" Οι ήττες μας δεν αποδεικνύουν
Τίποτα παραπάνω από το ότι
319205339 712219783586309 2265634222543469205 n  Είμαστε λίγοι αυτοί που παλεύουν ενάντια στο Κακό
Και από τους θεατές περιμένουμε
Τουλάχιστον να ντρέπονται"
                                               Μπρεχτ

Πείτε ΟΧΙ στο τσιμέντωμα του παραλιακού μετώπου της Ραφήνας, όσο είναι ακόμα καιρός Κύριο

Στην ανατολική Αττική, εκεί που η Αθήνα εξαπλώνεται, αφού άπλωσε τις πιο επιβαρυντικές της λειτουργίες στη δυτική Αττική, έχει αρχίσει από χρόνια η καθολική πολεοδόμηση του τελευταίου φυσικού τμήματος της Αττικής, που γλίτωσε τον αφανισμό. Με το αεροδρόμιο που μεταφέρθηκε στα Σπάτα, ελευθερώνοντας (και αναβαθμίζοντας τις νότιες περιοχές) και παράλληλα μεταφέροντας άκρως επιβαρυντικές δραστηριότητες στα ανατολικά. Με τις μεγάλες βιομηχανικές ζώνες στα νοτιοανατολικά που ελλείψει βιομηχανίας, εγκαθίστανται εκεί χώροι απόθεσης και επεξεργασίας στερεών και υγρών αποβλήτων. Με την σταδιακή πολεοδόμηση του κάμπου των Σπάτων (Πετρέζα), εκεί που εγκαταστάθηκαν τα μεγάλα Mall και χωροθετούνται τα λεγόμενα data centers. Με τις εγκληματικές, δήθεν αντιπλημμυρικές, επεμβάσεις για τη σμίκρυνση της ζώνης οριοθέτησης του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας, που κύριο στόχο έχει την διαμόρφωση του κάμπου για να δεχτεί τα θηριώδη οικοδομήματα. Με την προσπάθεια εγκατάστασης ΧΥΤΑ σε Κερατέα και Γραμματικό, που η γενναία στάση των κατοίκων στην Κερατέα την εμπόδεσε προς το παρόν, αλλά  και στο Γραμματικό, που την έχει οδηγήσει σε διαρκείς ανασχεδιασμούς. Με το αίσχος της χωροθέτησης μονάδας επεξεργασίας βιοαποβλήτων στο Πικέρμι, μέσα στη ζώνη διέλευσης του Βαλανάρη και του Μεγάλου Ρέματος. Με τον απαράδεκτο Σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων πάνω στο Μεγάλο Ρέμα. Με τις εξαπλούμενες οικιστικές πυκνώσεις και τον διαρκή εμπαιγμό από ανευθυνοϋπεύθυνα υπουργεία και υπουργούς. Αλλά και με τους σχεδιασμούς για υπερμεγέθυνση του λιμανιού της Ραφήνας, για την εξυπηρέτηση των παραχωρησιούχων του Πειραιά και με την προώθηση της χρήσης του αυτοκινήτου μέσω της κατασκευής μεγάλων αυτοκινητοδρόμων, οι οποίοι κόβουν τις περιοχές διέλευσης τους στα δύο, ρυπαίνοντας την ατμόσφαιρα, το οπτικό και το ακουστικό περιβάλλον και υποβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής. Και δυστυχώς αυτή η επίθεση που δέχεται η ανατολική Αττική δεν σταματά εδώ.

Μέσα στο διστοπικό πλαίσιο ανήκουν και οι καταστροφές που λαμβάνουν χώρα αυτόν τον καιρό στοπαραλιακό μέτωπο της Ραφήνας. Η καταστροφή που συντελείται σε Πράσινο και Μπλε Λιμανάκι, είναι απλά μία ακόμα φάση της γενικότερης καταστροφής της Αττικής, στο όνομα μίας επαρχιώτικου τύπου, ψευδεπίγραφης  ανάπτυξης. Μοιάζει με τα καθρεφτάκια και τις χαντρούλες που έδιναν οι άποικοι στους ιθαγενείς της Αμερικανικής ηπείρου για να τους κλέψουν ό,τι πολυτιμότερο είχαν. Τη γη τους, το νερό τους, τον αέρα τους και τελικά το μέλλον τους, που σήμερα καταλαβαίνουν και οι πιο αφελείς πως έτσι τους έπιασαν κορόιδα.

