" Οι ήττες μας δεν αποδεικνύουν
Τίποτα παραπάνω από το ότι
319205339 712219783586309 2265634222543469205 n  Είμαστε λίγοι αυτοί που παλεύουν ενάντια στο Κακό
Και από τους θεατές περιμένουμε
Τουλάχιστον να ντρέπονται"
                                               Μπρεχτ
Nikos Simos

Nikos Simos

Η «ΓΗ & ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» συνεχίζει με συνέπεια τον αγώνα για όσα δεσμεύτηκε προεκλογικά

(ανακοίνωση της ανεξάρτητης δημοτικής κίνησης  «ΓΗ & ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», 4/12/23)

Η ανεξάρτητη δημοτική κίνηση «Γη και Ελευθερία», με βασικό δίπτυχο  του προεκλογικού της προγράμματος τη διάσωση του περιβάλλοντος και την αποκατάσταση της δημοκρατικής λειτουργίας του δήμου,  συνεχίζει με συνέπεια τον αγώνα για τη διάσωση του φυσικού περιβάλλοντος και ιδιαίτερα των προστατευόμενων περιοχών του Δήμου μας (Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας,  Μαρίκες, εκβολή, δασικές εκτάσεις, παράκτιο μέτωπο) , όπως οφείλει απέναντι στους ανθρώπους που την ψήφισαν.

Ο αγώνας για τη διάσωση του μεγαλύτερου ελεύθερου ποταμού της Αττικής  υποστηρίζεται από σημαντικό τμήμα των δημοτών, μεγάλες περιβαλλοντικές οργανώσεις, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και περιβαλλοντικά κινήματα. Η διεθνής εκστρατεία  για την διάσωση του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας (www.megalorema.gr) ήδη συγκεντρώνει περίπου 68.000 υπογραφές.

Η οποιαδήποτε αθέτηση προεκλογικών δεσμεύσεων της κ.Τσεβά και άλλων δημοτικών παρατάξεων που δεν έχουν πάρει θέση για την καταστροφή που συμβαίνει στον τόπο μας αυτές τις ημέρες, είναι κάτι που πρέπει να απασχολήσει αυτές τις παρατάξεις που δεν στάθηκαν συνεπείς απέναντι στους ψηφοφόρους τους.

Η «Γη & Ελευθερία», στο β’ γύρο των εκλογών αποφάσισε με απόλυτα δημοκρατικές διαδικασίες να καλέσει  σε καταψήφιση του πρώην δήμαρχου Ευ.Μπουρνού, χρησιμοποιώντας το μοναδικό αντίπαλο ψηφοδέλτιο της κ.Τσεβά. Ωστόσο, τόσο πριν όσο και μετά τις προεκλογικές δεσμεύσεις της κ.Τσεβά,  η «Γη & Ελευθερία» επέμενε στην αυτοοργάνωση και στη συλλογική δράση των πολιτών, ως μοναδική λύση για μία πραγματική αλλαγή στην πόλη μας προς όφελος των ανθρώπων και του περιβάλλοντος.  

Οι εκλογές τελείωσαν. Συστήνουμε να τελειώσει και η προσπάθεια δημιουργίας σύγχυσης και (λάθος) εντυπώσεων, που μόνο την κατεστημένη κατάσταση εξυπηρετεί.

Ας επικεντρωθούμε στο να διαφυλάξουμε τον τόπο μας και τις ζωές μας,  ας αναλογιστούμε  τι θα σημάνει  για εμάς και τα παιδιά μας η καταστροφή που συμβαίνει αυτή τη στιγμή  στο Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας (και όσες έπονται αυτής) και ας κινητοποιηθούμε για να σταματήσουμε  αυτό το έργο, προτού γίνουμε η νέα Θεσσαλία, προτού υπάρξουν μη αναστρέψιμες βλάβες στο τόσο ταλαιπωρημένο περιβάλλον της Αττικής.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι, νυν και επόμενοι,  ας αναλάβουν τις ευθύνες που τους βαρύνουν, αν με την σιωπή τους, επιτρέψουν τη βίαιη αλλαγή του τόπου μας, προς όφελος εργολαβικών και άλλων συμφερόντων παρότι:

