" Οι ήττες μας δεν αποδεικνύουν
Τίποτα παραπάνω από το ότι
319205339 712219783586309 2265634222543469205 n  Είμαστε λίγοι αυτοί που παλεύουν ενάντια στο Κακό
Και από τους θεατές περιμένουμε
Τουλάχιστον να ντρέπονται"
                                               Μπρεχτ

Οι Γνωστοί-άγνωστοι, η δεοντολογία και η αλήθεια Κύριο

Είδαμε όλοι πριν από μερικές, ημέρες πώς παρουσιάστηκαν τα γεγονότα με την αστυνομική καταδίωξη στο Πέραμα. Ούτε ανταλλαγές πυροβολισμών έγιναν ποτέ, ούτε τραυματίες αστυνομικοί υπήρξαν, ούτε σεσημασμένοι ήταν οι καταδιωχθέντες, ούτε οδηγός του οχήματος ήταν ο εκτελεσμένος, ούτε 21 ετών ήταν αλλά 18. Σιγά-σιγά άρχισαν να καταρρίπτονται όλα τα ψεύδη που διέδιδε αρχικά η αστυνομία αλλά και πολλά Μέσα ενημέρωσης, που έμοιαζαν να δουλεύουν ως «γραφεία τύπου» της Αστυνομίας. Φαίνεται πως αποτελεί πάγια τακτική όσων ελέγχουν την πληροφόρηση να διασπείρουν fake news προκειμένου να κερδίζουν χρόνο και να προλαμβάνουν εν θερμώ αντιδράσεις της κοινωνίας.

Πριν από μερικές μέρες είχαμε ένα αντίστοιχο φαινόμενο στη Ραφήνα, έλασσον μεν, αλλά ενδεικτικό του παρόμοιου τρόπου χειραγώγησης της είδησης από τα κέντρα εξουσίας και τους παρατρεχάμενους τους. Όλα ξεκίνησαν από μια επιθετική ανάρτηση του δημάρχου της πόλης στο fb,  από όπου μαθαίναμε πως κάποιος, κάπου, κάποτε επιτέθηκε σε κάποιον εργάτη και του έβγαλε τον ώμο. Ανακοίνωνε μάλιστα πως αυτές οι ενέργειες θα διωχθούν παραδειγματικά. Τη θέση του δημάρχου την αναπαρήγαγαν, κυριολεκτικά αμάσητη και δίχως έρευνα, τα δύο κυρίαρχα μέσα «ενημέρωσης» της πόλης. Στο σημείο αυτό, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι προς τιμή τους, τα άλλα δύο sites της περιοχής, το iselida.gr και το kirkinews.gr, δεν έπεσαν στην παγίδα της αναπαραγωγής των fake news του δήμαρχου.

Όλοι σιγά-σιγά αρχίσαμε να καταλαβαίνουμε  πως η αλήθεια δεν μπορεί να είναι ακριβώς έτσι. Και επειδή εμείς δεν είμαστε "δημοσιογράφοι", δεν αναμασήσαμε το παραλήρημα του δημάρχου και αποφασίσαμε να κάνουμε αυτό που θα όφειλαν να κάνουν οι "δημοσιογράφοι" της πόλης και δεν έκαναν. Ψάξαμε λοιπόν και βρήκαμε αυτόν τον «άγνωστο» που αν  είχαν συμβεί όλα όσα είχε αναφέρει στην παραληρηματική ανάρτησή του ο δήμαρχος, θα έπρεπε να του είχε υποβληθεί μήνυση, να είχε συλληφθεί και να τoυ έχει ασκηθεί δίωξη. Τίποτα τέτoιo όμως δεν έχει συμβεί, δέκα μέρες μετά το γεγονός . Αναρωτιέστε ακόμη γιατί;

 

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή

Πριν από μερικές ημέρες, στις 21/10/21, κυκλοφόρησε η «είδηση» από  διαδικτυακά δημοσιεύματα, πως κάποιος επετέθη κατά χειριστή μηχανήματος που εργαζόταν στις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις (και όχι επιχειρήσεις καθαρισμού)  του Μεγάλου Ρέματος. Πιο συγκεκριμένα, στην καταγγελία που κυκλοφόρησε η Κίνηση για την Προστασία και Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος, καταγγέλλοντας την εκ του πονηρού στοχοποίηση της, καταγράφονται επί λέξη η τα διαδοθέντα:

