" Οι ήττες μας δεν αποδεικνύουν
Τίποτα παραπάνω από το ότι
  Είμαστε λίγοι αυτοί που παλεύουν ενάντια στο Κακό
Και από τους θεατές περιμένουμε
Τουλάχιστον να ντρέπονται"
                                               Μπρεχτ

Δελτίο τύπου της ΚΠΑΜΡΡ: Να σταματήσει η καταστροφή των αστικών δέντρων στη Ραφήνα Κύριο

Η Κίνηση για την Προστασία και Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας (ΚΠΑΜΡΡ) εξέδωσε δελτίο τύπου με φωτογραφική τεκμηρίωση, για τα όσα άσχημα διαδραματίζονται τον τελευταίο καιρό σε Ραφήνα και Πικέρμι, με κακοποιήσεις και υλοτομίες δέντρων στη περιοχή. Η επίθεση κατά του αστικού και περιαστικού πρασίνου σε μία περιοχή που ανέκαθεν το συγκριτικό της πλεονέκτημα ήταν το φυσικό της περιβάλλον, οι πιέσεις προς την έντονη αστικοποίηση ακολουθούν τον ίδιο δρόμο και τις ίδιες μεθόδους που οδήγησαν στην πλήρη τσιμεντοποίηση και άλλων ελληνικών πόλεων, με προεξάρχουσες σε ασχήμια και υποβάθμιση, τις μεγαλύτερες από αυτές. Ο κίνδυνος ορθώνεται πια μπροστά στα μάτια όλων μας και το απελπιστικό είναι πως όλη αυτή η βαρβαρότητα βρίσκει υποστηρικτές σε ομάδες κατοίκων οι οποίοι επέλεξαν τον τόπο για να ζήσουν οι ίδιοι και οι οικογένειες τους. Το  μέλλον προβάλλει δυσοίωνο και η ανάγκη αφύπνισης και ενεργοποίησης κάθε υπεύθυνου πολίτη για την προστασία του τόπου είναι πια αδήριτη.

Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου

Να σταματήσει η καταστροφή των αστικών δέντρων στη Ραφήνα

Τις τελευταίες ημέρες γίναμε μάρτυρες καρατόμησης των αλμυρικιών κατά μήκος του ρέματος που εκβάλλει στο Μπλε Λιμανάκι με κλάδεμα τόσο δραστικό, που απέμεινε μόνον ο κορμός. Αφαιρέθηκε όλη η κόμη τους και αυτό που απέμεινε είναι μια εικόνα ακρωτηριασμένων δέντρων, που έχουν απωλέσει εντελώς το φυσικό σχήμα τους. Ακόμα χειρότερα, όλα αυτά  συμβαίνουν στην κοίτη του ρέματος στο Μπλε Λιμανάκι, που αν και μέσα στον αστικό ιστό, φιλοξενεί άγρια πανίδα, όπως το πουλί της φωτογραφίας, και μάλιστα μέσα στην άνοιξη, δηλαδή στην εποχή κατά την οποία τα πουλιά έχουν ήδη φωλιές.

Pic1 800

Το κακοποιητικό αυτό κούρεμα των δέντρων έρχεται να προστεθεί στις κοπές 44 δέντρων (πεύκων και αλμυρικιών) και 66 καλλωπιστικών θάμνων (κυρίως πικροδαφανών), που αποφασίστηκαν με τρεις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Ραφήνας-Πικερμίου (ΑΔΑ: 67ΙΤΩ16-ΛΡ9, 934ΞΩ16-ΖΞΔ, ΨΗΓΓΩ16-Χ2Χ) στο πυρόπληκτο παράκτιο μέτωπο της Ραφήνας (εκκλησία Αγ. Νικολάου – Μπλε Λιμανάκι Ραφήνας) στο πλαίσιο του έργου, που εκτελείται από το Υπουργείο Υποδομών και το Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου με ανάδοχο την εταιρεία ΙΝΤΡΑΚΑΤ. Τα δύο αλμυρίκια, που δεν κόπηκαν, χάρη στις κινητοποιήσεις των κατοίκων, κυριολεκτικά «κουτσουρεύτηκαν» με κοπή των περισσότερων κορμών τους (εδώ).

Pic3 4 800

Pic5 6 800

Παράλληλα, καμία κύρωση δεν έγινε γνωστή για την κοπή τεράστιου «αλμυρικιού» κατά τις κατασκευαστικές εργασίες έξω από γνωστό σούπερ-μάρκετ δίπλα στο Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας και 100 μόλις μέτρα από το Δημαρχείο Ραφήνας-Πικερμίου, που αποδόθηκε σε «αβελτηρία» του εργολάβου!