- το συνδικαλιστικό όργανο των μηχανικών του Δημοσίου Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ. Αττικής τάσσεται κατά του έργου διευθέτησης και προειδοποιεί ότι ο τρόπος με τον οποίο επιχειρείται ο φερόμενος «καθαρισμός» ενδέχεται να προκαλέσει τοπικές πλημμύρες στις καμπυλώσεις του ποταμού και έντονη αύξηση της στερεομεταφοράς προ την εκβολή και το λιμάνι της Ραφήνας,

- στον απόηχο των πλημμυρών στη Θεσσαλία, η ίδια η χρηματοδότρια του έργου Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αναγνωρίζει την κραυγαλέα αποτυχία των μεγάλης κλίμακας κατασκευαστικών έργων από σκυρόδεμα για την προστασία από τα ολοένα και συχνότερα ακραία φαινόμενα, και, αλλάζοντας την χρηματοδοτική πολιτική της, απαιτεί πλέον αντιπλημμυρικά έργα με λύσεις βασισμένες στη φύση

- στο πλαίσιο της COP28 οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι οι χώρες οφείλουν να υιοθετήσουν μοντέλα βιώσιμης ανάπτυξης, που εξασφαλίζουν την καλή υγεία των οικοσυστημάτων και ως εκ τούτου των κατοίκων και κάνουν έκκληση στην κοινωνία των πολιτών (δηλαδή σε καθέναν/καθεμία από εμάς) να πάψει να είναι σιωπηλή και να απαιτήσει ένα καλύτερο μέλλον, καταδικάζοντας εμπράκτως κυβερνήσεις και εταιρείες, οι οποίες δείχνουν σαφή αδιαφορία για τις συνέπειες των έργων τους στο περιβάλλον.

Δεν χωρά άλλη αστοχία στην Αττική, που συγκεντρώνει το 41% του πληθυσμού της χώρας, και κινδυνεύει από ερημοποίηση και κατάρρευση των οικοσυστημάτων.

Γη & Ελευθερία, Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση Ραφήνας-Πικερμίου

https://www.facebook.com/gikieleftheria/    https://gikieleftheria.blogspot.com    gikieleftheria@gmail.com                                                                                                                                                                                                                                                                                            Επισυνάπτεται το ΔΤ όπως παρελήφθη

                                            

 

Κυκλοφόρησε το φύλλο #33 της RAF-WEST Journal με έντονη επιρροή από τη χρυσή εποχή του φωτορομάντσου. Μόνο που εδώ οι ήρωες δεν είναι γοητευτικοί άνδρες, ούτε μοιραίες γυναίκες, τουλάχιστον με την έννοια που χρησιμοποιείται ο όρος αυτός. Μοιραίες με άλλη έννοια, ίσως. Εδώ είναι RAF TOWN και δε θα μπορούσε οι ήρωες του φωτορομάντσου της να μην είναι αντάξιοί της.

Υπουργός μπασκετμπολίστας καταγγέλλει το Μεγάλο Ρέμα πως έχει βλάστηση και νερό / Πρώην δήμαρχος θρηνεί τον χαμένο precious θρόνο και ζητά εκδίκηση με κάθε τρόπο / Νεοεκλεγείσαα δήμαρχος βάζει υπογραφές σε ό,τι της ζητήσουν νομίζοντας πως είναι αυτόγραφα, ξέρει όμως από καθαριότητα.

Με τέτοιους ήρωες η RAF WEST όχι μόνο δεν έχει να φοβηθεί τίποτα, αλλά απέκτησε και χορηγούς επικοινωνίας το irafina και το RPN.

Μην τη χάσετε!

 

Στην εκλογική διαδικασία το πιο τρομακτικό είναι το να προκύπτει αποτέλεσμα που καταδικάζει τα κακώς κείμενα του απελθόντος -ίσως και να επιδοκιμάζει το πρόγραμμα και τις εξαγγελίες του επερχόμενου- αλλά τελικά ο ή η επερχόμενος/η να μοιάζει σαν ένα alter ego του απελθόντα. Από ατολμία; Από ραθυμία; Από οτιδήποτε άλλο; Όποιος και αν μπορεί να είναι ο λόγος, το αποτέλεσμα προβάλλει, έστω ως εικασία,  τρομακτικό. Με δυο λόγια, την ώρα που οι καιροί και οι άνθρωποι απαιτούν ουσιαστικές αλλαγές στον τρόπο και τα πρόσωπα  της διοίκησης, διακυβέρνησης ή βάλτε ό,τι προτιμάτε, οι επιλογές που δεν διακόπτουν τη συνέχεια της προηγούμενης κατάστασης προϊδεάζουν για «μία από τα ίδια»