«άγνωστος άντρας, πιθανότατα μέλος κάποιας οικολογικής οργάνωσης»  (κατά το rpn),

«δράστης που φαίνεται να ανήκει σε ομάδα που αντιτίθεται στους καθαρισμούς του ρέματος» (κατά το irafina)

και με βεβαιότητα «οικολόγος»  (κατά τον δήμαρχο),  επιτέθηκε και τραυμάτισε χειριστή του μηχανήματος που εκτελεί καθαρισμό στο Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας, με αποτέλεσμα ο χειριστής να μεταφερθεί στο νοσοκομείο με βγαλμένο ώμο, καθώς επίσης και ότι ο δράστης αναζητείται από την αστυνομία ύστερα από την κατάθεση του τραυματία.

Ο «δράστης λοιπόν «εξαφανίστηκε και αναζητείτο» κατά την επίσημη και εικαζόμενη ως έγκυρη ειδησεογραφία. Μάλιστα ο δήμαρχος της Ραφήνας έκανε και αναρτήσεις με συμπεράσματα δικά του και απέδωσε χαρακτηρισμούς που μπορούν να στοιχειοθετήσουν δικαστική διαδικασία εναντίον του. Παρ’ όλα αυτά, επειδή είναι εγνωσμένης ποιότητας και αντίληψης  αυτοδιοικητικός  στους  παροικούντες την Ιερουσαλήμ, οι χαρακτηρισμοί που απέδωσε δεν προκάλεσαν έκπληξη σε κανέναν. Το ίδιο έκαναν λίγο έως πολύ  και άλλοι, επίσημοι, ημιεπίσημοι, συγγενείς και φίλοι της μίας πλευράς, εκείνης του φερόμενου ως θύματος. Από την άλλη πλευρά σιωπή. Η ιστορία του «αγνώστου» που χαρακτηριζόταν ωμά και αβίαστα  «αλήτης» από τον δήμαρχο,  από συγγενείς και φίλους του φερόμενου ως θύμα, αλλά και από την θεωρούμενη ως έγκυρη ειδησεογραφία, η οποία είχε βγάλει βιαστικά και αβίαστα συμπεράσματα, ακούγοντας και μεταφέροντας μόνο τη μία πλευρά, ήταν φανερό πως «έμπαζε» από παντού.

 

                       Diavoli

Στιγμιότυπο οθόνης ανάρτησης του δημάρχου

 

Αναζητήσαμε και εντοπίσαμε τον φερόμενο ως δράστη, αφού δεοντολογικά έπρεπε να ακουστεί και η δική του άποψη για το θέμα, κάτι που οι έγκυροι αγνόησαν και έσπευσαν με περισσή ζέση, να ασπαστούν τη μία πλευρά, για τους δικούς τους λόγους.

Ψάξαμε, ρωτήσαμε και βρήκαμε λοιπόν τον άγνωστο, για να του ζητήσουμε και τη δική του εκδοχή.

 

Ο «άγνωστος»

Ο άγνωστος λοιπόν, έχει όνομα και είναι πολύ γνωστός στην τοπική κοινωνία αφενός και αφετέρου έχει διακριθεί ως ναυαγοσώστης στην παραλία Μαρίκες, κάτι που όπως διαπιστώσαμε, είναι διατυπωμένο σε επιστολές πολιτών προς τον δήμο. Οι πολίτες τον συγχαίρουν για την επιλογή του συγκεκριμένου ανθρώπου και εξάρουν το ήθος του. Ναι, είναι η περίπτωση που όταν κανείς μαθαίνει για τον άνθρωπο από τρίτους, απορεί για το που βρέθηκε ο χαρακτηρισμός «αλήτης οικολόγος» και τα λοιπά που του αποδόθηκαν.

Πρόκειται για τον Διονύση Ασημακόπουλο, ναυαγοσώστη στις Μαρίκες, γνωστό και αγαπητό άνθρωπο σε όλους όσους ρωτήσαμε στην συγκεκριμένη παραλία, αλλά και στην πόλη. Ο Διονύσης είναι πατέρας 3 μικρών παιδιών, που τα δύο μάλιστα, μαζί με τη μητέρα τους,  ήταν παρόντα στο «περιστατικό» με τον χειριστή, τον φερόμενο ως θύμα.

