" Οι ήττες μας δεν αποδεικνύουν
Τίποτα παραπάνω από το ότι
319205339 712219783586309 2265634222543469205 n  Είμαστε λίγοι αυτοί που παλεύουν ενάντια στο Κακό
Και από τους θεατές περιμένουμε
Τουλάχιστον να ντρέπονται"
                                               Μπρεχτ

Η πτώση, ακόμα και από ελάχιστο ύψος πονάει. Λίγο ή πολύ, πονάει πάντως. Περισσότερο όμως από την ίδια την πτώση, πονάει η αγωνία μέχρι τη στιγμή εκείνη. Τη στιγμή τη πτώσης.

Παραφράζοντας -έστω αδόκιμα- τον Επίκουρο, θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε πως η πτώση δεν θα πρέπει να μας απασχολεί, επειδή όσο είμαστε όρθιοι δεν υπάρχει πτώση και όταν πέσουμε δεν έχουμε πια τίποτα για να αγωνιούμε γιατί ήδη έχουμε πέσει. Τι είναι αυτό όμως που τρομάζει και πανικοβάλλει αυτούς που με αγωνία περιμένουν να ακούσουν τον κρότο της πτώσης; Φυσικά αυτά που θα ακολουθήσουν, γιατί μόνο οι ίδιοι ξέρουν τι μπορεί να συνεπάγεται ενεχόμενη απώλεια του ελέγχου των καταστάσεων από τους ίδιους. Και αυτό είναι το πιο ενδιαφέρον,  η πιο μεγάλη πρόκληση και λυδία λίθος των επερχόμενων, εφόσον βρεθούν εκείνοι σε θέση ελέγχου. Δεν προδικάζουμε τίποτα, δεν υπονοούμε τίποτα. Απλά η τόση σκοτεινιά και η τόση ομίχλη που κάλυπτε εδώ και χρόνια τα πεπραγμένα στον δήμο της Ραφήνας και του Πικερμίου δεν μπορεί να γεννήθηκε χωρίς λόγο και χωρίς κάποιους σκοπούς για να εξυπηρετήσει. Η ευαγγελιζόμενη από τους πιθανά επερχόμενους, διαφάνεια θα πρέπει να αποδειχθεί με πρώτη – πρώτη έκφραση της στον έλεγχο των πεπραγμένων του δήμου, τουλάχιστον την τελευταία τετραετία. Το φως να λούσει όλες εκείνες τις διαδικασίες που ολοκληρώθηκαν στο σκοτάδι και πάντα με την επίκληση της «κατάστασης έκτακτης ανάγκης».

Ναι αυτός είναι ένα αληθινός φόβος και όχι η πτώση καθαυτή.

Άλλο ένα παράδοξο που επειδή ιστορικά εμφανίζεται πάντα σε περιόδους παρακμής και πτώσης καθεστώτων ολοκληρωτικής αντίληψης και πρακτικής και τείνει να αποτελέσει κανονικότητα, είναι το ότι οι «αυλικοί» και τα ενεργούμενα του καταρέοντα έχουν πάντα  μεγαλύτερη αγωνία από τον πεπτωκότα αρχηγό τους. Πολύ πιθανόν γιατί αν ο αρχηγός τους χάνει μία μάχη, εκείνοι χάνουν τα πάντα. Και γι’ αυτό επιδεικνύουν τον χειρότερο τους εαυτό, αν και μπορεί να διαθέτουν ακόμα χειρότερο. Έτσι, τουλάχιστον στη Ραφήνα και το Πικέρμι, τους τόπους που ζούμε, η σύμπηξη ενός μετώπου κατά του πρώην δημάρχου, ανθρώπου που βαρύνεται με πολλά -από τη δίωξη του ως συνένοχος της τραγωδίας στο Μάτι μέχρι τις «ελαφρύτερες» κατηγορίες που αντιμετωπίζει για απιστία και άλλα πολλά και σκοτεινά- προκάλεσε ένα κύμα αντιδράσεων από τον περίγυρο του. Και επειδή αυτός ο περίγυρος έχει αποδείξει πως δεν γνωρίζει τη διαφορά της κριτικής από τη χυδαιολογία, καταφέρνει να σερβίρει καθημερινά μεγάλες ποσότητες χυδαιότητας, αυτογελοιοποιούμενος. Κάνει τα πάντα σα να μην υπάρχει αύριο. Σα να δίνει την ύστατη μάχη, ίσως γιατί εκτιμά πως αν χαθεί αυτή η μάχη, θα χάσει και αυτός τα πάντα. Και μπορούμε απρόθυμα έστω, να το δεχτούμε αν πρόκειται για διακεκριμένους δημοδίαιτους. Αλλά όταν πρόκειται για αυτοαποκαλούμενους «υπηρέτες της ενημέρωσης» τότε είναι να απορεί κανείς για το πως μετά θα ζητάνε την υποστήριξη αυτών εναντίον των οποίων χυδαιολογούν σήμερα. Ακόμα και αν δεν διαθέτουν δημοσιογραφική ευθυκρισία και ικανότητα, δεν σκέφτονται πως αν τα πράγματα αλλάξουν, θα έχουν περαιτέρω υπονομεύσει την από καιρό μειωμένη αξιοπιστία τους και κατ’ επέκταση τον ίδιο τους τον εαυτό; Η αντίσταση της τοπικής τουλάχιστον κοινωνίας στη καθημερινά προσφερόμενη χυδαιολογία που της φοράνε τον μανδύα της ενημέρωσης, θα είναι μία πρώτη αλλά σημαντική νίκη των πολιτών απέναντι στα συμφέροντα

Όλα έδειχναν πως το πράγμα θα ξέφευγε όταν διαμορφώθηκε το μέτωπο κατά του πρώην δημάρχου που είναι στο βάθος ένα μέτωπο κατά των όσων δεινών επέφερε στον τόπο ο ίδιος και η «αγέλη» του (όρος της τοπικής αργκό που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τα υποχείρια του). Η αμετροέπεια του, η εγωπάθεια του, ο τρόπος που άσκησε διοίκηση και πάνω απ’ όλα ο απολυταρχισμός του σε όλες τις εκφράσεις του δημόσιου βίου του, κατάφεραν να φτιάξουν ένα μέτωπο εναντίον του που ήδη πρόβαλλε με τα αποτελέσματα των εκλογών της 8ης Οκτωβρίου και μάλλον θα εκφραστεί ξανά στις 15 του ίδιου μήνα.

Σίγουρα και αυτή τη στιγμή που γράφεται αυτό το κείμενο, θα βρίσκεται σε συνδιαλλαγές και συνεννοήσεις για να εξασφαλίσει και την τελευταία ψήφο για να αντιστρέψει τα πράγματα αλλά ο βίος κι η πολιτεία που τον βαραίνουν, μοιάζουν με βάρος ασήκωτο και ανίκανο να χωρέσει σε οποιαδήποτε ζυγαριά στο παζάρι των συμφερόντων που υπηρετεί.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 12 Οκτωβρίου 2023 23:03

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Youtube Playlists

youtube logo new

Χρήσιμα

farmakia

HOSPITAL

youtube logo new

© 2022 Atticavoice All Rights Reserved.