Και καλά. Στην περίπτωση του δήμου Ραφήνας – Πικερμίου όπου ζούμε και λειτουργούμε, η κάκιστη ποιότητα του απελθόντος να μη γνωρίζει ανταγωνισμό, αλλά τι γίνεται όταν στο όνομα της «συνέχειας» του δήμου, η επερχόμενη δείχνει να δέχεται την κακή κληρονομιά που αναλαμβάνει ως τετελεσμένο, άρα και μη ανατρέψιμο; Τι γίνεται όταν δεν αρχίζει από νωρίς νωρίς το ξεθεμελίωμα της σπατάλης, της κακοδιοίκησης, της εξυπηρέτησης συμφερόντων μέσω απονομιμοποιημένων, βεβιασμένων δημοτικών συμβουλίων που εγκρίνουν όπως όπως ό,τι δεν πρόλαβε να τακτοποιήσει ο απελθών στη θητεία του; Μία θητεία που -ευτυχώς- λήγει τυπικά στις 31/12 αλλά ηθικά έχει λήξει πολύ καιρό πριν τις εκλογές;

Οι καιροί δεν περιμένουν. Ούτε και οι άνθρωποι, τουλάχιστον εκείνοι που αγωνιούν πραγματικά για τον τόπο, το δείχνουν καθημερινά με τις πράξεις τους  και δεν αναθέτουν απλά το μέλλον του στον ή στην «πεφωτισμένο/-η»

Φτάνει η μέρα της ορκωμοσίας αλλά κυρίως φτάνει η μέρα της αλλαγής των διοικούντων και η έλλειψη αποφασιστικότητας για σύγκρουση και δραστικές αλλαγές στα όσα έχουν σκοτεινιάσει τον δήμο εδώ και 6,5 ή 9 χρόνια, αποτελεί κακό προοίμιο, ακόμα και για τους πιο αισιόδοξους. Σίγουρα δεν θα κυριαρχήσει πάλι το σκοτάδι που επικρατούσε αλλά αν δεν υπάρξει σύγκρουση και δραστική εκκαθάριση, οι πρωταγωνιστές όσων αθλίων ζήσαμε, σύντομα θα αλλοιώσουν τις διαδικασίες όπως έκαναν τόσα χρόνια, προετοιμάζοντας την επιστροφή τους. Και αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να συμβεί.

Οι καιροί δεν περιμένουν όπως είπαμε  και ήδη τρέχουν, πριν από ορκωμοσίες και υπογραφές. Όσα χρειάζεται να γίνουν, πρέπει να γίνουν «χθες». Με σύγκρουση και αποφασιστικότητα. Αλλιώς……

Κυκλοφόρησε το φύλλο #32 της RAF-WEST Journal με πλούσια, έγκυρη και σοβαρή ύλη, όπως κάθε Σαββατοκύριακο

Αυτό το Σαββατοκύριακο 26/11/2023 διαβάστε

Επιδρομή παπαγάλων στη Ραφ Τάουν προκαλεί ποιητικό οίστρο σε πρώην και νυν δήμαρχο. Ρύπανση στην πόλη από τα παράξενα πουλιά, τα οποία αλλάζουν το χρώμα των πεντακάθαρων δρόμων και πεζοδρομίων της

Επικεφαλής των τροπικών πτηνών, ο Σανταγάλος υπερθεματίζει στον λόγο των αυτοδιοικητικών αρχόντων, απ' όπου κι αν αυτοί  προέρχονται

 

Κυκλοφόρησε το φύλλο #31 της RAF-WEST Journal με έγκυρη και πλούσια ύλη.