Αφού λοιπόν εντοπίσαμε τον «άγνωστο», τον «οικολόγο» που «δεν τον ήξερε κανείς», τον ρωτήσαμε για το περιστατικό και ζητήσαμε και τη δική του περιγραφή, την οποία σας παρουσιάζουμε εδώ.

 

Το περιστατικό. Η άποψη που δεν αναζητήθηκε και δεν καταγράφηκε από τους …επίσημους της τοπικής ενημέρωσης

 Ο Διονύσης εκείνο το πρωί, πήγαινε τα παιδιά στο σχολείο  μαζί με τη σύζυγό του και είδε τα χωματουργικά μηχανήματα που δούλευαν τις προηγούμενες ημέρες στο ρέμα, να είναι παρκαρισμένα μέσα και έξω από την κοίτη.  Πλησίασε και ρώτησε τους εργάτες αν θα συνεχίσει για πολύ ακόμα το έργο καταστροφής της κοίτης, της βλάστησης και της πανίδας του ρέματος. Ο φερόμενος ως θύμα αντί να απαντήσει γύρισε το κεφάλι του απαξιωτικά.

Όταν ο Διονύσης τον πλησίασε και τον ξαναρώτησε, εκείνος τον έβρισε σκαιότατα λέγοντάς του (και μάλιστα μπροστά στα παιδιά του) «τι θες ρε αρ@@@ι, έλα να μου κλάσεις τα’ αρ@@@ια», και  τον άρπαξε από τα μαλλιά. Η σύζυγος  του Διονύση αμέσως απομακρύνθηκε με τα παιδιά, που τρόμαξαν από την αναίτια επίθεση στον πατέρα τους, ακούγοντας τον συνάδελφο του χειριστή να του λέει «Σταμάτα ρε ….(όνομα χειριστή)»! Ο Διονύσης προσπάθησε να αποφύγει τη  γροθιά  του φερόμενου ως θύμα πιάνοντάς του το χέρι και ο χειριστής  τον κλώτσησε στο γόνατο με την αρβύλα εργασίας  (το τραύμα περιποιήθηκε το Κ.Υ. Ραφήνας και ευτυχώς δεν ήταν σοβαρό). Ο χειριστής σήκωσε το άλλο χέρι για να του ρίξει γροθιά, ο ώμος του όμως εξαρθρώθηκε γιατί,  όπως ο ίδιος φώναξε εκείνη την ώρα, του έχει ξανασυμβεί σε ατύχημα που είχε πριν από καιρόΑμέσως ο Διονύσης οπισθοχώρησε και μετά από λίγο έφυγε από το χώρο μαζί με τη σύζυγό του, η οποία στο μεταξύ είχε επιστρέψει, για να πάνε στον παιδικό σταθμό την κόρη τους . 

Μετά, το ζευγάρι επισκέφθηκε το Κ.Υ. Ραφήνας για να εξεταστεί το γόνατό του Διονύση, που στο μεταξύ είχε πρηστεί  από την κλωτσιά.  Εκεί συνάντησαν το χειριστή, ο οποίος είχε ήδη φθάσει στο Κ.Υ και εξεταζόταν. Σε λίγο εμφανίστηκαν δύο αστυνομικοί, οι οποίοι πλησίασαν το Διονύση και τον ακολούθησαν σε όλη τη διαδικασία των εξετάσεων. Αφού τελείωσε η εξέταση και των δύο, ερωτήθηκαν αν επιθυμούσε κάποιος να κάνει μήνυση, πράγμα το οποίο αρνήθηκαν εγγράφως

