τη δημογραφική αναβάθμιση της χώρας, οφείλει να το παρέχει στο πλαίσιο της δημόσιας και δωρεάν υγείας. Εδώ τονίζουμε το κοινά γνωστό, πως η χώρα μας, ειδικά στην παιδιατρική φροντίδα και δημόσια μέριμνα, παρουσιάζει ελλείψεις πολύ μεγαλύτερες από τις ελλείψεις που παρουσιάζει στην αντίστοιχη μέριμνα για τον γενικό πληθυσμό.

Από την τοπική εφημερίδα «Αμαρυσία» και το φύλλο της της 15ης Απριλίου 2022, στο βασικό της άρθρο (editorial) του Γιάννη Μπεθάνη, διαβάζουμε πως δέχονται επίθεση από το ίδιο το κράτος «οι νοσοκομειακές μονάδες των βορείων προαστίων και ειδικά εκείνες στον «Καλλικρατικό» Δήμο Πεντέλης, την τελευταία δεκαετία. Μια διαρκής επίθεση από το κράτος και τις κυβερνήσεις, με αποτέλεσμα τη δραματική συρρίκνωση και υποβάθμιση της ποιότητας και ποσότητας παροχής υπηρεσιών, σε μια περιοχή που ανέκαθεν αποτελούσε υγειονομικό σημείο αναφοράς τόσο για τη Β/Α Αττική, όσο ακόμη και για άλλες περιοχές εντός, ακόμη κι εκτός, λεκανοπεδίου.»

Και συνεχίζει το editorial της εφημερίδας:

«Το κλείσιμο των νοσοκομείων «Παπαδημητρίου» και «Μπόμπολα» και η διαρκής υποβάθμιση του «Αμαλία Φλέμινγκ», σε συνάρτηση με τον αναπόφευκτο «συγκεντρωτισμό» στο Σισμανόγλειο, έχουν φέρει πολλά βήματα πίσω τη νοσοκομειακή περίθαλψη των πολιτών, ακόμη και στα χρόνια της πανδημίας, όταν υποτίθεται ότι θα έπρεπε να συμβαίνει το αντίθετο.»

Για ποιο νέο νοσοκομείο λοιπόν μας μιλούν εδώ και ένα χρόνο ο περιφερειάρχης και ο αντιπεριφερειάρχης του, όταν και αυτά που υπήρχαν στην περιοχή, έκλεισαν ή ήδη υποβαθμίζονται με τελική κατάληξη το κλείσιμο τους; Και το ακόμα χειρότερο, που αποκαλύπτει το ψεύδος της επίδειξης «καλών προθέσεων» από πλευράς περιφερειακής διοίκησης, είναι πως μπροστά στον διωγμό των υφιστάμενων νοσοκομείων (μαζί και του  Παίδων Πεντέλης) η περιφέρεια στέκεται σιωπηλή. Είναι βέβαιο πως μπορεί να παρέμβει, πολιτικά ή διοικητικά, αλλά αντί να αναλάβει τα νοσοκομεία που η κεντρική κυβέρνηση θέλει να κλείσει, υπόσχεται (αόριστα ακόμη) τη δημιουργία νέων μονάδων. Το όλο πράγμα μοιάζει με κακοστημένη φάρσα.

Το Παίδων Πεντέλης, οι άρπαγες και οι χορηγοί του κλεισίματος του

Με την υποβάθμιση του παιδιατρικού νοσοκομείου της ανατολικής Αττικής και τη μετατροπή του σε εμβολιαστικό κέντρο, με στόχο να καταργηθούν οι εφημερίες του, το δημόσιο  σύστημα υγείας δέχτηκε μία ακόμα ισχυρή βολή. Στις συζητήσεις που άνοιξαν για την εξυπηρέτηση των παιδιατρικών αναγκών του τόπου, γίνεται αναφορά και σε λύση που περιλαμβάνει τις ιδιωτικές παιδιατρικές κλινικές. Την αξία των ιδιωτικών νοσοκομείων την είδαμε πολύ καλά στην ανύπαρκτη  συμμετοχή τους τη διαχείριση της πανδημίας του COVID-19, οπότε δεν χρειάζεται καμία περαιτέρω αναφορά στην (αν-) αποτελεσματικότητα τους. Ομοίως δεν χρειάζεται καμία αναφορά  στο κόστος που θα κληθεί να αναλάβει (και θα αναλάβει αναγκαστικά) η κάθε οικογένεια, έτσι και χρειαστεί τις παιδιατρικές υπηρεσίες του ιδιωτικού νοσοκομείου.