Διαβάστε αυτή την Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2023 και στη σειρά "Αληθινές Συνεντεύξεις" τη RAF-WEST Journal

 • Η ΕΙΔΙΚΟΣ. Μπορεί να μην είναι ειδικός αλλά μέσα στο πρόγραμμα της έχει τη λύση για την ανεύρεση του ειδικού που θα κάνει τη διαφορά σε όλα α θέματα και όχι όπως προκάτοχος της που δήλωνε ειδικός σε όλα ενω δεν ήταν σε τίποτα. Μία συνέντευξη της Καλάμιτυ Τζέιν της Ραφ Τάουν που θα συζητηθεί στα σαλούν της πόλης.
 • ΟΙ ΓΕΝΝΑΙΟΙ ΤΟΥ ΟΧΥΡΟΥ. Την ίδια ώρα που η Καλάμιτυ αναζητά ειδικούς, το Γκόλουμ, ο μετανάστης από τη Μέση Γη παραχωρεί συνέντευξη ιστορικού περιεχομένου για το άρμα μάχης που κοσμεί την είσοδο του Οχυρού της πόλης, στον αυλόγυρο του αυθαίρετου φυλακίου των Κρητών

Οι ΑΔΙΑΒΡΟΧΟΙ πρωταγωνιστούν

Στη σημερινή έκδοση δεν περιλαμβάνονται διαφημίσεις, ούτε και κουπόνια προσφοράς. Η έκδοση υλοποιήθηκε με τη χορηγία προγράμματος χρηματοδοτούμενου από τον δήμο της Ραφ Τάουν μέσω γνωστής Ανώνυμης Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας με την οποία συνεργάζεται σε θέματα περιβάλλοντος, μουσείων και άλλα πολλά.

Δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών, σχετικά με την προσφυγή ασφαλιστικών μέτρων που άσκησαν νέοι για την προστασία του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας και για το δικαίώμα τους για ένα υγιές και προστατευμένο περιβάλλον, το δικαίωμα τους στην υγεία και το δικαίωμα τους στη διατήρηση και απόλαυση της πολιτιστικής κληρονομιάς και του φυσικού και πολιτιστικού τοπίου. Οι νέοι προσφεύγουν γιατί είναι εκείνοι που πρόκειται να υποστούν τις καταστροφές που τους ετοιμάζουν οι ανεύθυνοι που επιμένουν σε ένα μεγάλο σφάλμα, την ώρα που οι πραγματογνώμονες για την πλημμύρα στη Θεσσαλία καταδεικνύουν τις τσιμεντοποιήσεις ως λάθος και παρακινούν την Πολιτεία: "Δώστε χώρο στο νερό", " Ανοίξτε τα ποτάμια και τα ρέματα". Φυσικά τα τοπικά -υποτίθεται "μέσα"- της Ραφήνας ασχολούνται με την προπαγάνδα υπέρ του εγκληματικού εγκιβωτισμού.

 

Η πρώτη προσφυγή για το περιβάλλον από νέους

Τάσος Σαραντής ΕΦΣΥΝ 13/12/2023

Συζητήθηκαν στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών τα ασφαλιστικά μέτρα 5 νέων ηλικίας 17-23 ετών για το σταμάτημα των εργασιών «διευθέτησης-οριοθέτησης» στο Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας ● Πρόσθετη παρέμβαση από 101 πολίτες και περιβαλλοντικές οργανώσεις ● Τι υποστηρίζουν για τις επιπτώσεις του έργου στο τελευταίο φυσικό ποτάμι ελεύθερης ροής της Αττικής.

Η πρώτη στην Ελλάδα δικαστική προσφυγή για το κλίμα και το περιβάλλον από νέους είναι γεγονός. Πέντε νέοι και νέες, ηλικίας 17-23 ετών, από τη Ραφήνα, προσέφυγαν στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, ζητώντας προσωρινή δικαστική προστασία για τη σωτηρία του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας.

Είναι εντυπωσιακό ότι την προσφυγή των νέων στήριξαν με πρόσθετη παρέμβαση, εκτός από περιβαλλοντικές οργανώσεις, και 101 πολίτες, ακόμη και οργανώσεις για τα δικαιώματα του ανθρώπου. Η προσφυγή τους συζητήθηκε, την Παρασκευή, στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών (διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων).