Η αντίδραση και η αντίσταση στους κλέφτες, που  δεν έρχονται πια νύχτα αλλά μέρα μεσημέρι και με μία κενή, δήθεν "άδεια" στα χέρια, είναι επιβεβλημένη για να μη κλαίμε μετά πάνω από το χυμένο γάλα. Όπως οι άποικοι της Αμερικής είχαν άδεια από τους βασιλιάδες τους για να λστέψουν και να αρπάξουν, έτσι και οι σημερινοί άρπαγες έχουν άδεια από τα δικά τους αφεντικά. Όμως η άδεια αυτή στερείται ηθικής βάσης. Είναι αντίθετη στο πνεύμα κάθε νόμου αλλά σύμφωνη με το γράμμα της οδηγίας εξυπηρέτησης συγκεκριμένων συμφερόντων και γι' αυτό δεν αντέχει στο φως του ήλιου. Θυμηθείτε πως και το Θριάσιο καταστράφηκε με άδεια.

Για τα όσα συμβαίνουν στο Πράσινο και το Μπλε Λιμανάκι, έχει οργανωθεί μία συλογή υπογραφών μέσω του Google forms. Δεν είναι το μεγάλο, δεν είναι αυτό που θα σταματήσιε από μόνο τους την καταστροφή αλλά είναι κι αυτό ένα βήμα για την έκφραση του "ως εδώ" που πρέπει να φωνάξουμε ΄λες και όλοι κάποια στιγμή, στους άρπαγες και τους υποτακτικούς τους.

Δημοσιεύουμε την έκκληση για τη συλλογή υπογραφών, όπως τη λάβαμε, χθες 13/10/2024. Σας καλούμε, όλες και όλους να συνυπογράψετε 

 

ΠΡΟΣ ΚΑΘΕ ΑΡΜΟΔΙΟ ΦΟΡΕΑ

Τα πυρόπληκτα ρέματα στο Μπλε και στο Πράσινο Λιμανάκι Ραφήνας κινδυνεύουν από έργα τσιμεντοποίησης χωρίς περιβαλλοντική αδειοδότηση.

Στο ρέμα στο Πράσινο Λιμανάκι έχει ήδη αρχίσει η καναλοποίηση με τσιμέντο σε μήκος πάνω από 20 μέτρα εκατέρωθεν της οδού Παύλου Μελά. Προβλέπεται ακόμα η κατασκευή τσιμεντένιου τοιχίου υποστήριξης ύψους 2μ. και μήκους 46μ., για την υποστήριξη από την πλευρά της θάλασσας της (εκτός σχεδίου) οδού Παύλου Μελά, που από χωματόδρομος θα μετατραπεί σε τσιμέντινο δρόμο πλάτους 8μ.  

 

Επίσης, καναλοποίηση του ρέματος με τσιμέντο σε μήκος 14 μέτρων δεξιά και αριστερά της οδού Καβουνίδου θα αρχίσει το επόμενο διάστημα και στο Μπλε Λιμανάκι. 

Ενώ πρόκειται αναμφίβολα για νέα έργα με κατασκευές «βαρέος τύπου», χαρακτηρίστηκαν ως έργα «αποκατάστασης ζημιών» από την πυρκαγιά της 23.7.2018 προκειμένου να τύχουν της σχετικής χρηματοδότησης. Εκτελούνται ΧΩΡΙΣ περιβαλλοντική αδειοδότηση, παρότι επηρεάζουν ευαίσθητες περιβαλλοντικά περιοχές. Το έγγραφο ΥΠΕΝ/ΔΙΠΑ/19735/1274/2.3.2021 ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ εξαίρεση από περιβαλλοντική αδειοδότηση σύμφωνα με το νόμο. Σε κάθε περίπτωση ρητά απαγορεύει τη διάνοιξη νέων οδών (έστω και προσωρινών) και απαιτεί, στην περίπτωση επεμβάσεων σε υδάτινους αποδέκτες (ρέματα), την προηγούμενη χορήγηση της εξαίρεσης του άρθρου 4.7 της Οδηγίας Πλαίσιο για τα Ύδατα (νέες υδρομορφολογικές αλλοιώσεις). Στην προκειμένη περίπτωση παραβιάζονται και οι δύο αυτές απαγορεύσεις.