Παρά τις διαβεβαιώσεις των Γκάγκα και Πλεύρη πως «το νοσοκομείο θα ξανανοίξει», αυτό δεν έχει ουσιαστικά ανοίξει ακόμα και τα προβλήματα του έχουν πολλαπλασιαστεί.   

Στις 4/4/2022 δημοσιεύτηκε η «έγκριση» δίχως προειδοποίηση και σχετική διαβούλευση, μίας δωρεάς από τον Ροταριανό Όμιλο,  ο οποίος είναι μία ΜΚΟ. Αποφασίστηκε λοιπόν (με ποια διαδικασία;) η δωρεά να κατευθυνθεί στη «μετατροπή της κλινικής ΩΡΛ του Παίδων Πεντέλης σε ξενώνα για κακοποιημένα παιδιά και γενικά για παιδιά που βρίσκονται υπό εισαγγελική εντολή». Φυσικά η κατασκευή μίας τέτοιας δομής προνοιακού χαρακτήρα είναι απαραίτητη, αλλά δεν μπορεί να ξηλώνεται ολόκληρη ΩΡΛ κλινική για να εγκατασταθεί εκεί η προνοιακή δομή, την ώρα που δίπλα στο νοσοκομείο βρίσκεται το κτήριο του πρώην ΠΙΚΠΑ, το οποίο θα μπορούσε κάλλιστα να αξιοποιηθεί γι’ αυτόν τον σκοπό. Η κλινική ΩΡΛ του Παίδων Πεντέλης είναι η πιο απαραίτητη και πιο φορτισμένη από ασθενείς και επισκέπτες και η αλλαγή χρήσης που θέλουν να επιβάλλουν αποτελεί άλλη μία απόπειρα υποβάθμισης και τελικού κλεισίματος του νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης. Οι εργαζόμενοι στο Παίδων Πεντέλης εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία επισημαίνουν την νέα προσπάθεια της κυβέρνησης για την περαιτέρω υποβάθμιση και τελικά το  κλείσιμο του νοσοκομείου.

dorea 1dorea 2

Δωρεά κατά της κοινωνίας αλλά με φιλανθρωπικό προσωπείο

MOikonomou.jpg

Η δωρεά του Ροταριανού Ομίλου, που εδώ χρησιμοποιείται εναντίον του ίδιου του πνεύματος της δωρεάς, αξιοποιούμενη από την κυβέρνηση για να επιτύχει το πολυπόθητο γι΄ αυτήν, κλείσιμο του νοσοκομείου, έχει μία παράξενη ιστορία

Η διοικήτρια της 2470 Περιφέρειας των Ρόταρυ, που έκανε τη δωρεά, είναι η Μαρίζα Οικονόμου, στέλεχος της ΝΔ (τομέας Τουρισμού) και τέως αναπληρώτρια διοικήτρια του Παίδων Π & Α Κυριακού (2013-2014).

Σε εκδήλωση που οργάνωσε ο Ροταριανός όμιλος τον περασμένο Σεπτέμβριο (2021), η Μαρίζα Οικονόμου περιέγραψε τον στόχο της εκδήλωσης  ως την «ανακαίνιση χώρου και διάθεση εξοπλισμού για τη φιλοξενία των παιδιών με εισαγγελική εντολή στις εγκαταστάσεις του Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης».  Δηλαδή ο στόχος του ομίλου ήταν πλήρως εναρμονισμένος με την πρόθεση της κυβέρνησης να ακρωτηριάσει το Παίδων Πεντέλης αφενός και αφετέρου η Μ. Οικονόμου ως υποδιοικήτρια της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (1ης ΥΠΕ), που έχει στη δικαιοδοσία της και το Παίδων Πεντέλης (διορισμένη από τον ίδιο τον Μητσοτάκη το 2019), θα πάρει την υπηρεσιακή απόφαση για την υλοποίηση της δωρεάς και του στόχου της.