Οι νέοι και νέες προσέφυγαν δικαστικά στη βάση του δικαιώματός τους για ένα υγιές και προστατευμένο περιβάλλον, του δικαιώματος στην υγεία και του δικαιώματος στη διατήρηση και απόλαυση της πολιτιστικής κληρονομιάς και του φυσικού και πολιτιστικού τοπίου. Οι προσφεύγοντες επισημαίνουν ότι, σύμφωνα με τους διεθνείς οργανισμούς, η κλιματική κρίση είναι κρίση των παιδιών και ότι τα παιδιά και οι νέοι υποφέρουν σωματικά και ψυχικά από τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης στο παρόν και το μέλλον.

Με την προσφυγή τους ζητούν:

α) Να εκδοθεί προσωρινή διάταξη, η οποία, μέχρι τη συζήτηση της αίτησής τους για ασφαλιστικά μέτρα, να υποχρεώνει το Ελληνικό Δημόσιο (υπουργείο Υποδομών) και την ανάδοχη εταιρεία να διακόψουν προσωρινά τις εργασίες του επίμαχου έργου «Διευθέτηση - οριοθέτηση του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας», η επανεκκίνηση των οποίων διατάχθηκε με έγγραφο αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

β) Να περιοριστούν προσωρινά οι πάσης φύσεως εργασίες καθαρισμού μέσα στην κοίτη χωρίς χρήση βαρέος τύπου ερπυστριοφόρων μηχανημάτων.

γ) Να απαγορευθεί προσωρινά η κοπή δέντρων εντός της κοίτης, στα πρανή και την παρόχθια ζώνη του Μεγάλου Ρέματος, καθ’ όλο το μήκος του, και κάθε εργασία, ειδικά η εκρίζωση και αποψίλωση της βλάστησης, στα πρανή και την παρόχθια ζώνη του Μεγάλου Ρέματος καθ’ όλο το μήκος του.

Οπως υπενθυμίζει η Κίνηση για την Προστασία και Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας, το Μεγάλο Ρέμα είναι το τελευταίο φυσικό ποτάμι ελεύθερης ροής στην Αττική, ιδιαίτερης περιβαλλοντικής σημασίας, με φυσικά πλημμυρικά πεδία και προστατευόμενους υγροτόπους Α΄ προτεραιότητας και ένα πλούσιο οικοσύστημα, που περιλαμβάνει προστατευόμενα ενδημικά και μεταναστευτικά είδη ορνιθοπανίδας και ιχθυοπανίδας.

Το ποτάμι κινδυνεύει να μετατραπεί σε έναν οχετό ομβρίων από το έργο διευθέτησης σε μήκος 17 χιλιομέτρων με τσιμέντο και σαραζανέτια, αλλά και από τον φερόμενο «καθαρισμό», ειδικά με τον τρόπο που υλοποιείται, δηλαδή ταυτόχρονα σε όλο το μήκος του ποταμού με είσοδο από διαφορετικά σημεία, με χρήση βαρέος τύπου ερπυστριοφόρων οχημάτων, με στόχο την πλήρη αποψίλωση της κοίτης, των πρανών και της παρόχθιας ζώνης σε πλάτος 2 έως 3 μέτρων γύρω από αυτήν και με κοπή 2.000 δέντρων.

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για την έναρξη του έργου διευθέτησης, με εργασίες που ξεκίνησαν στις 25 Οκτωβρίου να είναι αντίθετες με τους κανόνες της επιστήμης αλλά και της ίδιας της ΑΕΠΟ, σύμφωνα με την οποία το έργο και οι απαιτούμενες αποψιλώσεις στο πλαίσιο αυτού θα έπρεπε να εκτελεστούν σταδιακά από τα κατάντη στα ανάντη σε βάθος τριετίας.