Θυμίζουμε ότι στο πλαίσιο του έργου αυτού, στις αρχές Νοεμβρίου 2021 στο Μπλε Λιμανάκι επιχειρήθηκε η διάνοιξη «διαδρόμου» διαστάσεων μήκους 133 μέτρων και πλάτους ~2,5 μέτρων από το ανατολικό πεζοδρόμιο της οδού Καβουνίδου μέχρι την ακτή, η οποία τελικά απεντάχθηκε από το έργο χάρη στις κινητοποιήσεις των κατοίκων (Γ/ΣΕΡ359/ΟΔ/11.1.2022).

Η εκτέλεση των έργων αυτών θα πλήξει ανεπανόρθωτα ένα από τα ελάχιστα εναπομείναντα φυσικά τοπία της περιοχής, τις πολύτιμες οικοσυστημικές λειτουργίες των ρεμάτων και τη συμβολή τους στο μικροκλίμα της πόλης μας, ενώ δεν έχουν εξεταστεί οι επιπτώσεις τους στην ακτή και στην ποιότητα των θαλασσίων υδάτων κολύμβησης και δεν διερευνήθηκαν εναλλακτικές λύσεις που δεν έχουν τόσο σοβαρές συνέπειες στο περιβάλλον. 

Στη συνεδρίαση της 10.10.2024 του Δημοτικού Συμβουλίου Ραφήνας-Πικερμίου με μειοψηφία 2 δημοτικών συμβούλων (Εμμανουέλας Τερζοπούλου από τη Γη & Ελευθερία και Παναγιώτη Ευαγγέλου από τη Λαϊκή Συσπείρωση) αποφασίστηκε εκτός ημερησίας διάταξης με τη διαδικασία του κατεπείγοντος η «άμεση αδειοδότηση επεμβάσεων μικρής ή μεγάλης κλίμακας» σε δρόμους του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου, μεταξύ άλλων, και για τα έργα σε Πράσινο & Μπλε Λιμανάκι, χωρίς να προσδιορίζονται οι επεμβάσεις και η χρονική τους διάρκεια και χωρίς να ληφθεί υπόψη ότι δεν υπάρχει περιβαλλοντική αδειοδότηση των εκτελούμενων έργων, όπως κατήγγειλε η δημ. σύμβουλος Εμμ. Τερζοπούλου.

 

Ζητάμε: 

  • την άμεση αναστολή των χωρίς περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων σε Πράσινο & Μπλε Λιμανάκι Ραφήνας 
  • την απένταξή τους από το συνολικό έργο και την διάθεση των κονδυλίων, που αναλογούν, σε πραγματικά έργα αποκατάστασης ζημιών, φυτεύσεις και αναδασώσεις 
  • την ανάκληση της από 10.10.2024 απόφασης του Δημ. Συμβουλίου Ραφήνας-Πικερμίου αποκλειστικά και μόνον σε ότι αφορά τα συγκεκριμένα έργα.

 

Παρακαλούμε συνυπογράψτε την παρούσα έκκληση συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ: https://forms.gle/FkBwyAFBZCc12vPQ6 

 

Γεώργιος Αποστολόπουλος, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.Φυσικός, Ερευνητής ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος”, κάτοικος Ραφήνας

Ντέτα Πετρόγλου, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.  Δικηγόρος, κάτοικος Ραφήνας

 

Μέχρι στιγμής και σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, οι υπογραφές έχουν ξεπεράσει τις 120 και αυξάνονται διαρκώς 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου 2024 15:52

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Youtube Playlists

youtube logo new

Χρήσιμα

farmakia

HOSPITAL

youtube logo new

© 2022 Atticavoice All Rights Reserved.