" Οι ήττες μας δεν αποδεικνύουν
Τίποτα παραπάνω από το ότι
319205339 712219783586309 2265634222543469205 n  Είμαστε λίγοι αυτοί που παλεύουν ενάντια στο Κακό
Και από τους θεατές περιμένουμε
Τουλάχιστον να ντρέπονται"
                                               Μπρεχτ

Κρουαζιέρες για ναζί. Ισχύς δια της χαράς Κύριο

του Πάρι Λαυτσή, μέλους της ελληνικής αποστολής στο Global Sumud Flotilla

 

Τη δεκαετία του '30, στη ναζιστική Γερμανία, ο Χίτλερ ίδρυσε μια κρατική οργάνωση με το όνομα «Kraft durch Freude», που πάει να πει «Ισχύς μέσω της Χαράς». Αυτή η οργάνωση, ανάμεσα σε άλλα, ναυπήγησε μεγάλα, πολυτελή κρουαζιερόπλοια στα οποία έκαναν τις διακοπές τους υποστηρικτές του Γ' Ράιχ και Ναζί αξιωματούχοι σε διάφορα ευρωπαϊκά λιμάνια, μεταμφιεσμένοι σε απλούς «τουρίστες».

Ήθελαν με αυτόν τον τρόπο να δείξουν ένα «ανθρώπινο» πρόσωπο προς τα έξω, την ίδια ακριβώς ώρα που στο εσωτερικό της Γερμανίας προετοίμαζαν το μεγάλο μακελειό του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, και έχτιζαν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, στα οποία αργότερα θα εξοντώνονταν εκατομμύρια Εβραίοι, κομμουνιστές, ομοφυλόφιλοι και Ρομά.

 

nazi cruise.02

φωτό: huffingtonpost

 

Θα πει κανείς: Τι σχέση έχουν οι ναζιστικές κρουαζιέρες του μεσοπολέμου με το σήμερα;

Έχουν, γιατί σήμερα το κρουαζιερόπλοιο Crown Iris επιχειρεί ακριβώς το ίδιο πράγμα: να γίνει το τουριστικό πλυντήριο του Ισραηλινού καθεστώτος απαρτχάιντ, κατοχής και γενοκτονίας. Επιχειρεί να ξεπλύνει το αίμα των χιλιάδων νεκρών παιδιών της Γάζας πίσω από τη μάσκα του «τουρισμού».

Κι αν τη δεκαετία του '30 οι λαοί της Ευρώπης μπορούσαν να πουν ότι δεν γνώριζαν ακόμα την αλήθεια για να κινητοποιηθούν απέναντι στην παρουσία των Ναζί στα λιμάνια τους, σήμερα κανείς δεν δικαιούται να λέει ότι δεν ξέρει.

Γι' αυτό αύριο όλα τα μάτια θα είναι στραμμένα στη Σύρο. Εκεί που πέρσι γεννήθηκε ένα κύμα αντίστασης και αλληλεγγύης που απλώθηκε σε όλη την Ελλάδα. Στο λιμάνι που οι κάτοικοί του φώναξαν πρώτοι «όχι στη συνενοχή» και έδειξαν ότι οι κοινωνίες μπορούν να υψώνουν το ανάστημά τους στον «τουρισμό της γενοκτονίας». Εκεί από όπου απέπλευσαν δύο φορές τον τελευταίο χρόνο τα ελληνικά σκάφη του στόλου της αλληλεγγύης για να συνδέσουν τις τοπικές κοινωνίες με τον αγώνα ενός λαού που παλεύει για ζωή και ελευθερία.

Εκεί αύριο να ακουστεί καθαρά για άλλη μια φορά:

Η χώρα μας δεν θα γίνει, ούτε αυτό το καλοκαίρι, τόπος αναψυχής και ασφαλές καταφύγιο για τους εγκληματίες πολέμου του IDF, τους σιωνιστές εποίκους και τους υποστηρικτές της γενοκτονίας.

Λευτεριά στην Παλαιστίνη!

ΥΓ: Με το ξέσπασμα του πολέμου το '39, τα ναζιστικά κρουαζιερόπλοια εντάχθηκαν στο Γερμανικό πολεμικό ναυτικό, λειτουργώντας κυρίως ως πλωτά νοσοκομεία. Και επειδή η ιστορία επαναλαμβάνεται (ως φάρσα ή ως τραγωδία, εσείς διαλέγετε στην προκειμένη), η ναυαρχίδα αυτού του στόλου, το «Wilhelm Gustloff», κατά την επιχείρηση εκκένωσης της Βαλτικής μπροστά στην προέλαση του Κόκκινου Στρατού το '45, τορπιλίστηκε από το σοβιετικό υποβρύχιο S-13, παίρνοντας μαζί της στον πάτο της θάλασσας το «όραμα» του Γ' Ράιχ.

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 05 Ιουνίου 2026 14:49

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Youtube Playlists

youtube logo new

atticavoicepodcasts

atticavoiceyoutube

rafnews

rafdoumentaries

Χρήσιμα

farmakia

HOSPITAL

youtube logo new

© 2022 Atticavoice All Rights Reserved.