Οι προσφεύγοντες προβάλλουν ότι το έργο διευθέτησης δεν είναι ανθεκτικό στο κλίμα, όπως απαιτείται από τις ευρωπαϊκές Οδηγίες για τις Πλημμύρες και τα Υδατα και τις σχετικές κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τις Στρατηγικές της Ε.Ε. για τη Βιοποικιλότητα έως το 2030 και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή αλλά και τον υπό ψήφιση «Νόμο για την Αποκατάσταση της Φύσης», που σε πρώτο νομοθετικό στάδιο υιοθετήθηκε τον περασμένο Ιούλιο από το Ευρωκοινοβούλιο και το Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος και ήδη από τις 9 Νοεμβρίου εισήλθε στο δεύτερο νομοθετικό στάδιο, με διαπραγματεύσεις μεταξύ των κρατών-μελών και υιοθέτηση του τελικού κειμένου από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Επιπλέον, θεωρούν ότι το έργο διευθέτησης και οριοθέτησης του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας πρέπει να επανασχεδιαστεί ως έργο θετικό για το κλίμα και τη βιοποικιλότητα, που συμβάλλει στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, σε πλήρη συμμόρφωση με την περιβαλλοντική νομοθεσία και τις Στρατηγικές της Ε.Ε.

Κι ακόμη, υποστηρίζουν ότι το συγκεκριμένο έργο θα επιβαρύνει περιβαλλοντικά και κλιματικά την Αττική, που συγκεντρώνει το 40% του πληθυσμού της χώρας, έχει ήδη καταστραφεί από εκτεταμένες και φονικές πυρκαγιές και βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο ερημοποίησης και κατάρρευσης των οικοσυστημάτων, όπως προειδοποιούν επιφανείς επιστήμονες και ακαδημαϊκοί.

Πρόσθετη παρέμβαση υπέρ των αιτούντων άσκησαν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις WWF, Greenpeace, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Εταιρία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Αγριας Ζωής - ΑΝΙΜΑ, Ορνιθολογική Εταιρεία, Σύλλογος Πολιτών υπέρ των Ρεμάτων-Ροή και ΟΖΟΝ και οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ιδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου και Ελληνική Ενωση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται τις επόμενες ημέρες.

 

πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

 Κυκλοφόρησε το φύλλο #30 της RAF-WEST Journal, μονοθεματικό και αφιερωμένο στην τέχνη.

Διαβάστε στη RAF-WEST Journal που κυκλοφόρησε σήμερα, Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2023 ένα αφιέρωμα στην υπερπαραγωγή μας "Οι Aδιάβροχοι"  με πρωταγωνίστρια την Calamity Jane της Ραφ Τάουν και με μία πλειάδα αστέρων να τη συνοδεύουν όπως:

 • Tο Γκόλουμ, που δεν έχει σταματήσει να αναπολεί τον precious θρόνο που του άρπαξε η Καλάμιτυ
 • Tο Μαντράχαλο που μπιστάει τη μπάλα του στα νερά για να τρομάξει τον Μπάμπη
 • Το πουλάκι τσίου, πάντα στον ώμο της Καλάμιτυ που περνά από τις καλαμιές με την καραμπίνα της
 • Το Σανταγάλο, τον κήρυκα της Αποκάλυψης που πλησιάζει

Μία παραγωγή της RAF-WEST Films. Μία συνέχεια των "Πόθων στον καταραμένο βάλτο". Μία οσκαρική ταινία

Απόψε 5/11/2023 στις 17:30 και στον ραδιοφωνικό σταθμό "ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ 105,5" ο καθηγητής του ΕΜΠ Νίκος Μπελαβίλας έδωσε μία συνέντευξη στον Θανάση Λαζαρίδη η οποία είχε μορφή συζήτησης για ρέματα και πλημμύρες. Ο καθηγητής Μπελαβίλας έκανε εκτενή αναφορά στα λάθη που έχουν γίνει τα παλιότερα χρόνια στις μεγάλες διευθετήσεις των ποταμών του λεκανοπεδίου. Σε ξεχωριστή θέση στη συζήτηση τοποθέτησε και τοποθετήθηκε -για ακόμα μία φορά- για τα όσα συμβαίνουν σχετικά με το Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας.

Τόνισε το μεγάλο λάθος που πάει να γίνει με την απόπειρα εγκιβωτισμού του τελευταίου ανοιχτού, μεγάλου ποταμού της Αττικής και αντιδιέστειλε τα όσα ξεπερασμένα σχεδιάζονται στην Ελλάδα με τα όσα γίνονται στον κόσμο. 

Ενσωματώνουμε το ηχητικό απόσπασμα της συνέντευξης στο οποίο αναφέρεται στο Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας και το παρουσιάζουμε και καταγεγραμμένο, ως κείμενο, παρακάτω.