Τα ερωτήματα πολλά, αλλά οι απαντήσεις βρίσκονται μπροστά στα μάτια μας

Ερώτημα πρώτο: Γιατί –στην περίπτωση της δωρεάς- ο Ροταριανός όμιλος ορίζει σαν σκοπό της την «ανακαίνιση χώρου» του Παίδων Πεντέλης και δεν την κατευθύνει στις απαραίτητες εργασίες στο διπλανό κτήριο του πρώην ΠΙΚΠΑ που είναι άδειο και αδρανές;

Ερώτημα δεύτερο: Γιατί έχει γίνει εμμονή της κυβέρνησης Μητσοτάκη η κατάργηση του Παίδων Πεντέλης με κάθε τρόπο και μέσο;

Ερώτημα τρίτο: Με τι θράσος και αναισθησία εργαλειοποιούνται παιδιά που χρειάζονται ένα φιλόξενο σπίτι μέχρι την αναδοχή τους από κάποια οικογένεια και θα εξαναγκάζονται να διαβιώσουν σε νοσοκομειακό περιβάλλον, αντί να φιλοξενηθούν σε έναν ανεξάτητο και σωστά δομημένο χώρο που τουλάχιστον θα θυμίζει σπίτι;

Ερώτημα τέταρτο: Αφού ο Πατούλη και η Περιφέρεια Αττικής θέλουν να χτίσουν ένα νοσοκομείο στην ανατολική Αττική, γιατί δεν ξεκινούν με την ανάληψη των απαραίτητων έργων που θα αποσκοπούν στην διατήρηση ή κι αναβάθμιση του Παίδων Πεντέλης αρχικά; Αυτή η πρωτοβουλία της περιφέρειας σίγουρα θα λειτουργούσε πολύ καλύτερα από τη «φούσκα» (αποδεδειγμένα) του γενικού νοσοκομείου που υπόσχεται από τον περασμένο Σεπτέμβριο;

Ερώτημα πέμπτο: Η δημιουργία δημόσιου γενικού νοσοκομείου ανατολικής Αττικής βρίσκεται εντός των κυβερνητικών σχεδιασμών για τη δημόσια υγεία ή τελικλα θα υπονομευθεί από μία κυβέρνηση που κάνει τα πάντα, εμμονικά, για να διαλύσει τις δημόσιες δομές υγείας υπέρ των ιδιωτών παρόχων σχετικών υπηρεσιών;

Καιροί δύσκολοι, καιροί που έχουμε ανάγκη την αλληλεγγύη και την κρατική μέριμνα για την οποία όλοι συμβάλλουμε από το ετήσιο υστέρημα μας. Η συμβολή μας όμως αυτή κατευθύνεται σε τσέπες και συμφέροντα άλλων και αυτό που μένει δεν φτάνει για να καλύψει τις ανάγκες του πάσχοντος λαού. Η  κατάργηση των δημόσιων δομών υγείας βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα αυτών που έστειλαν στον άλλο κόσμο 30.000 συνανθρώπους μας, οι οποίοι ζήτησαν την περίθαλψη τους από ένα σύστημα υγείας που στα χέρια των κυβερνώντων, τους αρνήθηκε ακόμα και την εισαγωγή σε μονάδα εντατικής θεραπείας.  Η κατάργηση του συστήματος δημόσιας υγείας κλιμακώνεται καθημερινά, προσπαθώντας να ανακτήσει το έδαφος που έχασε από την πανδημία και την ανικανότητα των κυβερνώντων να την αντιμετωπίσουν. Φανταστείτε τι θα γινόταν αν από το 2019 ως σήμερα, είχε υλοποιηθεί το ξήλωμα των δημόσιων νοσοκομείων που ευαγγελίζεται σταθερά, κάθε κυβέρνηση της ΝΔ και πιο πολύ οι μητσοτακικές της παραλλαγές. Το Παίδων Πεντέλης πρέπει να μείνει όρθιο, σε αντίθεση με την κυβέρνηση Μητσοτάκη η οποία πρέπει να πάρει τον δρόμο για τα άχρηστα της Ιστορίας.

 

  • Προς τους κατοίκους της ανατολικής Αττικής που περιμένουν «γενικό νοσοκομείο»: Με δεδομένη την κυβερνητική ατζέντα σε θέματα υγείας, φαντάζει τουλάχιστον γελοία και άκρως περιπαικτική κάθε δήλωση υπουργών ή βουλευτών της ΝΔ περί «ανέγερσης νοσοκομείου ανατολικής Αττικής»

 


Πηγές συνδέσμων:

Εφημερίδα ΑΜΑΡΥΣΙΑ 15/4/22

patt.gov.gr

Εφημερίδα ΕΘΝΟΣ

Εφημερίδα ΑΥΓΗ

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 18 Απριλίου 2022 15:08

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Youtube Playlists

youtube logo new

Χρήσιμα

farmakia

HOSPITAL

youtube logo new

© 2022 Atticavoice All Rights Reserved.