" Οι ήττες μας δεν αποδεικνύουν
Τίποτα παραπάνω από το ότι
  Είμαστε λίγοι αυτοί που παλεύουν ενάντια στο Κακό
Και από τους θεατές περιμένουμε
Τουλάχιστον να ντρέπονται"
                                               Μπρεχτ

ΜΜΕ για λωτοφάγους - Ο πόλεμος της προπαγάνδας προσβάλει τη μνήμη μας Κύριο

Στην εποχή μας μια χώρα ανήκει σε αυτόν που ελέγχει τα μέσα ενημέρωσης»

Ουμπέρτο Έκο, ακαδημαϊκός και συγγραφέας.

 

O γνωστός και πάντα προσανατολισμένος σε συγκεκριμένη τοποθέτηση, ιστότοπος, τοπικού ενδιαφέροντος iRafina.gr, στις 8/12/2018 αναδημοσίευσε από την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ένα άρθρο (δίχως βέβαια να τηρήσει το διαδικτυακό συντακτικό, που επιβάλει την επισύναψη του σχετικού συνδέσμου) το οποίο ,  από την εξόφθαλμη  παραβίαση της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, αφού ανάμεσα στα υπόλοιπα που αναφέρει για τους υποψηφίους στις τοπικές εκλογές στην ανατολική Αττική,  βγάζει το αυθαίρετο συμπέρασμα πως «Σε Ραφήνα - Πικέρμι φαβορί είναι ο νυν δήμαρχος Ευάγγελος Μπουρνούς, που έχει πιστωθεί σε μεγάλο βαθμό την άμεση αντίδραση του δήμου του στις πυρκαγιές του καλοκαιριού».

Πέρα από το ότι οι αρθρογράφοι «πιστώνουν» από μόνοι τους ό,τι θέλουν (ίσως επειδή άκουσαν συζήτηση που λένε και στο γήπεδο) αναφέρουν και την τερατολογία περί άμεσης αντίδρασης. Περί μη πρόληψης, μη ανταπόκρισης και απαράδεκτης στάσης του δήμου δεν γράφεται τίποτα.

Για έναν δήμο και έναν δήμαρχο που:

-δεν έστειλε τα έστω λίγα μέσα που διαθέτει στο Νταού προκειμένου να προλάβει το κακό, ενώ ήξερε πως όλα τα μέσα ήταν στην Κινέττα

-Αντί να κάνει έστω και τα ελάχιστα, ο επικεφαλής (το φαβορί ντε) έκανε τον ρεπόρτερ του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης

Και επιπλέον. Που εδράζεται η «εκτίμηση» η το «συμπέρασμα» πως ο ανευθυνοϋπεύθυνος που πάντα αναζητά κάποιον για να ρίξει τα λάθη του, αυτός που έβγαλε τον τσαμπουκά του και πήρε τον κόφτη να κόψει την αλυσίδα στην πόρτα ενός σχολείου με παιδιά 12-15 χρονών διδάσκοντας τραμπουκισμό, ότι προηγείται έναντι των συνυποψηφίων του; Ούτε αναφορά υπάρχει, ούτε καν η ενημέρωση του αναγνώστη πως ρωτήθηκαν 15 άνθρωποι και οι 10 δήλωσαν πως τον στηρίζουν. Η έλλειψη λογικής ή έστω στατιστικής τεκμηρίωσης κάνει το δημοσίευμα να μοιάζει με φτηνή προπαγάνδα και αυτό είναι κάτι για το οποίο δυστυχώς η εφημερίδα που κάποτε διατηρούσε μία δεοντολογία, έχει κατηγορηθεί πλειστάκις. Είναι ακόμα φρέσκα τα δημοσιεύματα στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ όπως και οι εκπομπές του αδελφού της ΣΚΑΪ που  προπαγάνδιζαν με τον χυδαιότερο τρόπο υπέρ του ΝΑΙ στο δημοψήφισμα, αλλά και άλλα δημοσιεύματα μικρότερης εμβέλειας που βάφτιζαν το κρέας ψάρι, στον βωμό της εξυπηρέτησης ανόμων συμφερόντων.

Το αυθαίρετο δημοσίευμα της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ και η βιαστική αναπαραγωγή του από τον τοπικό «αντικειμενικό» ιστότοπο, προσβάλει τους δημότες του δήμου που υπέστη ζημιά από την ανευθυνότητα και τη έλλειψη πρόνοιας του αντικαταστάτη δημάρχου. Του ανθρώπου που η έλλειψη πρόνοιας κόστισε εκτός από τη Ραφήνα και στο Μάτι, τίμημα βαρύ. Ο βαρύς φόρος αίματος που πληρώθηκε από το Μάτι, πληρώθηκε στο μέρος που ήταν αρμόδιος ο δήμος Ραφήνας. Μην το ξεχνάμε αυτό

Γι’ αυτό είναι προσβλητικό το δημοσίευμα της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ. Γιατί προϋποθέτει ήδη την επιβράβευση από τους δημότες ενός δημάρχου που μόνο την εικόνα του κοιτάζει και τις σχέσεις του με την Περιφέρεια ή όποιον έχει την ανωτέρω εξουσία.

Κάλλιο γαϊδουρόδενε παρά γαϊδουρογύρευε λέει η παροιμία. Οι συντάκτες της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ το αγνοούν και μας νουθετούν πως ακόμα και αν κάποιος έχει αποτύχει με αισχρό τρόπο στην πρόληψη, έρχεται εκ των υστέρων η (με το αζημίωτο;) μηντιακή παρέα του να τον βαφτίσει «φαβορί» αφού τέτοια αποτυχία πρέπει να επιβραβευθεί.

Ο πόλεμος της προπαγάνδας καλά κρατεί. Είναι δύσκολο καμιά φορά να διακρίνουμε την προπαγάνδα από την είδηση ή το αμερόληπτο σχόλιο αλλά τουλάχιστον όταν η προπαγάνδα συνιστά ευθεία προσβολή λογικής, μνήμης και αξιοπρέπειας, τα πράγματα είναι ευκολότερα.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 01 Οκτωβρίου 2021 08:16

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Χρήσιμα

farmakia

HOSPITAL

© 2021 Atticavoice All Rights Reserved.