Αν και αποτελεί προσβολή στο πρόσωπο του κ. Μπελαβίλα, αξίζει να αντιπαραβληθεί ο λόγος του έγκριτου  και παγκοσμίως καταξιωμένου καθηγητή με τον λόγο μερικών τοπικών "παπαγάλων" και των αφεντικών τους που παλεύουν ε κάθε τρόπο να υπερθεματίσουν για τη σημασία του έργου εγκιβωτισμού του Μεγάλο Ρέματος. Ενός έργου παρωχημένου σχεδιασμού και αναχρονιστικών αντιλήψεων. Ένα έργο άκρως επικίνδυνο σε καιρούς κλιματικής αλλαγής και καταστροφικό για το περιβάλλον

Στο απόσπασμα που ο κ. Μπελαβίλας αναφέρεται στο Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας λέει τα παρακάτω:

Νίκος Μπελαβίλας: Στο μεγάλο ρέμα της Ραφήνας, σήμερα προχωράνε έργα που τεχνικά ανήκουν στην προηγούμενη εποχή. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε. Δεν μπορούμε να τσιμεντώνουμε τα ρέματα. Δεν μπορούμε να περιορίζουμε τις κοίτες, δεν μπορούμε να στραγγαλίζουμε τους ποταμούς. Είναι ανάγκη να ξέρουμε ότι το ποτάμι, δεξιά κι αριστερά, το ρέμα δεξιά κι αριστερά, θα εκτονωθεί κάποια στιγμή, θα πλημμυρίσει κάποια στιγμή. Επομένως μία πενηντάμετρη ζώνη είναι απολύτως απαραίτητη για να μπορέσει να πάρει τους επιπλέον όγκους νερού και μ΄ αυτή τη λογική πρέπει να αρχίσουμε να ανοίγουμε  τα υδάτινα κανάλια. Το κάνει πια όλη η ανθρωπότητα. Από τη Σεούλ μέχρι τη Μαδρίτη, από τα Τίρανα μέχρι το Ντελ της Ολλανδίας, έχω δει με τα μάτια μου ποτάμια τα οποία ήτανε….κανάλια τα οποία ήτανε μεγάλες λεωφόροι και μετατράπηκαν πάλι σε πάρκα νερού, σε πάρκα με πράσινο και με τα ποταμάκια να τρέχουνε μέσα το καλοκαίρι και τα ποτάμια να τρέχουν φουσκωμένα αλλά ελεύθερα, όχι στραγγαλισμένα, τον χειμώνα

Θανάσης Λαζαρίδης: Προφανώς λοιπόν, έχεις απόλυτο δίκιο. Αυτό αφορά την ιστορία μιας γενιάς ολόκληρης, για να φτάσουμε σε αυτό, αυτή τη λογική εννοώ

Νίκος Μπελαβίλας: Οι προδιαγραφές πια, εγκιβωτισμού ρεμάτων, εγκιβωτισμού ποταμών πρέπει πια να αλλάξουν. Και πρέπει να καταργηθεί η έννοια του εγκιβωτισμού, να το πω έτσι χοντρά για να το καταλάβουν και οι συνάδελφοι μηχανικοί που πιθανόν να ακούνε. Πρέπει να μιλήσουμε πια για ανοιχτές κοίτες με μεγάλα ποσοστά ανοιχτού εδάφους που θα μπορέσει να τραβήξει το νερό, να εμπλουτίσει τον υδροφόρο αφενός και να απορροφήσει ποσότητες νερού και τα μπετονένια τοιχία που περιορίζουνε όλη αυτή την ιστορία, πρέπει να καταργούνται σιγά σιγά και να τελειώνουμε με αυτή την παλιά και λανθασμένη τεχνική που ακολουθούσαμε ως τώρα

Εδώ είναι και το ηχογραφημένο απόσπασμα 

 

Η πλήρης εκπομπή, απ' όπου και η συζήτηση του Νίκου Μπελαβίλα με τον Θανάση Λαζαρίδη στο Ρ/Σ ΣΟ ΚΟΚΚΙΝΟ 105,5 και στην εκπομπή  Έρθεν η ώρα μας  Κυριακή 5/11 17:00 - 18:00 (κάντε κλικ και επιλέξτε την πλήρη εκπομπή)

Και εδώ μόνο η συζήτηση με τον Νίκο Μπελαβίλα

 

 

Κυκλοφόρησε το φύλλο #29 της RAF-WEST Journal με πλούσια, σοβαρή και έγκυρη ύλη όπως πάντα, με ειδησεογραφία από τη Ραφ-Τάουν και τα Πέκος Χάιτς.
 
