" Οι ήττες μας δεν αποδεικνύουν
Τίποτα παραπάνω από το ότι
319205339 712219783586309 2265634222543469205 n  Είμαστε λίγοι αυτοί που παλεύουν ενάντια στο Κακό
Και από τους θεατές περιμένουμε
Τουλάχιστον να ντρέπονται"
                                               Μπρεχτ

Του Αλέξη Κροκιδά*

H ελευθερία είναι το άλυτο μυστήριο της φιλοσοφίας. Όχι το μόνο βέβαια. Ίσως κιόλας και με κάποια γενναιόδωρη δόση υπερβολής, η φιλοσοφία είναι αυτή ακριβώς η συστηματική προσπάθεια να παραμείνει το μυστήριο άλυτο. Κάπως διαφορετικά ειπωμένο από κάποιο τυπάκι τον 19ο αιώνα, δεν εχει σημασία ποιο, Οι φιλόσοφοι έχουν απλά ερμηνεύσει τον κόσμο. Το θέμα είναι να τον αλλάξουμε. Θες προφητεία, θες σύμπτωση, θες το κάρμα, ο κόσμος έχει αλλάξει πολύ από τότε. Χωρίς καμία δόση υπερβολής, έχει γίνει πιο ανελεύθερος. Πιο βάρβαρος. Πιο αμείλικτος.

 

Αν δεν είναι αυτό ελευθερία, τότε τι είναι; Επίκαιρη υποσημείωση: μη το δένετε σκοινί κορδόνι για το οκτάωρο και το πενταήμερο. Σε λίγο θα σας χαρίσουμε την ελευθερία να δουλεύετε 16 ώρες την ημέρα, έξι μέρες την εβδομάδα και βλέπουμε. Η εργασία εξάλλου απελευθερώνει τον άνθρωπο από τα δεσμά της μιζέριας και της οκνηρίας. Arbeit macht frei γαρ. Κι όπως έλεγε κι ένας άλλος Γερμανός φιλόσοφος, η ιστορία βαδίζει αμείλικτα προς την ελευθερία.

Είπαμε ελευθερία, αλλά όχι και να μαζευόμαστε στο κτίριο του ΣΕΑ, μια φτυσιά από την Ακρόπολη να συζητάμε το έγκλημα της Πύλου που κόστισε τις ζωές εξακοσίων και ανθρώπων. Θα σηκωθούν τα ένδοξα τσιμέντα να μας βαράνε στο κεφάλι και θα χαλάσει η αισθητική του ιερού βράχου. Ετσι μου 'στε συνάδελφοι αρχαιολόγοι; σου λέει η Μενδώνη. Έξω. Εξωση. Στα τσακίδια. Άμα θέλετε να το παίζετε ελεύθεροι, πηγαίνετε να νοικιάσετε κανένα υπόγειο, καμιά γιάφκα να κάνετε τις εκδηλώσεις σας.

Εδώ

είναι η Σπάρτη (This is Sparta). Η Ακρόπολη. Το Θησείο. Ο πολιτισμός.

Έχει τα δίκια της η γυναίκα. Γιατί αν δεν κάνει κάτι τώρα, σε λίγο θα προβάλουν και την ταινία «Ξεπαρθενών» στο κτίριο του ΣΕΑ. Πρόκειται παρεμπιπτόντως για μία έξοχη, αστεία, πολιτική, συγκινητική και τρυφερότατη ταινία μικρού μήκους. Όσον αφορά την «επίμαχη» σκηνή όπου δύο άντρες κάνουν σεξ πάνω στον ιερό βράχο, κάτι που θα σόκαρε μάλλον την κυρία Μενδώνη αν την έβλεπε (γιατί άραγε;), αν και πιστεύω χωρίς να μπορώ βέβαια να το τεκμηριώσω ότι την είδε και την καλο-είδε ένα δειλινό του Αυγούστου στο σπίτι της πίνοντας ουζάκι, θεωρώ ότι αποτελεί μια εξαίσια και τολμηρή πράξη ελευθερίας, δηλαδή αληθινού πολιτισμού, όχι του πολιτισμού που αγοράζει και πουλάει η κυρία Μενδώνη σε τιμή ευκαιρίας.

Αλλά έννοια σου και τα φύλαγε στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων εδώ και καιρό, που τόλμησαν να την επικρίνουν σφοδρά για τον σκανδαλώδη τρόπο που μεθόδευσε τη Συμφωνία για τη Συλλογή Στερν το 2022. Μάλιστα ο Σύλλογος των συναδέλφων της είχει αποκαλέσει σε ανακοίνωση του την εν λόγω συμφωνία  «κορυφαίο σκάνδαλο νομιμοποίησης της αρχαιοκαπηλίας και της κιβδηλείας μνημείων».

Κατά τ’ άλλα, η ιστορία εδώ, ας πούμε η δική μας ιστορία, ο δικός μας πολιτισμός του 41%, προχωράει προς την ελευθερία, σφυρίζοντας απειλητικά. Στο διάβα της αφήνει νεκρούς σε ναυάγια και εκτροχιασμούς τρένων, κατεστραμμένα δάση.

Φτου ξελευτερία. Η ελευθερία μου είναι ο θάνατος σου, κυριολεκτικά, μεταφορικά, συναισθηματικά, συμβολικά, πολιτισμικά.

*Κοινωνιολόγος

 

Το κείμενο του Αλ. Κροκιδά δημοσιεύτηκε και στην Εφημερίδα των Συντακτών

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 14 Αυγούστου 2023 12:44

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Youtube Playlists

youtube logo new

Χρήσιμα

farmakia

HOSPITAL

youtube logo new

© 2022 Atticavoice All Rights Reserved.