Οι αστυνομικοί τους ζήτησαν να περιμένουν λίγο προτού αποχωρήσουν και λίγα λεπτά μετά , ύστερα από τηλεφώνημα του διοικητή (κατά δήλωση των αστυνομικών), τους είπαν ότι πρέπει να πάνε στο τμήμα. Οι αστυνομικοί συνόδευσαν μόνο τον Διονύση, ο ένας  μέσα στο αυτοκίνητό του και ο άλλος μπροστά με το περιπολικό. Δέκα λεπτά μετά έφθασε στο τμήμα και ο χειριστής μαζί με συγγενικά του πρόσωπα. Ο διοικητής έδωσε εντολή να μπει ο Διονύσης στο κρατητήριο μέχρι ο χειριστής να δώσει κατάθεση, χωρίς να γίνει τα ίδιο και κατά την διάρκεια της κατάθεσης του Διονύση.  Αφού επανέλαβαν και οι δύο ότι δεν επιθυμούν να κάνουν μήνυση, τους είπαν να φύγουν. Ωστόσο ο Διονύσης κρατήθηκε άλλη μία ώρα περίπου (…) μέχρι να έρθει το σήμα, όπως του είπαν,  και στη συνέχεια αποχώρησε κι αυτός.

 

Η «αντικειμενική» ενημέρωση που ακολούθησε

Για κάθε συμβάν, για κάθε αμφιλεγόμενο γεγονός, οι επαγγελματίες δημοσιογράφοι πρέπει να παρουσιάζουν και τις δύο απόψεις, δίχως να κρίνουν και να παίρνουν θέση, αν βέβαια διαθέτουν κώδικα δεοντολογίας*. Το ίδιο και θεσμικά πρόσωπα, όπως δήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι κλπ. Στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν είδαμε κάτι τέτοιο, πράγμα το οποίο μας ξένισε. Ξένισε εμάς, που δεν είμαστε, ούτε δηλώνουμε «δημοσιογράφοι». Έτσι αναζητήσαμε την άλλη άποψη μόνοι μας και όπως φαίνεται, ο Διονύσης Ασημακόπουλος ενώ μέχρι το περιστατικό αγνοούσε και την ύπαρξη ακόμα της ΚΠΑΜΡΡ, γνώρισε αυτή την άθλια μεταχείριση λόγω της εμμονής και της βίας του δημάρχου να κατηγορήσει την Κίνηση για την Προστασία και Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος, επειδή αμφισβητεί και το δηλώνει, έργω και λόγω, την αντιπλημμυρική, περιβαλλοντική  και τεχνική διάσταση της καταστροφής της κοίτης του Μεγάλου Ρέματος.

Ο Διονύσης Ασημακόπουλος γέλασε όταν τον πληροφορήσαμε για όσα έχουν διαδοθεί για το πρόσωπο του, πράγματα τα οποία αγνοούσε και του τα δείξαμε εμείς πρώτη φορά,  όταν τον εντοπίσαμε και τον γνωρίσαμε. Μας είπε πως ναι, αγαπάει την πόλη που μένει και τη φύση της. Αγαπάει τους ανθρώπους γι’ αυτό είναι και ναυαγοσώστης με περγαμηνές και πάντα με  άριστες, έξωθεν μαρτυρίες. Μας μετέφερε την δική του άποψη για τα γεγονότα λεπτομερώς, νηφάλια και δίχως οξύνσεις ή χαρακτηρισμούς.

Γνώρισε και από κοντά επιτέλους την Κίνηση για την Προστασία και Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος. Ήταν μία ευκαιρία είπε, αφού δεν είχε τύχει να γνωρίζει την ύπαρξη της και ότι το θλιβερό αυτό περιστατικό, είχε αυτή την καλή όψη σαν αντιστάθμισμα.

Τώρα που καταγράφηκε και η περιγραφή από την άλλη πλευρά, η πληροφόρηση είναι πληρέστερη και ο αναγνώστης έχει πρόσβαση και στις δύο πλευρές του περιστατικού. Έτσι μπορεί να κρίνει μόνος του και να μη δέχεται τη μασημένη (και λόγω της μονομέρειας, παραποιημένη) τροφή που τον ταΐζει η μονοσήμαντη και μονομερής πληροφόρηση

 

*Στο θέμα της δεοντολογίας αναφερθήκαμε και πιο πάνω στο κείμενο και ξεχωρίσαμε τη στάση των sites kirkinews.gr και iselida.gr

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 31 Οκτωβρίου 2021 14:18

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Youtube Playlists

youtube logo new

Χρήσιμα

farmakia

HOSPITAL

youtube logo new

© 2022 Atticavoice All Rights Reserved.