Pic7 8

Τα τελευταία χρόνια στο Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου τα περιστατικά κακοποιητικού κλαδέματος  ή και πλήρους κοπή δέντρων είναι αναρίθμητα. Θυμίζουμε ενδεικτικά με τις παρακάτω φωτό την κοπή λευκών στην οδό Ευβοϊκού το 2017(έκτοτε έπαψαν να είναι δέντρα και  πετούν μόνο από τις ρίζες τους), την κοπή πεύκου δίπλα σε στάση το καλοκαίρι 2021 (πλησίον δημοτικού κολυμβητηρίου),  το «αλφάδιασμα» με το δρόμο  της κόμη των δέντρων τα καλοκαίρια του 2020 κ 2021 με τη δικαιολογία ότι ενοχλούν τα απορριμματοφόρα (ενδεικτική φωτό από την οδό Πρωτέως, καλοκαίρι 2021).  Υπάρχουν πολλά ακόμη. Για το κλάδεμα ορισμένων μάλιστα έχει ασκηθεί μήνυση από το Δασαρχείο Πεντέλης εναντίον του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου.

Pic9 10 11 800

Άλλο παράδειγμα εγκληματικής δράσης, συνέργειας αλλά και ανοχής στην κακοποίηση –κυρίως των δέντρων- του αστικού και περιαστικού πρασίνου σε Ραφήνα και Πικέρμι, είναι το πογκρόμ που έχει εξαπολυθεί (με ιδιαίτερη ένταση την εβδομάδα 10-17/4/2022) από γνωστούς και αγνώστους, από «βραβευμένους»  και μη, δασοκτόνους στη Διώνη Πικερμίου. Εκεί  η επίθεση κατά των δέντρων είναι άνευ προηγουμένου, με εξαίρεση ίσως μόνο την περίοδο της αδικαιολόγητης πευκοκτόνου υστερίας που ακολούθησε την πυρκαγιά στο Μάτι, το 2018.  Με την ανοχή (ή τη συγκαλυμμένη προτροπή) της «αυτοδιοίκησης», ομάδες «άγριων»  κάτοικων υπό το πρόσχημα του καθαρισμού οικοπέδων καρατομούν όποιο δέντρο κρύβει τη θέα στη βίλα τους, όχι μόνο εντός οικοπέδων αλλά και εντός ρεμάτων. Μετά τις περσινές άγριες εκχερσώσεις των «Δρυάδων» του Χαρδαλιά, φέτος η δικαιολογία είναι οι χιονοθλασίες της κακοκαιρίας «Ελπίδα» αλλά και –όπως διαφαίνεται- η άτυπη «οδηγία» που χαρακτηρίζει κάθε δέντρο που φέρει σπασμένο κλάδο ως «διαθέσιμο προς υλοτομία».

Katastrofes Aprilios 2022

Ένα εφιαλτικό σκηνικό δημιουργείται στη Διώνη (το κάποτε δασοβριθές ανατολικό Πεντελικό)

 

Παράλληλα, η Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου δίνει άδειες για κοπές μεγάλων  δέντρων σε ιδιόκτητα οικόπεδα (κυρίων πεύκων) χωρίς καμία αυτοψία, ενώ πολλές φορές δεν υφίσταται κανένας λόγος κοπής. Το αποτέλεσμα των παραπάνω πρακτικών σύντομα θα μετατρέψει την εντός σχεδίου ζώνη  Ραφήνας-Πικερμίου σε κρανίου τόπο.

Η πρωτοβουλία της ΑΝΙΜΑ

Με πρωτοβουλία της ΑΝΙΜΑ, 30 περιβαλλοντικές οργανώσεις ζητάνε «Να σταματήσει η καταστροφή των αστικών δέντρων!» (εδώ και εδώ), υπενθυμίζοντας τις ευθύνες από την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2009/147  για τη διατήρηση των άγριων πουλιών (άρθρο 5: απαγόρευση κάθε καταστροφής ή βλάβης των φωλιών και των αυγών των πουλιών) και τη νέα «Στρατηγική για τη Βιοποικιλότητα με ορίζοντα το 2030» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που για πρώτη φορά αναγνωρίζει ξεκάθαρα τη σημασία του αστικού περιβάλλοντος στη διατήρηση της βιοποικιλότητας, κάνοντας λόγο για την ανάγκη οικολογικού προσανατολισμού των αστικών περιοχών και θέτοντας ως στόχο να επιστρέψει η φύση στις πόλεις. Συνυπογράφουμε τη διαμαρτυρία αυτή και θεωρούμε επιβεβλημένο να αλλάξει άμεσα η προσέγγιση του ζητήματος του αστικού πρασίνου από τον Δήμο Ραφήνας Πικερμίου και όλους τους Δήμους καθώς  και την πολιτεία.

 

Διαβάστε και

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 20 Απριλίου 2022 13:30

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Youtube Playlists

youtube logo new

Χρήσιμα

farmakia

HOSPITAL

youtube logo new

© 2021 Atticavoice All Rights Reserved.