Διαβάστε σήμερα:
 • Αυτός δεν ήτανε Σερίφης,
  • Ήτανε μάνα και πατέρας κι αγάπη μαζί, τι άλλο να ζητήσεις απ΄ τη ζωή;
 • Η καινούργια μάστιγα για το τοπικό οικοσύστημα. Παπαγάλοι δραπετεύουν ,
  • Αναπαράγονται και δίνουν συνεντεύξεις
 • Ποια Φάρμα και ποιο Survivor; Ντυθείτε Γερμανοί κι ελάτε. Το μεγάλο project της Ανατολικής Μεσογείου ξεκινά. Κάντε αίτηση τώρα
 • Η Λίνα Μενδώνη αναθέτει τις αρχαιολογικές ανασκαφές στον Ηλία. Ποιον Ηλία;

Μόνο στη RAF-WEST Journal που κυκλοφορεί σήμερα

  

Σύμφωνα με κατεπείγουσα έκκληση που ανάρτησε η Κίνηση για την Προστασία και Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας και αναδημοσιεύουμε εδώ:

Σε σύσκεψη που έγινε σήμερα 31/10/2023 στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών (ΥΠΥΜΕ) με τη νεοεκλεγμένη δημοτική αρχή Ραφήνας-Πικερμίου και την ανάδοχο εταιρία ΙΝΤΡΑΚΑΤ, επιβεβαιώθηκε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι το υπουργείο επιμένει να προχωρήσει με τον λεγόμενο “καθαρισμό” του Μεγάλου Ρέματος και μάλιστα με το πλέον επαχθές σενάριο, δηλαδή, πλήρη αποψίλωση, συμπεριλαμβανομένης της κοπής μεγάλων δέντρων, και μάλιστα όχι μόνον στην κοίτη, αλλά και στα πρανή και στην παραρεμάτια ζώνη σε πλάτος τουλάχιστον 2-3 μέτρων εκατέρωθεν της κοίτης, και μάλιστα

 • ταυτόχρονα σε πολλά σημεία
 • σε όλο το μήκος των 15 χιλιομέτρων.
 • με βαρέως τύπου ερπυστριοφόρα οχήματα
 • με μεγάλο όγκο εκσκαφών
 • με τις εργασίες “καθαρισμού” να ολοκληρώνονται εντός ολίγων ημερών.

Αυτό θα επιβληθεί με κάθε δυνατό μέσο, το οποίο μπορεί να σημαίνει ακόμα και αστυνομική δύναμη.

Ουσιαστικά αυτό που γίνεται δεν είναι καθαρισμός αλλά το ξεκίνημα του έργου διευθέτησης και μάλιστα με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργηθεί περιβαλλοντικό τετελεσμένο και να μην υπάρχει πλέον τίποτα να προστατευθεί.

Τονίζουμε ότι εκτός από βάναυση καταστροφή του οικοσυστήματος, αυτές οι εργασίες θα επιφέρουν σημαντική ΑΥΞΗΣΗ του πλημμυρικού κινδύνου, καθώς καταστρέφεται η φυσική βλάστηση που φρενάρει την ορμή του νερού και αφαιρείται το ριζικό σύστημα που συγκρατεί τα πρανή από διάβρωση και κατάρρευση. 

Η Κίνηση καλεί από αύριο και όλη την εβδομάδα σε μαζική κινητοποίηση κάθε μέρα στις 7:30πμ μπροστά στο εργοτάξιο στην εκβολή του ρέματος ώστε να αποτρέψουμε την καταστροφή.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /srv/disk3/2763186/www/atticavoice.gr/templates/ts_news247/html/com_k2/templates/default/user.php on line 269
Σελίδα 1 από 91

Youtube Playlists

youtube logo new

youtube logo new

© 2022 Atticavoice All Rights Reserved.